Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Să îmi schimb sau nu leii în euro? Iancu Guda: „Nu trebuie să faci acest schimb”

Iancu Guda, În fața ta

Din cauza conflictului din Ucraina, mulți români își pun problema dacă să își schimbe sau nu economiile în dolari sau euro. Imediat după izbucnirea conflictului, la casele de schimb valutar s-au format cozi și, pe fondul cererii crescute, unele dintre acestea au afișat, pe termen scurt, un curs cu un leu depreciat față de puterea sa reală. Analistul economic Iancu Guda a subliniat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24 că leul este o monedă stabilă și a spus că nu recomandă nimănui să își schimbe leii în valută.

„Nu ar trebui să ne facem griji în România că se va deprecia moneda națională mai mult de 1-2% pe parcursul anului. Și cred că va fi moneda cea mai stabilă din regiune în 2022 și a fost deja mai mulți ani consecutiv în spate cea mai stabilă din regiune”, a declarat analistul economic.

„Nu ar trebui să ne facem griji în România că se va deprecia moneda națională mai mult de 1-2% pe parcursul anului. Și cred că va fi moneda cea mai stabilă din regiune în 2022 și a fost deja mai mulți ani consecutiv în spate cea mai stabilă din regiune”, a declarat analistul economic.

Iancu Guda a povestit în emisiune că a primit, în ultima vreme, numeroase întrebări despre care ar fi valuta cea mai potrivită în care ai putea să îți schimbi banii. Iar răspunsul său a fost de fiecare dată același: „Nu cred că este bine să schimbi”.

Iancu Guda: „Nu trebuie să faci acest schimb. În primul și în primul rând, am vrut să înțeleg de ce apare această panică. Și majoritatea mi-au spus aceste două elemente. 1: Mă uit la ce se întâmplă în Rusia, rubla rusească s-a prăbușit, doar în ultimele două săptămâni, s-a depreciat cât în ultimii 20 de ani și lumea își pune această întrebare, dacă același lucru se va întâmpla cu leul românesc. 

Și a doua, dacă acest conflict va escalada, să nu am diverse limitări de a-mi folosi banii din bancă de a ieși cu banii din țară. Ambele sunt nejustifcate. În primul și în primul rând, leul cred că va rămâne foarte stabil în acest an din mai multe motive. Noi, spre deosebire de Rusia, nu o să suferim nicio sancțiune. BNR are o rezervă foarte puternică, 47 de miliarde de euro, la maximum istoric. Nu există motive pentru care să credem că cineva o să înghețe rezerva valutară a României, BNR poate folosi această rezervă pentru a echilibra cererea și oferta, adică prețul de schimb valutar. 

În al doilea rând, dacă ne uităm la structura creditelor în economia românească, în 2008 aveam o problemă că 70% din credite erau luate în valută, acum sunt sub 20%, ceea ce înseamnă că finanțarea se face foarte mult pe lei, deci nu avem o presiune. În al treilea rând, e sistemul bancar românesc. Voi știți vreo bancă rusească în România? Dacă ne uităm la activele băncilor, lider în România este nucleul de bănci cu capital românesc - 35%, locale, și urmează bănci cu capital din Austria, din Franța, din Italia, din Germania, toate foarte solide, evaluate de agențiile internaționale drept bănci foarte stabile și cu risc foarte scăzut. Apoi, dacă ne uităm din lichiditatea din economie, sunt cu 70% mai multe depozite decât credite. Deci noi băltim, avem lichiditate, nu se pune problema ca din disperare de lichiditate să se blocheze și să vină restricții. Nu în ultimul rând, suntem parte din UE, Rusia nu este. Lumea știe, nu este vorba de teorie, e vorba de practică. Cu toții știm că am ieșit cu cardul în străinătate și am plătit. Noi putem avea acces la banii noștri folosind cardul oriunde în lume, nu doar în UE. Deci nu există motiv să schimb banii, să-i pun în valută,să-i pun într-un rucsac, ca după aia să am o problemă să pierd rucsacul. Sau să nu pot să trec granița că mă întreabă la vamă: ce faci cu 50.000 de euro?”

Analistul economic a atras însă atenția că panica și cererea crescută de valută provocată de știrile false ar putea, dacă nu e oprită la timp, să ducă la o depreciere a leului.

Urmăriți aici întreaga emisiune.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exista un mod de a economisi unde poți să beneficiezi de o dobândă real pozitivă.
    La Casele de Ajutor Reciproc sub forma de fonduri sociale.
    Acestea oferă o dobânda la economii cuprinsă între 5- 10% pe an.
    Nu în toate cazurile se acoperă rata inflației din dobânda primită. Dar, dacă nu câștigi, cel puțin nu pierzi foarte mult. Spor economisitor!
    • Like 0
  • Inflatia astazi este 8,53%. Guda ne spune ca nu e recomandabil sa schimbam economiile in valuta. Rubla e ok, Iancu? Spasiba!
    • Like 0
  • Ce hram poarta Iancu Guda? Leul e clar ca suferă un puseu.... și se devalorizează în comparație cu euro. Dacă ai posibilitatea sa alegi, probabil ca ai sa cumperi euro sau dolari.
    • Like 0
  • BNR este cu totul alta parere cu privire la prognoza inflatiei pe 2022. Pe de alta parte nu vad ce ar fi rau in a pastra economiile in moneda europeana. O fi mai volatila decat leul romanesc?
    • Like 1
  • Si cu inflatia de 10% de anul trecut plus asta de anul asta care a inceput"minunat" ce facem ???
    • Like 3
    • @ Tudor Cislariu
      Inflatie? Care inflatie? A fost invadata Ucraina? Care Ucraina?
      • Like 0
  • cu tot respectul, daca va luati dupa nenea... e vina voastra, nu a lui. legt de orice.
    • Like 4
    • @ Calin Oprea
      Ai dreptate, ce-i mai trist e că unii chiar se i-au după oracolul de la DIGI24 care spunea să jucăm la bursă că imobiliarele nu aduc caștig suficient,în timp ce bursa s-a dus în cap datorită pierderilor suferite de multe firme internaționale cu expunere pe Ukraina sau Rusia atrăgand și indicele global în jos, prețul imobiliarelor explodează pe seama costurilor în creștere cu energia/ combustibilul și cu materiile prime. În ceea ce privește stabilitatea leului ne-am lămurit demult și am mai scris despre acest subiect cand tot dansul ne îndemna să renunțăm la fondul de pensii de stat în favoarea celor private, articol în care am arătat că în perioada 2007-2017 caștigul oferit de aceste fonduri a fost între 1,2 și 2 % anual adică în medie cca 15 % în 10 ani în timp ce euro/$ utilitățile și alimentele de strictă necesitate au crescut în aceeași perioadă cu 100% adică s-au dublat. Stabilitatea unei monede nu e dată de soliditatea băncilor în care se ține moneda ci de deficitele comerciale,de cont curent și bugetare.Dacă cheltuiești mai mult decat ai din venituri, imporți mai mult decat exporți și ai deficit cronic de cont curent e clar că moneda se va devaloriza pentru a corecta aceste deficite. Să zicem că unele categorii (salariații) vor cere majorări dar alea vor acoperi parțial inflația iar cei cu venituri fixe (bugetari,pensionari) vor primi puțin spre deloc. Așa că valuta forte euro/$ rămane cea mai bună resursă de rezervă plus că fiind lichidă se poate utiliza oricand.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult