Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rezumatul primei dezbateri prezidențiale americane din acest an: Nu a fost cea mai bună seară a lui Trump, dar Biden a creat senzația de nesiguranță

Trump și Biden la dezbatere. Foto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

Nu a fost cea mai bună seară a lui Trump, dar Biden a creat senzația de nesiguranță, după cum indică CNN. Concret, mulți americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vârsta lui Joe Biden și la capacitatea sa de a ocupa funcția prezidențială, iar acum, după 90 de minute de Trump vs. Biden, îngrijorările au devenit și mai profunde, scrie și BBC. De ce? Pentru că președintele SUA a intrat în dezbatere cu o ștachetă mică de atins și s-a poticnit. A fost plat. A divagat. A fost neclar. Iar echipa de campanie a lui Biden a transmis presei americane abia la jumătatea dezbaterii că liderul de la Casa Albă se luptă cu o răceală, într-o încercare de a explica vocea sa răgușită.

Mulți observatori au tradus momentul ca pe o scuză, comparând dezbaterea ca pe un meci de box rezumat foarte simplu: deși i-a aplicat câteva lovituri bune lui Donald Trump, de cele mai multe ori, Joe Biden a fost băgat în corzi de adversar.

Câteva dintre momentele-cheie ale dezbaterii:

În ceea ce privește declarațiile de final, Trump și-a prezentat bilanțul din timpul primului său mandat de președinte și l-a numit pe Biden „un plângăcios”, spunând că „întreaga țară explodează din cauza ta, pentru că nu te respectă”, după cum indică și CNN. În declarația sa de final, Biden s-a concentrat pe taxe și a promis că va reduce inflația.

În ceea ce privește securitatea socială, Biden a declarat că îi va „face pe cei foarte bogați să înceapă să plătească partea lor echitabilă” pentru a menține solvabilitatea asigurărilor sociale. Mai mult, președintele american a spus că nu va crește costul asigurărilor sociale pentru persoanele care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an.

În ceea ce privește dosarele penale, Biden a adus în discuție condamnările penale ale lui Trump. „Singura persoană de pe această scenă care este un infractor condamnat este acest om la care mă uit chiar acum”, i-a spus Biden lui Trump.

În ceea ce privește atacul de la Capitoliul SUA, din 2021, Trump a spus: „Pe 6 ianuarie am fost respectați în întreaga lume”. Pe de altă parte, Biden a subliniat că Trump i-a încurajat pe oameni să meargă la Capitol Hill și a stat în Biroul Oval timp de trei ore „privind, fiind implorat de vicepreședintele său și de o serie de colegi de-ai săi republicani să facă ceva, să ceară o oprire, să pună capăt revoltei”.

În ceea ce privește migrația, Biden a prezentat un acord bipartizan pe care l-a negociat și care a fost respins în Senat privind problemele de la frontieră. De asemenea, el a subliniat politica lui Trump de separare a familiilor. Trump a repetat afirmațiile potrivit cărora politicile de migrație ale lui Biden sunt responsabile pentru crimele violente din SUA.

În ceea ce privește războiul din Gaza, Trump nu a răspuns direct dacă ar susține un stat palestinian independent pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas. Dar a spus că SUA ar trebui să lase Israelul să „termine treaba” împotriva Hamas în Gaza. Pe de altă parte, Biden a scos în evidență o propunere pe care a susținut-o de a se face un schimb de ostatici între cei deținuți în Gaza și prizonierii palestinieni și de a se înceta focul „cu condiții suplimentare”, mai indică CNN.

În ceea ce privește vârsta, Biden a subliniat faptul că adversarul său este cu doar câțiva ani mai tânăr decât el, dar a spus că este „mult mai puțin competent”. Președintele american a îndemnat alegătorii să se uite la dosarul său. În replică, Trump l-a provocat pe Biden la un test cognitiv. Cei doi s-au certat apoi pe abilitățile de golf, mai spune presa americană.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În ceea ce privește avortul, Trump a declarat că nu va bloca accesul la medicamentele pentru avort, reiterându-și poziția conform căreia reglementările privind avortul ar trebui să fie decise de state. Biden a ripostat, spunând că lăsarea avortului la latitudinea statelor este ca și cum ar lăsa protecția drepturilor civile la latitudinea statelor. Biden a revenit asupra afirmațiilor lui Trump conform cărora hotărârea Roe v. Wade le permitea medicilor să ucidă copii „în luna a noua”, spunând că „pur și simplu nu este adevărat”.

În ceea ce economia, Trump a susținut că creșterea numărului de locuri de muncă în timpul președinției lui Biden este doar o „revenire” după închiderea pandemiei. Candidații au dat vina unul pe celălalt pentru inflația din SUA, Biden afirmând că economia pe care a moștenit-o este parțial responsabilă de inflație, în timp ce Trump a spus că Biden nu a moștenit „aproape nicio inflație”.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Trump a spus că nu ar fi avut loc niciodată dacă Statele Unite ar fi avut un lider. A uitat însă să menționeze că a fost foarte critic faţă de miliardele de dolari cheltuite de Statele Unite pentru a sprijini Kievul în războiul împotriva Moscovei. În schimb, Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că este un „criminal de război” şi a apărat ajutorul american acordat Kievului.

În ceea ce privește schimbările climatice, Joe Biden l-a acuzat pe Trump că nu a făcut nimic pentru a lupta împotriva acestora, iar Donald Trump şi-a apărat palmaresul şi a justificat în special ieşirea din Acordul de la Paris. „A fost o afacere foarte proastă pentru americani”, a spus Trump, citat de Politico.

Potrivit USA Today, vocea, ezitările și mimica uneori pierdută a lui Biden, precum și incapacitatea lui de a respinge atacurile și dezinformările lui Trump, au făcut ca, imediat după terminarea dezbaterii, discuția să devină una despre un alt subiect: „Mai rămâne sau nu Joe Biden candidatul democrat pentru 5 noiembrie?” - întrebarea a fost sugerată de fostul strateg de top al lui Barack Obama, David Axlerod. Separat, Reuters a citat un alt strateg democrat sub protecția anonimatului, care a declarat că prestația lui Biden a fost „un dezastru”.

Pe la începutul dezbaterii, indică BBC, unele dintre răspunsurile lui Biden au fost absurde. A încheiat un răspuns spunând: „În sfârșit am învins Medicare”, făcând referire la programul guvernamental de asistență medicală pentru vârstnici.

Kate Beddingfield, fosta directoare de comunicare a lui Biden, a spus la CNN că misiunea președintelui american a fost să demonstreze că are energia și rezistența necesare pentru un al doilea mandat, iar el a eșuat în a face acest lucru.

Biden a lovit tare în anumite momente, în încercarea de a schimba ritmul partidei. Este posibil ca câteva dintre aceste lovituri să fi avut efect, provocând reacții furibunde din partea lui Trump, mai arată BBC.

Din păcate pentru Biden, faptul că primele câteva subiecte s-au referit la principalele probleme ale alegătorilor - economia și imigrația - în privința cărora sondajele arată că americanii au mai multă încredere în Donald Trump - nu a făcut decât să înrăutățească problema pentru președinte.

Cel mai prost scenariu pentru iubitorii de democrație s-a întâmplat. Trump a fost mai concentrat și a oferit în mare parte o prestație disciplinată și agilă. A evitat întreruperile și agresivitatea care i-au subminat prima dezbatere din 2020 și, ori de câte ori a fost posibil, a readus discuția la atacurile asupra dosarului în care e implicat fiul lui Biden.

Cum îi stă în fire, Trump a făcut în mod repetat afirmații care nu au fost susținute de fapte, precum și falsuri absolute, dar Biden a fost în mare măsură incapabil să îl pună la colț cu privire la acestea. De exemplu, atunci când subiectul a devenit avortul, Trump a mutat în mod repetat atenția asupra a ceea ce a spus el că este extremismul democrat. El a afirmat, în mod eronat, că democrații susțin avorturile după ce copiii se nasc. Biden nu a parat minciuna.

Într-o încercare de a muta atenția, democrații au scos-o la lumină pe vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care a recunoscut că președintele Joe Biden a avut un „început lent”, dar că a avut apoi „un final puternic”.

Biden i-a mai spus lui Trump că are simţul moral al unui depravat, în timp ce Trump l-a acuzat pe Biden că este plătit de China.

Cam asta a fost, pe scurt, cea mai timpurie dezbatere din istoria modernă a SUA, în parte pentru că așa a dorit echipa lui Biden. Unul dintre motive este că au dorit să mute atenția asupra lui Trump mai devreme în sezonul de campanie, în speranța că alegătorilor americani le va fi reamintită natura haotică a președinției sale. Dar, după dezbatere, se va vorbi mai mult despre prestația lui Biden decât despre cea a lui Trump. Ăsta e adevărul.

Cu excepţia oricăror surprize, dezbaterea este puţin probabil să schimbe prea mult liniile într-o ţară în care polarizarea politică este extremă. Cu toate acestea, miza este enormă: dacă unul dintre cei doi candidaţi reuşeşte să cucerească câţiva alegători independenţi, acest lucru ar putea fi suficient pentru a-i oferi un avantaj în noiembrie, în condiţiile în care alegerile se anunţă foarte strânse. Pentru a face acest lucru, indică o analiză AFP și citată de News.ro, Joe Biden trebuie să asigure oamenii de vitalitatea şi sănătatea sa, iar în această privinţă, prestaţia sa de joi probabil va fi considerată o ocazie ratată, chiar dacă a devenit mai confortabil pe măsură ce dezbaterea a avansat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Site de RUSINE! au sters toate comentariile de ieri, mai ales cele pro Trump !!!! Dar ce pretentii poti avea de la asa autor si asa site????
    • Like 0
  • Gabriei check icon
    Fiecare s-a concentrat pe mesajele către electoratul de baza. Nu numai Trump a făcut afirmații fără acoperire. Biden de exemplu a susținut că niciun soldat american nu a murit în misiuni externe în mandatul său ceea ce evident, este fals. Spre deosebire de Trump care a fost destul de reținut și s-a abținut să-l atace personal, Biden l-a jignit direct și repetat pe fostul președinte (looser, sucker, moralitate de motan vagabond, infractor). Foarte important este și faptul că Trump a spus clar și fără dubiu că nu sunt acceptabile condițiile puse de Vladimir Putin pentru încetarea războiului din Ucraina.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    "Nu a fost cea mai bună seară a lui Trump, dar Biden a creat senzația de nesiguranță" macar stim care sunt afinitatile politice de pe republica. biden nu doar ca a oferit nesiguranta. a fost sters pe jos. luai un batran dintr-un sat vasluian de la crasma si era mai coerent decat biden.
    • Like 1
    • @ andrei
      IraM check icon
      Exagerezi.
      Ar fi fost la fel de corent.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult