Foto Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia
Conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărți. Suntem pe ultimul loc în Europa. Deci 94% dintre români nu citesc cărți.
Dar foarte mulți români sunt specialiști în orice: medicină, economie, sport. Unii cred că dacă stau pe Facebook înseamnă că citesc.
Mai este ceva.
Suntem pe ultimul loc din UE și la consumul de săpun și pastă de dinți. Consumăm de 5 ori mai puțin săpun decât media UE. (vezi aici)
Este inutil să ne mai mirăm zilnic de numărul de infectări.
Cred că în locul voucherelor de vacantă ar trebui să se dea vouchere pentru săpun și cărți.
Trebuie să purtăm mască. Dar cum?
Ați văzut unde țin măstile mulți oameni? Unii țin masca înfășurată pe mână, alții în buzunarul pantalonului, în sacoșe etc. Unii le pun pe bancă în stația de autobuz sau pe scaunul din autobuz.
Totuși este și o veste bună de la Eurostat.
Suntem pe primele locuri la consumul de bere.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
,,Suntem pe ultimul loc din UE și la consumul de săpun și pastă de dinți. Consumăm de 5 ori mai puțin săpun decât media UE". Asta este. Ne place să ne punem cenușe pe cap. Acolo unde se spune ceva de rău despre România și de români preluăm imediat și ne mândrim că am dat această veste. Cred că în Europa niciun alt popor nu se autodisprețuiește așa cum o facem noi.
cel pro-cent cuantifică autori și titluri?
Un mort,
azi n-am citit- pnt
Referitor la consumul de sapun si pasta de dinti : nu cred ca aceste statitistici reflecta adevarul.
Ca peste tot în lume și în România există oameni cărora nu le place lectura, ca peste tot în lume și românii sunt ocupați în majoritatea timpului cu activitățile lucrative.
Unii le numesc proiecte cu dead-line și deși aceștia dispun de resurse financiare, nu au timp pentru lectură.
Alții le numesc „scârbici” și deși muncesc 10-12 ore pe zi, de obicei la realizarea proiectelor celor dintâi, nu dispun de resursele financiare de a-și cumpăra o carte, nemaivorbind de timpul și dispoziția necesare lecturii.
Majoritatea celor care-și cumpără cărți și alocă timp lecturii sunt bugetarii, cei cu program de opt ore care au și resurse financiare și timp pentru lectură.
În ceea ce privește consumul de materiale pentru igiena personală probabil că există o parte importantă a acestora care nu este fiscalizată, fie din motiv de utilizare de produse făcute în casă, fie din motiv de „subtilizare” a acestor materiale din instituțiile publice ( spitale, cămine școlare, studențești, de bătrâni, primării, societatea de transport pe calea ferată, toalete publice, etc. ).
In sfarsit, imi amintesc ca am citit o opinie a lui Nicolae Manolescu (din pacate n-o mai regasesc pe net) care spunea acum 2-3 ani ca din punctul lui de vedere acum se citeste mai mult decat in trecut. Sigur, nu carti, ci materiale de pe net, dar asta nu era neaparat o problema in opinia domniei-sale, problema era legata strict de calitatea materialelor accesate. Ori aici nici studiul cu cartile nu ne poate lamuri - cat din ce se citeste e James Joyce si cat Sandra Brown.
Și asa cei șapte scriitori romani sunt împărțiți în mai multe găști care se umplu reciproc de spume. Iar dimensiunea degetarului în care se stârnesc asemenea uragane e proporționala cu piața de carte. Pentru un observator extern tensiunile și orgoliile astea sunt umor involuntar de cea mai buna calitate.
Sa citești literatura ușoară tot e mai bine decât sa nu citești deloc. E și asta o "poarta de intrare", odată descoperita plăcerea cititului ai șanse sa îți cizelezi gusturile și sa ajungi și la chestii mai serioase.
Acum la modul serios, România e o tara cu doua viteze. Ai oaze în secolul 21 și deserturi în evul mediu întunecat la 15 km unele de altele. Și problema asta o au multe alte tari, nu suntem singurii. Prin zona asta o au și rusii, sau turcii, iar dacă te uiți mai departe o au și americanii de exemplu.