1. Vorba unui prieten: dacă se va întâmpla să fiu luat ostatic în România, NU chemați Poliția! Mă descurc și singur, poate mor, poate trăiesc, dar, dacă sun la organele noastre, știu ce mi se întâmplă.
2. Gheorghe Moroșanu a acționat cum a văzut în filmele americane: s-a înregistrat în prealabil, a amenințat că va folosi arma, a luat doi ostatici, a sunat la 112, a amenințat de la balcon că-și omoară victimele.
3. Poliția a acționat ca în filmele românești cu milițieni de la Caracal. Îmi aduc aminte de milițienii care se mișcau ca o găină fără cap după dispariția Alexandrei, cum săreau garduri de se crăpau cămeșile pe dânșii și cum dădeau cu bățul prin tufe. Colegii lor de la Onești au dat ocoale blocului timp de 5 ore, până când criminalul și-a executat victimele.
4. Negociatorul a ajuns după două ore și jumătate la fața locului. Venea de la Bacău. Nu știu ce a negociat cu agresorul, cert e că acesta, departe de „a se potoli” (cum îi striga un polițist), a devenit din ce în ce mai nervos, până când a cedat.
5. „Un nebun” - așa l-au tratat polițiștii pe Gheorghe Moroșanu. Potrivit martorilor, mulți polițiști stăteau de gură-cască, erau relaxați, râdeau, fumau. Nimeni nu a crezut că acesta e capabil să-și ducă la îndeplinire amenințările. Dacă se confirmă informația care circulă deocamdată pe surse că Gheorghe Moroșanu avea 4 condamnări penale la activ, adică avea un cunoscut trecut violent, cine ar trebui să răspundă pentru moartea celor doi muncitori?
PS1. Dacă așa vorbește un „negociator” (foto), n-avea cum să se termine altfel la Onești. Nu știu ce e mai siderant în „conferința de presă” în care Poliția ne spune că operațiunea a reușit, pacientul e mort: cei „patru pași procedurali” pe care ni-i explică precum la clasa ajutătoare B, cum „s-a dat la berbec” pentru spargerea „ușei” sau cum vorbește „negociatorul”.
PS2. În conferința de presă pe care o urmărim acum, Poliția confirmă cele 4 condamnări, dar susține că „nimic nu ne-a dus la concluzia că s-ar putea exterioriza așa”, adică echipa de intervenție nu a luat în calcul faptul că Gheorge Moroșanu ar fi avut „un trecut violent”. Fără alt comentariu: Suntem pe cont propriu!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cîțu: Decizia este la premier pentru ceea ce se întâmplă în guvern.
Citu:sunt trei principii de la care nu abdic: fără penali în funcții publice, fără conflicte de interese și profesioniști"
SA NU UITATI CE ATI SPUS !!! ca altfel ce mi-i,grindeanu,tudose,dancila care aplicau ce zicea NIMICUL.
Nu era in sarcina negociatorului sa calmeze si victimele, sa le solicite sa nu-l provoace sau contrazica pe rapitor - aflat intr-o vadita stare de surescitare - si sa nu incerce nimic pe cont propriu pana cand sosesc documentele/banii ceruti? La urma urmei victimele nu erau legate si la gura, presupun ca au putut raspunde daca au fost intrebate "sunteti bine, sunteti raniti, aveti nevoie de apa etc"" Apropo, au fost intrebate? Cand anume s-a comunicat cu ele ultima oara si in ce stare erau? De ce adjunctul politiei, care presupun ca nu avea nici o pregatire psihologica sau experienta in astfel de cazuri, a continuat sa discute in contradictoriu de sub balcon cu rapitorul, din moment ce era clar (se poate auzi pe materialul filmat) ca nu face decat sa-l enerveze si mai tare? Doar pt ca "se cunostea cu rapitorul"? Singurul om care trebuia sa angajeze discutii acolo ar fi fost psihologul negociator si singura abordare ar fi trebuit sa fie "OK, tot ce ai cerut se va rezolva, documentele/banii ceruti sunt pe drum, vine si politicianul cutare sa-ti confirme asta in persoana, doar nu face rau oamenilor acelora! Sunteti toti bine, aveti nevoie de ceva - medicamente, mancare, apa etc?"
Cine poate confirma, si cu ce dovezi, ca unul din ostateci l-a lovit pe rapitor cu piciorul inainte ca echipa de interventie sa inceapa sa "dea la berbec"? Pare un scenariu putin plauzibil ca un om legat la maini sa atace un om inarmat cu un cutit., nu? Sper ca cei care vor pune cap la cap evenimentele nu-l vor lua in serios pe rapitor daca va declara ca a actiionat in legitima aparare...
"Cămeşă" / "cămeşi" este o formă de regionalism pe care o autorul o foloseşte ca figură de stil pentru a sublinia că, dincolo de uniformă, miliţienii respectivi erau la fel de instruiţi ca badea Văsâi, purtător de cămeşă ardelenească.