Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Românului îi place să-i spui nimic, dar s-o spui cu dicție

protest - transportatori - agricultori

Foto: Inquam Photos / Marian Calestru

Vedeta internetului în acest moment este un stimabil de la protestul agricultorilor. Circulă pe net un clip de opt minute în care el se înhamă la un discurs epocal, menit să scoale spiritul național deasupra Bucegilor spre, vorba poetului, a aduna, chiuind pe tăpșane, o claie de zări și o căciulă de stele. Priviți-l, vorbește în fața camerelor de la televizor, are în sfârșit contact cu lumea cealaltă, cu „ăia”. Prinzând un moment cu care nu crede că se va mai întâlni vreodată, românul începe să arunce cu apoftegme. Să vedem câteva dintre ele:

„Din Nepal, din Noua Zeelandă, din Sri Lanka, dacă intri în bucătării ți-e frică să mănânci!” Autorul aforismului se referă, evident, la angajații străini care muncesc la noi. Bun, lăsând deoparte scârboșenia asta, care e rasism de cel mai înalt nivel, oare cum ar fi să zică și vesticii la fel? Iar transportatorii români care câștigă 3000 de euro pe lună acolo să fie făcuți pachet și trimiși înapoi în Grădina Maicii Domnului? Și nu numai transportatorii...

„Putem trăi și fără salariile voastre! S-o ducem singuri, ca nemții după Al Doilea Război Mondial!” Vedeți aici bărbăția carpatină, care se află de-a pururi înfrățită cu codrul și pârâul și care poate rezista în veci la umbra nucului bătrân. Dacă au reușit nemții s-o facă, vorba aia, după un război mondial, putem și noi.

„Să n-aveți loc nici de morminte în România!” Aici observăm relația mistică pe care dacul liber – apropo, pe Facebook așa scria în descrierea clipului: „Român cu sânge de dac” – o are cu pământul strămoșesc, pe care îl socotește un organism viu, o ființă care nu va accepta la sânul ei trădătorii gliei. De parcă pe Ciolacu îl freacă grija unde l-or băga după ce crapă, și nu de averea lui.

„Veniți la mine și stăm de vorbă! Vă fărâm! La literă, ca la școală!” Un fel de „toți corupții să vină la mine!”

Apoi patriotul neamului se ia de gât și cu magistrații:

„N-am nevoie să-i băgați la pușcărie! Să le luați tot, să se facă combinate, fabrici...” Moromete are dreptate, ar fi frumos să-i vedem pe îmbogățiții tranziției, adică ăia care dețin posturile TV de la care își ia el lumina, rămași doar cu o garsonieră în Berceni, dar placa asta ceaușistă cu fabrici și uzine arată că pentru unii au trecut de pomană 34 de ani. „Să facem” care „să facem?” Suntem economie de piață, nu mai suntem pe vremea ailaltă. Apropo de vremea ailaltă:

„Ce-a făcut Răposatu nu mai bun, ă? Nu mai e bun nimic, ă? Ne aduceți voi, ne învățați, ne dați ăia...ăăă...ăia, gândacii ăia. Ne învățați să mâncăm gândaci, greieri, ă? Nu mai e bun ce muncim noi în România, ă?” Când dracu a zis vreun reprezentant din conducerea României că trebuie să mâncăm gândaci sau greieri? Nu contează, nimic nu contează, contează delirul strămoșesc. Acum e momentul în care românul verde ia familiile tuturor în lancea drapelului dacic:

„La copiii voștri ce-o să le dați să mănânce? Le dau numai gândaci d-ăia, le dau și viermi. A se observa materializarea zicerii „cu tot neamul lor”. Românul, empatic din fire, vrea să dea copiilor gândaci și viermi, ca răzbunare pentru că a auzit la televiziunile deținute de ăia cărora vrea să le ia averile că o să mâncăm gândaci.

„Eu nu sunt economist, dar mă pricep și la d-astea!” Corect. Aici nimic de adăugat.

„Vai de mama voastră, într-o zi...uitați-vă că nu sunt bătrân și nu mor până nu vă văd la pământ!” Întrebare: care pământ, ăla strămoșesc, care n-o să-i primească?

„Tot la pătrunjelu’ ajungeți, cu toți banii din lume, nu mai vă uitați la Soroș, că tot acolo ajunge!” Se putea să nu fie menționat Soroș? Sughiță moșul de nu se poate. Aici avem materializarea zicerii din popor „Nu iei nimic pe lumea ailaltă”. Vorba asta se spune de obicei pe marginea șanțului, când se pasează sticla de bere. 

„L-ați omorât pe Răposatu ca să distrugeți țara! Nu sunteți de 34 de ani în stare să conduce(sic!)” Bineînțeles, Tovarășul este în toate. Cum zice Ada Milea „Ceaușescu n-a murit/Istoria ne-a păcălit”.

Finalul, apoteotic, în același registru:

„Să vă dea Dumnezeu să nu puteți să fiți înmormântați în România, să nu vă primească pământul patriei pentru cătă furăciune și cât jaf ați făcut voi!” Deci același delir mistic.

Omul a cuvântat în fața altor protestatari. La final, au început să aplaude și să zică pe voci diferite „Așa e!” Oratorul dă din cap umil, e modest, vrea să dea impresia că nu i se cuvin aplauzele. E momentul lui de glorie, se va întoarce în sat și va spune cum i-a făcut el praf, cum au văzut caseta toți parlamentarii și s-au ascuns de frică prin birourile de la Casa Poporului. Iar sutele de mii care au văzut această filmare sunt de acord cu nimicul pe care l-a zis. Retorica asta a nimicului spus cu urlete, care face apel direct la o percepție speculativă asupra situației, adică „ce-ar fi dacă l-am dezgropa pe Ceaușescu” sau „cum a fost pe vremea lui Răposatu” este una dintre maladiile de care suferă românul. Românului îi place să-i spui nimic, dar s-o spui cu dicție. Așa cum vedeți, se face apel la lucruri care nu există, așa cum e aia cu făina din insecte. Nu contează că acum o lună s-a promulgat legea care interzice categoric folosirea făinii din insecte în produsele aflate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, nu, contează să urlăm, iar la final să ne aplaude trei inși.

Acest ins, de ale cărui intenții bune sunt convins, dar care face mai mult rău decât bine prin urlete fără sens, reprezintă mare parte din români. O parte din cererile fermierilor sunt legitime, dar dacă mai apar câțiva profesioniști într-ale logosului vid, mișcarea se va duce la pătrunjelu’, iar discursul ăsta care ațâță euroscepticismul va fi și mai răspândit decât acum. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Românului îi place să-i spui nimic, dar s-o spui cu dicție."
    Domnu' autor, da' matale din ce nație faci parte? Pare cumva că te-ai extras din neamul ăsta și vorbești ca de pe înălțimile Olimpului... sau ale Kogaionului, ca să fiu mai exact geografic...
    Domnul Podocea a pus punctul pe i și poate ar trebui să nu se mai acorde atâta atenție tuturor ciudaților.
    • Like 1
  • Eu zic sa-l alegem presedinte. Direct. Fara vot. Ecce homo! Gata! Nu mai avem dubii, nu mai bajbaim, nu ne mai intrebam „eu cu cine votez?”
    Nu radeti, sunt niste pagini de Facebook cu nostalgicii epocii marete, de nu aveti idee. Daca din fire sunteti mai calm, nu va enervati repede puteti cauta diverse titluri semnificative. Daca aveti proasta initiativa de a scrie ceva impotriva curentului, toata mania proletara o veti suporta de indata. Ce replici veti primi... Bine, trebuie sa treceti peste greselile gramaticale facute din graba, fireste, si veti intelege cat de bine era pe vremea tovarasului.

    Cat despre insecte... numai de bine. Saracele fapturi nici nu stiu cat de detestate sunt de publicul european spre exemplu. Nu e o chestie acceptata de nimeni prin Europa. In Europa se mananca bine, traditiile gastronomice sunt puternice, fiecare tara se lauda cu bucataria sa. Retetele locale sunt pretuite si apreciate.

    Nu exista italian sau francez sau spaniol care sa manance asemenea vietati, dar daca va mutati mai spre Asia, lucrul asta devine ceva normal. La tarabe insirate pe sute de metri, in piete super aglomerate, stau gramezi de gandaci, larve, scorpioni si alte libelule. Localnicilor le plac, iar turistii ori intorc capul oripilati, ori privesc atent si fac poze gramezii de proteine, altii, foarte curajosi, incearca o larva dupa ce discuta agitat ajutandu-se de maini, cu vanzatorul. Niciunul nu intelege nimic, turistul gusta, se stramba, scuipa in servetel, apoi plin de importanta le spune celor din grup: nu are niciun gust.

    Deci, pana la urma este o chestie de gusturi, traditii si obiceiuri. Asa cum ne mandrim noi cu sarmalele, asa se mandresc aia cu scorpionii.

    P.S. Pana la urma nu te obliga nimeni sa cumperi respectiva faina. Va fi comercializata distinct, cu precizari si informatii clare pe ambalaj si probabil si cu o poza sugestiva. Iar daca aceasta faina va fi folosita pentru cozonacii de 1 decembrie, sigur se va scrie foarte clar pe eticheta. Cumperi daca vrei, daca nu, nu, si gata. Tare mi-e teama ca pe viitorul ala mai indepartat, s-ar putea sa-l prindem si noi, vom savura afurisita aia de faina cu multa bucurie in timp ce Robocop-ul AI va supraveghea bunul mers al omenirii.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Euroscepticismul ăsta pe care se simt obligați a-l "înfiera cu sfântă mânie proletara" toți formatorii de opinie pare să funcționeze în psihologie inversă, cu cât îl critică mai abitir cu atât înflorește mai tare! Poate n-ar strica "psihologia inversă psihologiei inverse", să înceapă să-l laude, ca să intre lumea la bănuieli...
    • Like 1
  • Individul și-a atins scopul. Televiziunile l-au proiectat, „comentatorii” l-au comentat autorul acestui material l-a descris. Nu contează comentariile , contează prezenta acestui individ în atenția publicului. Pentru că este un spectacol. Același lucru și cu aberațiile Șoșoacăi și a lui Simion & comp. mass-media îi promovează cu o insistență de-a dreptul curioasă.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult