Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

România din fundul curții

Nu știu de ce, câteva date recente, oferite de un raport al Comisiei Europene, m-au făcut, încă o dată, să mă gândesc la cât de prost sunt gândite unele politici publice.

În mediul rural, peste două treimi din oameni merg la toaletă în fundul curții. Racordare la apă au doar 27%, iar 5,3% la canalizare. O treime din școli nu au aviz sanitar, aproape jumătate nu au racordare la apă, iar peste jumătate nu sunt încălzite corespunzător. 80% dintre asistații social sunt în mediul rural. Asistați, școli, bani. Nivel de civilizație. Iar în acest timp?

În acest timp, se petrec lucruri precum: bani europeni cheltuiți nu o dată aiurea, bani europeni necheltuiți, parlamentari care nu numai că și-au aprobat privilegii, dar vor să aibă direct statut de funcționar public, fără pregătire de specialitate și examen căci, vorba unuia dintre ei, supărat de-a dreptul, să nu poți fi ambasador după ce termini cu parlamentăria, e chiar prea de tot!

În acest timp, la concursul pentru posturile de directori județeni ai filialelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate niciun candidat nu a trecut de prima probă. Cineva din presă a întrebat, pe bună dreptate: ce faceți cu cei/cele care sunt interimari acum și n-au luat prima probă?

În acest timp, deciziile ministrului Educației au produs reacții, guvernul a aprobat, finalmente, noul cadru legislativ pentru studiile de doctorat, iar opinia publică așteaptă, și nu vede limpede că se va întâmpla, primul ordin de retragere a titlului de doctor (cazul dlui Victor Ponta). Acesta din paranteze, într-un efort gigantic de martirizare pe altarul politicului, împroașcă Universitatea din București după un tipar care trimite la …bunicul său spiritual. Care, și el, ne îndeamnă să ne ocupăm de altceva decât de morții din decembrie 1989 sau de mineri. Cum ar dori și alții, mai ales în cazul doctoratelor sau publicațiilor plagiate. Întotdeauna să ne ocupăm de altceva decât de ce trebuie și care nu a fost făcut.

În acest timp, România din fundul curții e încă acolo. Nu vine acasă. Obiceiul de a nu face în casă, ci în afara ei, în fundul curții sau altundeva, e multimilenar. Ideea că, astfel, păstrezi curată casa e o iluzie. Căci murdăria se ține scai de tine. Iluzia conservă barbar obiceiuri și, mai ales, o nepotolită stare de a a nu face ce trebuie cu și în casa ta. E de mirare, însă, că aceiași folosesc telefonul mobil, că au permis curentul electric în casă. Unii beau, cei care pot să muncească preferă ajutorul de la stat, întrețin violența în familie, mai abandonează copii pe unde-apucă și fură ce le cade în mână.

În acest timp, comune românești primesc fonduri europene pentru a construi stadioane, parcuri închise și altele de care oamenii au atâta nevoie. Mediatic, Arena Națională devine o vedetă căci, în stil românesc, să nu faci un acoperiș care să respecte proiectul, e mană cerească pentru federație, politicieni care văd aici un călcâi al lui Ahile. Al cui? Al lucrurilor prost făcute cu bani mulți. Exemplele sunt atât de multe, încât te ia jalea.

De ce nu există o preocupare viguroasă pentru a scoate România din fundul curții? De ce nu concentrăm resursele politicilor publice pentru asta? La propriu, nu pe hârtia proiectelor, licitațiilor publice, ordinelor, deciziilor, legilor care fac față tot mai greu unei realități ce nu se schimbă. Pentru că așa funcționăm noi. Legiferăm, dar nu schimbăm cum trebuie. Ne interesează progresul, și atunci suntem fruntași la olimpici, viteza internetului, și alte câteva lucruri.

Punem tablete în mâinile copiilor, facem benzi pentru bicicliști (distruse între timp), lovim cu croșeuri puternice ale deciziilor consiliilor generale și locale în urbanistică (vezi construcțiile anapoda, scuaruri și statui aiurea, distrugerea sistematică a patrimoniului imobiliar) căci trebuie să arătăm că suntem o civilizație europeană, cu standarde privind viața urbană, fără să evaluăm o clipă impactul acestora asupra vieții citadine, asupra esteticii urbane. Oamenii care sluțesc orașul în aceeași măsură în care ruralul se degradează prin necivilizare. Mergem în fundul curții. Mulți vor vota din nou de acolo. Ceilalți, citadinii, vor vota, firește, apreciind rezultatele obținute de aleșii partidului preferat. Le-a cerut cineva vreo evidență a acestor rezultate?

Într-un local din centrul Bucureștiului intru să mănânc ceva rapid, între un curs și un seminar (am o „fereastră”). În timp ce aștept, aud constant un zgomot de ronțăit, ca și cum un rozător lucra fără pauză. M-am uitat mai mult pe jos, recunosc, după care, pe urma zgomotului, văd la bar, un tânăr, cineva din personalul localului, casierul cred, cu capul ușor plecat care își ducea alternativ ambele mâini la gură într-un ritm amețitor. Spărgea semințe! Când a fost să plătesc i-am spus domnișoarei: „nu știam de unde vine zgomotul, dar acum știu” și am arătat spre bar. „Ne cerem scuze, am încercat, dar nu putem să-l oprim”. Omul arunca cu o mână-n gură semințele și lua cojile cu cealaltă, pe neve. Sper că le arunca undeva, dar nu pe jos. Nu făcea mizerie în localul acesta de la Universitate, făcea numai zgomot. E un progres. Și o tradiție care ne asigură continuitatea. Aici, în București. Unde multe din ce seamănă a progres, amintesc de ce suntem încă în fundul curții.

TEXT APĂRUT MAI ÎNTÂI PE BLOGUL AUTORULUI

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Tocmai am vazut un film cu saha baron cohen. Grimsby brothers. Un borat englez.
    Despre wc-ul din fundul curtii spun atat : in loc sa urbanizam romania am preferat sa construim XVII forturi in jurul bucurestiului.
    Progres? Au trecut 103 ani de la acel moment:)
    • Like 1
  • Casargoz check icon
    Tocmai am vazut un film cu saha baron cohen. Grimsby brothers. Un borat englez.
    Despre wc-ul din fundul curtii spun atat : in loc sa urbanizam romania am preferat sa construim XVII forturi in jurul bucurestiului.
    Progres? Au trecut 103 ani de la acel moment:)
    • Like 0
  • Pentru noi cei care avem "wceul in fundul curtii"folosirea sintagmei cu scopul de a arata ramanerea in urma sau ca lipsa de civilizatie este o jignire.Nu veceul din curte a umplut lumea de mizerie.Elvetienii cumpara cu bani grei "produsul natural"din fundul curtii si il folosesc pentru agricultura bio.Numeroasele boli care apar in lume nu vin din sate,vin din gonoaile produse de zonele aglomrate.Nu satenii produc zilnic tone de deseuri care sunt adevarate focare de infectie.Glina nu noi am creato!
    • Like 1
    • @ Dimitrie Jura
      Nu aia era ideea, însă, majoritatea comunelor (nu mai vorbim de sate), nu îsi colectează gunoiul, in speță, dacă mai este si un râu prin comună. Dar, repet, nu aia a fost ideea textului, iar faptul că suntem, asa ușor, vexatati demonstrează că nu am înțeles textul. Sau metatextul. Mi-a spus, odată, un om înțelept că, în viața asta nu ne poate nimeni nici jigni, nici nu ne poate face de ras. O facem singuri prin ceea ce suntem în gând, comportament (port) si...vorbă. Noi suntem cartea noastră de vizită, mai ales prin vorbă - că este greu să ne abtinem.
      • Like 0
  • pe mine ma deranjeaza nu semintele, ci cele masini scumpe ale demnitarilor si banii scursi pe cei prea multi parlamentari si biserici cand sunt 10% din scolile moldovei cu toaleta in fundul curtii; falsitatea preotilor grasi alaturi de copiii ce nu au avut nimic la micul dejun, opulenta celor 20 de pantofi din garderoba prietenelor bucuresteance cand primul motiv al abandonului scola e: copilul nu a avut cu ce sa se incalte la prima ninsoare.
    E o realitate ce o traim: la tara sunt oameni cu 100 ani in urma.
    • Like 3
  • check icon
    Din păcate ăștia suntem---DOAR niște mâncători de semințe cu pretenții academice.
    • Like 2
  • check icon
    A învinovăți oamenii de la țară pentru că au wc-ul în fundul curții e similar cu a învinovăți muncitorul cu roaba (care e filmat, sugestiv, de către reporterii de teren, cum doarme la umbră în pauza de masă) că nu e terminată la timp cine știe ce investiție. Dacă cel ce emite astfel de absurdități o face sincer, e clar că a trăit degeaba pe lumea asta. La mine în localitate, toată (să repet cuvântul toată? ca să accentuez) rețeaua de canalizare a fost făcută de către cetățeni, din banii și uneori cu mâinile lor. După care vine o societate, căreia îi este făcută cadou această rețea de către primărie (în schimbul unor poziții de acționariat pentru indivizi din respectiva primărie, altfel nicio incompatibilitate, sau conflict de interese) și dublează valoarea metrului cub de apă furnizată. Un mc consumi, un mc plătești canalizare, necontând faptul că la țară cea mai mare cantitate de apă se duce pe udatul grădinii. Așa că nu le mai duceți voi grija țăranilor fără canalizare. Pe de altă parte, tot văd ironia asta cu wc-ul separat de casă. Păi, dacă nu are omul canalizare sau apă curentă care să înlesnească scurgerea pe o pantă oarecare, ce-ați vrea? Să-și sape haznaua sub sufragerie?
    • Like 2
    • @
      Nu aia era ideea, însă, majoritatea comunelor (nu mai vorbim de sate), nu îsi colectează gunoiul, in speță, dacă mai este si un râu prin comună. Dar, repet, nu aia a fost ideea textului, iar faptul că suntem, asa ușor, vexatati demonstrează că nu am înțeles textul. Sau metatextul. Mi-a spus, odată, un om înțelept că, în viața asta nu ne poate nimeni nici jigni, nici nu ne poate face de ras. O facem singuri prin ceea ce suntem în gând, comportament (port) si...vorbă. Noi suntem cartea noastră de vizită, mai ales prin vorbă - că este greu să ne abtinem.
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      check icon
      Aveți un răspuns implacabil. Recunosc că nu am înțeles metatextul, iar textul evident că l-am citit în manieră proprie, dar, ce ați vrut să spuneți? pentru că, nereușind să extrag ceva concret din răspuns, mi se pare că abundă în vorbe goale.
      • Like 0
    • @
      ......
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      Comunele, dna Dumitru,sunt mai multe sate la un loc. Daca au si rau ,oamenii merg si la peste .Depinde de sat, satele de pe langa Bucuresti au wc in casa,vila,bloc chiar.Dar nu au canalizare.Cele din nordul Moldovei,zone f.sarace de unde populatia tânara a emigrat, au wc.in curte,casele vechi,si respectiv in casa,cele noi.Cand se vor intoarce locatarii plecati la munca prin alte tari ,vor dori si retea de canalizare. Si o vor face,singuri probabil.Populatia rurala asistata in proportie de 80 la suta e majoritar o populatie imbatranita.Tinerii ,in absenta oricarui program de dezvoltare rurala,au plecat sau doresc sa plece din tara.Repetati postarea ca si cum ati spune "n -ai inteles",toata lumea a inteles,wc ul in fundul curtii defineste nivelul de trai Al romanilor.Eu cred ca defineste gradul de dezinteres al statului .Romanii au inteles si si au luat soarta n maini si lumea n cap.Cine nu a inteles inca are de ales in continuare intre cele 2 minunate optiuni cu riscurile aferente.Taranii isi ard gunoiul menajer,primavara si toamna.O factura de 6 lei pe luna supraincarca pensia ridicola pe care cei mai multi o primesc.Wc ul nu e o problem de stat,dar politicile pentru viitor da.Si ghiciti ce nu a interesat pe nimeni in ultimii 30 de ani:dezvoltare rurala.
      • Like 0
  • Raul check icon
    Deci, ala care manca seminte v-a deranjat. Nu faptul in sine deranjeaza, cat banalele seminte (hulite de catre toti 'telectualii si hipsterii). Daca manca alune sau floricele (pardon, pop-corn) sunt sigur ca n-ati mai fi avut o incheiere atat de potrivita pentru articolul de fata. Se impune totusi o lege impotriva zgomotului produs de spargerea semintelor, pentru ca, nu-i asa, polueaza fonic la un nivel inacceptabil. Propun sa existe locuri speciale pentru mancatorii de seminte si amenzi mari pentru cei prinsi cu astfel de "nenorociri" asupra lor in locurile publice. Din vorbe ne civilizam, dar gandirea tot comunistoida ramane, tot meschina si indreptata impotriva a ceva ce nu ne e pe plac sau nu intelegem.
    • Like 0
    • @ Raul
      Nu aia era ideea, însă, majoritatea comunelor (nu mai vorbim de sate), nu îsi colectează gunoiul, in speță, dacă mai este si un râu prin comună. Dar, repet, nu aia a fost ideea textului, iar faptul că suntem, asa ușor, vexatati demonstrează că nu am înțeles textul. Sau metatextul. Mi-a spus, odată, un om înțelept că, în viața asta nu ne poate nimeni nici jigni, nici nu ne poate face de ras. O facem singuri prin ceea ce suntem în gând, comportament (port) si...vorbă. Noi suntem cartea noastră de vizită, mai ales prin vorbă - că este greu să ne abtinem.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult