Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Rușii anunță moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi, simbolul opoziției anti-Putin

Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei, potrivit  Sky News și Reuters.

În decembrie, el fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii medicali de urgență au confirmat decesul deținutului”, se arată în comunicatul autorităților ruse.

Moscova spune că nu are informații despre cauza morții criticului Putin. Un purtător de cuvânt de la Kremlin a declarat că serviciul federal al închisorii face toate verificările necesare cu privire la moartea lui.

Site-ul mass-media de stat rus TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

Militantul de 47 de ani, inamicul numărul unu al preşedintelui rus, ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

„Nu vreau condoleanțe”, spune mama lui Navalnîi

Liudmila Navalnîi, mama lui Alexei Navalnîi, a lansat o declarație cu privire la decesul acestuia.

„Nu vreau să aud condoleanțe”, a spus ea, potrivit Novaya Gazeta, citată de Sky News.

„L-am văzut pe fiul nostru în colonie pe 12 [februarie]... era în viață, sănătos, vesel”, a adăugat ea.

„Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase cu privire la circumstanțele morții sale"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este "profund întristat și tulburat" de vestea morții liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

"Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase cu privire la circumstanțele morții sale", a spus Stoltenberg.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că, dacă moartea lui Alexei Navalny va fi confirmată, aceasta subliniază „slăbiciunea și putregaiul” din inima guvernului rus.

„Rusia este responsabilă pentru acest lucru”, a spus el, potrivit agenției de presă Reuters.

Roberta Metsola, președinte al Parlamentului European, a postat vineri un mesaj pe X (fosta Twitter) în care spune că este „șocată” de informația privind moartea lui Navalnîi. „Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor. Sunt șocată de moartea laureatului Premiului Sakharov, Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta sa pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt alături de soția și copiii săi”, scrie Metsola.

Îți recomandăm

În luna ianuarie, disidentul rus Alexei Navalnîi ironiza condițiile în care autoritățile ruse îl țineau încarcerat, afirmând că frigul din regiunea în care se află penitenciarul „Lupul Polar” în care a fost transferat i-au amintit de o secvență celebră dintr-un film cu Leonardo DiCaprio, scria Reuters.

Navalnîi spunea într-o postare distribuită pe conturile sale de pe platformele social media că, imediat după ce a fost scos din carantina obligatorie la sosirea în penitenciar, a fost pus într-o „celulă de pedepsire” din cauza atitudinii sale.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”, a notat el într-o serie de postări pline de ironii. „Nimic nu te înviorează ca o plimbare în Iamalia la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să îți crești un nas nou, urechi noi și degete noi”, afirmaAlexei Navalnîi.

Disidentul rus a distribuit și o fotografie cu curtea în care i se permite să iasă la aer, notând că aceasta are o lățime de 3 pași și o lungime de 11, „dar măcar e ceva, să pot ieși la plimbare”.

Ieri, Navalnîi părea să fie bine în timpul unei ședințe de judecată în care a vorbit prin link video din colonia sa penală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult