Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Să ai încredere în tine. Fricile și piedicile sunt de cele mai multe ori făcute chiar de noi

Foto: Guliver/Getty Images

Ia-ți un pic de timp să parcurgi aceste 12 lucruri pentru o viață sănătoasă:

1. Să mănânci echilibrat. Suntem, din păcate, bombardați cu tot felul de diete care ne promit pierdea unor kilograme într-un timp scurt. Pentru corp, asta poate fi dezastruos. Trebuie să îmbrățișăm principii solide, să respectăm mereu doza, să conștientizăm faptul că avem nevoie de toate categoriile alimentare. Masa corporală se va optimiza ca un răspuns al felului în care procedăm în fiecare zi. E timpul să spunem stop dietelor fantasmagorice.

Drumeție pe munte

2. Să bei suficientă apă. Nu o cantitate fixă, că fiecare individ este particular. Uneori vei bea mai multă, alteori mai puțină (contează exercițiul fizic, pierderile diverse, temperatura, etc.), dar nu uita să te hidratezi. Adaugă 1.5-2 litri de apă pe lângă toate celelalte alimente pe care le consumi.

3. Să te expui la soare. Asta ne motivează, ne dă energie și bunădispoziție, ne ajută să sintetizăm vitamina D.

4. Să dormi bine. Somnul este crucial pentru sănătate și 7-8 ore de somn bun ar trebui să existe în viața oricărui om. Altfel, productivitatea scade, dispoziția este alterată, riscurile pentru principalele boli cresc.

5. Să faci exerciții fizice. De la mers în ritm susținut la alergat sau înot, este important să ne mișcăm pentru a ne menține sănătoși. Sedentarismul ucide.

6. Să stai aproape de oameni. Suntem ființe profund sociale și trebuie să stăm și să comunicăm cu oamenii, să ne ajutăm între noi, să ne spunem lucrurile bune sau mai puțin bune. Izolarea este dăunătoare.

7. Să ai încredere în tine. Fricile și piedicile sunt de cele mai multe ori făcute chiar de noi. Ne adaptăm din mers la provocări și reușim să le ducem la bun sfârșit, să facem alte și alte lucruri, să ieșim din zonele de confort, să ne depășim temerile. Trebuie să avem încredere în noi și să pășim cu capul sus prin viață.

8. Să ai gânduri pozitive. Ni se întâmplă multe lucruri rele peste zi, dar ar trebui să ne debarasăm de ele și să le păstrăm pe cele bune, pe care să le cultivăm, despre care să discutăm cu cei dragi.

9. Să faci lucruri, chiar mărunte. În fiecare zi ar trebui să ne facem o listă cu câteva lucruri pe care vrem să le realizăm. Asta ne va hrăni psihicul și ne va motiva, menținându-ne în acțiune.

10. Să ai recunoștință pentru orice. Suntem norocoși că trăim și că-n jurul nostru se derulează elemente minunate. Sau că apar oameni care ne inspiră și ne fac să mergem altfel înainte.

11. Să culegi povești frumoase. Unitatea de măsură a vieții nu este anul, ci povestea. Ar trebui să strângem în noi cât mai multe povești frumoase.

12. Să călătorești. Așa ne îmbogățim cu adevărat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragă Vasi,
    Mă strecor și eu cu câteva gânduri de apreciere printre zecile pe care cred că le primești zilnic. Deși nu te cunosc personal, simt că frânturi din tine se găsesc în fiecare rând pe care îl scrii. Și scrii frumos, emoționant, sincer și cu pasiune! Felicitări pentru binele pe care îl descoperi zi de zi și pe care îl împărtășești cu noi, cei de dincolo de ecrane.
    Ca studentă la medicină, tu ești un model de medic pentru mine! Ce bine că mai există oameni cu așa valori nobile în suflet! Ține-o tot așa!
    • Like 0
  • Imi place 11, inedit
    • Like 1
    • @ Victoria Dorobantiu
      maripos check icon
      Si e gratis! Spre deosebire de altele!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon