Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România, la judecata de apel

Dragnea, miting PSD

Foto: Bogdan Dănescu/Inquam Photos

De la câștigarea alegerilor, una dintre temele repetate obsesiv de putere a fost că România trebuie să nu mai facă ceea ce ei numesc “tele-justiție”. Persoane publice, oameni politici și oameni de afaceri nu mai trebuie chemați la audieri de procurori în cauze care sunt relatate pe larg de presă, ca să sufere și judecata opiniei publice și etichete de penali înainte ca judecătorii să se pronunțe definitiv.

Odată cu sentința de joi însă, tocmai tele-justiția împotriva căreia militează politicienii majorității a trecut la nivelul următor. Decizia completului a fost urmărită cu sufletul la gură ca un adevărat meci de fotbal transmis în direct pe mai multe posturi de televiziune, iar vestea că liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și 6 luni cu executare s-a propagat imediat pe toate mediile, mai ales pe rețelele de socializare. 

Prin lupta acerbă pe care majoritatea PSD-ALDE o duce cu sistemul judiciar din România imediat după câștigarea alegerilor, de la vestita ordonanță 13, oamenii politici nu au făcut altceva decât să obțină efectul invers. Le-au arătat cetățenilor în fiecare zi cât de important este să aibă legi drepte și magistrați corecți asupra cărora puternicii zilei nu pot să facă presiuni. Amputarea legislației penale și asaltul de neoprit la adresa procurorilor și judecătorilor au transformat procesul liderului Liviu Dragnea într-un dosar cu miză națională, unul care pe lângă speța în sine conține în subsidiar direcția în care o ia țara.

La câteva zeci de minute după sentință, oamenii liderului s-au regrupat și au început să cânte pe aceeași voce. Au curs mesajele de susținere necondiționată a șefului, de punere la îndoială a deciziei, de contestare a legilor în baza cărora a fost condamnat Liviu Dragnea- instigare la abuz în serviciu. Ministrul Muncii a împins lucrurile chiar mai departe spunând că abrogarea OUG13 prin care se redefinea abuzul în serviciu a fost o greșeală și că dacă PSD era mai greu de impresionat în ianuarie și februarie 2017, nu se ajungea aici.

La o primă vedere, șefii PSD par să vrea să meargă până la capăt. Poate fi o strategie pe termen scurt, însă efectele pe termen lung vor afecta partidul foarte grav. Gruparea în jurul ideii că Liviu Dragnea trebuie susținut și apărat face din PSD o grupare de inși al căror unic scop este rămânerea la putere prin îngroparea justiției. „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”, spunea Varujan Vosganian la votarea modificărilor pe Codul de Procedură Penală. 

În ciuda tuturor mesajelor primite de la consilierii de comunicare, menite să atenueze șocul de imagine și să deturneze importanța și gravitatea sentinței date joi, imaginea zilelor de azi se poate vedea limpede. Din ianuarie 2017 nu s-a mai construit nimic, nu se mai vorbește despre nimic, nu se fac autostrăzi, nu se ridică școli și spitale. PIB-ul a crescut, unele venituri au crescut, dar inflația e tot mai mare, ROBOR la trei luni este de aproape 3 la sută, leul a ajuns la minime istorice, România se împrumută masiv de pe toate piețele ca să aibă bani de cheltuieli curente, deficitele au ajuns la un nivel riscant. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Putem comenta la nesfarsit pe tema vinovatiei reale sau nu a lui Dragnea, cu argumente pro sau contra, mai mult sau mai putin pertinente. Sunt insa cateva lucruri extrem de grave care perpetueaza monstrii antidemocratici existenti in sistemul judiciar romanesc.
    1. Magistratii romani nu au in fapt nicio raspundere personala pentru abuzurile sau erorile comise in activitatea lor; Procurorii si judecatorii care au fost sanctionati la CEDO pentru abuzuri sau incalcari ale drepturilor omului nu au scos niciun leu din propriile buzunare si si-au continuat nestingheriti activitatea. Insa Statul roman ( adica noi toti ) a platit aceste penalitati. Soferii ( amatori sau profesionisti ), medicii, pilotii, mecanicii de locomotive, etc, toate aceste categorii profesionale raspund concret, in penal si civil, daca au comis erori in timpul exercitarii activitatii; insa procurorii si judecatorii din Romania nu au aceste ""servituti"" legale si morale.
    2. Transformarea aberanta si periculoasa a procurorilor din functionari ( avocati
    ) ai Statului in magistrati este o anomalie prezenta doar in Romania, Procurorii au statut de magistrati ( cu privilegiile aferente cu tot ) doar in statele nedemocratice care utilizeaza sistemul judiciar ca un instrument de limiitare a drepturilor si libertatilor cetatenesti. Spre deosebire de Romania, in Occidentul civilizat si democratic procurorii sunt doar functionari ai Statului, statutul de magistrati revenind exclusiv judecatorilor. Hastagistii care fac spume la gura pentru ""independenta Justitiei"" se pare ca nu cunosc aceste lucruri.
    3. In Romania se mai intalneste si o alta aberatie: in salile tribunaleor, procurorii stau pe podium alaturi de judecatori, spre deosebire de avocatii inculpatilor,care stau in sala, alaturi de publicul care asista la proces, Astfel Statul roman transmite in clar cetatenilor sai aflati in proces, ca judecatorul nu este obiectiv si impartial, ci este ""coleg"" cu procurorul, Fosta sefa a ICCJ, Lidia Stanciu. dar si actuala sefa, d-na Cristina Tarcea, au declarat cu seninatate ca judecatorii sunt ""parteneri"" ai procurorilor. Spre deosebire de Romania, in tarile democratice si civilizate, judecatorul este partener exclusiv cu legea, nu cu anchetatorii.
    4. In final, dat fiind ca unii ziaristi si hastagisti se dau de ceasul mortii din cauza lui Dragnea, merita sa observam ca seful PSD a luat 3 ani si jumatate pentru o gainarie larg raspandita in Romania ( angajari preferentiale sau fictive la Stat), in timp ce in lotul Cocos et co., incriminat pentru furtul a zeci de milioane de euro din banii publici, cea mai grea pedeapsa nu a depasit 2 ani, iar denuntatorul, Dinu Pescariu a scapat fara nicio condamnare si cu banii la purtator. Morala ar fi ca e mai ""rentabil"" sa furi zeci de milioane de euro decat sa faci o angajare fictiva la Stat cu o paguba de o suta de mii de lei. Daca furi milioane de euro, te alegi cu doi ani sau cu ""munca in folosul comunitatii"" sau cu 1 an cu suspendare, sau esti liber daca ai ""ciripit""; daca insa angajezi fictiv doua pitipoance la Stat pe 2000 lei brut pe luna, iei 3 ani si jumatate cu executare. Sau, daca furi un pachet de carne tocata de la magazin, iei 4 ani cu executare - cazul mult mediatizat al femeii care a comis aceasta gainarie avand acasa 4 copii minori parasiti de tatal lor, copii care au ajuns astfel in grija Statului, gratie ""dreptatii"" administrate de judecatori.
    • Like 1
    • @ Cri
      Aveti perfecta dreptate in ceea ce afirmati. Dar, din pacate, cei (multi) care nu au fost "atinsi" de aceste nedreptati, cu greu pot sa creada ca ele chiar exista. Se vede doar acesta lupta intre un grup care doreste sa croiasca legi pentru a-si salva infractorii afiliati si ceea ce numim azi "justitie" in conditiile spuse de dvs., Ce ramane in urma acestei justitii ? pe de o parte milionari in euro cu averi intacte si cativa ani de puscarie, pe de alta parte destine sfaramate ale necunoscutilor mici, prinsi in jocul celor mari.....
      • Like 0
  • check icon
    Luptacerrbă, luptacerrrbă!!!
    Cum zici, mai bine, poate.
    Când adevărul iese în stradă, numai cu mineriade mai poate fi ascuns.
    Să sperăm că minerakke au dispărut în suficientă proporție.
    • Like 0
  • Justitia sa-si urmeze cursul, indiferent cine este cel judecat si indiferent de opinia publica sau politica.
    Politica se desfasoara in parlament, politicienii trebuie sanctionati pentru activitatea politica la vot, iar pentru activitatea infractionala, ca orice om, in justitie. Inca nu am vazut o formatiune politica care vrea sa ajunga la putere sa spuna ca imunitatea politicienilor este aplicabila numai pentru exprimarea parerilor politice sub cupola parlamentului, nici sa spuna ca vor solidaritate cu cei pe care-i reprezinta prin punerea de acord a veniturilor proprii cu cele ale celor pe care-i reprezinta, si nu am vazut formatiune politica sa prezinte un program prin care arata cum intelege sa asigure separarea puterilor din stat si cum se vor controla reciproc acestea.
    Suntem inca sub imperiul 'eroului salvator', institutiile statului sunt personificate si apreciate prin conducatorii lor vremelnici si nu prin necesitatea existentei lor si a organizarii lor pe baza unor principii clare si stiintifice.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Spuneti ca "n-ati vazut formatiune politica (...) imunitate aplicabila doar pentru opinii politice (...)"?!
      Cata vreme va uitati doar la Antena3 nici n-o sa vedeti, desi o asemenea formatiune exista! Ba chiar ar fi putut fi mai multe, daca nu se stramba legea electorala...

      In rest, comentariul dvs. musteste de propaganda pretins subtila ce se reduce la o singura propozitie:
      "Tovarasi, stati linistiti la locurile voastre!"
      • Like 1
  • Va amagiti singuri : Este o vorba, "pana la D-zeu va mananca sfintii", asa si cu Dragnea & Company. Mai bine ati fi foarte atenti la vecinatatile de bloc, care rasufla direct la Partid, prin mijloace securistoide numai de ei stiute. Mereu am sustinut ca Romania este plina de "ciripitori" sau "facareti" de magie !
    (sarcasm + lehamite)
    • Like 1
  • Si daca totul este doar o inscenare cu complicitatea Judecatorilor, pentru ca la Apel sa fie achitat apoi el, Dragnea sa iasa erou? De ce spun asta? Deoarece aceiasi judecatori l-au achitat pe Tariceanu :)
    • Like 2
    • @ Puscas Paul
      Scenariul propus de tine ar putea functiona intr-o cauza mai complexa. insa aici treaba-i simpla si clara, nimeni nu contesta faptele, majoritatea si-au recunoscut vinovatia, Bombonica s-a repezit din prima sa-si achite partea de prejudiciu. Niciun judecator cu minima decenta n-ar putea sa pronunte achitare la apel, DECAT IN CAZUL IN CARE SE RASTOARNA LEGEA!
      • Like 1
  • nea' Varujane ! se termina (la perfectul simplu) mirul bre' sau fu de rau augur ! (vezi cazul Sova) Daca se apuca nea' Varujan de aghesmuit (precucernicii infractori din Parlament) va consuma tot ce s-a pus deoparte pt catedrala mintuirii neamului....
    • Like 0
  • florin check icon
    E.. Petrica Roman tocmai a pierdut un cal pe tabla de sah Romania. A ramas cu Tariceanu pe post de tura. Macar nu mai sacrifica pionii, ca alora de la Colectiv nu le-a fost prea bine. Nu va vine a crede? Atunci cititi cine i-a propulsat pe Dragnea, Tariceanu, Patriciu...
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Judecind dupa reactii, se pare ca acest verdict a luat pe nepregatite pe toata lumea.Comentariile celor care se asteptau la condamnare sint destul de telegrafice, iar ale celor care se asteptau la achitare sint de-a dreptul mirobolante(vezi declaratia Dancicai referitor la incalcarea grava a Constitutiei prin aceasta condamnare).Cred ca si Liviu Dragnea a cam fost lovit in moalele capului pentru ca din felul in care s-a manifestat pina acum era clar ca nu se astepta sa fie lasat din brate de sustinatorii sai din umbra. Este interesant de urmarit replierea de forte in PSD, ca nu cred ca madam Firea va sta cu miinile-n sin. Pe de alta parte nu e deloc sigur ca si in cazul trimiterii lui Dragnea la inchisoare in a doua instanta, cei "ramasi"nu vor continua ceea ce au inceput pe cind "daddy" era....invincibil, referitor la legile justitiei.Parca Varujan spunea deunazi citez cu mare aproximatie,ca," nu e mai bine sa resetam totul la zero , sa ne salvam cu totii, nu pe rind , si sa ne ocupam si de Romania?"
    Deci, episodul pilot s-a terminat, ramine "to be continued"....

    PS.Ca fapt divers, nu pot sa nu remarc evident respectind proportiile, efectele "mitingurilor de sustinere" in cazurile Ceausescu, respectiv Dragnea....
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult