Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Românii citesc cele mai puține cărți dintre țările UE și consumă de 5 ori mai puțin săpun. Dacă stai pe Facebook nu înseamnă că citești

gadget - Foto Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărți. Suntem pe ultimul loc în Europa. Deci 94% dintre români nu citesc cărți. 

Dar foarte mulți români sunt specialiști în orice: medicină, economie, sport. Unii cred că dacă stau pe Facebook înseamnă că citesc.

Mai este ceva.

Suntem pe ultimul loc din UE și la consumul de săpun și pastă de dinți. Consumăm de 5 ori mai puțin săpun decât media UE. (vezi aici)

Este inutil să ne mai mirăm zilnic de numărul de infectări.

Cred că în locul voucherelor de vacantă ar trebui să se dea vouchere pentru săpun și cărți.

Trebuie să purtăm mască. Dar cum? 

Ați văzut unde țin măstile mulți oameni? Unii țin masca înfășurată pe mână, alții în buzunarul pantalonului, în sacoșe etc. Unii le pun pe bancă în stația de autobuz sau pe scaunul din autobuz.

Totuși este și o veste bună de la Eurostat.

Suntem pe primele locuri la consumul de bere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    Pare firesc sa nu te speli, dacă degetele nu se murdăresc de tuș.
    • Like 0
  • ,,Conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărți. Suntem pe ultimul loc în Europa. Deci 94% dintre români nu citesc cărți". Ce studiu a facut acest Eurostat în România? Ce încredere poți avea în corectitudinea afirmațiilor sale? Când a venit acesti analisti, sau cei de la INS în sectorul meu să întrebe -ce carte ati mai citit?
    ,,Suntem pe ultimul loc din UE și la consumul de săpun și pastă de dinți. Consumăm de 5 ori mai puțin săpun decât media UE". Asta este. Ne place să ne punem cenușe pe cap. Acolo unde se spune ceva de rău despre România și de români preluăm imediat și ne mândrim că am dat această veste. Cred că în Europa niciun alt popor nu se autodisprețuiește așa cum o facem noi.
    • Like 4
    • @ Ion Ionita
      andrei andrei check icon
      cum sa corectezi ceva daca nu stii unde e problema?
      • Like 0
  • - Ce-mi place să iubesc statistica!
    cel pro-cent cuantifică autori și titluri?

    Un mort,
    azi n-am citit- pnt
    • Like 0
  • Eu prefer cartile in format electronic ( Kindle e-book). Sunt mult mai ieftine, decat cele editate si ocupa spatiu mic de stocare. Pretul cartilor editate este cam piperat pentru buzunarul cititorilor impatimiti. Editurile scot pe piata carti cu coperti cartonate pentru a-si motiva pretul exagerat. Este o politica cam paguboasa d.p.m.d.v.
    Referitor la consumul de sapun si pasta de dinti : nu cred ca aceste statitistici reflecta adevarul.
    • Like 2
    • @ Graziela-cleopatra Borode
      Delia MC Delia MC check icon
      Depinde care. Dacă la piața de carte e posibil ca aceste cărți în format electronic să nu se regăsească, (chiar, cine poate ști cine și câte cărți download-ează de pe Scribd, le convertește și apoi se pune pe citit, bănuiesc că la asta v-ați referit; altfel cărțile în format electronic sunt mai ieftine dar nu cu mult, cu 15-20% iar prețurile sunt deseori impuse de edituri ) produsele de igienă personală sunt perfect cuantificabile, din păcate. Asta pot s-o cred, lumea cumpără astfel de produse direct din magazin și nu de pe Amazon ori Ebay... În rest, cred că dl Adrian a surprins cel mai corect miezul problemei, oamenii nu consideră cititul ca activitate principală, ci probabil de recreere, nu că 94% nu citesc.
      • Like 0
  • Încă un prilej de a arăta cât de neisprăviți sunt românii amestecând de-a valma statistici și sondaje care să-ți susțină opinia deja formată.
    Ca peste tot în lume și în România există oameni cărora nu le place lectura, ca peste tot în lume și românii sunt ocupați în majoritatea timpului cu activitățile lucrative.
    Unii le numesc proiecte cu dead-line și deși aceștia dispun de resurse financiare, nu au timp pentru lectură.
    Alții le numesc „scârbici” și deși muncesc 10-12 ore pe zi, de obicei la realizarea proiectelor celor dintâi, nu dispun de resursele financiare de a-și cumpăra o carte, nemaivorbind de timpul și dispoziția necesare lecturii.
    Majoritatea celor care-și cumpără cărți și alocă timp lecturii sunt bugetarii, cei cu program de opt ore care au și resurse financiare și timp pentru lectură.
    În ceea ce privește consumul de materiale pentru igiena personală probabil că există o parte importantă a acestora care nu este fiscalizată, fie din motiv de utilizare de produse făcute în casă, fie din motiv de „subtilizare” a acestor materiale din instituțiile publice ( spitale, cămine școlare, studențești, de bătrâni, primării, societatea de transport pe calea ferată, toalete publice, etc. ).
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Tare propunerea cu voucherele pentru săpun și pastă de dinți. Subscriu.Dacă se dau ,se golesc plajele de amatori de îmbulzeli.
    • Like 0
  • check icon
    23 aprilie 2018? Despre 2016? Cpm, bai, totusi?
    • Like 1
  • M-am uitat pe link-ul la care faceti trimitere si din graficul de acolo nu rezulta ca suntem "ultimii" din Europa. Eventual penultimii, inaintea francezilor, a caror cifra e sub jumatate din a noastra. Sigur, ce mi-e ultimul, ce mi-e penultimul, veti spune, doar ca una-i una, alta-i alta (trebuie sa fiti corect cand faceti afirmatii) si apoi cand in spatele nostru sunt francezii la distanta atat de mare m-as intreba mai serios in legatura cu concluziile pe care le-as desprinde din cifrele acelea. Asta pe de o parte. Pe de alta, scrie clar acolo ca cifrele respective se refera la cei ce considera cititul ca activitate principala. Concluzia ca "94% dintre români nu citesc cărți" va apartine, nu rezulta din studiul citat.
    In sfarsit, imi amintesc ca am citit o opinie a lui Nicolae Manolescu (din pacate n-o mai regasesc pe net) care spunea acum 2-3 ani ca din punctul lui de vedere acum se citeste mai mult decat in trecut. Sigur, nu carti, ci materiale de pe net, dar asta nu era neaparat o problema in opinia domniei-sale, problema era legata strict de calitatea materialelor accesate. Ori aici nici studiul cu cartile nu ne poate lamuri - cat din ce se citeste e James Joyce si cat Sandra Brown.
    • Like 4
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      Nicolae Manolescu e biaised, e șef pe la nus'ce asociație de scriitori și probabil tinde să-și exagereze importanta. Pentru ca dacă nimeni n-ar citi, asociația lui ar fi egala cu zero.
      Și asa cei șapte scriitori romani sunt împărțiți în mai multe găști care se umplu reciproc de spume. Iar dimensiunea degetarului în care se stârnesc asemenea uragane e proporționala cu piața de carte. Pentru un observator extern tensiunile și orgoliile astea sunt umor involuntar de cea mai buna calitate.
      Sa citești literatura ușoară tot e mai bine decât sa nu citești deloc. E și asta o "poarta de intrare", odată descoperita plăcerea cititului ai șanse sa îți cizelezi gusturile și sa ajungi și la chestii mai serioase.
      • Like 0
  • Ion check icon
    Săpunul și pasta de dinți folosite de mine sunt doar parțial fiscalizate și nu prea apar in statistici, cărți am mii de volume în format electronic(citesc cu FBreader)și nu se reflectă în vânzările editurilor, mască port din curtoazie iar bere, bere...beau până cand o să cad în groapă pentru că sunt alcoolic!
    • Like 3
  • Parerist check icon
    In schimb la comentarii și critica literara rupem fâșul la toată lumea, încă din pampers!
    • Like 2
    • @ Parerist
      Sigur! Si consumul de sapun si pasta de dinti tot de la comentarii ni se trage.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      Bineinteles, pentru ca fiecare roman e mai cu mot, si doar ceilalti put.
      • Like 0
    • @ Parerist
      In nici un caz, dar nici conversa nu e adevarata.
      • Like 2
    • @ Parerist
      Realitatea e ca suntem destul de nespalati in medie, n-are sens s-o negam, ne lovim de treaba asta zilnic. Eu am un coleg de munca care ma imbolnaveste, fac toate "schemele" cu putinta pentru a-l evita. Si toti avem. Iar cine are de mers in public intr-o cat de mica inghesuiala stie ce pateste. Realitatea e ca marea majoritate a populatiei foloseste sapunul, dar nu suficient de des, iar dusul zilnic nu e atat de familiar celor mai multi dintre noi, romanii. Rezultatele studiului citat trebuie interpretate astfel: nu inseamna ca suntem o natie de nespalati ci ca folosim apa si sapunul mai putin decat alti europeni. Ceea ce... cam asa e, degeaba ne dam fiecare unii pe altii exemplu - nu formam o masa critica suficienta pentru medie.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      Fugi de aici.... De fapt cauza problemei sunt elgetebeii! Și migrantii musulmani. Și evident, știm noi cine, rasa aia inferioara, aia care au simultan și rege și împărat. Noi romanii suntem imaculati!
      Acum la modul serios, România e o tara cu doua viteze. Ai oaze în secolul 21 și deserturi în evul mediu întunecat la 15 km unele de altele. Și problema asta o au multe alte tari, nu suntem singurii. Prin zona asta o au și rusii, sau turcii, iar dacă te uiți mai departe o au și americanii de exemplu.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult