Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Să privim cum ridică restricțiile statele din Europa pentru a înțelege cum vom trăi „relaxarea” de după 15 mai

PAris - covid -  (Foto JP Pariente/ Sipa Press /Profimedia)

Foto JP Pariente/ Sipa Press /Profimedia

Țările din întreaga lume au pus în aplicare măsuri pentru a încetini răspândirea coronavirusului, de la carantine naționale la închideri ale școlilor. Mai mult de o treime din populația planetei se află sub o formă sau alta de restricție. O serie de state, cum ar fi Spania, Italia, Danemarca, Germania, care au impus anterior restricții, încep să ridice măsurile de blocare, deși au avut diferite niveluri de succes în combaterea focarelor respective, notează Business Insider.

Franța 

Guvernul francez a decis sâmbătă prelungirea cu două luni, până la 24 iulie, a stării de urgență sanitară în vigoare pentru a lupta împotriva epidemiei de Covid-19.

Introdusă 24 martie, starea de urgență sanitară este prelungită deoarece ridicarea sa la 23 mai „ar fi prematură", „riscurile de revenire a epidemiei" fiind „dovedite în cazul întreruperii bruște a măsurile în vigoare", se arată în proiectul de lege examinat sâmbătă în consiliul de miniștri și care urmează să fie înaintat Parlamentului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În Franța peste 24.500 de persoane au murit din cauza Covid-19.  

Germania 

Cancelarul Angela Merkel a spus că măsurile luate până acum au fost „drastice”, nemaifiind întâlnite niciodată în istoria Germaniei după război.

Săptămâna trecută au fost redeschise magazinele mici din întreaga țară - florării, librării, magazine de biciclete. Volkswagen a redeschis una dintre uzinele importante. Teatrele și restaurantele rămân închise.

În unele landuri școlile au fost redeschise, iar de luni se vor redeschide și în alte landuri - Saarland, Saxonia-Anhalt.

În urma relaxării măsurilor de distanțare, rata infecției în Germania a crescut, relatează The Guardian. Germanii au fost îndemnați să rămână acasă și să continue să practice distanțarea socială. 

Oktoberfest, cea mai așteptată sărbătoare în Germania, a fost anulată.

De duminică s-a permis efectuarea de slujbe în biserici, cu păstrarea între credincioși a unei distanțe de 2 metri, iar durat slujbei să nu depășească 60 de minute.

Spania 

Lovită puternic de criza coronavirus, Spania începe să se reducă restricțiile. Angajații din industrii precum producție și construcții au avut voie să se întoarcă - provizoriu - la muncă începând de săptămâna trecută. 

Barurile, restaurantele și hotelurile sunt încă închise în toată țara.

Pe 26 aprilie autoritățile au permis copiilor, însoțiți de un adult, să iasă o oră la plimbare.

Sâmbătă adulților li s-a permis să iasă să facă sport în aer liber sau să plimbe, după 48 de zile de izolare strictă, în care au avut voie doar să iasă pentru a cumpăra mâncare sau medicamente, pentru a vizita bolnavii, pentru a merge la spital sau pentru a plimba animalul de companie.

Premierul Pedro Sánchez a prezentat un plan de relaxare a restricțiilor în patru etape, fiecare dintre acestea fiind de așteptat să dureze aproximativ două săptămâni, iar întregul proces va dura cel mult opt săptămâni, scrie Edinburgh News.

Până la sfârșitul lunii iunie, Spania va fi introdusă într-o „nouă normalitate” dacă răspândirea coronavirusului va rămâne sub control.

Italia

Italia, unde restricțiile stricte la nivel național au intrat în vigoare pe 10 martie, începe să relaxeze restricțiile pe 4 mai.

 Autoritățile vor permite redeschiderea șantierelor și fabricilor pe 4 mai.  Frizeriile și saloanele de înfrumusețare vor fi redeschise pe 1 iunie. Muzeele și bibliotecile se vor redeschide pe 18 mai.

Peste 206.000 de persoane au fost infectate, iar mai mult de  28.000 au murit de coronavirus în Italia.

Marea Britanie

Premierul Boris Johnson a spus că cetățenilor li se va permite să-și părăsească locuințele doar pentru a merge la serviciu, pentru exerciții fizice și achiziționarea de alimente sau medicamente. Cetățenilor li se permite doar o formă de exerciții în aer liber pe zi.

Adunarea a mai mult de două persoane - excluzând persoanele care conviețuiesc - este interzisă, la fel ca majoritatea ceremoniilor, altele decât înmormântările.

Restricțiile vor dura până cel puțin pe data de 7 mai, moment în care Marea Britanie ar putea începe să relaxeze treptat restricțiile. Deocamdată, relatează Reuters, premierul Johnson a spus că nu va fi vorba de o ridicare rapidă a restricțiilor, deși a afirmat că țara a trecut de vârful crizei de coronavirus.

Danemarca

Danemarca, unde au murit 443 de persoane de Covid-19, a început să-și ridice restricțiile începând din 15 aprilie prin redeschiderea școlilor pentru copii în vârstă de până la 11 ani și limitând numărul de copii din fiecare clasă. Unii părinți au criticat această decizie.

De asemenea, au fost deschise saloane de înfrumusețare și frizerii.

Numărul de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus anunțate în fiecare zi a fost sub 200 pe zi timp de aproape o săptămână, cu excepția unui vârf de 235 de cazuri noi pe 25 aprilie.

Suedia

Suedia s-a remarcat prin măsurile mai puțin stricte în ce privește distanțarea socială. Reuniunile a peste 50 de persoane sunt interzise, liceele și universitățile sunt închise, dar școlile primare, restaurantele și multe afaceri sunt încă deschise. Rata de deces din cauza Covid-19 în Suedia este de aproape șase ori mai mare decât în Norvegia și Finlanda, unde restricțiile de deplasare impuse au fost mult mai drastice.

Citiți și:

Bulgaria

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat duminică ridicarea interdicţiei privind deplasările în afara comunităţilor locale, odată cu începerea relaxării restricţiilor instituite pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, potrivit Agerpres.

Șeful guvernului de la Sofia a anunţat că luni va fi pregătit proiectul de lege privind ridicarea stării de urgenţă care este valabilă până pe 13 mai.

Și alte restricţii vor fi ridicate în zilele următoare în Bulgaria. Barurile în aer liber şi restaurantele vor fi deschise în urma inspecţiilor realizate de autorităţile locale de sănătate şi de protecţie a consumatorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai noştri se dau de ceasul morţii cu HORECA, nu realizează că şansele de resuscitare a acestor activităţi vor rămâne zero pentru o lungă bucată de vreme. Mintea consumatorului va fi multă vreme la cu totul altceva decât chermeze la restaurant ori vacanţe (scumpe) prin hoteluri vai de capul lor.

    Nu se gândeşte nimeni cum să relanseze de urgenţă construcţiile, să preseze guvernul să finanţeze cu prioritate construirea de şcoli şi spitale, să se ocupe de logistica sistemelor de colectare şi distribuţie a produselor agricole de la micul producător. Nu văd preocupare pentru asigurarea unui cadru legal care să descurajeze până la incriminare activităţi specifice clanurilor interlope repatriate în pripă de pe la Barcelona, Roma sau Londra de furia virusului. Clocotesc băieţii ăştia, deabia aşteaptă "relaxarea" să iasă la drumul mare.

    Nu se gândeşte nimeni la cum va arăta coşul zilnic al românului post valul unu al pandemiei, ce va mai cumpăra, şi mai ales ce nu va mai cumpăra omul. Toate orientările sunt către economia aşa cum a fost ea (autoturisme şi turism piua întâia), prea puţină gândire despre cum va fi.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult