Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Românii care se întorc în țară din „zone roșii” nu mai pot fi obligați să stea în carantină, după decizia CCR. Arafat: Dacă reiese că o persoană are coronavirus și sunt alți contacți care s-au îmbolnăvit, poate fi activată acțiunea penală

Raed Arafat - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicio persoană nu mai poate fi obligată să stea în carantină sau autoizolare, după decizia Curții Constituționale a României, chiar dacă vine dintr-o țară aflată în zona roșie privind incidența cazurilor de Covid-19. Legislația care le obliga anterior pe acestea să intre în carantină nu se mai poate aplica, totul e la nivel de recomandare.

Românii și străinii care se întorc la noi din orice țară primesc doar o recomandare de a se autoizola și informarea care arată pe linie penală ce se poate întâmpla dacă sunt implicați în răspândirea bolii Covid-19, a spus șeful DSU, Raed Arafat, vineri seară la Digi24.

„Recomandarea este ca să ajungă în autoizolare, dar dacă refuză și continuă să se amestece cu populația înainte să treacă o perioadă de 14 zile și reiese că este pozitiv și sunt alți contacți care s-au îmbolnăvit, aici poate să fie activată acțiunea penală pe baza Codului penal”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat că, în cazul în care o persoană este descoperită pozitivă la testul coronavirus, autoritățile vor continua să facă anchete epidemiologice și să se caute contacții.

„Când vezi că acel contact era o persoană care trebuia să stea în izolare și nu a stat - era o recomandare -, și în final s-a plimbat printre oameni și a infectat pe mai mulți (...) dacă ancheta epidemiologică arată că persoana respectivă a fost sursa, e posibil să intre sub incidența Codului penal”, a afirmat șeful DSU. El a amintit că există și superspreaders, persoane asimptomatice, dar care infectează foarte mulți, așa cum s-a întâmplat chiar la începutul pandemiei.

Curtea Constituţională a explicat, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului, că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

România, pe „lista roșie” a Marii Britanii

Pe de altă parte, șeful DSU a afirmat că românii care pleacă în străinătate sunt supuși, în unele țări, unor măsuri obligatorii de izolare de 14 zile.

„Sunt țări care au început să ia astfel de măsuri, nu este o pedeapsă, dar România are o incidență mare de număr de cazuri. Și atunci sunt țări care ne cer să stăm în izolare 14 zile la ei”, a spus Arafat.

Un astfel de caz este cel al Marii Britanii care, la recomandarea epidemiologilor, a inclus România pe „lista roșie”. MAE a anunțat că cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie sunt obligaţi să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un atentat la sanatatea noastra - asa consider decizia CCR - nu poate constitui un caz penal ? Nu stiu, intreb.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult