Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Românii care se întorc în țară din „zone roșii” nu mai pot fi obligați să stea în carantină, după decizia CCR. Arafat: Dacă reiese că o persoană are coronavirus și sunt alți contacți care s-au îmbolnăvit, poate fi activată acțiunea penală

Raed Arafat - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicio persoană nu mai poate fi obligată să stea în carantină sau autoizolare, după decizia Curții Constituționale a României, chiar dacă vine dintr-o țară aflată în zona roșie privind incidența cazurilor de Covid-19. Legislația care le obliga anterior pe acestea să intre în carantină nu se mai poate aplica, totul e la nivel de recomandare.

Românii și străinii care se întorc la noi din orice țară primesc doar o recomandare de a se autoizola și informarea care arată pe linie penală ce se poate întâmpla dacă sunt implicați în răspândirea bolii Covid-19, a spus șeful DSU, Raed Arafat, vineri seară la Digi24.

„Recomandarea este ca să ajungă în autoizolare, dar dacă refuză și continuă să se amestece cu populația înainte să treacă o perioadă de 14 zile și reiese că este pozitiv și sunt alți contacți care s-au îmbolnăvit, aici poate să fie activată acțiunea penală pe baza Codului penal”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat că, în cazul în care o persoană este descoperită pozitivă la testul coronavirus, autoritățile vor continua să facă anchete epidemiologice și să se caute contacții.

„Când vezi că acel contact era o persoană care trebuia să stea în izolare și nu a stat - era o recomandare -, și în final s-a plimbat printre oameni și a infectat pe mai mulți (...) dacă ancheta epidemiologică arată că persoana respectivă a fost sursa, e posibil să intre sub incidența Codului penal”, a afirmat șeful DSU. El a amintit că există și superspreaders, persoane asimptomatice, dar care infectează foarte mulți, așa cum s-a întâmplat chiar la începutul pandemiei.

Curtea Constituţională a explicat, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului, că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

România, pe „lista roșie” a Marii Britanii

Pe de altă parte, șeful DSU a afirmat că românii care pleacă în străinătate sunt supuși, în unele țări, unor măsuri obligatorii de izolare de 14 zile.

„Sunt țări care au început să ia astfel de măsuri, nu este o pedeapsă, dar România are o incidență mare de număr de cazuri. Și atunci sunt țări care ne cer să stăm în izolare 14 zile la ei”, a spus Arafat.

Un astfel de caz este cel al Marii Britanii care, la recomandarea epidemiologilor, a inclus România pe „lista roșie”. MAE a anunțat că cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie sunt obligaţi să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un atentat la sanatatea noastra - asa consider decizia CCR - nu poate constitui un caz penal ? Nu stiu, intreb.
    • Like 0


Îți recomandăm