Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ruptură la vârful PSD. Oprișan, din nou în dezacord cu Dragnea: Secția specială de investigare a magistraților trebuie să rămână sub procurorul general

 Marian Oprisan - Foto Inquam Photos / George Călin

  Foto Inquam Photos / George Călin

Marian Oprișan, președinte PSD Vrancea, a declarat luni că secția pentru anchetarea magistraților ar trebui să rămână sub jurisdicția a procurorului general, pentru a exista un „control ierarhic în baza prevederilor constituționale”. Este o nouă poziție publică în dezacord cu cea a liuderului Liviu Dragnea (despre care Marian Oprișan spune că se comportă ca un „stăpân” în PSD). Liviu Dragnea a fost vizibil iritat de declarația lui Oprișan, dar s-a abținut să-i dea public replica: „N-am experiența domnului Oprișan, mă abțin să comentez”.

Aflați mai mult:

Oprișan crede că, în urma discuțiilor programate azi între premierul Dăncilă și reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, „situația se va rezolva”. 

„Voința PSD cel puțin în ce privește justiția din România ... asupra faptului că justiția trebuie să fie independentă, dar o spun cu toată responsabilitatea, dar abuzurile magistraților trebuie pedepsite. 

Eu cred că această ordonanță trebuie pusă în nota constituțională și legală, iar eu cred că secția pentru anchetarea magistraților trebuie să rămână componentă a Ministerului Public și să fie sub jurisdicția evident a procurorului general, ca să poată exista control ierarhic în baza prevederilor constituționale”, a spus, în stilul care îl caracterizează, Marian Oprișan.

După ce magistrații din mai multe orașe din țară au protestat și au anunțat că își vor întrerupe activitatea, începând de luni, premierul Viorica Dăncilă i-a invitat la negocieri pe marginea legislației din domeniul justiției. 

Magistrații au declinat însă invitația premierului de a veni luni la discuții. Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au  transmis duminică un comunicat în care au precizat că independenţa justiţiei nu se negociază şi că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum. 

Singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului este, în opinia magistraților, abrogarea imediată şi în integralitate a OUG nr.7/2019.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Opinion check icon
    PSD nu trebuie sa insemne numai cateva persoane care se afla vremelnic la conducerea sa. Daca sunt oameni corecti in PSD, atunci ei trebuie sa ia atitudine si sa condamne coruptia, inclusiv cea interna!
    PSD nu trebuie sa se duca de rapa cu totul doar pentru a servi interesele unuia sau altuia.
    Strada ar trebui sa inceapa sa nuanteze putin sloganurile: problema nu este neaparat cu PSD in ansamblul sau, ci cu masurile intreprinse de actuala sa conducere. Trebuie sa incurajam totusi o reabilitare interna a PSD.
    Protestatarii nu trebuie sa puna presiuni exclusiv pe PSD, ci pe coruptie in general, indiferent de partid! Partidul care ii va urma PSD-ului la putere mai devreme sau mai tarziu trebuie sa aiba clar in minte ca se va confrunta cu proteste de strada daca se abate de la o traiectorie normala!
    • Like 1
    • @ Opinion
      raimond check icon
      PSD nu poate fi reformat nici din interior nici din exterior. Din interior nu are cine, pentru ca toti sunt la fel (pe bune, nici dupa 30 de ani nu iti dai seama?!) iar din exterior (strada) nu se poate (cum?). PSD-ul este suma oamenilor ce au functii, mai mici sau mai mari. Simpli membri cotizanti nu se pun, poti sa-i consideri alegatori fideli cel mult. Iar TOTI care au functii, de la mic la mare, de la ultimul primar dintr-o comuna pana la conducerile judetene si aparatul central sunt fosti ACTIVISTI PCR si poate si ceva SECURISTI. Iar asta poate nici n-ar fi fost chiar asa rau intr-o lume mai normala, dar fostii activisti PCR (comunistii - cum se mai zice) aveau o politica de "cadre". Ghici ce, care era politica de cadre: Cele mai mari lichele, jeguri, pupincuristi, neica-nimeni, ultimii oameni din toate domeniile erau promovati. Pai tu crezi ca impostura asta maxima si incompetenta care o degaja absolut toti pesedeii indiferent de domeniu e intamplatoare?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult