Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

România râsu' - plânsu': de la „spionul” sârb expulzat, la Volkswagen-ul tunat al fiului lui Dragnea

Extremist sârb

În timp ce găteam cina, am urmărit știrile românești și am oscilat între a mă pufni râsul și plânsul. Să o luăm pe puncte:

1. România expulzează un cetățean sârb care spiona (aparent) pentru Rusia. Doar că spionul (secret, de altfel) apare pe YouTube cu nume și prenume în diverse video-uri în care înfățișarea-i „exotică” este în văzul lumii. Mai mult, spionul cică ar fi făcut poze la instalații militare și ar fi colectat coordonate GPS ale acestora. Nu contest investigația SRI sau decizia de expulzare, pe care le găsesc corecte. Doar că mi se pare ironic faptul că o „putere străină” să trimită un spion - ale cărui nume și figură apar la o simplă căutare online - să colecteze informații disponibile pe Google Maps. 

2. Ministrul Educației, Liviu Pop, contemplă introducerea a celei de-a treia sesiuni de Bacalaureat într-un an. În sine nu e o idee aberantă (la care pur și simplu nu merită să te gândești). Doar că e o potențială măsură care nu rezolvă problema fundamentală a tinerilor care nu reușesc să ia BAC-ul. Cei care nu reușesc să treacă „examenul de maturitate” au o cu totul altă problemă decât numărul de sesiuni de examinare dintr-un an. Practic, ministrul educației se gândește la o soluție de tipul „mai trage odată”, când, de fapt, problemă este că niște elevi, timp de 12 ani, au acumulat deficiențe care nu pot fi corectate doar printr-o tentativă în plus de a lua BAC-ul în același an în care l-au picat de două ori.

3. Economia României crește ca Făt-Frumos - într-un an cât alții în 10 - și comentatorii cad într-o lamentare similară prohodului. Aici e ca în bancul cu Regele Solomon care, la o judecată, le spunea tuturor că au dreptate, inclusiv celui care îi atrăgea atenția că așa ceva nu are sens.

Este indubitabil că economia României crește și, per total, e mai bine să crească decât să scadă. Ceea ce lipsește din analizele menite să atragă audiența și din (inexistenta) strategie de dezvoltare a țării este „viziunea”. 

Momentan (adică de vreo 15 ani), guvernarea alege calea cea mai simplă de mulțumire a cetățenilor - creșterea veniturilor individuale care stimulează consumul individual. Doar că lipsește ceva - anume că oamenii trăiesc în societăți și că bunăstarea/ calitatea vieții/ fericirea etc. țin de existența individului în societate.

OK, partea cea mai săracă a societății românești ar beneficia cel mai mult de pe urma creșterii veniturilor și consumului individuale. Doar că, cei care au depășit nivelul de a nu le fi foame ar beneficia mai mult de pe urma unor bunuri și servicii publice mai bune. Guvernanții continuă să creadă (sau măcar să acționeze) orbește în ideea că oamenii se bucură să aibă un ban în plus în buzunar pentru a își mai cumpără ceva. Ei bine, pun întrebarea ce e mai bine: să mergi de la București la Cluj cu BMW-ul în 9 ore pe drumurile actuale sau cu Dacia în 6 ore pe o autostradă?

Societățile civilizate cu care România ar vrea să se compare au un echilibru între consumul individual și bunurile și serviciile publice care înclină spre cele din urmă.

4. Legat de „dosarul Dragnea-TelDrum” aflu că procurorii acuză că, din bani proveniți ilegal, fiul lui Liviu Dragnea și-a cumpărat „cel mai puternic Volkswagen din Europa” care are 700 de cai putere.

Mie asta îmi sună a manea proastă (știu, e pleonasm). Adică, dacă tot vrei mașină „bengoasă” de 700 CP, ai putea să îți iei un Ferrari sau Bugatti, dar -NU! -Dragnea junior și-ar fi luat un Volkswagen tunat.

Iertată-mi fie părerea de om care încă mai are un dram de bun simț, dar VW de 700 CP duce „Dacia 1310 cu capace de BMW și emblemă de Mercedes" la un nivel nebănuit. Acum vreo 4-5 ani, la defunctul TVR info, apărea un ins care era candidat la consiliul local din Onești. Acest ins spunea obsesiv: „La nivel de Onești”. Ei bine, cam ăsta e nivelul.

P.S. Oare Dragnea Junior își conduce VW-ul de 700 CP pe drumurile asfaltate de TelDrum ?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • F bun text, Mai adaug eu una tot ca sa intelegem nivelul din Romania : pt inchirierea licentelor software firmele intermediarie au platit la Microsoft 26 mil USD dar au facturat guvernului Romaniei 54 mil USD, Diferenta de 28 mil USD a fost plimbata cu valize pline de milioane de USD prin vami, frontiere si ministere ca si spaga, fara ca politia, serviciile secrete, oficiile de supraveghere bancare sa stie, sa aresteze sau expulzeze pe cineva. Mai mult figura s-a repetat de vreo 2-3 ori in diverse perioade de timp si diversi ministri de la invatamant. Nu-i asa ca asemenea prostire pe fata se poate intampla numai in Romania?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult