Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România, între Bulai și Popovici: trăim simultan abjecția și sublimul și asta ne ocupă tot timpul

David Popovici - medalie de aur

Foto: Niviere Paris 2024/ABACA/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

România e țara nevrozelor adunate într-un chip frământat de durere, inconștiență și bucurii palide, peste care mileniile au săpat doi ochi triști și ușor ceacâri, unul plângând mereu, cealălalt râzând aiurea nonstop.

Așa și ieri. Dimineață aflarăm despre un domn Bulai cum, vreme de ani de zile, fără minimă remușcare, manipula în modul cel mai grosolan și libidinos studentele pentru a se culca cu ele, seara am tresărit cu toții când am aflat că David Popovici a câștigat aurul olimpic.

România este aici, între cele două exemple.

Pe cine alegem, deci?

Pe Selly? Pe Babasha? Pe Mirel din Turnu Măgurele? Pe „Bună dimineața, melc, bună dimineața, univers, bună dimineața, pescăruș”?  Ori pe maestrul Bulai, invitatul de serviciu al televiziunilor care voiau sa afle direct din gura specialistului de ce nu se vindecă România? 

Fără doar şi poate, David Popovici este omul zilei. Nu numai un mare campion, dar, uman vorbind – deși trăsăturile îl definesc mai degrabă în termeni supraumani –, e exemplar și aproape fără pată. Nu bea, nu fumează, e serios, modest, carismatic, are bun simț cu nemiluita și, aparte de faptul că e mândru că-i român, posedă acel talent rarisim de a ne face și pe noi, restul, să fim încrezători în datul de a ne fi născut români. 

Același talent special, însă, îl avea și maestrul hipnotizator Bulai când oferea mărinimos studentelor lecții despre cum să fie ”sexicioase” și să aibă încredere în ele. Tot preocupat să facă alte persoane fericite era şi el.

Așadar, pe cine preferăm?

Nu e greu de decis. Îl aleg pe David. Are toate calitățile pe care le afișăm noi pe Instagram, dar fără a avea cont acolo. Altele-s prioritățile lui. Desigur, cum erau și ale lui Bulai. „Ce țâțe smechere ai, gagico!” Câte dintre voi nu ați primit pe Insta complimente asemănătoare? Vă hlizeați, nu-i așa? Doamne, ce handicapați, comentați în sinea voastră, dar îi lăsați acolo, că dădeau like. Știu, nu erau de la David Popovici, căci el era la bazin, concentrat să facă românii fericiți. Dar, recunoașteți, dacă nu câștiga, am fi murmurat în barbă puțin că e supraevaluat și că i-a trecut vremea, corect?

Din fericire, numai lui Bulai i-a trecut vremea. Și încă pe bune. S-a și pensionat, săracul. Trist, dar adevărat. Poporul va fi, astfel, văduvit de analizele sale plicticoase, nu va mai fi pe sticlă să explice, competent și doct, ce și cum. Noroc cu Șoșoacă, cea care, de bine, de rău, a rămas pe metereze și se luptă de una singură să țină ștacheta inteligenței neamului acolo unde merităm. Ocazie cu care vine întrebarea dacă noi chiar merităm minunatul cadou pe care David Popovici ni l-a făcut. Primul aur olimpic, primul înotător român de gen masculin (desigur, în sensul clasic al cuvântului) care a câștigat o asemenea medalie. 

La nici 20 de ani, David Popovici ne-a făcut – iar – pe toți fericiți.

Ne-a arătat direcția în care să mergem și ce trebuie să facem: să muncim pe brânci, să nu căscăm ochii în stânga și în dreapta în online, să ignorăm zgomotul de fundal, să închidem televizorul când vorbește alde Bulai și, într-o bună zi, e dovedită treaba, vor ieși oameni de ispravă și din noi.

David ne-a arătat că există o speranță.

Să ne ținem după el. Că după Bulai, am auzit pe cineva zicând, se vor ține fanii de la bulău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Un articol fara sens.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    pai aici ce facem? nu stiu cat e de bun bulai pe sociologie, dar "arta" nu are treaba cu viata privata. ala e un dubios care a facut chestii dubioase, dar asta nu inseamna ca ce zice e gresit pe domeniul lui pe care e supraspecializat. la fel cum nu trebuie acum sa stam sa il ascultam pe david popovici daca vrea sa ne tina un curs despre fizica cuantica. david e bun pe inot si determinare, bulai e bun pe sociologie sau care o fi specializarea lui.

    nu inseamna ca dintr-o data bulai e foarte prost pe sociologie sau david trebuie ascultat pe teme politice.


    dar e greu cand gandesti totul in alb si negru, nu?
    • Like 0
    • @ andrei
      Vasi check icon
      Nu este negru vs alb, ci modele ok vs modele naspa
      Prestatiile lui Bulai sunt compromise retrospectiv de insasi nemernicia comportamentului sau.
      Nici aurul lui Popovici nu ar mai fi aur daca s-ar afla ca s-a dopat, nu?
      Lui Lance Armstrong crezi ca i-au lipsit determinarea si ambitia? Crezi ca, atunci cand era invitat la emisiuni si vorbea despre munca si reusitele lui, nu era la fel de calificat precum Bulai pe teme de sociologie? Ba da. Numai ca, din clipa in care s-a aflat de dopaj, totul a devenit praf in ochi. Ipocrizie crunta. Ipocrit si nemernic era si Bulai cand vorbea din carti la tv, nu fiindca ce spunea erau tampenii, ci fiindca statutul de personalitate publica dobandit la tv era folosit apoi, in parte, pt a seduce studentele.
      Si asta descalifica imaginea lui publica, caci despre asta e vorba, pana la urma.
      • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Chiar nu sunteți în stare de un titlu original și îl parafrazați pe Mircea Badea? În rest, un morman de platitudini. Popovici e sublimul, Bulai, abjecția. Mai trebuie, oare, această axiomă demonstrată? Ne credeți proști, noi n-am putea distinge binele de rău, dacă nu veniți dv să ne explicați ce și cum...? Dacă n-aș fi citit textul de mai sus, l-aș fi adorat pe Bulai și blamat pe Popovici. Noroc că ne-ați deschis dv mintea! Până la urmă nici nu prea au legătură una cu alta. E ca și cum i-ați compara pe frații Tate cu Messi. Chiar nu știu cui se adresează dl Mihnea Rudoiu. Unor persoane aflate în declin cognitiv?
    • Like 2
    • @ Ovidiu
      Nu va considera prost nici Republica, nici autorul. Rudoiu a punctat cateva truisme nu pt ca sunteti incapabil sa discerneti binele de rau, ci pt a evidentia faptul ca, desi modelele viabile au fost si sunt mereu aici, langa noi, la indemana, noi tot facem alegeri neinspirate, preferandu-i pe cei care produc harmalaie si atat. Suntem inconjurati de oameni minunati, insa plecam urechea la ceea ce spun tot felul de lepadaturi sau indivizi superficiali.
      Poate ma insel, dar eu asta am inteles, cel putin.
      • Like 0
  • Paralela cu Bulai nu are ce cauta aici.

    Toti cei care izbutesc intr-un domeniu si ajung in varf o fac pentru ca sunt seriosi, au talent, muncesc foarte mult, sunt realisti si foarte determinati.
    Nu ajungi campion stand la bar.

    Mai sunt oameni extraordinari carora Romania nu le da nicio atentie. Nici nu-i cunoaste, nici nu e interesata sa-i cunoasca. Oameni ai prezentului sau oameni din trecut.

    Despre cei pe care-i enumar aici am citit pentru ca ma preocupa anumite lucruri si stau si caut texte pentru ca-mi place sa citesc lucruri variate din toate domeniile.

    Am citit despre George Vlad, romanul cooptat in echipa „Dune 2” responsabil cu inregistrarea sunetelor desertului. Despre visul lui, despre inceputuri si drumul lui pana sus, in varf. Cate injuraturi si-a luat in comentarii (ce vine asta sa se laude, sa ne spuna noua ce si cum!!!!), despre asta n-avem ce discuta. Dar cati stiu despre munca lui si despre reusita lui? Poate pentru copii, elevi ar fi un bun exemplu de a-si urma visul.

    Despre Teodor Tulpan, alpinist român, care a cucerit cel mai înalt vârf montan din lume în 2003, vârful Everest (8848 m), ascensiune realizată pe 22 mai 2003, la ora locală 10, cata lume stie?

    Dar despre alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, care a cucerit acelasi vârf Everest, cati oameni stiu? Anunţ făcut vineri (17 mai 2024) dimineaţa de managerul său sportiv, Ştefan Adrian Jurca. „Ahriţculesei Adrian a cucerit Acoperişul Lumii. Este pe Everest (8.848 m). Urmează partea cea mai grea a acestei expediţii, coborârea spre tabăra de bază, la 5.335 m!”, a notat Jurca pe pagina sa de socializare.

    „John Vassos, un designer industrial și ilustrator de renume american, s-a născut în Sulina, România, și a adus contribuții semnificative pentru arta și designul din SUA. Munca sa inovatoare este onorată prin diverse colecții, inclusiv printr-un portret remarcabil ce îl surprinde în acțiune, găzduit în Smithsonian's Archives of American Art. Instituția, care își sărbătorește astăzi 70 de ani de la înființare, continuă să păstreze și să pună în valoare moștenirea unor artiști influenți precum Vassos, asigurându-se că impactul lor asupra artei dăinuie pentru generațiile viitoare”. - https://www.facebook.com/bucharest.usembassy?locale=ro_RO

    „Pana pe 26 iunie la Rezidenta 9, expoziția „Afterland” reunește lucrări ale unor artiști internaționali ale căror lucrări se plasează la intersecția dintre artă, știință, natură și tehnologie. Artistul neerlandez Mark Ijzerman aduce publicului două lucrări interesante care explorează senzorial arta și observația biologică.
    Alături de ceilalți artiști, Mark a mers în Deltă și s-a întâlnit cu cercetătorii științifici de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării și muzeul Ivan Patzaichin”.
    - https://www.facebook.com/DutchEmbassyRomania?locale=ro_RO
    Ii stie cineva pe cercetatorii de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii?

    Am ajuns ca cele mai bune informatii despre Romania sa le iau de la oameni si institutii care nu ar trebui sa fie atat de conectate la amanuntele vietii romanesti, dar atat de importante. Daca vrei sa afli lucruri interesante uita-te pe Facebook-ul ambasadelor, pe Facebook-ul familiei regale a Romaniei care nu e pomenita pe nicaieri si nici bagata in seama, dar are actiuni permanente de promovare a tarii, a oamenilor, a traditiilor, a locurilor.

    Il stie cineva pe John Vassos? Nu cred. A punctat cineva aparitia sa la Smithsonian? Nu cred. Si cat e de important. Vorbim de unul dintre cele mai importante muzee din lume. Daca dai cautare pe net, absolut toate articolele sunt in engleza, de pe site-uri straine.

    Oamenii nu stau sa caute, nu au timp sa cerceteze domenii, sa afle lucruri, dar daca ele ar fi aduse in calea lor, in atentia lor, daca oameni remarcabili ar fi mereu prezentati publicului larg, sigur toata lumea ar fi mai castigata, mai educata, mai inclinata spre bine si frumos, si sigur o multime de copii si-ar dori sa-i urmeze. Daca le sunt prezentate doar manele si manelisti desigur ca pe acestia ii vor urma.

    Ne plangem ca nu avem respect pentru cultura! Cunoasterea nu se intampla pur si simplu cand dormi. Ea trebuie adusa in fata auditoriului, a publicului larg si sunt sigura ca multi oameni ar ramane cu senzatii si gusturi si aprecieri bune fata de lucruri uimitoare si oamenii ce le-au savarsit. Dar asta trebuie sa se intample in fiecare zi si nu doar pe TVR Cultural.

    Bine ca ne pasa de Babasha. Pe asta-l stie toata lumea. Si ne mai intrebam de ce suntem unde suntem.

    Bafta, David Popovici! Esti super!
    • Like 0
    • @ Daniela Damian
      In articol se spune acelasi lucru, dar mai succint. Nu cred ca autorul a cautat sa ii bage in aceeasi oala pe cei doi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult