Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Români alergici la România. O familie de timișoreni m-a pârât soacră-mii din UK că eu provin din cea mai proastă zonă a țării

Soacră-mea, reprezentanta extremismului de dreapta de la noi din familie, îmi trimite o notă că ne aşteaptă la masă în weekend. Mama lui e o regină de modă veche. Dacă nu e ceva urgent şi nu suntem obligate să vorbim la telefon, îmi trimite scrisorele. Prin poştă. N-am încercat cu porumbei călători, deşi a avut timp să-şi dea seama că nu pun lebădă pe varză. E drept că în parcul din apropierea casei, pe lângă gâşte canadiene şi raţe, o îndop pe una cu pâine, dar numai pentru amuzamentul copilului. 

Dacă mi-a scris, nu e de bine. Deschid calculatorul şi încep căutările online. Ce-o mai fi făcut România? Au luat ai noştri iar şpagă la Parlamentul european? Am pitit carne de cal în căscătura curcanului de Crăciun? Am instalat popi ortodocşI în bisericile anglicane? I-am obligat să-şi pună „fish 'n chips” pe colivă? 

Citesc ştirile... Nimic. Nici un român din Albion nu şi-a certat şeful că e prea bine plătit, nu ne-am bătut cu pumnul în piept că suntem mai buni la făcut curăţenie. Poate au vrut să ne dea cu Schengen de cap şi le-am dat-o înapoi peste nas, prea ne-au făcut să aşteptăm şi să ne rugăm. Pe drum spun şi eu o rugăciune, dacă i-au golit cumva contul, să fie nigerieni. La altceva nu mă ducea mintea.

Ajungem, fiu-său se retrage la televizor, să urmărească un meci de cricket. Nu înţeleg cum un stadion plin până la refuz poate urmări ceva atât de plictisitor. Deşi tot englezul se oferă să-mi explice regulile, declin politicos. Sunt două sporturi mai anoste decât fotbalul românesc, cricket-ul şi golful. Aş încuraja transmisiuni în direct în penitenciare, dacă nici asta nu-i sperie pe făptaşi de recidivă, nu ştiu ce altceva.

Fac cafea. Soacră-mea, deşi englezoaică rasată, nu înţelege ceaiul. Mai bine bea ceva cu alcool, din când în când. Scoate o cutie de biscuiţi, ediţie de lux şi o cutie cu bomboanele mele de ciocolată preferate. Vai de capul meu! O citisem pe Agatha Christie, pusese otravă în unele din ele.

Începe să vorbească, parcă are pe limbă miere. Poate sunt eu paranoică, deşi presimţirile nu m-au înşelat niciodată. Chiar dacă paloşul nu e la vedere, o cred în stare să-mi dea şi cu platoşa de cap. Când mă aştept mai puţin. Simt că înnebunesc şi ea mă fierbe ca pe tocăniţă, hotpot cu de toate, mândria Lancashire-ului.

Cumnată-mea şi cumnatul tocmai s-au întors dintr-un concediu în Italia. Vreme superbă, mâncare ok. Şi ca să vezi, drăcia dracului, s-au împrietenit cu o familie de români! Ăştia încă îI mai caută lui bărbatu-meu altă nevastă! Întreb şi eu, cu jumătate de gură, dacă lucrau la hotelul unde au fost cazaţi. Neagă indignată. Ei nu se amestecă în treburile personalului. Oamenii erau şi ei în vacanţă. De unde? De undeva din zona Timişoarei. Frumos... Îi laud soacră-mii şi zona, şi oamenii, un pic mai europeni decât noi, cei din nord. Soacră-mea mă asigură că aşa i-au fost descrişi şi ei, după care lăsând câteva secunde libere, ca pentru vâlvă de trâmbiţe, îmi spune că românii mei dragi au spus că provin din cea mai proastă zonă a ţării. Familia de intelectuali bănăţeni expandase Vasluiul până la cuiul hărţii. Zâmbind triumfătoare, îmi bagă sub nas cutia cu ciocolată.

Când a venit soacră-mea la nuntă în România a stat lângă Ion Iliescu

Când a venit în România pentru nunta noastră, am plimbat-o prin mare parte din împrejurimi. A prins şi un festival de muzică şi dansuri populare. A preferat să stea la hotel, refuzându-mă atât pe mine, cât şi pe părinţii mei, noi am crezut că ar fi fost obositor să tot urce şi coboare patru etaje, probabil nu voia să-şi creeze obligaţii, nu credea c-o să fim rude pentru multă vreme. Ce ghinion pe ea că a murit pe când îi eram încă noră. De fapt mi-e dor de ea, în felul nostru, am fost mereu prietene. 

Să mă întorc la poveste. Pe lângă peisajele minunate ale ţării noastre, mai avusese și şansa să stea la câţiva metri de preşedintele de atunci al țării, venerabilul highlander Ion Iliescu, care apăruse la o binecuvântare de panglică, odată cu soarele. N-am fost eu niciodată în ochii ei vreo prinţesă, dar acum aveam reputaţie de beţivă şi probabil îi violasem şi băiatul. Vezi ce faci, măi Vaslui, că verba volant!

Foto: Guliver Getty Images

Pentru că în Marea Britanie prânzul din ziua de Crăciun se ia obligatoriu în compania familiei, soacră-mea făcea deja bilanţul pentru anul în curs şi iar treceam drept neprofitabilă. Pentru că nici ceilalţi dragi nu puteau suferi cadoul, am adaptat o tradiţie de familie crizelor sociale moderne. În ziua de Crăciun, înainte de masă, ne pupam şi închinam câte un pahar, un cocktail de şampanie și suc de portocale, o reţetă de familie. Ca să avem o digestie armonioasă, soacră-mea trebuia îmbiată cu cel puţin trei. Între timp, noi cele mai tinere supravegheam la bucătărie curcanul şi cartofii copţi. Nu ştiu de ce mă ofeream, la masă îmi puneau mereu în faţă vărzucile de Bruxelles. Bărbaţii mai serveau câte un rând de băuturi. Scot capul pe uşă şi întreb dacă putem, în sfârşit, vorbi şi despre altceva decât despre politică.

- Încă nu, mama a urmărit îndeaproape dezbaterile parlamentului de luna trecută, dar ne-a promis o recenzie la „Fantoma de la operă”.

Îmi erau dragi mesele de Crăciun. Mama soacră mulţumea frumos tuturor pentru daruri şi mie pentru că în cursul vizitei din România, deşi am dus-o la o mănăstire, nu am lăsat-o acolo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex Mag check icon
    Stimata d-na. Liliana,
    Unele scrieri sunt destinate a fi citite cu seninătatea cotidianului observând latura „șăgalnică si berbantă” ca antidot la „stresul cel de toate zilele” . Inca un pic si voi putea parcurge peripețiile bravului soldat Svejk in varianta 3 intr-un harbuz peste Canalul Mânecii.
    Mulțumesc.
    Sărutmâna.
    • Like 0
  • Antologică evocare ! Sunt obișnuit cu stilul dvs de umor dar acum v-ați depășit .Bravo !
    • Like 0
  • Ironia si sarcasmul nu demonstreaza o inteligenta superioara, cum cred unii comentarori pe aici, ci sunt o forma de batjocura, foarte agreata de britanicii mai instariti pentru ca ei sunt cam aroganti si superficiali in generali si li se pare normal. Nu e normal, ironia fina, sarcasmul, sunt batjocoritoare si mi se pare trist ca romanii uita sa fie romani si preiau imediat aceste "calitati" de la britanici.
    • Like 2
    • @ Paul Lozba
      Complexații și alte exemplare asemănătoare, rătăcite pe aici din greșeală (sau cu sarcină?) sunt rugați să-și păstreze exclusiv pentru uz personal. Și să se reîntoarcă la genul de scriitură publicată, din belșug, pe site-urile și în alte alcătuiri gen România Mare, Patrioții, Antena 3 etc. Drum bun și cale bătută! Cum zice numitul P.L. nu e normal - e oral. Dacă nu și mai rău de-atât....
      • Like 1
  • Eu zic sa lasam personalitatile si originea lor deoparte, ca asa ajungem la alte discutii. Ce e aici relevant e incercarea literar-pamfletara a doamnei si realitatea zilelor noastre, unde avem un judet Vaslui codas din toate punctele de vedere. Ca si acolo sunt oameni minunati, e alta poveste. Dar eu nu vad realist vorbind un judet cu 80 si % somaj (f. voluntar) sa se ridice vreodata la nivelul Sucevei de ex.
    • Like 0
  • O simpla observatie celor care reproseaza "taranilor" din alte regiuni decat Banatul radacinile rurale.
    In "Trilogia culturii" ardeleanul Lucian Blaga mentioneaza faptul ca doar in limba romana exista cuvantul "pamant" ( folosit de taranii valahi, moldoveni sau ardeleni de 2000 de ani ). In limbile "surori" din familia latina se folosesc cuvinte ce provin din latinescul "terra" in timp ce "pamant" provine din latinescul "pavimentum" care inseamna curte pavata. In perioada cand "ostile" ( oaste de la "hostis"- dusmani ) migratorilor au atacat locuitorii oraselor romane parasite de armata si administratia imperiala, romanii s-au retras la tara sub conducerea "batranului" satului ( batran de la "veteranus" ) si au lucrat pamantul pastrand denumirea citadina de la "pavimentum"
    REZULTA CA POPOARELE CIVILIZATE DE ASTAZI ( NAVALITORII DE ACUM 1000 DE ANI ) I-AU GASIT IN ORASE SI I-AU GONIT DIN CURTILE PAVATE CU DALE DE PIATRA PE STRAMOSII NOSTRI !
    Daca tot ne vorbim de rau poporul macar sa ne invatam limba si istoria !
    • Like 0
    • @ Doru Petrescu
      Aveti o intelegere total gresita a istoriei Romaniei.
      Sunteti din grupul celor care proclama ca "dutch" vine de la "daci" , deci olandezii sunt urmasii dacilor care bravii de ei, s-au dus si au civilizat acea parte a lumii...lista cu elucrubatii de genul asta e lunga si de n-ar fi total inafara adevarului ar fi de ras, asa e de plans.
      Totul a pornit de la lucrarea fantezista a lui Densusianu, Dacia Preistorica care a fost utilizata de curentul protocronist si apoi de regimul comunist in propaganda desantata ca noi, urmasii dacilor, am fost baza Europei!
      Lucrarea lui Densusianu e fantezie bazata pe traditii, legende, folclor.
      Nu inteleg de ce atat de multa lume sufera de acest complex de inferioritate in fata Europei si tot vrea sa demonstreze ca noi am fost si suntem dintotdeauna mai ceva ca ei, "necivilizatii"!
      Duceti-va la Roma si vedeti ce constructii sunt de pe vremea Imperiului Roman- unde sunt in Romania acele constructii? Macar ruinele?
      "Pavaj"! Ma faceti sa rad, ceea ce e bine, multumesc.
      • Like 3
    • @ Doru Petrescu
      Daaaa.... cea care ocluzionează (pardon: concluzionează) că noi, creștini de peste 2000 de ani, suntem „buricul pământului”. A se slăbi! Rămâneți la lălăiala păunescian-flăcăristă cu „Noi suntem români!... Restul e jidani!!”
      • Like 0
    • @ dordetine
      Radeti si de Lucian Blaga ?
      V-ati deranjat sa verificati in "Trilogia culturii" cele semnalate de mine ?
      Sau aveti alergie la citit altceva decat jignirile pe care le adresati sub protectia anonimatului unor persoane care v-ar putea fi profesori, macar de buna purtare daca nu de istorie.
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Unde am afirmat ca suntem buricul pamantului si unde am facut dezacord intre subiect si predicat ( restul " e jidani")?
      Ce legatura au "jidanii" cu Trilogia culturii de Lucian Blaga ? Sunteti capabil sa discutati la obiect, cu argumente sau va defulati complexele cu jigniri si jocuri de cuvinte inepte ( ocluzioneaza - concluzioneaza ) ?
      • Like 0

  • După ce am lecturat cu entuziasm patriotic creatia literară de mai sus, cât și toate comentariile, sugerez Lilianei un titlu pentru viitoarea schița autobiografica:
    Români alergici la românii care scriu. O familie de republicani m-a pârât academiei că am obrăznicia sa scriu românește despre viața mea din Anglia.
    • Like 3
  • Superb, superb articol ! Ironia, dar mai ales autoironia este dovada de mare , mare inteligenta ! Felicitari si mai astept articole despre modul (intim) de gandire in diverse culturi !
    • Like 2
  • Continui sa va rasfatz, cum zice cineva...mai scrieti, umorul e foarte placut; si pastrati totul poate se va lega in ceva mai mare, mai tarziu.
    Eu traiesc in Canada si pot sa recunosc cateva din stereotipurile pe care le descrieti; nu o sa uit niciodata cum printre primele intrebari, la primul loc de munca, aici, au fost daca noi avem TV in RO si WC in casa; era acum multi ani si am raspuns indignata cu 'Da' la amandoua. ca sa citesc recent o statistica care spune ca un procent mare (am uitat cat) dintre romani au toaleta in curte. nu stiu cat este de relevant, am invatat sa fiu mai toleranta si mandra in acelasi timp; in ciuda problemelor, noi romanii suntem in partea de sus a 'clasamentului', suntem printre cei alesi;
    • Like 3
    • @ Manuela Militaru
      check icon
      În mediul rural, cred că majoritatea au toaleta în curte, de tip hazna. Mai grav, tot în curte aruncă și gunoaiele. De aceea, prioritatea Românei este mediul rural și rețelele de apă-canal. Locuințele noi se fac cu WC-ul în casă și cu groapă septică, dar acestea sunt, în multe zone, puține – nu am o statistică, dar realitatea este destul de neplăcută. Este și motivul pentru care am protestat și voi protesta împotriva modului superficial în care mulți, din diverse categorii sociale, compară România cu Belgia ori cu Olanda ori cu Germania... Păi acolo nu mai există de mult WC-uri în curte, poate așa, prin zonele izolate sus în munți. Sigur, asemenea lucruri nu fac plăcere, dar mi se pare total neproductiv să batem câmpii prin comparații nerealiste. România este pe penultimul loc în UE și, oricât de relative ar fi cifrele, aceasta este realitatea. Sunt hazlii și fanteziile cum că România face punte între administrația Trump și administrația Merkel. Să fim serioși, cât timp nu sărim în măcar a doua treime din UE, nu putem avea un asemenea rol, sunt simple speculații de lingăi și de politruci care fac rapoarte false și vor să spună că, vai, fără ei s-ar duce de râpă țara. Statul român nu este în stare să salte zona rurală măcar la nivelul Ungariei ori Slovaciei (nu al Sloveniei, să fim clari), în schimb elucubrează cu geopolitica la nivel mondial.
      • Like 6
    • @
      Știți... unii dintre cei pomeniți de dv. au cei șapte sute de ani de-acasă. La noi, mai durează. Dar, tot la noi, „sunt codri verzi de brad/ și-ncă vreo doi mesteceni / mai au un pic și ăștia cad / ai grijă cum îi legeni!”
      • Like 1
  • check icon
    Delicios! Mai vreau!!!
    Conjudețeană cu Eminescu și Enescu? Uite, dacă mai trăia soacră-ta, îi puteai arăta "cash" că județul tău e singurul din cele 40 cu două personalități pe bancnotele aflate în circulație... :)
    • Like 5
    • @
      check icon
      Cred ca doamna e din Suceava, susmentionatii fiind din Botosani. De fapt judetul Botosani are 3 personalitati pe bancnote, l-ai uitat pe Iorga. Si l-a avut si pe Grigore Antipa pe o bancnota de prin '90.
      • Like 3
    • @
      check icon
      Wooow! Din 5 bancnote 3 au personalități din Botoșani?! Jaw dropped...
      • Like 1
  • Nu prea se leaga, se pierde sirul, iese un fel de mai multe feluri. Dar, fara a fi partinitor, din Timisoara, Vasluiul chiar se vede ca si capatul pamantului.
    • Like 2
    • @ Vlad Popescu
      Capătul dinspre spațiul rusesc.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult