Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rundă de investiții de 800.000 de euro pentru startup-ul educațional Brio.ro, evaluat la 5,5 milioane de euro. „Vom face o platformă de evaluare pentru școli, dar și o aplicație de învățare a matematicii”

Brio.ro

Startup-ul educațional Brio.ro a lansat o nouă rundă de investiții, în valoare de 800.000 de euro, al cărei scop este să îi asigure extinderea în perioada următoare. Cea mai mare sumă de bani vine de la oamenii de afaceri Horia Manda și Valentin Tăbuș, parteneri în AXXESS Capital, care au semnat deja cu Brio o investiție de 550.000 de euro. Încă 100.000 de euro provin de la investitori care sunt deja acționari Brio.ro și care și-au exercitat dreptul de preempțiune. Pentru restul de 150.000 de euro, compania fondată de Dragoș Iliescu este listată pe SeedBlink, unde este evaluată la 5,5 milioane de euro (evaluare post-money), o valoaredublă față de anul trecut. La câteva ore de la listare, fuseseră depășite două treimi din suma targetată de pe SeedBlink.

„Brio.ro a crescut foarte mult și trebuie să ne finanțăm creșterea în perioada următoare. Valoarea la care este listată are la bază un calcul făcut în funcție de creșterea anterioară a Brio de la un an la altul, de potențialul pieței, de potențialul echipei și potențialul de dezvoltare. 5,5 milioane care înseamnă dublu față de listarea anterioară pe SeedBlink, când am avut o evaluare de 2,7 milioane de euro”, spune Gabi Bartic, CEO Brio.ro.

În perioada următoare, Brio.ro își propune să dezvolte o platformă de evaluare pentru școli, dar și o aplicație de învățare a matematicii bazată pe AI, care să ajungă să fie folosită și în alte țări.

„Cu noua finanțare putem să dezvoltăm ceea ce ne-am propus: o platformă SaaS (Software as a Service) pentru școli, în care acestea să aibă asigurate toate necesitățile de evaluare și testare pe care le au de la clasa I la a XII-a. Asta înseamnă nu doar testele pe care noi le avem acum pe platformă într-o formă foarte accesibilă, dar și teste noi pe care urmează să le punem pe platformă și teste propuse de profesori. Există nevoia ca profesorii să utilizeze teste standardizate, fără îndoială”, explică Gabi Bartic.

Brio.ro își propune să extindă până la liceu proiectul de testare cu ajutorul inteligenței artificiale, care funcționează acum pentru clasele I-IV și să îl transforme într-o aplicație internațională de învățare a matematicii. Dacă un copil vrea să învețe fracțiile de pildă, computerul îi generează diferite exerciții cu fracții, fără a le repeta, până când copilul ajunge să răspundă corect la toate întrebările.

„Învățarea e continuă testare. Și aici o să dau un exemplu: Duolingo, care este o aplicație de învățare de limbi străine, este de fapt o aplicație de testare. Fiecare ecran din Duolingo e de fapt un test, cu variante de răspuns.

Acest proiect de AI pe care noi îl avem deja pentru clasele I-IV urmează să îl lansăm pentru clasele V-VIII și, în curând, și pentru liceu. Vrem să îl transformăm într-o aplicație de învățare a matematicii prin testare, cu toate mecanismele de gamificare pe care noi le putem inventa și acea aplicație să o lansăm pe piața externă pentru toți copiii care vor să învețe matematica într-un fel jucăuș. Pentru că matematica e compusă din aceleași „cărămizi” în orice teritoriu”, spune Gabi Bartic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult