Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Rușinea de a fi jandarm. Cum gândește unul dintre autorii morali ai represiunii: „Nu ne provocați că venim 1 milion și vă călcăm în picioare”

Gaze lacrimogene

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Am fost vineri după-amiaza la protestul din Piața Victoriei. Am văzut, printre foarte mulții oameni pașnici și niște indivizi extrem de dubioși, care se plimbau în permanență în toate direcțiile. Am văzut familii cu copii extem de mici, unii dintre ei aflați în cărucioare. În toate zonele în care am stat oamenii din jur scandau periodic, uneori huiduiau, făceau poze, dar în general schimbau impresii. Deși indignați și fermi, pe fețele lor se citea pacea.

Nu am stat până la ora la care s-au întâmplat cele mai grave evenimente ale serii, însă spiritele erau deja destul de încinse puțin după ora 19, atunci când m-am retras din piață. Deși nu se vedeau a avea loc altercații, simțeam frecvent mirosul iritant al gazelor lacrimogene.

Din când în când, vedeam trecând pe lângă noi echipele SMURD ducând pe tărgi, sau pe brațe, oameni de toate vârstele în stare de semiconștiență după ce fuseseră expuși gazelor dispersate de jandarmi.

Înțeleg că președintele republicii a condamnat intervenția disproporționată a jandarmeriei. Părerea mea este că nu este vorba despre disproporție în acest caz, ci de o gravă canalizare greșită a intervenției.

Oricâte circumstanțe s-ar căuta acum Jandarmeriei, pentru mine este foarte clar că a acționat împotriva celor pe care trebuia să-i protejeze. Jandarmeria nu a mai fost concentrată, ca în ocaziile trecute, pe izolarea și extragerea indivizilor violenți și a instigatorilor. Dimpotrivă, de această dată au tratat piața ca pe o masă omogenă. Toți cei din piață reprezentau o țintă pentru jandarmi, nu s-au făcut diferențe.

Nu pot să nu-mi amintesc în aceste condiții o declarație de anul trecut deputatului PSD, Cătălin Rădulescu, la rândul lui un condamnat penal definitiv, declarație prin care solicita intervenția în forță a autorităților, prin utilizarea tunurilor de apă și a grenadelor lacrimogene pentru a-i îndepărta din piață pe protestatarii care, în opinia acestuia, stăteau seară de seară în stradă „ca proştii”. Nu putem să nu remarcăm faptul că jandarmeria a acționat în seara de vineri exact în acest registru.

Un grup de impostori a pus stăpânire pe autoritățile statului român, le-au deturnat de la scopul lor legal și le folosesc acum împotriva cetățenilor.

Așa cum nu este admisibil să intervii în forță într-o sală de teatru în care se află deopotrivă teroriști și ostatici, tot la fel nu este admisibil să gazezi și să lovești oamenii adunați într-o piață, doar pentru că printre aceștia se află niște golani veniți să discrediteze protestul pașnic împotriva conducerii statului. Practic, ceea ce a facut jandarmeria în seara de vineri seamănă cu o ipotetică intervenție a forțelor de ordine care, pentru prinderea unui criminal care se ascunde prin mulțimea aflată la o adunare publică, trage haotic focuri de armă înspre masele de oameni, pretextând ulterior că au făcut-o pentru a-i proteja de criminalul respectiv.

Prin manipulări, orchestrări și diversiuni grosiere, actuala conducere a statului a pornit pe un drum foarte periculos, un drum aparent fără întoarcere, la finalul căruia nu vom mai avea dreptul să fim în dezacord cu cei care ne conduc, chiar dacă manifestarea acestuia se face în mod pașnic. Îmi păstrez în continuare respectul față de autoritățile statului, îmi păstrez în continuare convingerea că nici un om decent, rațional și rezonabil nu trebuie să răspundă violent la agresiunea venită din partea autorităților de forță ale statului. Pe lângă faptul că în acest fel își agravează situația, mijloacele legale prin care își poate căuta dreptatea sunt altele. Nu în ultimul rând îmi exprim convingerea că cei mai mulți dintre cei aflați în piață vineri seara gândesc la fel ca mine.

Pe de altă parte, eu nu pot tolera să las copiilor mei o țară intolerantă în care să nu le fie permisă opinia contrară și protestul pașnic.

Dacă aș fi jandarm, m-ar încerca un sentiment de rușine cruntă astăzi pentru că, ascultând un ordin, m-am întors brutal împotriva celor pe care sunt plătit să-i protejez, pentru că mi-am lovit niște conaționali pașnici, pentru că am tratat cu gaze lacrimogene niște copii, pentru că nu am făcut diferența dintre un golan dement și un om în vârstă, sau o femeie.

Voi lăsa aici întregul mesaj postat pe facebook de Cătălin Rădulescu, deputat ales în Parlamentul României, care primește lunar o indemnizație consistentă din banii publici, indemnizație despre care singur afirma că nu-i ajunge pentru a-și alimenta cu combustibil bolidul de lux pe care-l conduce. Pe lângă faptul că repetă de cinci ori, în mod ostentativ, vădit manipulator, despre “femeia jandarm mutilată”, pentru care ne învinovățește pe toți cei care am trecut vineri prin acea piață, ne amenință public că vor veni un milion și ne vor călca în picioare. Pentru ce motiv? Pentru simplul fapt că nu-i împărtășim mentalitatea deviantă.

Mă voi întoarce în piață cu următoarele două mesaje: “Rușine!” și “Fără violență!”

”Toți sunteți responsabili de femeia jandarm mutilată, toți sunteți responsabili de violențe, de miting, de distrugeri, de tentativă de lovitură de stat. Nu puteți accepta nemernicilor, că votul electoral a decis și va decide democratic și nu violență , bătaia cu bestialitate a unei femei, haosul, maidanul. Impotența, incapacitatea și prostia voastră nu va înlocui niciodată ordinea constituțională. Azi ați călcat linia roșie. Ați mutilat o femeie. Câți ați fost 20.000, 40.000 , 50.000? Nu ne provocați că venim 1 milion și vă călcăm în picioare. Opriți-vă și lăsați țara în pace, lăsați poporul ăsta să trăiască, lăsați românii să decidă prin vot. Voi ordinarilor din statul paralel , renuntați și plecați, luați laba de pe democrație, ati făcut destul rău în ultimii 10 ani, ați distrus vieți, familii a sute de mii de români. Toți veți plăti, așa cum au plătit toți în decursul istoriei. Cer tuturor românilor din țară și din străinătate, care susțin rezultatul votului electoral, care au asistat astăzi la ceea ce a organizat Pnl, Usr, Cioloș, grupările sorosiste, rezist și Iohanis, să nu lăsam țara călcată în picioare, să nu mai lăsam jandarmi bătuți și femei mutilate, și să apărăm democrația, statul de drept , ordinea constituțională și votul romanilor . Cer ca toate forțele de ordine să acționeze de aici încolo, mai ferm, și după același tipar ca în Europa. Toți cei care au devastat, incendiat, bătut, agresat, mutilat, trebuie să răspundă. La fel cei care au incitat la violențe și au asistat la mutilarea unei femei, Barna și USR-istii , care postează “ începutul sfârșitului “, cei care au incitat la ieșirea în stradă: Iohanis, Cioloș, liberalii, Bot și toți din rezist, vor trebui să răspundă. Țara nu e a lor!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Un fel de: Rabdarea noastra are limite. Cam asa se poate citi declaratia deputatului mitraliera.
  https://m.youtube.com/watch?v=rMnOFraQ-3Q
  • Like 1
 • Golanul asta, precum si altii se vor regasi peste 3 ani pe listele altor partide care au sanse la guvernare. pentru ca poporul Roman uita repede si uita sa pedepseasca prin excludere totala elemente ca astia. De aia nu are nicio jena sau teama sa va faca tampiti in fata, de aia nu-si ascund identitatea, Stiu ca nu o sa pateasca nimic nici daca ordona ciuruirea a sute de oameni (89) sau linsajul public (90). Sunt bine mersi, cu masini la scara, vile construite abuziv si terenuri prin rezervatii.
  Daca faceau asa ceva in Serbia sau in Grecia, sau chiar in China sau mai stiu eu ce stat, ii gaseau in sant dimineata plini de muste.
  Nu o sa se intample nimic din toate astea. O sa moara de batranete si plictiseala ca Iliescu.
  • Like 2
 • Acest "mitralieră" este unul dintre mulții demenți care au ajuns in funcții la care doar visau odată. Și au ajuns acolo prin fraudă electorală, prin intimidarea oamenilor simpli, prin șantajarea, de către autoritățile locale și, da, nu omiteți, de către biserica ortodoxă, de către acei șarlatani numiți popi. Locul "mitralierei" este la ocnă, pe viață, in lanțuri, să vadă si el ce înseamnă să-ti câștigi "blidul cu terci". In prezent țara este pe mâna unor borfași periculoși, de altfel proști, înconjurați și slugăriți de o adunătură de imbecili nativ, semianalfabeți, incompetenți dar fuduli, șantajați pentru " rangul" pe care îl dețin de către clica de borfași și derbedei ce alcătuiesc, in mare măsură, psd-alde și celelalte "partide" susținătoare. Cine le sare in apărare nu poate fi decât retardat mintal sau hoț, ca ei. Toată această degringoladă in care trăim de niste ani buni, această anarhie, a fost generată de către psd împreună cu toți complicii lor. Ei poartă întreaga responsabilitate pentru tot ce trăim azi.
  • Like 1
 • Ma intreb cine i-a scris mesajul,e prea corect si pentru autocorect.
  • Like 0
 • Pentru ca tot sunt atat de clare lucrurile, spune-ne si ce pateste un jandarm care nu respecta ordinele. Nu prea se vorbeste despre cei care au ordonat actiunea. Aia suntvcei care trebuiesc sterilizati cu un cutit bont si ruginit.
  • Like 0
 • Pai, eu zic sa demaram, alaturi de "Fara penali in functii publice" si "fara jandarmerie". Pentru ca isi iau solda din banii nostri si dupa aia dau cu gaze lacrimogene desi nu se intamplase nimic.... si se fac ca nu stiu ca ici si colo sunt dubiosi care trebuie luati din multimea pasnica (pai, dubiosii fusesera trimisi probabil de sefii lor, sa aiba, vorba aia, "un alibi" pentru neregulile care s-au intamplat. O astfel de jandarmerie nu foloseste decat PSD-ului lui Dragnea, nu noua, celor care muncim si platim taxe ca sa isi ia salariul si jandarmul, si politistul, si profesorul, etc. Jos cu jandarmeria, sa intre pe somaj baietii si sa-si caute loc de munca.....
  • Like 2
 • Îi faceţi o prea mare onoare lu' dom' mitraliră citându-l in extenso.
  • Like 2
 • Necitind articolul pentru ca mi se pare o pierdere de vreme, spun atat:
  "Daca Romania are 1 milion de jandarmi, suntem asigurati in viitorul razboi".
  Nu stiam ca stam atat de bine la fortele armate :)))))))))))))) S-ar putea sa ne atace americanii sau rusii ca avem armata mai mare ca ei :)))))
  • Like 0
 • Sa republici, ca sa zic asa, pe o alta platforma, un discurs deviant, nu face decat sa mareasca expunerea publica a acelui mesaj. Asadar, e contraproductiv. Mai apoi, sa faci apel la rusinea jandarmului care a actionat vadit ilegal - pentru ca ordinul se executa DOAR daca nu incalca legea - este un exercitiu in futilitate. Toti batausii ascunsi sub haine militare trebuie trimisi in judecata penala, la fel ca si batausii din galeriile de fotbal. Raspunderea este individuala, a fiecarui bataus in parte. Iar curatenie in randurile Jandarmeriei nu se va face de la varf, unde este clar ca e cocotata impostura, ci prin aceste procese penale indreptate impotriva INDIVIZILOR din Jandarmerie vinovati de agresiune impotriva populatiei pasnice. Documente video sunt destule. Faptasii pot fi identificati. Mai trebuie procurorii si avocatii dispusi sa se inhame la asta. Ia sa vedem?! Din aia sunt?
  • Like 6
 • Sunt unul din cei bătuți absolut gratuit de o bruta in uniforma de jandarm. Detalii pe contul de Facebook. Este clar că au pus în practica o strategie inspirata de mineriada din iunie 1990 cu jandarmii in rol de mineri&securisti. Am multe de declarat la Parchet și sper ca bruta sa fie identificată și să primească ceea ce merita.
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult