Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Să mori cu Poliția la ușă

Luare de ostatici

1. Vorba unui prieten: dacă se va întâmpla să fiu luat ostatic în România, NU chemați Poliția! Mă descurc și singur, poate mor, poate trăiesc, dar, dacă sun la organele noastre, știu ce mi se întâmplă.

2. Gheorghe Moroșanu a acționat cum a văzut în filmele americane: s-a înregistrat în prealabil, a amenințat că va folosi arma, a luat doi ostatici, a sunat la 112, a amenințat de la balcon că-și omoară victimele.

3. Poliția a acționat ca în filmele românești cu milițieni de la Caracal. Îmi aduc aminte de milițienii care se mișcau ca o găină fără cap după dispariția Alexandrei, cum săreau garduri de se crăpau cămeșile pe dânșii și cum dădeau cu bățul prin tufe. Colegii lor de la Onești au dat ocoale blocului timp de 5 ore, până când criminalul și-a executat victimele.

4. Negociatorul a ajuns după două ore și jumătate la fața locului. Venea de la Bacău. Nu știu ce a negociat cu agresorul, cert e că acesta, departe de „a se potoli” (cum îi striga un polițist), a devenit din ce în ce mai nervos, până când a cedat.

5. „Un nebun” - așa l-au tratat polițiștii pe Gheorghe Moroșanu. Potrivit martorilor, mulți polițiști stăteau de gură-cască, erau relaxați, râdeau, fumau. Nimeni nu a crezut că acesta e capabil să-și ducă la îndeplinire amenințările. Dacă se confirmă informația care circulă deocamdată pe surse că Gheorghe Moroșanu avea 4 condamnări penale la activ, adică avea un cunoscut trecut violent, cine ar trebui să răspundă pentru moartea celor doi muncitori?

PS1. Dacă așa vorbește un „negociator” (foto), n-avea cum să se termine altfel la Onești. Nu știu ce e mai siderant în „conferința de presă” în care Poliția ne spune că operațiunea a reușit, pacientul e mort: cei „patru pași procedurali” pe care ni-i explică precum la clasa ajutătoare B, cum „s-a dat la berbec” pentru spargerea „ușei” sau cum vorbește „negociatorul”.

PS2. În conferința de presă pe care o urmărim acum, Poliția confirmă cele 4 condamnări, dar susține că „nimic nu ne-a dus la concluzia că s-ar putea exterioriza așa”, adică echipa de intervenție nu a luat în calcul faptul că Gheorge Moroșanu ar fi avut „un trecut violent”. Fără alt comentariu: Suntem pe cont propriu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dati-le pensiile alea cat mai speciale, de la 45 de ani, ce zic eu 45, de la 20 de ani. Astia chiar le merita! Ne si scutesc mai devreme de incompetenta lor.
  • Like 0
 • Dle CITU, dle prim ministru:"...de ce nu ar fi dl Berbeceanu în locul lui Bogdan Despescu? "pt.ca aici ca nici in alta institutie publica trebuie aplicat :
  Cîțu: Decizia este la premier pentru ceea ce se întâmplă în guvern.
  Citu:sunt trei principii de la care nu abdic: fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști"
  SA NU UITATI CE ATI SPUS !!! ca altfel ce mi-i,grindeanu,tudose,dancila care aplicau ce zicea NIMICUL.
  • Like 0
 • Bravo băi autorități. Suntem solidari cu voi. Vă meritați salariile, sporurile și toate drepturile pentru care suflați în vuvuzele. Fără voi ne simțim în nesiguranță, aproape în curu’ gol. Nici nu vreau să-mi imaginez ce ne-am face dacă n-ați exista. Mulțumim, țineți-o tot așa.. Mai rău nu se poate.
  • Like 1
 • Cateva intrebari pentru echipa de interventie.
  Nu era in sarcina negociatorului sa calmeze si victimele, sa le solicite sa nu-l provoace sau contrazica pe rapitor - aflat intr-o vadita stare de surescitare - si sa nu incerce nimic pe cont propriu pana cand sosesc documentele/banii ceruti? La urma urmei victimele nu erau legate si la gura, presupun ca au putut raspunde daca au fost intrebate "sunteti bine, sunteti raniti, aveti nevoie de apa etc"" Apropo, au fost intrebate? Cand anume s-a comunicat cu ele ultima oara si in ce stare erau? De ce adjunctul politiei, care presupun ca nu avea nici o pregatire psihologica sau experienta in astfel de cazuri, a continuat sa discute in contradictoriu de sub balcon cu rapitorul, din moment ce era clar (se poate auzi pe materialul filmat) ca nu face decat sa-l enerveze si mai tare? Doar pt ca "se cunostea cu rapitorul"? Singurul om care trebuia sa angajeze discutii acolo ar fi fost psihologul negociator si singura abordare ar fi trebuit sa fie "OK, tot ce ai cerut se va rezolva, documentele/banii ceruti sunt pe drum, vine si politicianul cutare sa-ti confirme asta in persoana, doar nu face rau oamenilor acelora! Sunteti toti bine, aveti nevoie de ceva - medicamente, mancare, apa etc?"
  Cine poate confirma, si cu ce dovezi, ca unul din ostateci l-a lovit pe rapitor cu piciorul inainte ca echipa de interventie sa inceapa sa "dea la berbec"? Pare un scenariu putin plauzibil ca un om legat la maini sa atace un om inarmat cu un cutit., nu? Sper ca cei care vor pune cap la cap evenimentele nu-l vor lua in serios pe rapitor daca va declara ca a actiionat in legitima aparare...
  • Like 0
  • @ Gopo Goldberg
   5 ore.
   • Like 0
 • Daca politistii ies la pensie la 45 ani de unde vreti profesionisti !!!???.
  • Like 1
  • @ Cristian Bigiu
   În plus, când vezi polițiști supraponderali, la ce te poți aștepta ? Deci nici fizic nu corespund ! Poate, doar să se ia de bunicuțe care vând verdețuri sau ghiocei pe trotuar !
   • Like 0
 • check icon
  Nu mai ies militienii la proteste ca nu li se maresc lefurile?Sau au luat o mica pauza pina trece furtuna oprobiului public?
  • Like 7
 • Gecaba Gecaba check icon
  Am citit ce au declarat atât Politia cât și sindicatul Europol. Asa cum am citit și ce se comentează la rece, dupa eveniment. Ma întreb totuși, dacă era nevasta, sora, fratele,copilul unui polițist acolo, tot asa se intervenea? Tot nu aveau alpiniști,lunetisti , își puneau problema comentariilor presei sau așteptau doua ore sa vina unul bun de gura? Sau brusc devenea devenea polițistul tata, soț, frate, iubit un adevărat erou?
  • Like 2
  • @ Gecaba
   Tot așa, nu vă faceți probleme. Prea lași, prea fricoși, prea ca la țară.
   • Like 1
 • pluralul de la camasa e "camasi". daca esti luat ostatic, nu da cu piciorul in agresor.
  • Like 1
  • @ Lucian Baciu
   Dan Dinu Dan Dinu check icon
   Aşadar, reproşul dumitale e adresat ostatecului acela care le-a stricat poliţiştilor bunătate de negociere. Eu zic să te calmezi - aşa cum i se spunea răpitorului de către Garcişti. Ce zici? Te calmezi, nu-i aşa? Niciodată, never ever, un om nu se calmează când este sfătuit să se calmeze.

   "Cămeşă" / "cămeşi" este o formă de regionalism pe care o autorul o foloseşte ca figură de stil pentru a sublinia că, dincolo de uniformă, miliţienii respectivi erau la fel de instruiţi ca badea Văsâi, purtător de cămeşă ardelenească.
   • Like 9
 • Dorin check icon
  Și de ce le-am plătii noi păcălicilor ăștia imbecili în uniformă de polițiști pensiile speciale atât amar de ani? Pentru prostia și nesimțenia afișată în toate misiunile?
  • Like 7
 • ove check icon
  Corect.Tot ce inseamna serviciu public in Romania este de o incompetenta crasa,dusa pana la cer si inapoi . Dar asa, de vreo trei ori. In orice domeniu.Bine ca ne rupem carca la privat la propiu ca sa ii platim pe astia regeste si sa ii scoatem la pensie de tineri.Si cand avem nevoie de ei ,iata ,cam asa actioneaza ,, specialistii,, nostrii.Amintiti-va de pompierii de la Constanta de acum cateva zile.Nu seamana?
  • Like 10
  • @ ove
   PG Paul PG Paul check icon
   Vă rupeți cârca la privat ca să vă asigurați traiul zilnic, nu ca să plătiți salariile bugetarilor. Nu știu de ce atât de mulți oameni trăiesc cu impresia total eronată că cei din privat plătesc salariile bugetarilor. Pe principiul ăsta, adoptat de dumneavoastră și restul manipulaților care iau de bună orice gogomănie, toate serviciile (din privat, evident) care nu produc nimic palpabil, ar trebui încadrate la servicii similare celor bugetare. Pun pariu pe 0,05 $ că plătesc taxe și impozite mult mai mari decât dumneavoastră, deși sunt bugetar și s-ar putea ca eu să vă plătesc salariul minim pe economie pe care îl aveți în privat...
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult