Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Revoluția noastră a eșuat

Coadă la pâine

Foto: Getty Images

Au trecut 31 de ani de la Revoluție, aproape ireal. Aveam 19 ani atunci, eram student la Politehnică, sătul de mizeria morală în care trăiam. Jucam toți într-o piesă absurdă în care nimeni nu mai credea. Era o viață dublă pe care o duceam, aveam o exprimare în public conformă cu cerințele și o altă viață privată mult mai animată și mai profundă. Cele două fețe erau în contradicție iar pentru noi, ca tineri , era dezgustător să urmăm exemplul părinților noștri deja obișnuiți cu modul ăsta de existența. Generația mea, denumită ironic generația decrețeilor, nu a cunoscut nimic în afară de comunism, dedublarea asta necesară era văzută ca o lașitate comună. Părinții ne vorbeau puțin despre perioada de dinainte de comunism, era periculos, uneori puteai să ai probleme pentru un banc subversiv. Ei erau cumva mulțumiți, veniseră la oraș, aveau casă și serviciu, erau argumente suficiente pentru a nu fi extrem de revoltați. 

 Învățam șase zile pe săptămână și nu de puține ori ne chemau și duminica pentru diverse activități. Ne obligau să mergem la muncă voluntară, curățam parcurile, plantam copaci, etc. Duceam la școală maculatură, sticle și borcane, plante medicinale, fier vechi, etc. Și pe vremea aia se spunea că ‘’ai carte, ai parte’’ însă în realitate nu prea se verifica. Intrasem la facultatea, ceea ce era o mare realizare, probabil că la sfârșitul studiilor m-ar fi așteptat o repartizare în provincie, probabil că m-aș fi căsătorit acolo și apoi toată viața m-aș fi străduit să mă întorc în București, oraș închis. Nu cei cu școală erau avantajați, erau privilegiați activiștii de partid, securiștii, bișnițarii, lucrătorii din comerț. Bineînțeles că nu se găsea de mâncare, era frig în apartamente, nu puteam călătorii în străinătate, se întrerupea curentul pentru economie, însă pentru mine toate astea nu erau așa de grave pentru că nu era ca și cum aș fi cunoscut și o altă perioada. Cel mai mult însă mă afecta criza morală, minciuna, impostura, fățărnicia, la nivel oficial dar și lipsa de reacție a unui popor îngenunchiat. Despre occident nu știam decât de la ‘’Europa Liberă’’ și din pachetele primite de câțiva norocoși unde vedeam și altfel de produse decât cele pe care le aveam noi în mod uniformizat. Ne făceau pionieri, eu nu am prins ‘’șoimii patriei’’, apoi UTC-iști, UASCR-iști și în final, probabil, membrii ai PCR. Noi vedeam toate lucrurile astea ca ceva firesc, odată cu înaintarea în vârstă, mai ales ca legau aceste organizații și de rezultatele la învățătură. De exemplu, dacă aveai rezultate bune la învățătură erai făcut pionier în prima grupă, apoi urma a doua grupă, a treia și restul. Nu cunosc pe nimeni care a refuzat acest lucru. Am fost și în trupele PTAP și am făcut și armata.

În aceste condiții venirea revoluției din 1989 a fost o adevărată minune, nu mai descriu ce am făcut eu la revoluție pentru că nu e tema acestui articol.

După 31 de ani pot să spun că am reușit să călătoresc în străinătate ceea ce este evident o mare realizare, am reușit să citesc cărți la care nu aș fi avut acces, am reușit să mă exprim liber inclusiv prin acest text. Mâncarea nu mai este o problemă, să spunem că mi-am rezolvat și celelalte probleme materiale în limitele decenței. A rămas încă nerezolvată problema morală. Scara de valori impusă în comunism dărâmată formal la revoluție nu a fost înlocuită cu nimic, e un haos. Învățământul decăzut a produs prin facultățile private niște non-valori de un ridicol absolut. Am avut o colegă de birou care făcea o facultate obscură la care nu mergea niciodată decât la examene. La un moment dat s-a dus să dea un examen la o materie căreia nu-i știa nici denumirea și pentru că a existat posibilitatea la fața locului a mai dat un examen la o altă materie în aceeași zi. Asta ca să nu mai vorbim de examenele pe care le lua fără să fie prezentă. Toți oamenii ăștia există, sunt printre noi, nu putem fi păcăliți chiar așa pe față. În continuare nu se spune adevărul, se minte mult doar că mai sofisticat. Securiștii, activiștii și bișnițarii și-au schimbat costumele de comuniști cu cele de capitaliști realizați. În timp ce noi ne făceam probleme pentru un decont de deplasare că nu are o ștampila sau o semnătură ăștia au cumpărat toată industria românească la prețul de 1 dolar și au vândut-o la fier vechi, exact așa cum spunea Petre Român ‘’un morman de fier vechi’’. Nici măcar dolarul ăla nu era de la ei, era de la bancă, așa s-au îmbogățit peste noapte descurcăreții națiunii. Și bineînțeles că nu îi întreabă nimeni nimic, așa cum nu-i întreabă de crimele săvârșite la revoluție, așa cum nu-i întreabă de trecutul lor din comunism.

Din punct de vedere material și al libertăților o ducem mult mai bine însă din punct de vedere al moralității societății suntem într-o mare groapă, uneori am impresia că este mai imorală societatea asta decât societatea dictatorială din comunism. Atunci aveam un Ceaușescu acum avem zeci de mii de Ceaușescu. Revoluția făcută de noi în 1989 a eșuat, până când nu se face dreptate nu ne putem reconstrui ca națiune.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu ma pricep la istorie, dar n-ar fi mai corect sa vorbim de lovitura de stat decat de revolutie?
  • Like 0
 • Nu sunt neapărat contra, numai că mesajul este destul de banal: “lumea e nedreaptă și rea”. Așa, și? Constatarea asta a fost făcută demult și de mulți.
  “până când nu se face dreptate nu ne putem reconstrui ca națiune”. Cine să facă dreptate ca să ne putem apuca de reconstruit? Ce zici? Stăm așa și spunem: băi, ce țară reconstruiam eu dacă se făcea dreptate!
  În rest: și mai multe banalități și greșeli de ortografie (vezi numărul de i-uri la călători(i) și membri(i), nici “îngenuncheat” nu este scris corect în text).
  Nu mai zic de faptul că, exceptând clasa politică abjectă, societatea româneasca a evoluat enorm in acești 31 de ani: confunzi moralitatea clasei politice cu moralitatea întregii societăți. Societatea noastră nu este nici mai bună, nici mai rea decât alte societăți contemporane.
  • Like 2
  • @ Ionut Tudoran
   Da, din pacate si Republica aluneca incet in ridicol. Promoveaza cu inversunare texte ale unor autori care nu au inteles cateva reguli simple de gramatica si ortografie dar au impresia ca inteleg marile probleme ale societatii.
   • Like 2
 • Eu cred ca revolutia nu am facut-o noi , dar asa ne-a placut sa credem. Dar am fost toti niste figuranti fara voie intr-un film in care se tragea cu gloante adevarate. In rest cu voia sau fara voia noastra in ultimii 30 de ani , s-au intamplat foarte multe lucruri bune, dar si un fenomen catastrofal pentru existenta si viitorul nostru ca natie . Acest fenomen il numesc strategia de indobitocire a romanului care si asa nu prea era din cale afara de destept. Sistemul de educatie a plonjat din groapa (unde eram pe vremea lui Ceasca), in prapastie prin nevoia "smecherilor" de a-si fabrica diplome false . Bineinteles la asta a participat cu osardie un corp profesoral lacom si mediocru care a vazut prin aceste fabrici de diplome o oportunitate sa mai faca si ei un ban "cinstit" . Caci cine erau profesorii de la aceste fabrici de diplome decat chiar profesorii produsi de sistemul ceausist ... Nu au fost adusi pe tancuri de rusi... Niste jigodii ... numai cand mi-aduc aminte , aia decenti ii pot numara pe degetele de la o mana , dupa 5 ani de facultate.
  Madam Andronescu si cu gasca , ne-au aruncat intr-o groapa de unde vom avea nevoie de generatii ca sa iesim...
  • Like 1
 • Multe din cele spuse si comentate sint adevarate!
  dar....
  eu cred ca nimic nu este intimplator !
  din pacate "omul nou" al comunismului era deja adolescent in 1989!
  Iar acum a devenit major, si isi aduna "ortacii" cu mult mai periculosi decit minerii!
  Am citit acum despre protest antimasca si antivaccin la.... TIMISOARA!
  Daca vaccinul nu este obligatoriu de ce protest!?
  Da, masca nu este pentru cei care nu cred in ...covid! Este pentru protectia celorlalti SI MASURILE TREBUIE RESPECTATE! asta nu incalca nici un dreot al omului!
  Cel care crede ca trebuie sa se pazeasca ARE dreptul la acest lucru.
  Dar sa ma intorc la situtia actuala...sint de acord cu toate observatiile si bune si rele!
  Dar s-a gindit cineva ca toti AGITATORII "astia" noi incearca sa adune "adolescentii" din 1989.
  Oare patriotul vienez georgescu , (o fi ruda cu tov Teohari Georgescu!?) cu programul "capitanului" adaptat la 2020, stie ceva!?...daca ne uitam ...peste tot comentarii contra dar cele mai multe pro....pentru o politica, cu scuze , cam "excentrica"
  Nu il regret oe ceausescu, dar cind vad cum sint "pacaliti" unii...regret 1989!
  • Like 3
 • Totul foarte adevarat si corect, cu exceptia faptului ca "activistii, bisnitarii" erau tot securisti. Cu totii aveau functii duble sau triple. O multitudine de militieni erau si securisti, mai toti avocatii la fel, si mai toti din administratia de stat (orase, comune), la fel. tot securisti erau si multi maistri din industrie, cei de la personal, sefii de scara sau de bloc, etc., etc., etc..
  • Like 1
 • Tranzitia s-a incheiat in 2007, o data cu aderarea, punct!
  Sunt multi securisti profitori dar mult mai multi oameni realizati profesional care si-au capitalizat cunostintele/oportunitatile si nu au pierdut vremea: antreprenori, ingineri, medici, brokeri, etc, adica cei ce produc valoare adaugata contra unui trai decent - li se spune middle class si nu existau in comunism. Pentru multi ca ei Revolutia a invins!
  • Like 1
  • @ Marian Androne
   ... în 2007 s-a încheiat?... tranziția? Poate că au schimbat buzunarul stâng cu cel drept sau ceva de genul însă dpdv moral și principial suntem într-o cădere continua de 31 de ani. Se fură la fel de bine, se construiește la fel de bine, se învață la fel de bine...
   • Like 1
 • Parerist check icon
  Like pentru articol!
  Mie cumva mi se părea ca pe vremea aia oamenii aveau și mai mult discernământ și simt critic, acum parca se comporta și mai tare ca o turma dusa de nas (fiecare dintre oi având senzația ca deține sursa adevărului)
  Și în plus știau toti sa deosebească forma de fond. Acum parca forma fără fond e norma și nimeni nu pare deranjat de asta.
  E drept însă că poate și imaginea mea despre vremurile alea sunt deformate. Una ca eram destul de tânăr și a doua poate făceam (și atunci) parte dintr-o bula nu neapărat reprezentativa.
  • Like 3
  • @ Parerist
   Democratie prost inteleasa . Plus din cauza masei mari de informatii care te bubuie din toate partile de cam buimaceste. Si formele de manipulare sunt perfectate. Atunci primiai 2-3 ore propaganda pe TVR, ascultai Europa Libera un pic si cam asta o fost. Creierul avea timp sa proceseze. Acum din cauza suprasaturarii cu informartii o iei pe aratura.
   • Like 1
 • O nuanță : ar fi cazul să recunoaștem (măcar uneori) că Revoluția invocată a fost preponderent lovitură de stat și doar parțial revoluție ! Cât privește criteriile de promovare/avansare în societate, se poate recunoaște că (înainte de 1990) era mai multă disciplină, mai mult respect, diferențele sociale nu erau așa de accentuate ca în prezent, profesionalismul era recunoscut (dar limitat, până la nivel de Director adjunct), femeile erau mai respectate, tineretul avea un orizont de viitor (dar nu nelimitat), într-un cuvânt era mai multă meritocrație decât în prezent ! Erau mau puține aspecte de îndreptat decât acum.
  • Like 5
  • @ Ion Filip
   Dorin check icon
   Femeile respectate?? Cănd?? Când erau obligate să facă copii pe bandă rulantă Țaței de Leana a lui Ceașcă și partidului de semianalfabeți roșii?
   • Like 3
 • Complet de acord cu finalul articolului, "însă din punct de vedere al moralității societății suntem într-o mare groapă, uneori am impresia că este mai imorală societatea asta decât societatea dictatorială din comunism". Si chiar mai mult decat atat, este o societate a valorilor intoarse pe dos, Caci daca in "epoca de aur" ne prefaceam ca credem in valorile impuse de ei, acum nu mai exista limitari de expresie si tot impostura, falsul, hotia, obedienta, lingusirea sunt "valorile" acceptate si factorii de succes.
  • Like 5
 • "Învățământul decăzut a produs prin facultățile private niște non-valori de un ridicol absolut." - Invatamantul decazut este rezultatul celor care au ajuns sa fie profesori si sa predea absurditati in raport cu vremurile in care traim. Extrem de putini profesori si-au updatat stilul de predare si nici in ziua de azi, in 2020 nu sunt profesori care sa iti explice aplicabilitatea informatiilor pe care le inveti in scoala.

  Cunosc personal fosti colegi de politehnica care au terminat pe bune si acum se chinuie sau traiesc cel mult decent. Si atunci de ce sa ma chinui 4-5 ani la politehnica ca sa iau acelasi salariu cu unul care a terminat liceul si poate are bacalaureatul?

  De asta se fac facultatile astea private ca sa iei un 10% la salariu fara sa te chinui. Se numeste investitie. Ii doare in fund pe aia de moralitate, oamenii vor 10% ca sa isi cumpere un salam in plus sau o jucarie la copil.

  Revolutia a esuat pentru cei care nu au fost pe faza sa invete cand si ce trebuie. Revolutia a esuat pentru lenesi si pentru cei care asteapta de la "stat".

  Revolutia nu a esuat insa pentru cei care vor sa munceasca si sa isi extinda cunostintele in fiecare zi, independent de supraestimatele facultati ale Romaniei.

  Va pot da exemple nenumarate cu personalitati care au terminat facultati importante si fac orice numai ce au invatat nu: Cristian Tudor Popescu - jurnalism. Dan Negru - Showbiz. SI exemplele pot continua.

  Haideti sa facem politehnica de dragul de a face politehnica ca oricum nu avem unde sa ne angajam in domeniu dupa ce terminam.
  • Like 1
  • @ Andreas Einherjar Hróbjartr
   Oo, daaa! Frazele astea ar trebui premiate: "Revolutia a esuat pentru cei care nu au fost pe faza sa invete cand si ce trebuie. Revolutia a esuat pentru lenesi si pentru cei care asteapta de la "stat".
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult