Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să nu ne amăgim: singura șansă a României e strategia americană de rezistență în fața Rusiei

Joe Biden.

Foto: Getty Images

Cerințele Rusiei în acest moment sunt clare: ei vor ca NATO să se retragă în spatele vechii cortine de fier. Punct. Ucraina e doar o piesă avansată în acest meci.

America din păcate ezită. Nu ajută nici un președinte ca Biden, care e preocupat de alte chestii, nu cred că mai poate fi coerent. Iar retragerea dezastruoasă din Afganistan nu a făcut decât să ofere o muniție nesperată Rusiei.

Citiți și:

Pe lângă această muniție, Rusia, în ciuda economiei care e cât cea a Spaniei, are și alte avantaje:

 • suprafața
 • arsenalul nuclear
 • resurse naturale: petrol și gaz. Aici e de fapt marea carte pe care o joacă Rusia: e unul din Big 3 la producția de petrol; e al doilea producător de gaz natural și e cel mai mare exportator de gaz. Exportul de energie reprezintă 50% din bugetul lor și 30% din PIB. Imens.

Iar Europa e prinsă în această dependență de energia din Rusia, capacitatea ei de negociere reală e foarte mică.

Situația nu este deci deloc ușoară. Dacă Rusia va forța cedarea estului Europei, e o probabilitate destul de ridicată ca Vestul să cedeze, cu tot ce înseamnă asta. La noi, decidenții politici sunt anesteziați, avem un președinte total deconectat de la realitate, o clasă politică decimată de corupție și scandaluri și o societate asaltată de crize multiple: sanitară, economică, socială.

E greu de spus ce se va întâmpla. Piețele de predicții arată o șansă de peste 50% ca Rusia să atace Ucraina până în 2023.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu e adevarat ca Ucraina e doar o piesa.Vor sa ocupe toata coasta Marii Negre pana la granita cu noi.inclusiv Insula Serpilor,cu tot cu platforma maritima si gazele
  • Like 0
 • America a adormit de vreo câţiva ani încoace. Mi se pare ciudat comportamentul lor. Plecarea din Afganistan i-a îndepărtat din zonă, iar ruşii, parşivi şi profitori aşa cum au fost de când au apărut pe pământ, profită.
  Pe americani i-a trezit şi i-a activat întotdeauna ceva dureros. Ultimul eveniment dureros pentru ei a fost 9/11. E oare nevoie de ceva asemănător pentru a-i aduce în prim plan? Să sperăm că nu.
  Să nu uităm nici că Europa nu face nimic pentru rezolvarea unei probleme europene, ceea ce arată cât de uniţi suntem şi de fapt ce înseamnă Uniunea Europeană. O organizaţie exclusiv politică, fără niciun control real asupra problemelor reale. Cu ruşii nu te baţi cu arme convenţionale. Cu ruşii trebuie să te baţi cu arme economice. Europa nu a făcut nimic de 20 de ani încoace pentru a reduce şi elimina dependenţa energetică de Rusia. Şi atunci ne mirăm că un dement ca Putin şantajează întreeaga Europă?
  Bună dimineaţa, Europa, te-ai trezit? Mai pune un pulovăr pe tine azi, că e răcoare afară!
  • Like 1
 • Așa-zisa "probabilitate ca Rusia să atace Ucraina" este de fapt doar o altă vrăjeală a Americii imperialiste. De fapt e doar o poveste, exact ca aia cu drobul de sare. Precis nu va fi nimic, fiindcă liderul de la Kremlin a dovedit până acum în repetate rânduri că are mai multă minte și mai mult discernământ decât nebunii și senilii care s-au perindat pe la Casa Albă.

  În plus, Ucraina fascistă nici măcar nu e nici în UE, nici în nato, deci nimeni din UE nu ar trebui să își bată capul din cauza ei, cu atât mai puțin România, care are și așa destule probleme ale ei...
  • Like 1
 • Gabi check icon
  Preşedinţii Biden şi Iohannis nu sunt „anesteziaţi” fiindcă îşi doresc aşa ceva. Ei au observat cum votanţii lor îi critică orice-ar face şi atunci au devenit pasivi - ca orice bugetar plictisit de situaţia în care se află. Trebuie observat că, înaintea lor au existat preşedinţi mai „jucători” (Trump şi Băsescu), dar stilul lor nu a plăcut la public şi au suportat consecinţele.
  Atunci când eşti ameninţat aproape zilnic cu suspendarea şi societatea nu reacţionează în favoarea ta, atunci eşti nevoit să te comporţi ca atare, te adaptezi şi lucrezi „cu materialul clientului”. Nu te poţi opune unei gloate de chiţibuşari care sunt nemulţumiţi orice-ai face.

  Dependenţa de gaze de Rusia? păi asta s-a dorit a fi menţinută, inclusiv la noi. Vă mai amintiţi cu câtă duritate a fost respins proiectul exploatării Gazelor de Şist de la Pungeşti?
  „Nu-ne-vindem-ţara!” ... „Nu-ne-vindem-ţara!”.
  Americanii de la Chevron au fost daţi afară şi acum depindeţi de gazele ruseşti - aşa că nu vă mai văicăriţi.

  Apoi, este de remarcat ascensiunea rapidă la noi a partidelor anti-occidentale, anti-europene, filo-ruse şi RO-exit. Nu cred că filo-rusismul din politica românească din ultima vreme e doar o coincidenţă cu ceea ce se întâmplă acum în Ukraina, dimpotrivă „se pregăteşte terenul” la mod psihologic. Dar, nicio televiziune nu are curajul să v-o spună pe faţă. Pardon, nu produc suficiente venituri pentru a plăti amenzile CNA.
  • Like 1
  • @ Gabi
   Adi check icon
   In unele privinte pot fi de acord cu cele afirmate mai sus. Insa ca si presedinte de tara, daca ti-ai castigat mandatul in baza unui discurs anti-comunist atunci trebuie sa mergi pana la capat cu ei. In niciun caz sa aduci si sa tolerezi la guvernare urmasul unui partid comunist! Dupa cum se poate observa, numarul zilnic de infectari cu Covid-19 NU a scazut drept urmare a USL 2.0.
   Alianta asta e doar ceva de conjuctura, ca sa poata impartii partidele niste banii de la UE. Peste niste ani, sunt curios ce vor scrie istoricii in privinta presedintelui si a curvasarelii politice actuale.
   • Like 1
  • @ Adi
   Gabi check icon
   După cele „întâmplate” în '89, niciun Preşedinte - chiar dacă momentan ar părea că ar avea susţinerea majorităţii - totuşi nu se se va risca, (vezi ce i s-a întâmplat lui Ceaşcă).
   La ora actuală, mai ales în contextul geopolitic actual, publicul votant este prea inpredictibil pentru a te sacrifica ca preşedinte pentru o adunătură care se poate manipula uşor peste noapte.
   Numeşte tu un alt potenţial (fraier) care s-ar risca COMPLET în această conjuctură, având un asemenea electorat volatil?
   O.K, poate altcineva va aparea în viitor, făcând alte promisiuni electorale, însă te asigur că o să fie doar o altă amăgire.
   De ce? Pentru că schimbarea trebuie să pornească mai întâi de la oameni, mai ales de la economie.
   Preşedintele, Parlamentul şi în general politicienii pot lucra doar „cu materialul clientului”.
   • Like 0

Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult