Foto: Getty Images
Au trecut 31 de ani de la Revoluție, aproape ireal. Aveam 19 ani atunci, eram student la Politehnică, sătul de mizeria morală în care trăiam. Jucam toți într-o piesă absurdă în care nimeni nu mai credea. Era o viață dublă pe care o duceam, aveam o exprimare în public conformă cu cerințele și o altă viață privată mult mai animată și mai profundă. Cele două fețe erau în contradicție iar pentru noi, ca tineri , era dezgustător să urmăm exemplul părinților noștri deja obișnuiți cu modul ăsta de existența. Generația mea, denumită ironic generația decrețeilor, nu a cunoscut nimic în afară de comunism, dedublarea asta necesară era văzută ca o lașitate comună. Părinții ne vorbeau puțin despre perioada de dinainte de comunism, era periculos, uneori puteai să ai probleme pentru un banc subversiv. Ei erau cumva mulțumiți, veniseră la oraș, aveau casă și serviciu, erau argumente suficiente pentru a nu fi extrem de revoltați.
Învățam șase zile pe săptămână și nu de puține ori ne chemau și duminica pentru diverse activități. Ne obligau să mergem la muncă voluntară, curățam parcurile, plantam copaci, etc. Duceam la școală maculatură, sticle și borcane, plante medicinale, fier vechi, etc. Și pe vremea aia se spunea că ‘’ai carte, ai parte’’ însă în realitate nu prea se verifica. Intrasem la facultatea, ceea ce era o mare realizare, probabil că la sfârșitul studiilor m-ar fi așteptat o repartizare în provincie, probabil că m-aș fi căsătorit acolo și apoi toată viața m-aș fi străduit să mă întorc în București, oraș închis. Nu cei cu școală erau avantajați, erau privilegiați activiștii de partid, securiștii, bișnițarii, lucrătorii din comerț. Bineînțeles că nu se găsea de mâncare, era frig în apartamente, nu puteam călătorii în străinătate, se întrerupea curentul pentru economie, însă pentru mine toate astea nu erau așa de grave pentru că nu era ca și cum aș fi cunoscut și o altă perioada. Cel mai mult însă mă afecta criza morală, minciuna, impostura, fățărnicia, la nivel oficial dar și lipsa de reacție a unui popor îngenunchiat. Despre occident nu știam decât de la ‘’Europa Liberă’’ și din pachetele primite de câțiva norocoși unde vedeam și altfel de produse decât cele pe care le aveam noi în mod uniformizat. Ne făceau pionieri, eu nu am prins ‘’șoimii patriei’’, apoi UTC-iști, UASCR-iști și în final, probabil, membrii ai PCR. Noi vedeam toate lucrurile astea ca ceva firesc, odată cu înaintarea în vârstă, mai ales ca legau aceste organizații și de rezultatele la învățătură. De exemplu, dacă aveai rezultate bune la învățătură erai făcut pionier în prima grupă, apoi urma a doua grupă, a treia și restul. Nu cunosc pe nimeni care a refuzat acest lucru. Am fost și în trupele PTAP și am făcut și armata.
În aceste condiții venirea revoluției din 1989 a fost o adevărată minune, nu mai descriu ce am făcut eu la revoluție pentru că nu e tema acestui articol.
După 31 de ani pot să spun că am reușit să călătoresc în străinătate ceea ce este evident o mare realizare, am reușit să citesc cărți la care nu aș fi avut acces, am reușit să mă exprim liber inclusiv prin acest text. Mâncarea nu mai este o problemă, să spunem că mi-am rezolvat și celelalte probleme materiale în limitele decenței. A rămas încă nerezolvată problema morală. Scara de valori impusă în comunism dărâmată formal la revoluție nu a fost înlocuită cu nimic, e un haos. Învățământul decăzut a produs prin facultățile private niște non-valori de un ridicol absolut. Am avut o colegă de birou care făcea o facultate obscură la care nu mergea niciodată decât la examene. La un moment dat s-a dus să dea un examen la o materie căreia nu-i știa nici denumirea și pentru că a existat posibilitatea la fața locului a mai dat un examen la o altă materie în aceeași zi. Asta ca să nu mai vorbim de examenele pe care le lua fără să fie prezentă. Toți oamenii ăștia există, sunt printre noi, nu putem fi păcăliți chiar așa pe față. În continuare nu se spune adevărul, se minte mult doar că mai sofisticat. Securiștii, activiștii și bișnițarii și-au schimbat costumele de comuniști cu cele de capitaliști realizați. În timp ce noi ne făceam probleme pentru un decont de deplasare că nu are o ștampila sau o semnătură ăștia au cumpărat toată industria românească la prețul de 1 dolar și au vândut-o la fier vechi, exact așa cum spunea Petre Român ‘’un morman de fier vechi’’. Nici măcar dolarul ăla nu era de la ei, era de la bancă, așa s-au îmbogățit peste noapte descurcăreții națiunii. Și bineînțeles că nu îi întreabă nimeni nimic, așa cum nu-i întreabă de crimele săvârșite la revoluție, așa cum nu-i întreabă de trecutul lor din comunism.
Din punct de vedere material și al libertăților o ducem mult mai bine însă din punct de vedere al moralității societății suntem într-o mare groapă, uneori am impresia că este mai imorală societatea asta decât societatea dictatorială din comunism. Atunci aveam un Ceaușescu acum avem zeci de mii de Ceaușescu. Revoluția făcută de noi în 1989 a eșuat, până când nu se face dreptate nu ne putem reconstrui ca națiune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
“până când nu se face dreptate nu ne putem reconstrui ca națiune”. Cine să facă dreptate ca să ne putem apuca de reconstruit? Ce zici? Stăm așa și spunem: băi, ce țară reconstruiam eu dacă se făcea dreptate!
În rest: și mai multe banalități și greșeli de ortografie (vezi numărul de i-uri la călători(i) și membri(i), nici “îngenuncheat” nu este scris corect în text).
Nu mai zic de faptul că, exceptând clasa politică abjectă, societatea româneasca a evoluat enorm in acești 31 de ani: confunzi moralitatea clasei politice cu moralitatea întregii societăți. Societatea noastră nu este nici mai bună, nici mai rea decât alte societăți contemporane.
Madam Andronescu si cu gasca , ne-au aruncat intr-o groapa de unde vom avea nevoie de generatii ca sa iesim...
dar....
eu cred ca nimic nu este intimplator !
din pacate "omul nou" al comunismului era deja adolescent in 1989!
Iar acum a devenit major, si isi aduna "ortacii" cu mult mai periculosi decit minerii!
Am citit acum despre protest antimasca si antivaccin la.... TIMISOARA!
Daca vaccinul nu este obligatoriu de ce protest!?
Da, masca nu este pentru cei care nu cred in ...covid! Este pentru protectia celorlalti SI MASURILE TREBUIE RESPECTATE! asta nu incalca nici un dreot al omului!
Cel care crede ca trebuie sa se pazeasca ARE dreptul la acest lucru.
Dar sa ma intorc la situtia actuala...sint de acord cu toate observatiile si bune si rele!
Dar s-a gindit cineva ca toti AGITATORII "astia" noi incearca sa adune "adolescentii" din 1989.
Oare patriotul vienez georgescu , (o fi ruda cu tov Teohari Georgescu!?) cu programul "capitanului" adaptat la 2020, stie ceva!?...daca ne uitam ...peste tot comentarii contra dar cele mai multe pro....pentru o politica, cu scuze , cam "excentrica"
Nu il regret oe ceausescu, dar cind vad cum sint "pacaliti" unii...regret 1989!
Sunt multi securisti profitori dar mult mai multi oameni realizati profesional care si-au capitalizat cunostintele/oportunitatile si nu au pierdut vremea: antreprenori, ingineri, medici, brokeri, etc, adica cei ce produc valoare adaugata contra unui trai decent - li se spune middle class si nu existau in comunism. Pentru multi ca ei Revolutia a invins!
Mie cumva mi se părea ca pe vremea aia oamenii aveau și mai mult discernământ și simt critic, acum parca se comporta și mai tare ca o turma dusa de nas (fiecare dintre oi având senzația ca deține sursa adevărului)
Și în plus știau toti sa deosebească forma de fond. Acum parca forma fără fond e norma și nimeni nu pare deranjat de asta.
E drept însă că poate și imaginea mea despre vremurile alea sunt deformate. Una ca eram destul de tânăr și a doua poate făceam (și atunci) parte dintr-o bula nu neapărat reprezentativa.
Cunosc personal fosti colegi de politehnica care au terminat pe bune si acum se chinuie sau traiesc cel mult decent. Si atunci de ce sa ma chinui 4-5 ani la politehnica ca sa iau acelasi salariu cu unul care a terminat liceul si poate are bacalaureatul?
De asta se fac facultatile astea private ca sa iei un 10% la salariu fara sa te chinui. Se numeste investitie. Ii doare in fund pe aia de moralitate, oamenii vor 10% ca sa isi cumpere un salam in plus sau o jucarie la copil.
Revolutia a esuat pentru cei care nu au fost pe faza sa invete cand si ce trebuie. Revolutia a esuat pentru lenesi si pentru cei care asteapta de la "stat".
Revolutia nu a esuat insa pentru cei care vor sa munceasca si sa isi extinda cunostintele in fiecare zi, independent de supraestimatele facultati ale Romaniei.
Va pot da exemple nenumarate cu personalitati care au terminat facultati importante si fac orice numai ce au invatat nu: Cristian Tudor Popescu - jurnalism. Dan Negru - Showbiz. SI exemplele pot continua.
Haideti sa facem politehnica de dragul de a face politehnica ca oricum nu avem unde sa ne angajam in domeniu dupa ce terminam.