Foto Facebook/Carmen Uscatu ·
Pe 22 octombrie o postare agramată, publicată pe o rețea de socializare, reușea să ne arate atât adevărata natură umană a unor reprezentanți ai statului român, dar și modul în care aceste persoane consideră să trateze o asociație care, prin aportul a peste 260 de mii de donatori, a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul primului spital de oncologie și radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România.
Ce scria în respectiva postare? Citez mai jos textul postării:
“ASTIA CACARE
FACE EI UN SPITAL
VREA SA DONEZE PINTEA UN APARAT
DĂ RADIOTERAPIE
DĂ CE?
LUATI UNU DIN AIA
35 DĂ MILIOANE
EUROI DONATI!
NU ASA ATI MĂCĂNIT
LA TEVEU, CACA LUATI VOI?
SA DEA LA SARACI PINTEA!
DA’ MAI STATI PUTIN
CACA VINE
VLADUT
REGELE MEDICAMENTELOR
SI VA DA EL DIN AIA
15 MILIOANE DĂ LA PLUS
SCUZI DE LA MAGICAMP!
#MARSCUMANIPULARILE“
Postarea de mai sus, redistribuită de primarul general al Capitalei, doamna Firea, a atras un val masiv de critici atât din partea societății civile, cât și a presei. Este inadmisibil ca, atunci când ești întrebată de ce ai redistribuit textul mai sus citat, să îți reverși întreaga energie negativă asupra interlocutorilor, iar monologul recitat pe note înalte să fie îndreptat cu atâta furie și înverșunare împotriva unor oameni ce au procedat astfel încât să ducă bun sfârșit un proiect pe care peste 260 de mii de oameni l-au susținut prin donații. Mai mult decât atât, doamna Firea a declarat nonșalant că „Îmi pare rău de scandalul care a ieșit, dar nu îmi pare rău că am susținut o idee corectă”.(sursa: Republica.ro)
Au urmat emisiuni televizate în care s-a cerut punctul de vedere al celor implicați, motivația pentru care autoritățile au reacționat atât de violent la adresa unei asociații ce a reușit acolo unde statul a eșuat.
Țâfna doamnei Firea a culminat prin închiderea telefonului în momentul în care a fost rugată să reproducă textul postării de mai sus de către jurnalistul Digi24, Florin Negruțiu.
Ideea de mai sus nu este una corectă, așa cum doamna Firea consideră, ci batjocoritoare la adresa noastră, a tuturor celor ce am contribuit prin donațiile noastre la finalizarea primului spital de oncologie pediatrică din România.
Conform celor precizate pe site-ul Asociației Dăruiește Viață, costurile construcției și dotării cu echipamente se vor ridica la 26 milioane de euro. Intervalul de timp dintre momentul în care s-a decis demararea acțiunilor de strângere de fonduri și data de punere în funcțiune a spitalului este de 5 ani, spitalul urmând a fi finalizat în iunie 2020.
Atrage atenția dăruirea cu care Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au decis să meargă înainte și au planificat fiecare pas pentru a-și duce la bun sfârșit demersul, dar și modul în care au atras de partea lor societatea pentru finalizarea construcției spitalului de pediatrie. Asociația Dăruiește Viață a reușit în 5 ani într-un domeniu unde statul român eșuează constant de 30 de ani.
Câte astfel de spitale, construite de la zero, puteam avea în ultimii 30 de ani dacă statul își gestiona corect resursele? Suma de 26 de milioane de euro nu este mare, puteam avea spitale nou construite în fiecare dintre județele acestei țări. De ce mai plătim taxe și impozite dacă acestea nu se întorc la cetățeni?
Avem pe de o parte reacția unui sistem incapabil să lucreze în interesul cetățenilor și cei peste 260 de mii de donatori care au contribuit pentru realizarea unui proiect, într-un orizont de timp nu foarte îndelungat, un spital care va fi pus la dispoziția cetățenilor, construit de către o asociație, din fonduri private.
În vacarmul general a atras atenția faptul că autoritățile au părut că se arată deranjate de succesul proiectului.
Cum au răspuns Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață? „Noi facem ÎNCĂ UN spital!”, asociația urmând să construiască o nouă clădire în care să fie mutate toate specialitățile de la Marie Curie. Cel mai bun răspuns la adresa grobianismului, nesimțirii și tupeului fără limite este acesta, implicarea alături de acești oameni care prin efortul lor au demonstrat că pot construi un spital prin gestionarea optimă a resurselor și prin implicarea societății civile.
Da, peste 260.000 de români s-au solidarizat și prin aportul lor o idee s-a transformat într-un proiect de succes.
Într-un interviu pentru DC News, doamna Firea declara: „La final, măcar daţi-mi un pumn. Bateţi-mă, scoateţi o ghioagă, daţi-mi în cap. Nu de alta, dar vor sări haterii să vă spună că nu aţi fost un ziarist corect că nu m-aţi bătut realmente. Haideţi, eu mă ridic şi dvs daţi-mi, de control aşa, măcar o palmă. Păi vreţi să păţiţi ca dl Prelipceanu, că l-au certat că nu m-a bătut? Daţi-mi o palmă, un pumn, faceţi-mi ceva, şi eu mă apăr” (sursa: www.b1.ro)
Demagogia sau populismul ori cultivarea propriei persoane nu sunt acele răspunsuri de care avem nevoie. Iar violența, chiar și la nivel de ironie, nu este soluția pe care o căutăm.
Cea mai bună „palmă” sunt donațiile pe care le-a făcut fiecare dintre noi și cele pe care le putem face în continuare. Avem astfel posibilitatea de a răspunde pozitiv, nu cu o palmă sau ghioagă, și de a ne implica alături de cei ce au făcut posibilă construcția primului spital de concologie pediatrică din România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Misiunea lor ,un exemplu pentru politicieni . Ele cunosc f bine problemele
din sistemul de sănătate și
nu numai.
Le multumim .! continuam
Mă întreb dacă cei implicați în această acțiune de construcție din bani privați a unui spital ar fi fost prin absurd simpatizanți ai puterii cam în ce fel s-ar fi activat „lumea bună” ca reacție la grobianismul unor postări ?!?
2. Proiectul încă nu e gata. Clădirea (16 mil €) va fi gata la anul. Urmează dotările (10 mil €).
3. Statul a făcut deja, de mai multe ori (București, Craiova, Mioveni) ceea ce Dăruiește Viață face acum pentru prima dată: construirea unei noi clădiri pentru un spital deja existent.
Nu trebuie minimizat efortul unui ONG de a face ceea ce statul nu a facut : PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România in conditiile in care s-a dovedit in acesti 30 de ani ca STATUL
este un foarte prost administrator nu numai in domeniul medical.
La Craiova aș fi jurat că "Filantropia" e gata și dat în folosință încă din 2017... iar dacă statul se dovedește un foarte prost administrator, e o prostie ca Dăruiește Viață să-i doneze ce construiește. Să-l păstreze ca spital privat.
Apropo, Marie Curie e dat în folosință în 1986, adică acum 34 de ani. Cred ca e bine să reținem și chestia asta.
La pct 2: ”Proiectul încă nu e gata”. De ce spui (de unde știi) că ”proiectul nu e gata”? Eu știu precis că o autorizație de construcție nu poate fi emisă fără un proiect. Insinuezi că acolo s-a construit (atît cît s-a construit!) ilegal?
La pct 3: Poți detalia? A făcut statul vreun spital de la zero și nu știu eu?
firme.https://cetateanul.net/articol-principal/spital-mioveni-risipa/
Dacă aveți vreo nedumerire cu privire la felul în care vi s-au decontat serviciile medicale, descărcați de la Dăruiește Viață formularul, trimiteți-l Casei și ea vă va răspunde.
E și acum posibil, dar cu asigurări private care impun condiții și sunt scumpe.
Sincer, vă invit să ne cunoaștem pentru că mi-ar plăcea să vă văd trăindu-vă ideea.
2. Sănatate: vă mai amintiți noiembrie 2015, domnul meu? Că mi-e și rușine...
Hai, pe bune acuma!
Colectiv a fost în primul rând un eșec al unor patroni, al unui grup muzical și al unor organizatori de evenimente. Până nu acceptați fraza asta, cu mine nu mergeți mai departe în discuția despre Colectiv. Dar despre ce stat vorbiți? Despre ăla la care nu plătești asigurare de sănătate? Să vină ăla la care plătești să te rezolve, sau plătește-ți costul serviciilor medicale. Statul nu e doar ceva pe care să dai vina când ai fost prost.
Eu sunt de acord cu dumneavoastră la o chestie: dacă îți faci asigurare de sănătate privată nu mai ești obligat să-ți faci și la stat. Mai mult: aș face asigurare de sănătate de stat numai pentru bugetari. Privații să-și facă la privat și la privat să se rezolve. Să le facă spitale întreprinderile la care lucrează.
Dar, dacă accepți ideea unui ”pic” de studiu individual, cred că putem s-o facem mult mai rapid. În ideea că ai fi de acord, iată punctele cheie care ar trebui studiate:
1. Valorile umanismului
2. Declarația drepturilor omului
3. ”Stat social” versus ”stat socialist” (mulți încă confundă termenii).
4. Q.E.D.
Trebuie mers la rădăcina răului. Soluția vine reparînd (reformînd) ce nu funcționează acolo. Da, avem pe de o parte vina patronilor (și mult mai puțin, cred, o vină a formațiilor care oferă spectacolul - adică tot conducerea localului trebuie să le spună ”puteți face aia, nu și ailaltă”). Poate ar fi o idee ca ISU să ofere odată cu certificarea și niște calificative concrete (pe culori, pe stele, pe margarete, pe ce-o fi! Abia atunci o formație ar putea ști concret dacă își poate susține spectacolul așa cum l-a gîndit sau e cazul să mai reducă din ”efecte”! Ca idee, asta poate include și nivelul sonor!).
Însă pe de altă parte, mai avem și vina statului care, deși a impus certificările astea, nu a gîndit și un mod SIMPLU prin care să controleze eficient respectarea normelor. Cum s-ar putea face asta? Personal, habar n-am, nu-i domeniul meu. Însă dacă ar fi, m-aș gîndi la o schemă care să implice consumatorii (inspectorii mei nu pot fi mereu acolo dar EI sunt. Și, pînă la urmă, pentru EI sunt gîndite normele de siguranță deci e oarecum firesc să dorească să coopereze. Sigur, n-o vor face în privința regulilor stupide de genul ”extinctorul trebuie poziționat la X cm de podea etc”, însă cu siguranță o vor face pentru regulile cu adevărat importante, de genul ”număr de uși de evacuare care se deschid prin presare etc”.
Iar pe lîngă cele de mai sus, mai avem o problemă: intervenția dezastruasă a pompierilor! Și asta trebuie numaidecît rezolvată! Probabil sunt necesare mai multe antremente/exerciții, cu scenarii mai variate. Dar, din nou, am ieșit cu mult din sfera mea de competență.
Despre asigurare de sanatate: cea de stat sa ramana obligatorie, ca multi nu si-ar plati-o pana nu o patzesc de la viatza. Da, sa fie mai mare la obezi si la fumatori, ca in occident. Dar as vrea ca asigurarea medicala privata si abonamentul la clinica privata sa se poata deduce din impozitul pe salariu- asta o sa incurajeze pe cei cu o situatie buna sa aleaga. La fel pensii private deduse din impozit intr-un prag mai mare (400 euro pe an, acum, e putin, in plus abia 10% din romani au optat pt asta). Ambele vor alimenta construirea unei retele private de asistenta sociala, o competitie la statul indolent ce merge ca o gaina fara cap si am scapa de acel "las-o ma ca merge asa" cu nepotismele comunisme.
O spun direct, încercați degeaba să ne convingeți de contrariul, cam pierdeți timpul pe aici.
jos ciuma rosie si toti sustinatorii lor!!
Bat deasemenea câmpii când susțin existența a mai multor case de asigurări că performanță face omul de obicei sub presiunea concurenței. Unde sistemul de sănătate e performant, de exemplu în vestul sălbatic, sunt de obicei mai multe case.
Dacă dvs considerați că e bine așa, e părerea dvs.
Dvs nu vă place cum gândesc. Nici mie cum gândiți dvs, eu însă m-am mulțumit să vă ignor spusele (recunosc, v-aș fi dat un minus dacă ar fi fost posibil). Motivația dvs de a mă ataca, deși evidentă, mă interesează prea puțin.
O seară frumoasă.
Așa că: da, bateți câmpii, sunteți plină de prejudecăți și mă plictisiți.
Come on!!
Omul a spus destul de clar că aproape 50% din salariul său brut se duce, într-o formă sau alta, către stat (dacă nu sunteți de acord cu asta, spuneți așa și facem o discuție separată!). De fapt, dacă am lua în calcul valoarea pe care o produce, ar trebui să adăugăm acolo și taxele și impozitele plătite de firmă... și trecem de 50%!). În fine, rămas cu netul, ce face omul cu banii ăia? Și-i bagă-n cur? Nu cunosc cazuri. Deci îi cheltuie... Iar cînd îi cheltuie, statul îi mai ia prin TVA încă 19%, 9% sau 5% în funcție de produsul pe care îi cheltuie. Pentru un om normal, aceste taxe diferențiate se împart cam așa:
Pe cele de 5% și 9% le găsiți pe verificaretva.ro/articole/Cote-TVA-Romania.aspx (înțelegeți ce vreți de acolo), restul sunt la 19%
Așadar nu cred că alterez prea mult calculul dacă consider că TVA-ul încasat unui muritor de rînd este de 19%. Poftim, zic 18%.
La astea se mai adaugă și acciza carburanților și a altor produse accizate (nu-mi vin în minte acum decît țigările și alcoolul - dar chiar n-o să le socotesc pe astea căci sunt vicii, nu necesități, deci e normal să fie accizate).
Apoi, impozitul pe proprietăți (casă, mașină etc).
Mai sunt și redevențele încasate de stat pentru exploatarea zăcămintelor (petrol, gaze, metale, sare etc). Mulți români habar n-au că ei sunt priviți de stat ca simpli iobagi agricultori: pot fi stăpîni doar pe stratul de suprafață al unui teren dar orice resursă s-ar putea găsi SUB pămîntul lor este resursă națională!
Și toate astea pentru o PERSOANĂ FIZICĂ.
Căci pentru firme... Wait, ce ”firme”? Dă-le-n ”Pop Liviu Marian”, că au de plătit doar un amărît de 2%., ar putea zice cei care n-au avut și nici nu s-au gîndit vreodată să înființeze o firmă.. Ei bine, pentru aceștia o spun: ”parcul de distracții” pentru firme e mult, mult mai bogat (de ex, autorizare ISU...) și fiecare joc e cu ”biletul” lui...
Deci, da, Zu Sayzu cam are dreptate: 70% din ce produci, produci pentru stat! E asta rău? Nu neapărat. Rău e că statul noastru nu face nici pe departe ceva care să justifice efortul acesta!
Și da, unii din 30%-ul rămas găsesc încă 2 sau 4 euro lunar să-i doneze unui ONG care promite (și arată) că face ceva!
Dacă (să presupunem) ONG-urile ar fi populate de același gen de oameni (grosso modo) precum cei din instituțiile statului și, prin urmare, proiectele acestora s-ar întinde ca pelteaua pe 15 ani (în loc de 3 promiși), cîți bani ar mai încasa din donații acel ONG după 4 ani? Hai să zic că cu ceva PR reușește să fie convingător în a explica întîrzierea. Dar după 5 ani (dacă promisiunea a fost 3 ani), nimeni nu mai ajută.
Meanwhile, la stat... băgă prostu', că n-are încotro! Așa că, unde ne grăbim?
Dvs ați făcut dintru început dialogul imposibil spunându-mi că bat câmpii.
Totuși trebuie să recunosc, ați determinat-o pe dna Isop să se informeze, așa știm că situația nu-i cum spuneți.
Și cu asta nu vă mai plictisesc.