Din cauza conflictului din Ucraina, mulți români își pun problema dacă să își schimbe sau nu economiile în dolari sau euro. Imediat după izbucnirea conflictului, la casele de schimb valutar s-au format cozi și, pe fondul cererii crescute, unele dintre acestea au afișat, pe termen scurt, un curs cu un leu depreciat față de puterea sa reală. Analistul economic Iancu Guda a subliniat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24 că leul este o monedă stabilă și a spus că nu recomandă nimănui să își schimbe leii în valută.
„Nu ar trebui să ne facem griji în România că se va deprecia moneda națională mai mult de 1-2% pe parcursul anului. Și cred că va fi moneda cea mai stabilă din regiune în 2022 și a fost deja mai mulți ani consecutiv în spate cea mai stabilă din regiune”, a declarat analistul economic.
„Nu ar trebui să ne facem griji în România că se va deprecia moneda națională mai mult de 1-2% pe parcursul anului. Și cred că va fi moneda cea mai stabilă din regiune în 2022 și a fost deja mai mulți ani consecutiv în spate cea mai stabilă din regiune”, a declarat analistul economic.
Iancu Guda a povestit în emisiune că a primit, în ultima vreme, numeroase întrebări despre care ar fi valuta cea mai potrivită în care ai putea să îți schimbi banii. Iar răspunsul său a fost de fiecare dată același: „Nu cred că este bine să schimbi”.
Iancu Guda: „Nu trebuie să faci acest schimb. În primul și în primul rând, am vrut să înțeleg de ce apare această panică. Și majoritatea mi-au spus aceste două elemente. 1: Mă uit la ce se întâmplă în Rusia, rubla rusească s-a prăbușit, doar în ultimele două săptămâni, s-a depreciat cât în ultimii 20 de ani și lumea își pune această întrebare, dacă același lucru se va întâmpla cu leul românesc.
Și a doua, dacă acest conflict va escalada, să nu am diverse limitări de a-mi folosi banii din bancă de a ieși cu banii din țară. Ambele sunt nejustifcate. În primul și în primul rând, leul cred că va rămâne foarte stabil în acest an din mai multe motive. Noi, spre deosebire de Rusia, nu o să suferim nicio sancțiune. BNR are o rezervă foarte puternică, 47 de miliarde de euro, la maximum istoric. Nu există motive pentru care să credem că cineva o să înghețe rezerva valutară a României, BNR poate folosi această rezervă pentru a echilibra cererea și oferta, adică prețul de schimb valutar.
În al doilea rând, dacă ne uităm la structura creditelor în economia românească, în 2008 aveam o problemă că 70% din credite erau luate în valută, acum sunt sub 20%, ceea ce înseamnă că finanțarea se face foarte mult pe lei, deci nu avem o presiune. În al treilea rând, e sistemul bancar românesc. Voi știți vreo bancă rusească în România? Dacă ne uităm la activele băncilor, lider în România este nucleul de bănci cu capital românesc - 35%, locale, și urmează bănci cu capital din Austria, din Franța, din Italia, din Germania, toate foarte solide, evaluate de agențiile internaționale drept bănci foarte stabile și cu risc foarte scăzut. Apoi, dacă ne uităm din lichiditatea din economie, sunt cu 70% mai multe depozite decât credite. Deci noi băltim, avem lichiditate, nu se pune problema ca din disperare de lichiditate să se blocheze și să vină restricții. Nu în ultimul rând, suntem parte din UE, Rusia nu este. Lumea știe, nu este vorba de teorie, e vorba de practică. Cu toții știm că am ieșit cu cardul în străinătate și am plătit. Noi putem avea acces la banii noștri folosind cardul oriunde în lume, nu doar în UE. Deci nu există motiv să schimb banii, să-i pun în valută,să-i pun într-un rucsac, ca după aia să am o problemă să pierd rucsacul. Sau să nu pot să trec granița că mă întreabă la vamă: ce faci cu 50.000 de euro?”
Analistul economic a atras însă atenția că panica și cererea crescută de valută provocată de știrile false ar putea, dacă nu e oprită la timp, să ducă la o depreciere a leului.
Urmăriți aici întreaga emisiune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La Casele de Ajutor Reciproc sub forma de fonduri sociale.
Acestea oferă o dobânda la economii cuprinsă între 5- 10% pe an.
Nu în toate cazurile se acoperă rata inflației din dobânda primită. Dar, dacă nu câștigi, cel puțin nu pierzi foarte mult. Spor economisitor!