Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rezerviștii Băse și Crin, noii recruți

Traian Băsescu la vot

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În ultima vreme, Traian Băsescu e abțibild pe toate posturile de televiziune – exceptând Felix TV, dar nu m-ar mira să apară și acolo – plus toate publicațiile care preiau buluc „analizele momentului”. Apogeul a fost când fostul președinte a postat un mesaj scurt: „Bună ziua!” 

M-a intrigat atitudinea pe care jurnaliștii, în special cei mai tineri, o au în raport cu Băsescu. I-am văzut cu pupilele dilatate, cu gura căscată, sorbind cuvintele pronunțate de o voce slăbită și însoțite de un tremurat de mâini. De unde și până unde admirația asta bruscă pentru stafia unui trecut întunecat? Bașca, s-a activat – unii zic că l-au activat serviciile – Crin Antonescu. Aceeași atitudine din partea acelorași jurnaliști, zici că s-a întors Michael Jackson. Cum se explică fenomenul? Foarte simplu: calitatea actanților din spațiul public este extrem de scăzută. Atât politicienii, cât și jurnalicii au o prestație publică nivelată, plată, fără nimic interesant. De asta când apare Băsescu, cu retorica lui de șantier, cei obișnuiți cu „Ăăă!” ale lui Ciucă, împleticirile lui Ciolacu, agitațiile de la USR sau crizele lui Simion se uită ca la mașini străine. Băsescu joacă aici rolul bunicului „dăștept”, care face glume deocheate. Este o penetrare a bulei obișnuită cu ideea că nu trebuie să ofensăm pe nimeni, iar acum apare Băsescu și dă de pereți cu toți. Pentru marinar toate astea sunt o joacă. El e acum la pensie, frecventează cârciumi de cartier, unde povestește să audă toată terasa că „Am venit din delegație, din Republica Moldova, și i-am zis lui Boc să dea ordonanță!” Chelnerița aduce încă o sticlă, iar el îi spune că desertul vine după ce o termină. „Dacă mănânc dulce nu mai pot să beau, hăhăhă!” După schimbă subiectul și vorbește de valuri și maree. „Sunt stabilopozii puși prost!”

Prezențele lui Băsescu în spațiul public sunt însoțite constant de comentarii care spun „dom’le, are păcatele lui, dar e mai deștept decât ăștia de acum” sau „ăsta politician adevărat!”. De aici deducem că publicul vrea, are nevoie de oameni care sunt în stare să ofere ceva din punct de vede oratoric. Același lucru este valabil și în media. Din moment ce Băsescu joacă acum rolul analistului politic, ar trebui să fie un semnal clar pentru instituțiile de presă. Metoda scrisului liniar, de zici că toate publicațiile sunt la fel, nu e deloc cea mai bună variantă. Câți editorialiști mai sunt? Am cunoscut recent niște studenți de la Jurnalism. Ferească Dumnezeu, în anii ’90 n-ar fi fost primiți nici să dea cu mătura la Băcanu în birou. 

Câte dezbateri TV în care să fie prezenți oameni cu opinii diferite se mai fac? Luați toate emisiunile care s-au făcut despre războiul din Ucraina și comparați-le cu dezbaterea dintre Gabriel Liiceanu și Cristian Tudor Popescu pe subiectul războiului din Iugoslavia. Pentru că l-am menționat pe Antonescu, să ne amintim prestația lui la Antena 3, când i-a distrus pe profetul Gâdea și câinele de pază Badea. Sau putem să vorbim despre duelul dintre el și Băsescu la ședința de suspendare din 2012. Aici putem pune și emisiunea cu Mihai Răzvan Ungureanu, care i-a doborât rapid pe Pic și Poc ai lui Felix.

În concluzie, dacă am ajuns să bocim după Băsescu și Antonescu, e clar că lucrurile stau foarte prost.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acest autor imberb uită că Băsescu a fost ales președintele țării, în două rânduri, în mod democratic, de o majoritate a românilor cu drept de vot. Că nu s-a numărat printre acei votanți, la vremea respectivă jucându-se cu găletușa la nisipar, asta e altă poveste. Să nu uităm totuși că Băsescu a fost exact ce trebuia în perioada în care România adera la UE și la NATO – un om cu viziune, o mână fermă. Faptul că a avut ghinion să treacă România prin criza care a început în 2008, nu înseamnă că el a fost vinovat de criza respectivă.
    Și, băiețele Cotruț, Băsescu nu a fost un marinar oarecare ci comandant de navă. Dacă nu ai respect pentru un fost președinte ales democratic, nu ai respect nici pentru democrație (știi, e chestia aia care spune că majoritatea numește reprezentanții iar minoritatea respectă ce a ales majoritatea). Ai face mai bine să iei notițe când îl mai auzi pe Băsescu vorbind, chiar dacă nu îți place ce auzi.
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Așa este, precum scrie dl Nicolae Cotruț. Băsescu este iarăși prizat de presa noastră de doi bani. Chiar aici, pe Republica, dl Mario Darius Badea, multiplu contributor, a disecat în multiple comentarii, admirativ, zicerile bătrânului șarlatan Traian. Pentru că a asmuțit procurorii (lui Daniel Morar) pe adversarii săi politici, care erau, într-adevăr, corupți și nici nu cotizau la pușculița PDL, a fost numit "ctitorul statului de drept". S-a văzut, mai târziu, că statul de drept s-a dărâmat când, sub Laura Codruța Kövesi, la DNA, familia Băsescu și Elena Udrea plus fostul Cocoș au intrat în atenția DNA. De atunci, numitul Băse a jucat pe invers. A mai venit și decizia, tot în justiție, că fost onorabilul a contribuit la Securitate cu denunțuri, mai exact, că a colaborat.
    Omul ăsta n-are nicio jenă. Probabil că își toarnă, în continuare whisky cu cinci cuburi de gheață în pahar, până cuburile se ridică de la fund, și hăhăie ca prostul, deși nu e prost. A sedus, pe vremea lui, intelectuali de elită, în frunte cu Liiceanu, care după ce a avut o întâlnire, pe litoral, "ca între intelectuali" cu Băsescu, a declarat că marinarul i-a așezat, pe ei, cei care compuneau crema intelectuală a țării, pe drumul cel bun, pe care ei înșisi nu știau cum să se așeze.
    Cât despre Crin, specialitatea lui sunt vorbele. Le are la el mereu, are lecturi, evident, mai multe decât Băsescu (pe care nu-l bănuiesc că ar fi citit ceva esențial în viața lui.) Însă, Antonescu în afară de un oareșce talent oratoric, nu a dovedit că e bun de nimic altceva.
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult