Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România este din păcate un sat fără câini, plin de șoferi demenți și de agenți impotenți

Vlad Pascu pe masina

Sursa imaginii - Instagram

În România, țara din Europa cu cei mai mulți morți pe șosele, legea este facultativă. Înainte de înăsprirea legii, ea ar trebui în primul rând aplicată așa cum este ea azi. Nu există o explicație logică și legală pentru situația în care un polițist găsește droguri în Mercedesul vintage condus de un puști de 19 ani și agentul nu doar că nu verifică dacă șoferul s-a drogat, dar nici măcar nu cere talonul și asigurarea RCA, să se asigure că mașina nu e furată, de pildă. Există doar explicații ilogice și ilegale...

România este din păcate un sat fără câini, plin de șoferi demenți și de agenți impotenți. Demența în trafic o vezi cu ochiul liber, de la șoferii care claxonează isteric la semafor și te înjură dacă nu te dai din calea lor (sau dacă ești femeie la volan), la flash-urile pe care ți le dau „vitezomanii” pe autostradă sau frânele pe care ți le pun dacă nu te-ai mișcat corespunzător. Veți spune că sunt infracțiuni mărunte. Nesancționate însă, ele vor duce la infracțiuni mai mari, la trecerea pe roșu, la depășire în curbă, la strecurarea printre bariere la calea ferată, la condusul băut sau drogat. Inevitabil, oameni vor muri. Oameni nevinovați care mor cu zile pentru că în România legea e facultativă pentru bombardieri și șmecheri, iar prea mulți dintre cei care ar trebui să o pună în aplicare nu o cunosc sau au un comportament de milițieni.

PS. În Australia, un puști de 20 de ani care conducea drogat o mașină de lux cu 253 de km/h a fost oprit de poliție. A făcut un an și 5 luni de zile închisoare, i s-a suspendat pe viață dreptul de a conduce, iar mașina i s-a distrus, carcasa fiind vândută apoi la fier vechi iar banii obținuți donați unei asociații pentru sprijinul victimelor accidentelor rutiere. Judecătorii care au dictat această sentință usturătoare au calculat potențialul criminal al acțiunii tânărului, adică probabilitatea de a face un accident mortal. În România, autoritățile noastre acționează doar după ce mor oameni, fac comisii de anchetă și atunci doar pentru a-și șterge urmele de la locul crimei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, România e plină de șoferi demenți. Nu mai există respect pentru lege. Asta a spus-o în direct la TV și ministrul afacerilor interne. Numărul șmecherilor în traficul rutier a depășit masa critică. Ar trebui un polițist la fiecare semafor, la fiecare trecere de pietoni, la fiecare trecere la nivel cu calea ferată și în toate curbele periculoase, fără vizibilitate.
  Până să blamăm polițiștii, ar trebui să ne uităm fiecare la cum respectăm legea, regulile în general. Pentru că avem de-a face cu paradoxul grămezii (câte pietre pui la un loc să faci o grămadă?). Cât de mult poți să încalci legea pentru a genera un eveniment nefericit? O să ajungem vreodată la toleranță zero pentru încălcarea legii de orice fel? Sau măcar pe-aproape?
  Am făcut într-o zi un experiment între Buftea și București și am mers fix cu viteza legală (50 km/h). Toți participanții la trafic erau crizați că merg prea încet. Pe lângă zecile de mașini care m-au depășit în trombă a fost și una cu "lămâile" pe parbriz și lunetă, cu un șofer nervos și el, nevoie mare. Despre ce vorbim aici?
  • Like 0
 • Mihaela check icon
  În Scoția, pe autostrada, asr avertismente ca acesta "Frustation may cause accident"
  • Like 0
 • OAna check icon
  Tocmai am citit ieri ca nu se poate anula pe viata dreptul de a conduce, ca nu permite CEDO. Sau doar la noi nu se poate?
  • Like 1
 • Agentii politiei nu sunt deloc impotenti ci obedienti. Ia sa-i vezi actionad in cazul unei persoane comune. Am vrut sa scriu ordinare, dar ordinari sunt protejatii, borfasi ordinari, hoti ordinari, etc. Din prezentarile, facute pe diverse canale media, tatalui ipochemului dement si drogat, irecuperabil, vedem din ce familie "respectabila" provine si nevelul cultural educational al lor.
  • Like 3
 • Să nu uităm că în România, Ion Creangă e mare academician, iar unii cred că afirmația e o glumă.
  • Like 0
 • Sigig check icon
  https://www.yahoo.com/news/hell-wheels-ohio-teen-sentenced-214036638.html
  Accident in USA cu 2 tineri decedati
  Sentinta : 15 ani inchisoare pt autoarea accidentului.
  • Like 3
  • @ Sigig
   Filbert check icon
   De fapt a primit 2 sentinte de inchisoare pe viata cu drept de a cere eliberare conditionata dupa minim 15 ani.
   • Like 2
 • Perfect adevarat, Romania este o tara plina de agresivitate rutiera nesanctionata, politisti care te fac sa te intrebi cum de au ajuns sa poarte uniforma aia si pustime de bani gata care se plictiseste de viata prea buna si de creier prea putin.... Pe cand legislatie si judecatori ca in Australia?
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Mihai check icon
   Legislația este irelevantă dacă nu este aplicată după cum se vede în cazul de față. Pe baza legislației actuale putea fi dus la spital pentru recoltare de probe, trebuia să i se rețină talonul și plăcuțele de înmatriculare pentru lipsa RCA-ului. În orice caz mașina nu trebuia să plece de acolo pe roți.
   • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult