
Foto: Groșescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
Una dintre marile iluzii din spatele wageledgrowth, care își arată pe deplin colții acum în criză, este aceea că, dacă majorezi salariile la stat, salariile de la privat vor veni imediat după ele. Practic, cred etatiștii, dacă folosești salariul minim combinat cu creșterea otova a salariilor bugetarilor, pui presiune pe antreprenori să procedeze și ei la fel.
Inconsistența logică din spatele salariului minim am tot enunțat-o: nu poți să crești prin lege un preț -cel al muncii - care ar trebui să crească exclusiv prin valoarea adăugată și productivitatea celui care este „închiriat” să muncească pentru a produce și vinde bunuri sau servicii în piață. Valoarea adăugată pe care să fie dispus, în cele din urmă, cumpărătorul de bunuri să o plătească prin preț.
Merită să discutăm și cealaltă inconsistență logică, la fel de ilogică precum și prima. Salariile în sectorul public se acordă pentru bunurile și serviciile produse, în bună măsură, în afara pieței. Pentru care nu avem nici prețuri de piață, de multe ori avem pierdere, nu profit și o proprietate extrem de neclară asupra factorilor de producție generatoare de ineficiență și risipă.
Niciodată un privat nu va lua sau nu ar trebui să ia în considerare un salariu la stat când stabilește salariile sale în companie. De ce? Pentru că el depinde de piață. Sectorul public nu. Indiferent dacă produce sau nu ceva de calitate, indiferent dacă produce sau nu ceva util sau cerut de piață, sectorul bugetar va fi finanțat din taxe și salariile din spatele acestui demers de producție vor fi plătite. La stat nu există calcul economic. Ar spune unii că e bine. Căci la stat se produc bunuri sau servicii pe care privatul nu le poate sau nu vrea să le producă. Nimic mai fals. Orice bun produs de stat poate fi produs întotdeauna (și mai bine) de către operatorul privat. Nu există niciun bun sau serviciu care să nu poată fi produs în sectorul privat. Este fals să credem că privatul poate copia statul sau invers. Sunt două lumi complet diferite. Care funcționează după principii complet diferite. Adică, dacă văd că la stat salariul pentru munca X crește, eu ca privat nu voi proceda niciodată mimetic, pentru că voi da faliment. Privatul depinde de consumator și de capacitatea lui de a plăti prin preț inclusiv aceste salarii. Ceea ce livrează statul nu are niciodată această problemă și poate propune, adesea, salarii complet deconectate de productivitate și de eficiență. Inclusiv salariul minim suferă de această problemă: se vede clar dificultatea de a înțelege de ce el trebuie neapărat legat de eficiență, productivitate, valoare adăugată, profit și nu crescut din pix și cu ochii pe electorat.
În plus, dacă la stat salariile pot crește pe deficit și datorie teoretic nelimitate, la privat acest lucru este imposibil. La primul deficit mai consistent apare instantaneu falimentul. Cu atât mai puțin poate exista o astfel de corelație.
În final am ajuns într-o mare fundătură care își arată colții astăzi, în plină criză. O disproporție majoră între salarizarea de la stat și salarizarea din privat. În privat, ajustările au început să curgă instantaneu, cu primele semne că vânzările (veniturile) nu vor fi aceleași ca în anii trecuți. La stat, ajustările se fac mult mai greoi și cu multă presiune politică (sindicală) în spate. Cu cât statul este mai puțin pus în concurență cu privatul și alternativele lipsesc pentru consumator, discrepanțele sunt mai mari: un electrician de la metroul public va primi salariul întreg - chiar mărit poate - în criză, în timp ce cel din privat are demult salariul tăiat sau chiar neplătit.
Situația de criză prin care trecem este cel mai elocvent argument că salariile din privat nu pot și nu vor fi ancorate niciodată de cele de la stat. Cu cât criza se adâncește, corelația devine tot mai negativă - salariile la stat cresc, în timp ce cele din privat scad. Consecința nu poate fi decât una. Sustenabilitatea politicilor publice este esențială și se bazează mult pe o consistență logic-economică ce a lipsit în ultimii ani. Derapajul pe care îl vedem astăzi a început cu mult timp în urmă. Din păcate...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu sau fără un salariu minim pe care îl plătesc as propune sa împartă și profitul in mod rezonabil cu toții angajații ca în cazul companiilor de stat; ca să nu uite ca profitul nu îl împarte cu angajatii
Atunci cand statul forteaza marirea salariului, de fapt statul isi asigura marirea venitului propriu. Marirea bugetului din care statul plateste o gramada de bugetari si pensii speciale.
Pai daca ai un butoi gaurit din care curge laptele nu te duci sa-ti bati vaca ca nu-ti da mai mult lapte, mai intai repari gaura prin care curge laptele.
De aceea am ales partidul peformanta PDL/PNL ca sa ne ingroape pe toti si sa stinga ei lumina...
Dl Paun, ca si dl. Catu, sunt partizanii privatizarii a tot ce misca in tara aceasta si daca s-ar putea fara nici o reglementare si poate si numai catre prieteni...
Cred ca dupa ei ar trebui sa privatizam si religia si sa o alegem pe ce mai eficienta...
Poate si parlamentul, universitatile si spitalele sa fie privatizate si sa avem tarife ca in Vest cu salarii minime de Romania.
Fara sa fiu deloc un partizan al institutiilor statului, ci dimpotriva, este foarte usor la final sa dai vina pe ceva pe care tu de-a lungul a celor 30 de ani, INDIFERENT de culoarea politica nu esti in stare sa il conduci, si aici ma refer la PSD, PDL, UDMR, partidul "performanta "PDL/ PNL" si sa vedem cu scolitii de la USRPLUS ce o sa iasa. Esecul statului este esecul clasei politice romanesti!
Si cand nu esti in stare sa faci lucrurile ca lumea externalizezi sub ipocrizia ca il eficientizezi.
Ni se tot spune ce rea strategie este salariul minim si ca toti vom muri de foame pentru ca produsele si serviciile nu mai sunt competitive si vai mama lui exportul nostru de munca "calificata" va fi inlocuit de cel din China.
Bun, in regula, dar acesti domni - care vorbesc numai din carti - pot sa ne explice si noua cum putem sa ne crestem nivelul de trai sa ajungem la o un salariu minim de 1000 de EURO brut ca in Austria atat la privat cat si la stat?
Problema este ca in România, economia nu este funcțională și salariul minim este folosit ca modalitate de a captiva votanți pro-guvernamentali - și oare cu cine or vota astia dacă mafia pesedista intr-o forma sau alta a fost putere in majoritatea timpului după căderea lui Ceaușescu.
Mai degrabă ar trebui sa adaptam salariul minim la realitatea economică decât sa-l desființăm - nu știu însă dacă așa ceva este posibil tinand cont de “profesionalismul” a cera ce înseamnă statul român... și atunci nu rămâne decât soluția desființării.