Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România, ca un ponton eșuat. Raluca Turcan, ministru tăietor de panglică: „Nu imaginea este importantă în acest caz”

fb.

Foto: Facebook Dorelian Bellu

Șapte persoane, între care ministrul Muncii, Raluca Turcan, președintele CJ Tulcea și primarul din Mahmudia, au tăiat panglica, la un centru itinerant pentru recuperarea copiiilor cu dizabilități din Delta Dunării. O investiție privată, susținută de Penny România și Fundația SERA România. Se întâmpla pe 22 septembrie. 

Foto Facebook Raluca Turcan/ Imagine de la inaugurarea pontonului, 22 septembrie

Azi-noapte, pontonul, pe care nu era nimeni, pentru că deocamdată inițiatorul proiectului nu a găsit oameni pe care să îi angajeze pentru a demara activitatea, s-a scufundat parțial. Imaginea cu pontonul lăsat bine pe-o parte a apărut pe Facebook și a devenit virală.

Bogdan Simion, director SERA România, prezent și el la tăierea panglicii, spune că de azi dimineață nu mai prididește să răspundă la telefoane și să dea explicații. Ține de la început să ne precizeze că investiția este una strict privată, nici CJ -ul și nici Ministerul Muncii nu au vreo contribuție. Doar au fost invitați la mica festivitate.

„Noi i-am invitat. La eveniment, acolo, între cei 7 oameni (din fotografie - n.n.), sunt 3 oameni din partea finanțatorului, adică eu de la SERA România si încă 2 din Consiliul de Administrație de la Penny, e primarul de la Mahmudia, pentru că acolo era parcat vasul, la Mahmudia, este președintele CJ, care CJ are în subordine Directia Generală pentru Asistență Socială și Protectia Copilului Tulcea, Direcția va fi cea care va referi copiii cu dizabilități către Centru. Dna ministru al Muncii am invitat-o pentru că e vorba de un proiect pilot, așa ceva nu s-a mai inventat în România, să avem un serviciu care să deservească copiii cu dizabilități din Delta Dunării”, ne spune Bogdan Simion.

Toate bune și frumoase până azi-noapte, când pontonul „s-a înclinat puțin” și a luat apă. Cauza - unele defecțiuni și lipsa personalului care să poată să intervină la timp.

„Pontonul era legat de mal, în fața centrului de plasament de la Mahmudia. Acolo l-am lăsat deocamdată, până când reușim să angajăm oamenii, respectiv echipa tehnică de navigație, adică 2 oameni, și echipa tehnică de proiect, adică cea de recuperare pentru copiii cu handicap. 

Foto Facebook Dorelian Bellu 

De aseară până azi-dimineață, cred că au fluctuat apele, cert e că pontonul, pentru că e foarte mică apa acolo, pontonul s-a sprijinit pe fundul apei și s-a aplecat într-o parte. Nu au mai funcționat pompele de evacuare, cred că s-a întâmplat ceva la generator, probabil de la atâta ploaie, probabil că era o problemă cu generatorul, și a luat niște apă. Nu cred că apa a intrat înăuntru, totul era închis”, ne-a spus Bogdan Simion. Acesta a adăugat că a găsit o firmă specializată - cu scafandri și cu o macara plutitoare - care va aduce pontonul pe linia de plutire, cel mai probabil până la jumătatea săptămânii viitoare.

Simion a susținut că nu e vorba de pagube propriu-zise, iar proiectul va merge mai departe, pentru că pontonul nu are un risc de plutire.

„Pagube? Ce pagube? S-a aplecat și a luat niște apă. Să știți că proiectul ca atare e o inițiativă complet privată. nu există finanțare de la Consiliul județean, sau Ministerul Muncii sau alt fel de finanțări. O să evacuăm apa, o să înlocuim ce e de înlocuit, o să înlocuim siguranțele si o să repunem în funcțiune generatorul de curent electric si proiectul merge mai departe. El nu are un risc de plutire, s-a întâmplat asta doar pentru că s-a sprijinit de fundul apei si s-a aplecat într-o parte”, a adăugat reprezentantul SERA România, care speră că activitatea centrului itinerant va începe de la 1 noiembrie. 

Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situația se va reglementa în câteva zile, au anunțat  reprezentanții ong-ului.

Penny România a sprijinit proiectul cu o sumă de 128.000 de euro, iar contribuția inițială a SERA România este de 30.000 euro. Salariile echipei de proiect vor fi asigurate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

„Când vom începe activitatea, pentru copiii cu handicap, timp de 10 luni, adică pănă în septembrie anul viitor, el este și într-un program pe care îl avem noi acolo, pe Programul Operațional Capital Uman. Deocamdată de acolo nu s-a cheltuit niciun ban, dar pentru aceste zece luni vor fi asigurate salariile pentru echipa de proiect prin acest program operațional”, a spus reprezentantul SERA România.

Pontonul cu pricina a fost achiziționat de fundația SERA de la o firmă. „Pontonul era pe lacul Razim, a funcționat fără probleme, oamenii au vrut să îl vândă. Firma se numește De prin Deltă. Pontonul era în exploatare, nu avea niciun fel de problemă, a fost reabilitat acum 3 ani”, a precizat Simion.

Îți recomandăm

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat azi că „nu imaginea este importantă în acest caz” și că „ce este cu adevărat important și ceea ce mă preocupă este să avem garanția, ca autorități publice, că acest centru nu prezintă riscuri nici pentru copii și nici pentru personalul care-l deservește”. „Am discutat cu reprezentanții SERA (Bogdan Simion) și ceea ce știu este : 1. Pontonul era, fără personal, tras la mal (în Mahmudia) în condițiile în care se caută să se angajeze personal. 2. Din cauza unei defecțiuni si lipsei de personal care să intervină imediat s-a produs acest incident. 

Repet, ce mă interesează ca autoritate publică, pentru că în această situație este un proiect privat, nu al MMPS, este să nu existe niciun risc de utilizare a pontonului. Centrul de recuperare își va începe activitățile în noiembrie. Nu doresc să politizăm, investiția este privată” a spus Raluca Turcan.

Foto: Facebook Raluca Turcan / Centrul itinerant pentru recuperarea copiiilor cu dizabilități, inaugurare din 22 septembrie a.c.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam asa arata si guvenarea PNL . Mai lipseste Citu pe acoperis strigand : " Am oprit pandemia !"
    • Like 0
  • Filbert check icon
    E mai bine asa, il boteaza 'Acvariu pentru copii cu dizabilitati' si Raluca apare imediat cu foarfeca in mina pentru inca o sesiune de poze...

    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult