Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMag.

Ruptură la vârful PSD. Oprișan, din nou în dezacord cu Dragnea: Secția specială de investigare a magistraților trebuie să rămână sub procurorul general

 Marian Oprisan - Foto Inquam Photos / George Călin

  Foto Inquam Photos / George Călin

Marian Oprișan, președinte PSD Vrancea, a declarat luni că secția pentru anchetarea magistraților ar trebui să rămână sub jurisdicția a procurorului general, pentru a exista un „control ierarhic în baza prevederilor constituționale”. Este o nouă poziție publică în dezacord cu cea a liuderului Liviu Dragnea (despre care Marian Oprișan spune că se comportă ca un „stăpân” în PSD). Liviu Dragnea a fost vizibil iritat de declarația lui Oprișan, dar s-a abținut să-i dea public replica: „N-am experiența domnului Oprișan, mă abțin să comentez”.

Aflați mai mult:

Oprișan crede că, în urma discuțiilor programate azi între premierul Dăncilă și reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, „situația se va rezolva”. 

„Voința PSD cel puțin în ce privește justiția din România ... asupra faptului că justiția trebuie să fie independentă, dar o spun cu toată responsabilitatea, dar abuzurile magistraților trebuie pedepsite. 

Eu cred că această ordonanță trebuie pusă în nota constituțională și legală, iar eu cred că secția pentru anchetarea magistraților trebuie să rămână componentă a Ministerului Public și să fie sub jurisdicția evident a procurorului general, ca să poată exista control ierarhic în baza prevederilor constituționale”, a spus, în stilul care îl caracterizează, Marian Oprișan.

După ce magistrații din mai multe orașe din țară au protestat și au anunțat că își vor întrerupe activitatea, începând de luni, premierul Viorica Dăncilă i-a invitat la negocieri pe marginea legislației din domeniul justiției. 

Magistrații au declinat însă invitația premierului de a veni luni la discuții. Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au  transmis duminică un comunicat în care au precizat că independenţa justiţiei nu se negociază şi că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum. 

Singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului este, în opinia magistraților, abrogarea imediată şi în integralitate a OUG nr.7/2019.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Opinion check icon
  PSD nu trebuie sa insemne numai cateva persoane care se afla vremelnic la conducerea sa. Daca sunt oameni corecti in PSD, atunci ei trebuie sa ia atitudine si sa condamne coruptia, inclusiv cea interna!
  PSD nu trebuie sa se duca de rapa cu totul doar pentru a servi interesele unuia sau altuia.
  Strada ar trebui sa inceapa sa nuanteze putin sloganurile: problema nu este neaparat cu PSD in ansamblul sau, ci cu masurile intreprinse de actuala sa conducere. Trebuie sa incurajam totusi o reabilitare interna a PSD.
  Protestatarii nu trebuie sa puna presiuni exclusiv pe PSD, ci pe coruptie in general, indiferent de partid! Partidul care ii va urma PSD-ului la putere mai devreme sau mai tarziu trebuie sa aiba clar in minte ca se va confrunta cu proteste de strada daca se abate de la o traiectorie normala!
  • Like 1
  • @ Opinion
   raimond check icon
   PSD nu poate fi reformat nici din interior nici din exterior. Din interior nu are cine, pentru ca toti sunt la fel (pe bune, nici dupa 30 de ani nu iti dai seama?!) iar din exterior (strada) nu se poate (cum?). PSD-ul este suma oamenilor ce au functii, mai mici sau mai mari. Simpli membri cotizanti nu se pun, poti sa-i consideri alegatori fideli cel mult. Iar TOTI care au functii, de la mic la mare, de la ultimul primar dintr-o comuna pana la conducerile judetene si aparatul central sunt fosti ACTIVISTI PCR si poate si ceva SECURISTI. Iar asta poate nici n-ar fi fost chiar asa rau intr-o lume mai normala, dar fostii activisti PCR (comunistii - cum se mai zice) aveau o politica de "cadre". Ghici ce, care era politica de cadre: Cele mai mari lichele, jeguri, pupincuristi, neica-nimeni, ultimii oameni din toate domeniile erau promovati. Pai tu crezi ca impostura asta maxima si incompetenta care o degaja absolut toti pesedeii indiferent de domeniu e intamplatoare?
   • Like 0


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult