Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România Nedescoperită. Iconarul Nicolae Muntean: „Pentru mine, fiecare icoană pe care o fac este un început”

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi, nu trebuie să uităm, totuși, de valorile tradiției care ne-au definit ca națiune. Astăzi putem să străbatem, cu ajutorul tehnologiei, distanțe pe care ne-ar fi greu să le parcurgem fizic pentru a-i cunoaște pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

România Nedescoperită se folosește de tehnologie pentru a aduce mai aproape de oamenii de astăzi tradițiile vechi de sute de ani și pe cei care le păstrează nealterate. Sunt câțiva dintre cei pe care Ministerul Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial i-a declarat tezaure umane vii.

Astăzi, de la ora 19:00, ne întâlnim cu iconarul Nicolae Muntean, din Vinerea, care, pentru a deprinde meșteșugul, a parcurs drumul pe care se află cele mai mari școli de iconari din România, de la Nicula până în Scheii Brașovului. Crede că icoana ar trebui făcută de un artist aflat la maturitate, care să pună în ea dragoste și să aducă în casa oamenilor o bucurie și o bucată din biserică. Iar să faci acest lucru este de multe ori o încercare.

„Când o faci cu suflet, o faci mult mai greu. Și, pe lângă asta, eu simt, o zi-două după ce lucrez, că sunt vlăguit. Pentru mine fiecare icoană pe care o fac este un început. Eu fac fiecare icoană de la început, ca și când acum încep să fac icoane. Doar că am mijloacele mele și experiența, dar orice culoare eu o trăiesc și o realizez cu mult suflet”, povestește iconarul.

Îi place să salveze bucăți de lemn din obiecte comune, care altmineri ar lua drumul focului, și să le dea o nouă viață. „Îmi place să repar și să dau viață, dacă se poate numi așa. Astea-s niște doage de butoi vechi, care acum erau scrum, dacă nu le salvam”, spune Nicolae Muntean.

Pagina de Facebook România Nedescoperită face accesibilă oricui acea Românie de poveste aflată la capătul cărărilor neumblate sau la marginea unui sat de munte.

Oricine poate lua acum parte la o șezătoare autentică din Oaș, un recital de fluier susținut de ultimul doinar, o lecție de cojocărit ori de pictură naivă pe sticlă.

În fiecare marți de la ora 19:00, personalitățile recunoscute drept tezaure umane vii pentru păstrarea obiceiurilor străvechi își spun aici poveștile în direct.

Săptămâna trecută românii au putut intra în legătură cu Moș Sofonea, cojocarul din Drăguș: „Tata a fost cojocar și i-a învățat pe mai mulți.

Și, la rândul meu, când am fost de a cincea la școală, mi-a zis: Norma - faci atâtea, te duci cu schiurile. Nu faci, nu te duci. Pe strada noastră era un pârâu. Și când făcea pod de gheață, păi te duceai câte 100 de metri și numai de două ori dădeai din bețe”, îsi amintește Dumitru Sofonea. Iar cu o săptămână înainte l-au ascultat pe Pițiș doinașul din Țara Lăpușului. „Or dispărut multe hori. Cu cânepa nu mai horește nimeni. Nu mai seceră nimeni, numai combinele, combinele nu horesc.

Numai cu oile am mai putea hori. Nu știe tineretul a hori. Nu se mai horește cu boii. Cu cătănia, cât de mândru cântau fetele de băieții în cătane, cât de mândru cântau băieții de fete... Nu mai cântă”, le-a spus doinarul Pițiș celor adunați în fața ecranelor pentru a-l asculta.

Pagina de Facebook România Nedescoperită i-a purtat pe cei care au accesat-o și la o șezătoare din Țara Oașului, unde au cunoscut-o pe Tușa Floare. Aceasta a învățat să lucreze în copilărie și, odată cu meșteșugul, a deprins o lecție de viață, pe care le-a transmis-o la rândul ei celor care o privesc. „Îmi plăcea să fac de toate, să cos, să mă îmbrac, să mă duc la dans, să fac chită. Când am fost de 13 ani am băgat chita în cuptor. Trebuie să ai ambiție să faci, că de n-ai ambiție nu faci nimic. Nu nu știu, mă tem... Pui mâna și faci, și bine, și rău.

Azi fac mai bine, numai așa te înveți.”, crede Tușa Floare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult