Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să schimbăm povestea: românii plecați în străinătate, în ultimii 15 ani, au ajutat Europa cel puțin la fel de mult pe cât ne-a ajutat Europa pe noi

Piața Sfatului, Crăciun

Foto: Inquam Photos/ Attila Szabo

1 Decembrie 2022. România este o țară incredibilă, puternică, doar că noi, românii, generație după generație, încă nu ne dăm seama de ce România este așa puternică.

Poate pentru că românii care au plecat de aici, căutând o viață mai bună și lăsând famiile în urmă, au ajutat Europa în ultimii 15 ani la fel de mult pe cât ne-a ajutat ea pe noi?

Sau pentru că am arătat că oricând avem curajul necesar să fim alături de un vecin la nevoie?

Sau pentru că primim cu prietenie toți străinii, chiar dacă uneori ei ne folosesc sau ne vorbesc pe la spate?

Sau pentru că nu ne dăm bătuți, chiar dacă la fiecare patru sau cinci ani votăm conducători care ne dezamăgesc, știind că într-o zi o vom nimeri?

Sau pentru că, după ce am pierdut mai mult decât trebuia din bogății și resurse, acum suntem văzuți ca o speranță pentru reconstrucția din regiune?

Vedem ceva la România, nu știm încă ce este, dar e ceva care ne dă speranță.

De 1 Decembrie, după parada militară, ia-ți de mână copiii sau nepoții și cumpără ceva fabricat în România de la târgul de Crăciun. Oricât de imperfectă ar fi, România merge înainte și rămâne puternică pentru că tu îi stai alături.

La mulți ani, România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce mai poate fi "fabricat în România" că am cumparat o scrumieră cu palatul Peleș care era "made in Spain" iar icoanele cu Arsenie Boca sunt "made in China". Nu mai vorbesc de iile (la blouse roumain) chinezești...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult