Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să schimbăm povestea: românii plecați în străinătate, în ultimii 15 ani, au ajutat Europa cel puțin la fel de mult pe cât ne-a ajutat Europa pe noi

Piața Sfatului, Crăciun

Foto: Inquam Photos/ Attila Szabo

1 Decembrie 2022. România este o țară incredibilă, puternică, doar că noi, românii, generație după generație, încă nu ne dăm seama de ce România este așa puternică.

Poate pentru că românii care au plecat de aici, căutând o viață mai bună și lăsând famiile în urmă, au ajutat Europa în ultimii 15 ani la fel de mult pe cât ne-a ajutat ea pe noi?

Sau pentru că am arătat că oricând avem curajul necesar să fim alături de un vecin la nevoie?

Sau pentru că primim cu prietenie toți străinii, chiar dacă uneori ei ne folosesc sau ne vorbesc pe la spate?

Sau pentru că nu ne dăm bătuți, chiar dacă la fiecare patru sau cinci ani votăm conducători care ne dezamăgesc, știind că într-o zi o vom nimeri?

Sau pentru că, după ce am pierdut mai mult decât trebuia din bogății și resurse, acum suntem văzuți ca o speranță pentru reconstrucția din regiune?

Vedem ceva la România, nu știm încă ce este, dar e ceva care ne dă speranță.

De 1 Decembrie, după parada militară, ia-ți de mână copiii sau nepoții și cumpără ceva fabricat în România de la târgul de Crăciun. Oricât de imperfectă ar fi, România merge înainte și rămâne puternică pentru că tu îi stai alături.

La mulți ani, România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce mai poate fi "fabricat în România" că am cumparat o scrumieră cu palatul Peleș care era "made in Spain" iar icoanele cu Arsenie Boca sunt "made in China". Nu mai vorbesc de iile (la blouse roumain) chinezești...
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult