Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia
Mulţi dintre noi au răsuflat uşuraţi vineri la vestea că alegerile prezidenţiale au fost anulate de Curtea Constituţională a României şi că, deci, posibilitatea ca luni să ne trezim cu un un comisar al Kremlinului la Cotroceni a fost eliminată deocamdată.
Doamna Lasconi, care merită tot respectul nostru pentru că, vreme de două săptămâni, a ţinut aproape singură piept demenţei ruseşti şi anti-europene, nu avea totuşi nicio şansă să câştige turul al doilea pentru că tsunami-ul extremist din România era, în acest moment, imposibil de controlat.
Dar oare pentru cât timp putem răsufla uşuraţi? Ideea că ai mai putea, a doua oară, să salvezi democraţia cu mijloace totuşi nedemocratice iese din discuţie şi, oricum, administraţia Trump, ai cărei membri deja vociferează împotriva a ccea ce ei percep a fi fost făcut în România la comanda lui Antony Blinken, secretarul de stat al lui Biden, nu va tolera încă o încercare de eliminare postelectorală a unui candidat conservator, fie el şi vasal al Rusiei.
Călin Georgescu poate nu va mai ajunge să candideze – şi bine ar fi, dacă ancheta penală îl dovedeşte vinovat de trădare, ca viitorul scrutin să-l prindă la Jilava sau la Rahova –, dar nu despre el e vorba, ci despre o întreagă stare de spirit care pare să-i fi făcut pe români, în ultima vreme, extrem de ostili Uniunii Europene şi valorilor vestului în general. Eu nu cred că euroscepticismul atroce al unei părţi semnificative a românilor va dispărea în câteva luni. Da, unii vor fi fost influenţaţi, chiar manipulaţi grosier prin intermediul propagandei ruseşti şi al celei româneşti neolegionare, dar cei mai mulţi nutresc sentimente sincere de ură faţă de UE, NATO, LGBT etc. Sunt oameni aflaţi într-o criză acută de identitate, unii dintre ei locuind în diaspora, deşi doar fizic sau cu numele (pentru că, în fapt, ei nu sunt integraţi defel în ţările în care trăiesc), oameni de cele mai multe ori cu o educaţie precară, oameni pe care vestul cu diversitatea sa culturală îi sperie şi care se simt mai apropiaţi sufleteşte de Rusia.
Nu trebuie să negăm evidenţa, chiar dacă nu ne convine. Întotdeauna şi în orice popor există o astfel de masă „conservatoare” (deşi i-am putea spune, mai degrabă, troglodită, pentru că adevăratul conservatorism nu are nimic de-a face cu grobianismul pe care l-am văzut dezlănţuit în ultimele zile), care, nefăcând faţă provocărilor prezentului, cere să se oprească timpul în loc şi să ne întoarcem utopic la vremuri care dintr-o dată par mai bune, deşi, obiectiv vorbind, desigur că asta e o simplă iluzie. Problemele apar atunci când politicieni suficient abili exploatează cinic prejudecăţile şi fricile acestor oameni, lipsa lor de educaţie, de orizont şi mai ales setea de răzbunare.
În acest sens, mi se pare că pericolul nu a trecut deloc: mai întâi pentru că evenimentele sunt prea recente şi câteva luni nu vor dispersa sentimentul de ură al concetăţenilor noştri, apoi pentru că Moscova şi aripa ceauşistă din tristele noastre servicii de informaţii nu vor dormi nici ele. Şi mai e ceva: Ro-exitul – căci, să nu ne minţim!, despre asta e vorba aici – s-a conturat deja ca un ideal plauzibil pentru mulţi români din ţară şi din afara ei, iar cu idealurile e greu de luptat. Ştiu asta pentru că, în calitate de britanic prin naturalizare, am trecut deja prin experienţa oribilă a Brexitului: am văzut cum, dintr-o mişcare relativ inofensivă şi de nişă în politica britanică, susţinută de xenofobi şi rasişti ca Nigel Farage, cel care tuna şi fulgera împotriva românilor, a devenit, în doar câţiva ani, proiectul mainstream al conservatorilor britanici, care deţin şi cele mai multe instituţii media.
Astfel, pe fondul unei imigraţii – ce-i drept – crescânde, Brexit a ajuns, în scurt timp, pe buzele tuturor: la sate, în oraşele mici şi mai sărace, la periferia marilor oraşe, dar şi în unele cercuri intelectuale onorabile.
Susţinătorii Brexit şi extremiştii români – imposibil de convins
La fel ca şi votanţii Brexit, votanţii extremiştilor români au convingeri de beton şi urăsc cu sinceritate şi din toată inima tot ceea ce nu consună cu „valorile” lor: urăsc Uniunea Europeană, urăsc străinii, urăsc persoanele LGBT, urăsc ştiinţa, urăsc presa şi urăsc, în general, tot ce nu este anchilozat în ceea ce-şi închipuie ei că ar fi tradiţie. Este o iluzie să-ţi imaginezi că poţi dialoga cu aceşti oameni, că poţi avea o conversaţie minim civilizată cu ei sau că-i poţi abate de la convingerile lor sinistre. Nu, ei ştiu dinainte că tu le vrei răul, că urmăreşti să-i manipulezi, dar ei s-au prins din timp de faptul că tu eşti un neomarxist spălat pe creier. Este deci o pierdere de vreme şi de energie să încerci să discuţi cu ei.
Mulţi ziarişti britanici, la vremea respectivă, exact asta încercau să facă: să-i des-convingă pe susţinătorii Brexit prin argumente raţionale. Este o mare greşeală, pe care observ că au făcut-o şi continuă s-o facă şi mulţi ziarişti şi influenceri români. Nu cu cei care sunt deja convinşi trebuie vorbit, ci cu cei nehotărâţi sau indiferenţi. Numai de la aceştia putem spera să aibă o minimă deschidere spre argumentele noastre.
Boris Johnson şi extremiştii români – „eroii” poporului
Ca şi Boris Johnson, principalul motor al Brexitului, liderii extremiştilor români, adică George Simion, Călin Georgescu, Diana Şoşoacă etc., le promit oamenilor restabilirea demnităţii, căci şi britanicii, ca şi românii, se simţeau umiliţi şi călcaţi în picioare de Uniunea Europeană.
Boris era eroul popular, cel care avea să bată cu pumnul în masa bogaţilor şi să dea cu ei de pământ, aşa cum făgăduiesc şi ai noştri. Desigur, britanicii uitau că Boris nu era nicidecum un om anti-sistem, ci provenea din inima sistemului însuşi: fusese primarul Londrei şi membru în guvernul lui David Cameron (cum şi Georgescu a lucrat în Ministerul de Externe, deşi în condiţii mult mai dubioase şi mai puţin transparente).
Şi unii, şi alţii le vând oamenilor simpli şi mai puţin educaţi, dar şi unora dintre cei cu şcoală, iluzia că vor fi din nou ce-au fost odată, vorbesc în propoziţii simple şi apăsate şi apasă pedala suveranismului până la fund. Aparent, e uşor să le demontezi falsurile şi manipulările, dar, în practică, e foarte greu: în cazul lui Boris pentru că omul e foarte educat (a studiat latina şi greaca la Oxford), dar de un oportunism fără margini, iar în cazul lui Georgescu, Simion ori Şoşooacă pentru că, deşi nu au nicidecum acelaşi nivel intelectual ca Boris, se pliază exact pe ceea ce doresc oamenii simpli să audă şi „livrează” cu multă siguranţă toate ticăloşiile Rusiei.
Totuşi, din spirit de corectitudine, se cuvine să spunem că, dacă în cazul Marii Britanii, ideea că britanicii erau umiliţi de UE era pur şi simplu o minciună, în cazul României putem reproşa UE o anumită indiferenţă. Şi nu-mi vine în minte decât admiterea noastră în Schengen. Să nu ne amăgim: am fost călcaţi în picioare de Austria doi ani de zile cu permisiunea tacită a UE, care nu a pus nici cea mai mică presiune pe această ţară să se comporte corect faţă de români şi bulgari. Ideea că admiterea noastră în Schengen a depins vreodată doar de un singur stat e ridicolă. Ca dovadă: atunci când situaţia a devenit albastră, iar românii ameninţă să întoarcă spatele UE, slăbind-o şi mai mult, s-a putut decide, aproape în regim de urgenţă, admiterea noastră totală în spaţiul Schengen şi e greu de crezut că a fost o coincidenţă. Mă tem să nu fie însă prea puţin şi prea târziu: românii au avut dreptate să se simtă umiliţi şi jigniţi de partenerii lor occidentali.
Argumente raţionale vs. spaime viscerale
Şi în Marea Britanie, şi în România tabăra pro-UE crede că lupta aceasta se poate câştiga la nivel raţional, cu argumente sofisticate. Asta înseamnă a nu te pricepe nici la psihologie, nici la oratorie. O asemenea luptă se câştigă exclusiv la nivel emoţional, dar într-un mod deştept.
Asta au făcut susţinătorii Brexit şi au avut succes. Au speculat unele din cele mai adânci spaime ale britanicilor: frica de străini, care au fost pur şi simplu demonizaţi în acea campanie, şi frica de subjugare din partea unui stat supranaţional. Străinii nu mai aveau identitate, nu mai erau vecinii, colegii sau prietenii lor, ci erau răul absolut, gloatele care veneau să le fure joburile, să trăiască pe spatele lor şi să comită crime abominabile în Marea Britanie.
În România, pe lângă aceste spaime, se mai adaugă două: cea faţă de război (de înţeles în contextul geopolitic actual) şi, dat fiind nivelul nostru mult mai precar de educaţie, spaima viscerală de gay. Aceasta din urmă este însă mult mai periculoasă pentru că este încurajată activ şi de Biserica Ortodoxă Română. Desigur, majoritatea covârşitoare a susţinătorilor extremiştilor români nu ştiu nimic despre gay, nu au vorbit în viaţa lor cu ei şi şi-i imaginează ca pe nişte monştri, ca pe nişte bolnavi psihic suferind de deviaţii primejdioase şi care trebuie închişi în dormitor, dacă nu chiar băgaţi la balamuc sau la puşcarie. Habar n-au de dramele prin care trec aceştia, uneori în interiorul propriilor familii, de lipsa lor totată de drepturi în România, unde autorităţile refuză, în dispreţul organismelor internaţionale care ne condamnă constant, să pună în aplicare deciziile CEDO şi unde, până în 2001, BOR, prin vocea ierarhilor săi, se zbătea disperată să-i ţină în puşcărie. Dar când dezumanizezi categorii întregi de persoane în scopuri politice, identitatea şi sentimentele acelor persoane nu contează căci ei sunt prezentaţi ca nişte monştri.
De fapt, de aici se naşte şi temerea mea: susţinătorii extremiştilor „simt enorm şi văd monstruos”, ca să-l citez pe Caragiale din nuvela Grand Hôtel „Victoria Română”, în timp ce noi, ceilalţi, suntem – îmi place să cred – fiinţe raţionale, cu o anumită jenă faţă de argumente de acest tip. Or, tocmai această jenă s-ar putea să ne coste. Într-un război cultural nu-i câştigi pe oameni exclusiv cu argumente financiare, cu fonduri europene, cu intrarea în Schengen. Trebuie ţintit mult mai la corazón, la ceea ce-i doare pe români mai tare: spaima de a nu mai fi liberi să călătorească şi să trăiască unde vor, spaima de a-şi pierde copiii sau părinţii plecaţi deja şi integraţi în ţarile UE (fiindcă cei neintegraţi, care trăiesc acolo ghetoizaţi, vor vota cu extremiştii), spaima de sărăcie, de sistarea pensiilor etc. Sigur, aceste argumente emoţionale trebuie coroborate şi cu unele raţionale, dar accentul trebuie să fie pe emoţii pentru că marea bătălie este despre valori şi modul nostru fundamental de viaţă, nu despre autostrăzi şi fonduri europene nerambursabile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Foarte interesantă manipularea alegerilor Iliescu-Vadim ( scopul scuza mijloacele, “maestre “m nu-i asa. Sper ca suntesti consecveny si in 2024 - sper ca ne puteti mani p la si acum.Doar nu dati 2 bani pe p —l —e.
nimeni mai da2 bani pe dvs….
sunteti un b———s batran, care latra in van….
Epoca dvs a apus de mult.
cg va ieși președinte din primul tur, daca colegii dvs din servicii nu-l,arestează….
Nu ne interesează Carrefour, Kaufland si creditele.
Romania are nevoie de UN MARE SUT IN C-R.
Lumea are nevoie de un mare sut in C-R.
savvy ?
Este singura sansa sa salvam ceva, pt urmatorii 50-60 ani.
savvy ?
Exista insa numerosi euro-sceptici care considera ca mecanismele UE sunt prea birocratizate si ca apartenenta la UE nu trebuie sa includa si volatilizarea specificului national ( religie, istorie, familie, traditii, etc ). A critica unele aspecte evident negative ale regulilor si functionarii UE nu inseamana nicidecum "Ro-exit". Spre deosebire de UK, pentru Romania apartenenta la UE si NATO sunt vitale iar acest lucru nu il neaga nici cei mai eurosceptici romani.
Cu siguranta ca pot exista resentimente sau chiar "ura" fatza de UE sau NATO dar intr-un procent infim, care nu merita luat in discutie.
Dl. Bogdan Cristea mentioneaza si "ura" fatza de LGBT si Gay; insa ura, care este un sentiment profund nociv indiferent de tinta ei, nu s-a manifestat pana in acest moment prin vreo actiune concreta ( violentza, atentate, persecutii etc). Autorul articolului confunda inaderenta perfect legitima a majoritatii populatiei la comunitatile LGBT si Gay cu ura.
Daca un om considera ca relatiile heterosexuale sunt cele corecte din punct de vedere biologic si religios, ca familia normala include un barbat si o femeie iar un copil trebuie conceput si crescut de un cuplu barbat si femeie, nu inseamna neaparat ca uraste sau ca e intolerant cu minoritatile sexuale, ci pur si simplu crde in normalitatea definita biologic si religios.
In marea lor majoritate, oamenii cred ca viata personala este si trebuie sa ramana privata, insa se simt deranjati de exhibarea publica a "valorilor" LGBT si Gay. Nimeni nu doreste ca membrii LGBT sau Gay sa fie bagati la balamuc sau in inchisoare; iar perceptele crestine vor "indreptarea pacatosului" nicidecum uciderea sau incarcerarea lui.
Autorul confunda prestatia lamentabila a unor inalti ierarhi ai BOR cu adevarurile fundamentale ale crestinismului, uitand ca prima scoala, primul spital si primul adapost pentru napastuitii soartei au aparut, peste tot in lumea crestina, in curtea Bisericii.
Idioțeniile astea cu "ești putinist dacă nu zici ca mine" (paradoxal de inspirație 100% bolșevică!) sunt doar plictisitoare, penibile și nu fac decât să-l plaseze pe cel care le emite într-o categorie deloc de invidiat...
Sau #Băsescuaavutdreptate!
"nu avea totuşi nicio şansă să câştige turul al doilea pentru că tsunami-ul extremist din România era, în acest moment, imposibil de controlat. " din cauza extremistilor:
- a omis sa zica ca s-a tarat printr-o facultate la ff, si a prezentat o diploma parca scrisa pe tren intre buc si deva?
- a uitat sa spuna de ce e ea desteapta satului, in schimb nu a uitat sa uite sa arate ca ceilalti sunt prosti.
- dupa fiecare declaratie mai venea cu una sa explice e a vrut poetul sa spuna in poezie?
- folosea acelasi limbaj obosit, patriotard de parca terminase si ea snspa cu un vechi profesor de cand se chema stefan gheorgiu
- si-a pus snurul ala tricolor care nu avea ce cauta cu tinutele ei?
- afisa 2 cruci sa fie ea cea mai religioasa?
- a cersit voturi de la toti prostii si securistii pe care cu avant proletar ii injurase in campanie?
- a facut repede alianta cu psd, dovedind ca nu a inteles nimic din vot?
ea nu s-a luptat cu georgescu, l-a ridicat cu fiecare declaratie.
creste extremismul? dar partidele alea de "dreapta" unde au fost de 6 ani? pe la guvernare, si inainte de alegeri pe la tv (acum nici macar inainte de alegeri).
The economic effects of Brexit were a major area of debate[1] during and after the referendum on UK membership of the European Union. The majority of economists believe that Brexit has harmed the UK's economy and reduced its real per capita income in the long term, and the referendum itself damaged the economy.[2][3][4][5][6] It is likely to produce a large decline in immigration from countries in the European Economic Area (EEA) to the UK,[7] and poses challenges for British higher education and academic research.[8]
wikipedia
Domnule George Simion, am văzut un recent apel al dumneavoastră către toți patrioții, suveraniștii și unioniștii să se alăture dumneavoastră în sprijinul candidatului Călin Georgescu.
Eu sunt un patriot și suveranist român.
Îmi iubesc patria mea, România, și poporul ei, poporul român. Doresc patriei mele să fie considerată ca o țară sigură între țările lumii, respectată pentru valorile ei, pentru frumoasele tradiții și pentru rezultate minunate în concertul mondial științific, artistic, economic și de construct social. Doresc pentru poporul meu ca toți locuitorii țării să fie liberi în exprimare și gândire, să aibă o viață demnă, frumoasă, să aibă un trai bun și decent, munca lor să nu fie furată de hoți, corupți, impostori, incompetenți și mincinoși. Valorile să fie recunoscute, impostorii demascați, mincinoșii cu iz penal să fie trimiși la locul lor, cei ce încalcă legea să fie deîndată pedepsiți după faptele lor, incompetenților să le fie deîndată suspendate stipendiile și funcțiile. Adică fiecare român să fie respectat și nu păcălit de o clică, veche sau nouă, oricare ar fi ea. Acesta consider eu că este patriotismul, adevărat, nu mincinos.
Iubesc libertatea țării mele, adică sunt suveranist. Pentru binele ei, patria își ia deciziile în mod suveran, adică liber și neatârnat de diktatul altora, cu cnutul, bomba atomică sau cu amenințarea că ne taie gazul, aici sau în patria mea soră, Republica Moldova. Atunci când patria vede că este bine pentru ea să își unească puterile pentru binele ei și al poporului său cu alte state suverane iubitoare de pace și libertate, se unește în alianțe cu acestea. Nu înseamnă că și-a cedat suveranitatea, dimpotrivă, și-a întărit o pentru rezultate mai bune pentru popor și o apărare sigură față de puteri nedemocratice și agresiv hrăpărețe din apropiere. Așa am intrat în uniunea europeană și în NATO. Acesta consider eu că este suveranismul, adevărat, nu mincinos.
Dar unionismul ce este, domnule George Simion? Eu am întâlnit acest concept in studiul istoriei, m-a interesat aplicarea acestuia în politica minunată a Principatelor Române cu anul de vârf 1859. După 1989, sub influența frumoaselor amintiri despre România Mare, cu nostalgia puternicei țări și a frumoaselor plaiuri românești trecute în alte componențe statale, mulți au crezut că pot așa, pe baza unor amintiri și a unor populații românești încă nedesnaționalizate din Ucraina, Rusia, Ungaria, Slovacia, Serbia, Bulgaria, chiar Macedonia, Albania, Kosovo și Grecia, ba mai mult, chiar și românii ce se consideră suverani ca români în suverana Republică Moldova, să fie înhățați și alipiți la România. Domnule George Simion, istoria este istorie iar pornirea de războaie de cotropire de teritorii din alte state este politică externă infantilă, de bebeluș care se joacă cu soldați de plumb, sau politică de cotropire a statelor vecine de către un stat agresor foarte puternic și foarte nedemocratic. România nu este nici bebeluș zănatic, slavă Domnului, nici stat agresor, nici stat nedemocratic. Statul român are obligația sprijinirii cetățenilor de etnie română din alte state potrivit cutumelor internaționale și tratatelor la care suntem parte și sesizarea statelor suverane atunci când drepturile cetățenilor minoritari de etnie română nu sunt respectate. Și consider că unionist înseamnă sprijinul statelor europene în care trăiesc cetățeni etnici români să adere la UE dacă doresc (în primul rând Republica Moldova și Ucraina, să nu uităm nici Serbia). Și da, sunt unionist, să fie uniți toți românii din România și din jurul ei în UE.
Sunteți creștin, domnule George Simion? Creștinii nu îndeamnă la războaie de cotropire sau la răzmerițe, altfel li se spune fățarnici.
Așadar, dacă sunteți patriot, suveranist și unionist vă invit la Iași, domnule George Simion la o dezbatere deschisă, liberă și transparentă, poate găzduită de o universitate, găsim instituția reprezentativă pentru orașul Unirii, să agreem acceptarea mea la blocul propus de către dumneavoastră dacă valorile privind unionismul, patriotismul și suveranismul sunt împărtășite identic de către cele două părți. Dacă sunt unele diferențe, poate vă conving, domnule George Simion, să împărtășiți adevăratele valori ale unionismului, patriotismului și suveranismului, cele expuse de mine. Având în vedere excluderea minciunii din caracterul patriotic, evident distinsul domn Călin Georgescu nu este considerat patriot de către mine.
Și poate acceptați, după ce aderați la aceste valori, să propunem un partid, să zicem că ar avea numele de partidul patrioților și suveraniștilor români, uniți cu Europa democratică și nedoritori de stepă rusă
Cu stimă reciprocă,
Bogdan Eduard Pleșcan
"lipsa lor totată de drepturi în România" pai nu au dreptul la viata? dreptul la proprietate? dreptul la educatie? nu au voie sa se casatoreasca cu toate benefiicile si dreptul de a infia copii, dar modul cum ai scris pare ca saracii gay sunt batuti zilnic si omorati la marginea drumului. nu combati manipularea cu manipulare ca se simte.
cat despre britanici si imigranti, acum se vede ca de fapt stiau ei ce stiau, dar astia care urlau "rasism" i-au facut sa deschida portile largi. in loc de romani, bulgari si polonezi au acum destui musulmani.
sa nu uitam cum dupa crima aia a baiatului african cu 3 fetite albe cum a zis cineva ceva de proteste cum a sarit politia ca e extrema dreapta in timp ce negrii si musulmanii sunt protejati. stai sa vezi ca creste acolo tensiunea sociala.
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2024/dec/05/muhammad-is-uks-most-popular-boys-baby-name-for-first-time