Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Să mori cu Poliția la ușă

Luare de ostatici

1. Vorba unui prieten: dacă se va întâmpla să fiu luat ostatic în România, NU chemați Poliția! Mă descurc și singur, poate mor, poate trăiesc, dar, dacă sun la organele noastre, știu ce mi se întâmplă.

2. Gheorghe Moroșanu a acționat cum a văzut în filmele americane: s-a înregistrat în prealabil, a amenințat că va folosi arma, a luat doi ostatici, a sunat la 112, a amenințat de la balcon că-și omoară victimele.

3. Poliția a acționat ca în filmele românești cu milițieni de la Caracal. Îmi aduc aminte de milițienii care se mișcau ca o găină fără cap după dispariția Alexandrei, cum săreau garduri de se crăpau cămeșile pe dânșii și cum dădeau cu bățul prin tufe. Colegii lor de la Onești au dat ocoale blocului timp de 5 ore, până când criminalul și-a executat victimele.

4. Negociatorul a ajuns după două ore și jumătate la fața locului. Venea de la Bacău. Nu știu ce a negociat cu agresorul, cert e că acesta, departe de „a se potoli” (cum îi striga un polițist), a devenit din ce în ce mai nervos, până când a cedat.

5. „Un nebun” - așa l-au tratat polițiștii pe Gheorghe Moroșanu. Potrivit martorilor, mulți polițiști stăteau de gură-cască, erau relaxați, râdeau, fumau. Nimeni nu a crezut că acesta e capabil să-și ducă la îndeplinire amenințările. Dacă se confirmă informația care circulă deocamdată pe surse că Gheorghe Moroșanu avea 4 condamnări penale la activ, adică avea un cunoscut trecut violent, cine ar trebui să răspundă pentru moartea celor doi muncitori?

PS1. Dacă așa vorbește un „negociator” (foto), n-avea cum să se termine altfel la Onești. Nu știu ce e mai siderant în „conferința de presă” în care Poliția ne spune că operațiunea a reușit, pacientul e mort: cei „patru pași procedurali” pe care ni-i explică precum la clasa ajutătoare B, cum „s-a dat la berbec” pentru spargerea „ușei” sau cum vorbește „negociatorul”.

PS2. În conferința de presă pe care o urmărim acum, Poliția confirmă cele 4 condamnări, dar susține că „nimic nu ne-a dus la concluzia că s-ar putea exterioriza așa”, adică echipa de intervenție nu a luat în calcul faptul că Gheorge Moroșanu ar fi avut „un trecut violent”. Fără alt comentariu: Suntem pe cont propriu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dati-le pensiile alea cat mai speciale, de la 45 de ani, ce zic eu 45, de la 20 de ani. Astia chiar le merita! Ne si scutesc mai devreme de incompetenta lor.
    • Like 0
  • Dle CITU, dle prim ministru:"...de ce nu ar fi dl Berbeceanu în locul lui Bogdan Despescu? "pt.ca aici ca nici in alta institutie publica trebuie aplicat :
    Cîțu: Decizia este la premier pentru ceea ce se întâmplă în guvern.
    Citu:sunt trei principii de la care nu abdic: fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști"
    SA NU UITATI CE ATI SPUS !!! ca altfel ce mi-i,grindeanu,tudose,dancila care aplicau ce zicea NIMICUL.
    • Like 0
  • Bravo băi autorități. Suntem solidari cu voi. Vă meritați salariile, sporurile și toate drepturile pentru care suflați în vuvuzele. Fără voi ne simțim în nesiguranță, aproape în curu’ gol. Nici nu vreau să-mi imaginez ce ne-am face dacă n-ați exista. Mulțumim, țineți-o tot așa.. Mai rău nu se poate.
    • Like 1
  • Cateva intrebari pentru echipa de interventie.
    Nu era in sarcina negociatorului sa calmeze si victimele, sa le solicite sa nu-l provoace sau contrazica pe rapitor - aflat intr-o vadita stare de surescitare - si sa nu incerce nimic pe cont propriu pana cand sosesc documentele/banii ceruti? La urma urmei victimele nu erau legate si la gura, presupun ca au putut raspunde daca au fost intrebate "sunteti bine, sunteti raniti, aveti nevoie de apa etc"" Apropo, au fost intrebate? Cand anume s-a comunicat cu ele ultima oara si in ce stare erau? De ce adjunctul politiei, care presupun ca nu avea nici o pregatire psihologica sau experienta in astfel de cazuri, a continuat sa discute in contradictoriu de sub balcon cu rapitorul, din moment ce era clar (se poate auzi pe materialul filmat) ca nu face decat sa-l enerveze si mai tare? Doar pt ca "se cunostea cu rapitorul"? Singurul om care trebuia sa angajeze discutii acolo ar fi fost psihologul negociator si singura abordare ar fi trebuit sa fie "OK, tot ce ai cerut se va rezolva, documentele/banii ceruti sunt pe drum, vine si politicianul cutare sa-ti confirme asta in persoana, doar nu face rau oamenilor acelora! Sunteti toti bine, aveti nevoie de ceva - medicamente, mancare, apa etc?"
    Cine poate confirma, si cu ce dovezi, ca unul din ostateci l-a lovit pe rapitor cu piciorul inainte ca echipa de interventie sa inceapa sa "dea la berbec"? Pare un scenariu putin plauzibil ca un om legat la maini sa atace un om inarmat cu un cutit., nu? Sper ca cei care vor pune cap la cap evenimentele nu-l vor lua in serios pe rapitor daca va declara ca a actiionat in legitima aparare...
    • Like 0
    • @ Gopo Goldberg
      5 ore.
      • Like 0
  • Daca politistii ies la pensie la 45 ani de unde vreti profesionisti !!!???.
    • Like 1
    • @ Cristian Bigiu
      În plus, când vezi polițiști supraponderali, la ce te poți aștepta ? Deci nici fizic nu corespund ! Poate, doar să se ia de bunicuțe care vând verdețuri sau ghiocei pe trotuar !
      • Like 0
  • check icon
    Nu mai ies militienii la proteste ca nu li se maresc lefurile?Sau au luat o mica pauza pina trece furtuna oprobiului public?
    • Like 7
  • Gecaba Gecaba check icon
    Am citit ce au declarat atât Politia cât și sindicatul Europol. Asa cum am citit și ce se comentează la rece, dupa eveniment. Ma întreb totuși, dacă era nevasta, sora, fratele,copilul unui polițist acolo, tot asa se intervenea? Tot nu aveau alpiniști,lunetisti , își puneau problema comentariilor presei sau așteptau doua ore sa vina unul bun de gura? Sau brusc devenea devenea polițistul tata, soț, frate, iubit un adevărat erou?
    • Like 2
    • @ Gecaba
      Tot așa, nu vă faceți probleme. Prea lași, prea fricoși, prea ca la țară.
      • Like 1
  • pluralul de la camasa e "camasi". daca esti luat ostatic, nu da cu piciorul in agresor.
    • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      Aşadar, reproşul dumitale e adresat ostatecului acela care le-a stricat poliţiştilor bunătate de negociere. Eu zic să te calmezi - aşa cum i se spunea răpitorului de către Garcişti. Ce zici? Te calmezi, nu-i aşa? Niciodată, never ever, un om nu se calmează când este sfătuit să se calmeze.

      "Cămeşă" / "cămeşi" este o formă de regionalism pe care o autorul o foloseşte ca figură de stil pentru a sublinia că, dincolo de uniformă, miliţienii respectivi erau la fel de instruiţi ca badea Văsâi, purtător de cămeşă ardelenească.
      • Like 9
  • Dorin check icon
    Și de ce le-am plătii noi păcălicilor ăștia imbecili în uniformă de polițiști pensiile speciale atât amar de ani? Pentru prostia și nesimțenia afișată în toate misiunile?
    • Like 7
  • ove check icon
    Corect.Tot ce inseamna serviciu public in Romania este de o incompetenta crasa,dusa pana la cer si inapoi . Dar asa, de vreo trei ori. In orice domeniu.Bine ca ne rupem carca la privat la propiu ca sa ii platim pe astia regeste si sa ii scoatem la pensie de tineri.Si cand avem nevoie de ei ,iata ,cam asa actioneaza ,, specialistii,, nostrii.Amintiti-va de pompierii de la Constanta de acum cateva zile.Nu seamana?
    • Like 10
    • @ ove
      PG Paul PG Paul check icon
      Vă rupeți cârca la privat ca să vă asigurați traiul zilnic, nu ca să plătiți salariile bugetarilor. Nu știu de ce atât de mulți oameni trăiesc cu impresia total eronată că cei din privat plătesc salariile bugetarilor. Pe principiul ăsta, adoptat de dumneavoastră și restul manipulaților care iau de bună orice gogomănie, toate serviciile (din privat, evident) care nu produc nimic palpabil, ar trebui încadrate la servicii similare celor bugetare. Pun pariu pe 0,05 $ că plătesc taxe și impozite mult mai mari decât dumneavoastră, deși sunt bugetar și s-ar putea ca eu să vă plătesc salariul minim pe economie pe care îl aveți în privat...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult