Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze trădează o lipsă acută de logică și educație economică

energie - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Incompetența și ignoranța politicienilor sunt de vină pentru situația actuală din energie și gaze, nu liberalizarea sau piața.

România are azi doi producători de gaz:

- Un producător privat care are o producție în scădere de la an la an, motivând epuizarea și îmbătrânirea rezervelor pe care le deține în exploatare - OMV Petrom (scăderea e substanțială și evidentă în ultimii ani, de la circa 5-6 miliarde metri cubi, la doar 3,7 miliarde metri cubi în 2021);

- Un producător de stat care și-a menținut constantă producția în toată această perioadă, fără vreun semn că o va crește în contextul acesta de criză (a rămas în jur de 5-6 miliarde metri cubi pe an).

Operatorul de stat are o producție cu circa 1,3 miliarde metri cubi pe an mai mare decât operatorul privat (azi, cam 60% din producție e la Romgaz și 40% este la OMV Petrom, alții nu contează).

Adăugăm, pentru context, și problema gazelor de la Marea Neagră, în care mai avem un jucător ce va intra pe piață anul acesta (cel mai mic dintre ei) cu circa 10% din producția totală, și tot cei doi jucători de mai sus care încă o bâlbâie rău cu producția din larg.

Concluzia 1: O astfel de „piață” nu are cum să nu fie disfuncțională din start. Concurența și mecanismele de piață sunt mimate de un jucător care dictează totul pe piață. Și care nu a schițat niciun gest că ar dori micșorarea prețului de vânzare și livrare a gazului de pe piața internă.

Jucătorii din energie sunt și ei puțini și, în mare, tot ai statului, nu privați. Au închis două facilități de producție de energie pe gaz de curând, neavând fonduri pentru investiții, fiind jupuiți sistematic de profitul acumulat, an de an. Investiția de la Iernut e și ea neterminată, trebuia să producă și ea energie tot pe gaz. Închiderea producției de energie pe cărbune, din considerente de mediu, ne-a lăsat și ea fără circa o treime din producție.

Concluzia 2: Piața energiei, dominată și ea tot de jucători de stat, a fost victima sigură a unor decizii la fel de proaste luate de companiile de stat de pe piață, ca și piața gazelor (corelată fiind cu aceasta în bună măsură). O astfel de piață nu are cum să funcționeze normal, cu un număr mic de producători, toți de stat și foarte diverși în privința costurilor de producție.

La toate acestea se adaugă:

 • Un reglementator năuc și incompetent care se uită la piața de gaz și energie și nu înțelege mare lucru;
 • Un exportator de gaz (Rusia) care nu poate produce cât gaz se cere la nivel european. Mai nou este și belicos și zăngăne armele la granița cu Ucraina, punând și mai multe paie pe foc;
 • Un ministru extrem de slab, într-un guvern complet depășit de problemă și care nu prea mai are la dispoziție multe soluții corecte;
 • O Europă care se dorește a fi mai verde decât este cazul, având în vedere că amprenta sa de carbon este foarte redusă și disproporționat împărțită între țările membre.

În concluzie, să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze mi se pare o golănie de doi bani. Și trădează clar o lipsă acută de logică și educație economică.

Anularea liberalizării prin reglementarea prețului, subvenții, plafonări, jecmănirea în continuare de profit a companiilor de stat din energie și gaze nu fac decât să continue balamucul. Nu să îl rezolve.

Din păcate, bâlbâielile se vor sparge exclusiv în capul liberalilor. De neînțeles de ce au optat pentru Ministerul Energiei și de ce au continuat cu același incompetent pe subiect - Virgil Popescu. Minimum 5% din electorat au pierdut pe mâna lui. Și vor mai pierde...

Până atunci, desigur, piața și liberalismul sunt câh și duc numai la nenorociri. Socialismul și intervenționismul aduc doar lapte și miere. Iar „liberalii” de stânga sunt mai preocupați să snopească femei, decât să apere cu argumente lucruri evidente și logice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vanu Vanu check icon
  Sa acuzi acuza relativ la faptul ca " piața și liberalizarea etc" denotă o lipsă crasă dîn zona fundației intelectului. Lipseste capacitatea de a privi intregul, nici complexitatea societatii in care trăiește autorul nu ii este limpede in masura suficienta cat să emită acurat. Sau macar pe acolo
  • Like 1
 • Liberalizat cu reguli stricte ii in regula , liberalizat cu predispozitie la specula ii nasol. Volumul de gaze si consumul ii acelasi , dar pretul a explodat. 90 % la suta din energia electrica din Romania ii cumparat din 3 surse ( Hidroelectrica , Nuclearelectrica , Termoelectrica) . Care ii explicatia exploziei preturilor? Ca pretul producerii curentului ii cam acelasi. Pai cresterea pretului ii la intermediari. La baietii destepti , din firmele de bloc. Asta ii liberalizare? Democratia inseamna ca ai voie sa faci ce vrei , sau faci ce vrei in anumite limite , regulamente. Nu poti sa iti dau in cap ca asa vreau eu. Pai pe piata energetica din Romania poti sa dai in cap oricui( metaforic)
  Cat despre gaze in Europa , pai Gazprom cauta profit , ca orice firma , dar si acolo buba ii tot la intermediari. Fac profituri imense nemtii din revanzarea gazului rusesc. Sa vrut o crestere a PIB-ului in Europa , si sa ales varianta usoara , cresterea pretului energiei , unde statele au monopolul si controlul. Cine sufera? Cetatenii.
  • Like 1
 • Ia aruncați voi un ochi numai cu ce făcu Orban al ungurilor cu prețul la alimente ! Plafonat și raționalizat ! Dau toți românii de la granița buzna să cumpere mâncare din Ungaria ! Că e mai ieftina de cum a ajuns sa coste in România !!!Când până acuma era invers ! Veneau ungurii sa cumpere de la noi ! Acu s-a inversat calimera ! Cu Liberalizarea lu Sica Orban Mandolina ! Zis și Omul cu Maimuță !!!
  • Like 0
 • bine, bine si in franta (sau polonia etc) tot asa sa fie, ca ei sunt liberalizati mai vechi!
  • Like 1
 • Nume check icon
  Intr-adevăr liberalizarea nu este principalul motiv, dar a contribuit cu siguranță la situația actuala pentru ca NIMENI NU MAI STIE CARE ESTE PRETUL. Liberalizarea a fost făcute pe genunchi și impresia generală este ca statul nu a făcut nimic sa clarifice situația, bă dimpotriva, prin urmare mergând în extrem poți sa spui ca a fost chiar intenționat?
  Restul este istorie. Toată clasa politica și toți decidenții guvernamentali puși de ei în funcții au distrus TOT. Restul, ca de obice în RO este numai gargara ieftină și de prost gust. Bleah...
  • Like 1
 • mhm check icon
  Peste tot sint probleme cu preturile gazelor. Chiar toti au piete disfunctionale?
  • Like 2
  • @ mhm
   Crestere artificiala , dar in niste limite a bunului simt., nu ca in Romania.
   • Like 0
 • Interesant: producătorul de stat NU are probleme cu zăcămintele dar cel privat "are"...
  Nici o legătură cu faptul că scăderea producției duce la creșterea prețurilor...
  Doi la mână, suntem producători dar vindem gazele pe "piața liberă" controlată de țări care sunt exclusiv importatori. Pentru că... "logică"!
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  As reformula putin: nu sunt surse destule de energie in tara iar cererea este mai mare decat productia. Ca la orice piata, pretul este dictat de cerere si oferta. Cauze: productia de energie este majoritar in portofoliul statutului si acesta a tot distrus-o si nu a pus nimic in loc. Productia pe carbune nu fost inlocuita cu producatori pe gaz si acolo unde era sustenabila nu a adus-o la nivelul cerut de normele de poluare. La exploatarile pe carbune nu a fost nicio mina modernizata si tot ardem la propriu pamant. Producatorul de energie Hidroelectrica exploateaza la maxim ce are fara nicio investitie majora in 32 de ani, faimosul avocat Borza a anulat orice investitie ca sa nu aiba costuri si sa declame ce mare profit se face sub conducerea lui, amenajarile Siret- Dunare sau Olt-Dunare sau Tarnita Lapustesti cu implicatii in compensarea energiei regenerabile sau dispecerizarea consumului ( pompaj/irigatii) au fost abandonate complet. Nicio alta centrala pe Dunare in afara de Portile de Fier 1 si 2, desi se putea construi inca un baraj pe Dunare. Productia regenerabila nu a fost stimulata, este instalata haotic, ba chiar s-au distrus zone agrar productive, suntem singura tara care nu are sisteme de compensare a variatiei de energie regenerabila. Se spune ca la Tarnita sunt atatea vile a unor magnati mult mai importante decat cei 2x700 MW investitie necesara in pompaj ( ne jucam cu cuvinte gen capacitate in produtia de hidrogen verde si oprim permanent productia verde cand este mai mare decat putem compensa, in schimb Austria face mai afaceri din compensarile prin pompaj). Transportatorul Transelectrica nu a investit in noi linii de evacuare si de 32 de ani nu reuseste sa construiasca linii de 400 kV noi care sa asigure stabilitatea sistemului energetic si evacuarea productiei eoliene sau tranzitul pe directia sud-est nord-vest, cu un inel de transport incomplet, cu implicatii majore in stabilitatea sistemului energetic. Policiticienii au folosit sistemul energetic doar sa faca afaceri pe seama lui, sa isi puna impotentii membrii de partid in tot felul de functii sau CA, sa ia permanent 90% din beneficiu ptr a-si astupa gaurile financiare, sa faca politici sociale pentru protectia minerilor, sa fie mereu in urma realitatii. Sa nu uitam cum in august anul trecut, capacitatile de inmagazinare a gazului erau sub 50%, iar atentia politicului era sa isi asigure succesul la congresul PNL din toamna. Si sa incheiem cu o privire asupra productiei nucleare, unde capacitatile de productie sunt epuizate moral si cele inca 3 blocuri de cate 700 MW care asteapta de pe vremea raposatului, sunt o alta poveste de adormit electoratul. Concluzia este ca abosolut toti policienii sunt de vina ptr catastrofa energetica actuala, de la stanga la dreapta. Eu i-as acuza de tradare si i-as azvarli in inchisoare.
  • Like 9


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult