Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să schimbăm povestea: românii plecați în străinătate, în ultimii 15 ani, au ajutat Europa cel puțin la fel de mult pe cât ne-a ajutat Europa pe noi

Piața Sfatului, Crăciun

Foto: Inquam Photos/ Attila Szabo

1 Decembrie 2022. România este o țară incredibilă, puternică, doar că noi, românii, generație după generație, încă nu ne dăm seama de ce România este așa puternică.

Poate pentru că românii care au plecat de aici, căutând o viață mai bună și lăsând famiile în urmă, au ajutat Europa în ultimii 15 ani la fel de mult pe cât ne-a ajutat ea pe noi?

Sau pentru că am arătat că oricând avem curajul necesar să fim alături de un vecin la nevoie?

Sau pentru că primim cu prietenie toți străinii, chiar dacă uneori ei ne folosesc sau ne vorbesc pe la spate?

Sau pentru că nu ne dăm bătuți, chiar dacă la fiecare patru sau cinci ani votăm conducători care ne dezamăgesc, știind că într-o zi o vom nimeri?

Sau pentru că, după ce am pierdut mai mult decât trebuia din bogății și resurse, acum suntem văzuți ca o speranță pentru reconstrucția din regiune?

Vedem ceva la România, nu știm încă ce este, dar e ceva care ne dă speranță.

De 1 Decembrie, după parada militară, ia-ți de mână copiii sau nepoții și cumpără ceva fabricat în România de la târgul de Crăciun. Oricât de imperfectă ar fi, România merge înainte și rămâne puternică pentru că tu îi stai alături.

La mulți ani, România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce mai poate fi "fabricat în România" că am cumparat o scrumieră cu palatul Peleș care era "made in Spain" iar icoanele cu Arsenie Boca sunt "made in China". Nu mai vorbesc de iile (la blouse roumain) chinezești...
    • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult