Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

România este din păcate un sat fără câini, plin de șoferi demenți și de agenți impotenți

Vlad Pascu pe masina

Sursa imaginii - Instagram

În România, țara din Europa cu cei mai mulți morți pe șosele, legea este facultativă. Înainte de înăsprirea legii, ea ar trebui în primul rând aplicată așa cum este ea azi. Nu există o explicație logică și legală pentru situația în care un polițist găsește droguri în Mercedesul vintage condus de un puști de 19 ani și agentul nu doar că nu verifică dacă șoferul s-a drogat, dar nici măcar nu cere talonul și asigurarea RCA, să se asigure că mașina nu e furată, de pildă. Există doar explicații ilogice și ilegale...

România este din păcate un sat fără câini, plin de șoferi demenți și de agenți impotenți. Demența în trafic o vezi cu ochiul liber, de la șoferii care claxonează isteric la semafor și te înjură dacă nu te dai din calea lor (sau dacă ești femeie la volan), la flash-urile pe care ți le dau „vitezomanii” pe autostradă sau frânele pe care ți le pun dacă nu te-ai mișcat corespunzător. Veți spune că sunt infracțiuni mărunte. Nesancționate însă, ele vor duce la infracțiuni mai mari, la trecerea pe roșu, la depășire în curbă, la strecurarea printre bariere la calea ferată, la condusul băut sau drogat. Inevitabil, oameni vor muri. Oameni nevinovați care mor cu zile pentru că în România legea e facultativă pentru bombardieri și șmecheri, iar prea mulți dintre cei care ar trebui să o pună în aplicare nu o cunosc sau au un comportament de milițieni.

PS. În Australia, un puști de 20 de ani care conducea drogat o mașină de lux cu 253 de km/h a fost oprit de poliție. A făcut un an și 5 luni de zile închisoare, i s-a suspendat pe viață dreptul de a conduce, iar mașina i s-a distrus, carcasa fiind vândută apoi la fier vechi iar banii obținuți donați unei asociații pentru sprijinul victimelor accidentelor rutiere. Judecătorii care au dictat această sentință usturătoare au calculat potențialul criminal al acțiunii tânărului, adică probabilitatea de a face un accident mortal. În România, autoritățile noastre acționează doar după ce mor oameni, fac comisii de anchetă și atunci doar pentru a-și șterge urmele de la locul crimei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, România e plină de șoferi demenți. Nu mai există respect pentru lege. Asta a spus-o în direct la TV și ministrul afacerilor interne. Numărul șmecherilor în traficul rutier a depășit masa critică. Ar trebui un polițist la fiecare semafor, la fiecare trecere de pietoni, la fiecare trecere la nivel cu calea ferată și în toate curbele periculoase, fără vizibilitate.
    Până să blamăm polițiștii, ar trebui să ne uităm fiecare la cum respectăm legea, regulile în general. Pentru că avem de-a face cu paradoxul grămezii (câte pietre pui la un loc să faci o grămadă?). Cât de mult poți să încalci legea pentru a genera un eveniment nefericit? O să ajungem vreodată la toleranță zero pentru încălcarea legii de orice fel? Sau măcar pe-aproape?
    Am făcut într-o zi un experiment între Buftea și București și am mers fix cu viteza legală (50 km/h). Toți participanții la trafic erau crizați că merg prea încet. Pe lângă zecile de mașini care m-au depășit în trombă a fost și una cu "lămâile" pe parbriz și lunetă, cu un șofer nervos și el, nevoie mare. Despre ce vorbim aici?
    • Like 0
  • Mihaela check icon
    În Scoția, pe autostrada, asr avertismente ca acesta "Frustation may cause accident"
    • Like 0
  • OAna check icon
    Tocmai am citit ieri ca nu se poate anula pe viata dreptul de a conduce, ca nu permite CEDO. Sau doar la noi nu se poate?
    • Like 1
  • Agentii politiei nu sunt deloc impotenti ci obedienti. Ia sa-i vezi actionad in cazul unei persoane comune. Am vrut sa scriu ordinare, dar ordinari sunt protejatii, borfasi ordinari, hoti ordinari, etc. Din prezentarile, facute pe diverse canale media, tatalui ipochemului dement si drogat, irecuperabil, vedem din ce familie "respectabila" provine si nevelul cultural educational al lor.
    • Like 3
  • Să nu uităm că în România, Ion Creangă e mare academician, iar unii cred că afirmația e o glumă.
    • Like 0
  • Sigig check icon
    https://www.yahoo.com/news/hell-wheels-ohio-teen-sentenced-214036638.html
    Accident in USA cu 2 tineri decedati
    Sentinta : 15 ani inchisoare pt autoarea accidentului.
    • Like 3
    • @ Sigig
      Filbert check icon
      De fapt a primit 2 sentinte de inchisoare pe viata cu drept de a cere eliberare conditionata dupa minim 15 ani.
      • Like 2
  • Perfect adevarat, Romania este o tara plina de agresivitate rutiera nesanctionata, politisti care te fac sa te intrebi cum de au ajuns sa poarte uniforma aia si pustime de bani gata care se plictiseste de viata prea buna si de creier prea putin.... Pe cand legislatie si judecatori ca in Australia?
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Mihai check icon
      Legislația este irelevantă dacă nu este aplicată după cum se vede în cazul de față. Pe baza legislației actuale putea fi dus la spital pentru recoltare de probe, trebuia să i se rețină talonul și plăcuțele de înmatriculare pentru lipsa RCA-ului. În orice caz mașina nu trebuia să plece de acolo pe roți.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult