Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Revoltă a enoriașilor într-o biserică, după ce episcopul Sloboziei și Călărașilor i-a pedepsit după „doliul și suferința” post-referendum

episcopul Sloboziei și Călărașilor

(Foto: captura video)

Scandal la o biserică dintr-un sat în județul Ialomița. Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Vincențiu Grifoni, le-a spus oamenilor la finalul slujbei de sfințire a bisericii că nu pot intra în altar, pentru că este o perioadă de „doliu și de suferință".

„Având în vedere această perioadă de doliu și de suferință, de durere, astăzi nu se va intra în Sfântul Altar, ci îl vom lăuda pe Dumnezeu din fața catapetesmei. Fiind o perioadă de doliu, nu se intră astăzi în Sfântul Altar", a repetat episcopul, spre indignarea enoriașilor, veniți la slujba de sfințire, când și femeile au voie să intre în altar.

Credincioșii aveau să afle, la ieșirea din lăcașul de cult, care e motivul „doliului”: prezența redusă la referendumul pentru redefinirea familiei, care astfel nu a fost validat.

„Uite, ținem doliu la referendum acum”. „Pentru asta nu ne lasă să trecem prin altar? Să le fie rușine!”, și-au arătat oamenii nemulțumirea, potrivit unei înregistrări difuzate de Ialomița TV.

„Credința e credință, referendumul e referendum!” spune o enoriașă. Majoritatea celor prezenți au reclamat „bătaia de joc” și faptul că „politica a intrat în biserică”. „Această biserică s-a făcut cu banii și cu munca oamenilor”, remarcă o femeie.

Urmăriți reacțiile cetățenilor în reportajul de mai jos, realizat de Ialomița TV.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unii popi consideră parohia ca pe o moșie proprie și se comportă ca atare.
  Poate cineva să-mi spună dacă taxarea serviciilor religioase precum cununiile,înmormîntările,slujba de creștinare a copiilor,parastasele,este legală?Spun asta deoarece preoții de la noi,incasează sume de bani pentru aceste servicii,fără a elibera chitanță,sau dacă o fac pe aceeste chitanțe stă scris :donație.Sunt convins că mai marii Bisericii Ortodoxe Române se fac complici la astfel de practici.
  • Like 0
 • Cel mai bun lucru este ca enoriașii să refuze să mai intre in biserică, să-i lase pe popi fără câștigurile ilicite. Până nu-și cere iertare de la adevărații deținători ai respectivei biserici și nu se cară dracului de acolo să nu mai calce unul in localul pângărit de popi. Acești paraziți, evazioniști fiscali nu sunt luați la întrebări de viteazul misa pentru veniturile, in totalitate ilicite, dobândite? Porcii de popi si feciorul lui dragnea nu dau socoteală fiscului? Și chiar si dragnea însuși!?
  • Like 8
 • Delia MC Delia MC check icon
  N-am înțeles niciodată cum de unii s-au agățat de acest referendum care s-a născut într-un scop politic și tot așa a sucombat.Pentru că oamenii au înțeles în mare majoritate să fie pedepsiți? Nici cei care au votat n-au intrat deși așa ar fi trebuit...De ce doliu?Că alianța cu psd n-a dat roade?Biserică n-are ce căuta în politică, rolul și locul ei e altul.
  • Like 2
 • Vorba lui Moromete: "și dă-ne nouă Doamne cât mai multe liturghii și colive și adă cât mai multe proaste la biserică, slavă tatălui și fiului și sfântului duh!"
  • Like 5
 • Sa treaca domle bisericile la stat daca nu va convine ce spune preotul. Sau sa fie date in gestiune la carciumari, daca e vorba numai de bani.

  Daca pentru rumân conteaza doar banii lui, bani cu care s-a facut biserica, atunci nu are nevoie de preot, un carciumar ii este de ajuns.
  • Like 2
 • Niste jeguri pline de bani. Oricum se duc in cap, generatia noastra cand vor ajunge de varsta enoriasilor lor fideli, le vom da batai de cap...si prezenta...0.
  • Like 0
 • "Trichinele, observa Dostoievski, sunt nişte vietăţi microscopice care se comportă ca nişte spirite înzestrate cu raţiune şi voinţă, căci, pătrunzând în corpul omului, sunt capabile să-l facă să-şi piardă minţile.

  Și asta, spune Dostoievski, deşi „niciodată oamenii nu s-au considerat atât de inteligenţi şi atât de siguri de adevărul lor ca cei atinşi de această boală.
  Li se părea că niciodată n-au existat verdicte, deducţii ştiinţifice, convingeri morale şi credinţe mai neclintite ca ale lor.

  Sate întregi, oraşe întregi, popoare întregi se molipseau şi cădeau pradă nebuniei.
  Toţi erau agitaţi şi nu se înţelegeau între ei; fiecare credea că el singur cunoaşte adevărul şi se chinuia, uitându-se la ceilalţi, se bătea cu pumnul în piept, plângea şi-şi frângea mâinile.

  Oamenii nu mai ştiau să judece ce este bine şi ce este rău”."

  https://www.ganduridinierusalim.com/adevarul-care-va-salva-lumea/
  • Like 1
  • @ Ovidiu Bidian
   Victor66 check icon
   DEschide o carte de parazitologie si afla de ce isi pierd oamenii mintile de la trichinele si lasa prostiile religioase pseudospirituale.
   • Like 2
 • Paduri nu mai avem, pamanturi, industrie, agricultura, sanatate, sosele fara gropi, spor demografic, la fel. A mai ramas limba romana si biserica, cel putin inca. Si in continuare toti se prefac a nu intelege.
  • Like 0
 • BOR a fost si este cea mai mare pacoste pentru poporul roman. Se pare insa ca oamenii se trezesc la realitate.
  • Like 8
 • E formidabil cum nu vrea sa inteleaga nimic clerul BOR!!!
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult