Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Salariile din privat nu pot și nu vor fi ancorate niciodată de cele de la stat. Cu cât criza se adâncește, salariile la stat cresc, în timp ce cele din privat scad

oameni pe strazi - Bucuresti - Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Groșescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Una dintre marile iluzii din spatele wageledgrowth, care își arată pe deplin colții acum în criză, este aceea că, dacă majorezi salariile la stat, salariile de la privat vor veni imediat după ele. Practic, cred etatiștii, dacă folosești salariul minim combinat cu creșterea otova a salariilor bugetarilor, pui presiune pe antreprenori să procedeze și ei la fel.

Inconsistența logică din spatele salariului minim am tot enunțat-o: nu poți să crești prin lege un preț -cel al muncii - care ar trebui să crească exclusiv prin valoarea adăugată și productivitatea celui care este „închiriat” să muncească pentru a produce și vinde bunuri sau servicii în piață. Valoarea adăugată pe care să fie dispus, în cele din urmă, cumpărătorul de bunuri să o plătească prin preț.

Merită să discutăm și cealaltă inconsistență logică, la fel de ilogică precum și prima. Salariile în sectorul public se acordă pentru bunurile și serviciile produse, în bună măsură, în afara pieței. Pentru care nu avem nici prețuri de piață, de multe ori avem pierdere, nu profit și o proprietate extrem de neclară asupra factorilor de producție generatoare de ineficiență și risipă.

Niciodată un privat nu va lua sau nu ar trebui să ia în considerare un salariu la stat când stabilește salariile sale în companie. De ce? Pentru că el depinde de piață. Sectorul public nu. Indiferent dacă produce sau nu ceva de calitate, indiferent dacă produce sau nu ceva util sau cerut de piață, sectorul bugetar va fi finanțat din taxe și salariile din spatele acestui demers de producție vor fi plătite. La stat nu există calcul economic. Ar spune unii că e bine. Căci la stat se produc bunuri sau servicii pe care privatul nu le poate sau nu vrea să le producă. Nimic mai fals. Orice bun produs de stat poate fi produs întotdeauna (și mai bine) de către operatorul privat. Nu există niciun bun sau serviciu care să nu poată fi produs în sectorul privat. Este fals să credem că privatul poate copia statul sau invers. Sunt două lumi complet diferite. Care funcționează după principii complet diferite. Adică, dacă văd că la stat salariul pentru munca X crește, eu ca privat nu voi proceda niciodată mimetic, pentru că voi da faliment. Privatul depinde de consumator și de capacitatea lui de a plăti prin preț inclusiv aceste salarii. Ceea ce livrează statul nu are niciodată această problemă și poate propune, adesea, salarii complet deconectate de productivitate și de eficiență. Inclusiv salariul minim suferă de această problemă: se vede clar dificultatea de a înțelege de ce el trebuie neapărat legat de eficiență, productivitate, valoare adăugată, profit și nu crescut din pix și cu ochii pe electorat.

În plus, dacă la stat salariile pot crește pe deficit și datorie teoretic nelimitate, la privat acest lucru este imposibil. La primul deficit mai consistent apare instantaneu falimentul. Cu atât mai puțin poate exista o astfel de corelație.

În final am ajuns într-o mare fundătură care își arată colții astăzi, în plină criză. O disproporție majoră între salarizarea de la stat și salarizarea din privat. În privat, ajustările au început să curgă instantaneu, cu primele semne că vânzările (veniturile) nu vor fi aceleași ca în anii trecuți. La stat, ajustările se fac mult mai greoi și cu multă presiune politică (sindicală) în spate. Cu cât statul este mai puțin pus în concurență cu privatul și alternativele lipsesc pentru consumator, discrepanțele sunt mai mari: un electrician de la metroul public va primi salariul întreg - chiar mărit poate - în criză, în timp ce cel din privat are demult salariul tăiat sau chiar neplătit.

Situația de criză prin care trecem este cel mai elocvent argument că salariile din privat nu pot și nu vor fi ancorate niciodată de cele de la stat. Cu cât criza se adâncește, corelația devine tot mai negativă - salariile la stat cresc, în timp ce cele din privat scad. Consecința nu poate fi decât una. Sustenabilitatea politicilor publice este esențială și se bazează mult pe o consistență logic-economică ce a lipsit în ultimii ani. Derapajul pe care îl vedem astăzi a început cu mult timp în urmă. Din păcate...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Afara cu PUTORILE si HOTII din institutiile statului. LA MUNCA IN PRIVAT.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Pe aceleași principii, dacă statul oferă mai mulți bani pentru același post iar privatul nu compensează, își va pierde cei mai buni angajați. Statul nu are ținte de profit deci își permite să plătească mai bine angajații plus că nu e așa de dependent de piață, concurență, nu face reduceri de personal instant. Singurul mod în care privatul poate plăti mai mult este să fie mult mai eficient.
    • Like 0
  • Eu propun o varianta foarte simpla pentru patroni dacă tot se vaita ca sint forțați sa mărească salariul minim:
    Cu sau fără un salariu minim pe care îl plătesc as propune sa împartă și profitul in mod rezonabil cu toții angajații ca în cazul companiilor de stat; ca să nu uite ca profitul nu îl împarte cu angajatii
    • Like 0
  • Pana una alta cea mai mare magarie si nociva pt statul roman nu a fost neaparat faptul ca PSD ul a crescut salariile desi si asta este f discutabil ci problema de fond pentru nepriceputii din sistemul bugetar este ca statul fiind tot un fel de societate comerciala care trebuie "sa genereze prin legile care le emite "incasari din tva din impozit profit etc dar nu pt a isi platii DOAR "salariatii" ,(aici intrand bugetarii toti care incaseaza salarii cu impozite cu tot de la stat,pensionarii,alocatiile,ajutoratii sociali)sume platite actual de cand PSD a ridicat salariile deci in cocluzie si cheltuielile status,Ci trebuie sa produca bani mai multi decat cheltuielile amintite adica bani suficienti pt investitii. Subiect ce este binecunoscut si nu merita dezbatuta,dar un aspect important care merita dezbatut si anume ca statul fiind ca o firma daca ridica salariile chiar si de minim economie fara criterii de diferente exacte de MERIT adica sa te oblige sa ai productivitate mai buna indiferent ce faci pana la urma ca si orice societate comerciala ajungi in capcana diminuarii salariilor mai repede sau mai tarziu,pt ca degeaba cresti salariul intro firma daca nu ai legat-o de vreo anumita performanta.Ori PSDul tocmai asta a gresit si catu persevereaza. In anglia vrei bani mai multi faci un curs. Vrei mai multi mai faci 7 cursuri in plus si pri.esti un card care iti dovedeste skillul .Daca maresti doar din pix se intampla exact opusul dezvoltarii,si cel care e destept vazand ca I sa radical salariul fara criterii si celuilalt colet si nu a facut nici ala nimic dar e prost noaptea sau lines va ajunge ca si cel capabil sa devina dezinteresat de performanta.Iar astazi in Romania exact asta se intampla...
    • Like 0
  • Acest articol arată perfect de ce PNL și USR se vor întoarce în opoziție la următoarele alegeri,unde fără apariția unui alt Dragnea vor sta muuult timp.
    • Like 0
  • Avand in vedere faptul ca salariile de la stat "se hranesc" din taxele pe salariile de la privat, desigur, nu numai de aici, cred ca ar fi corect ca salariile de la stat sa fie intotdeauna ancorate si in general inferioare celor de la privat. Dar asta se intampla doar intr-un stat normal, deci nu e cazul nostru!
    • Like 0
  • Adi check icon
    41.07% din banii munciti de angajat si platiti de patron ajung la stat. Pentru a plati un salariu minim obligatoriu, angajatorul cheltuie 2352 lei din care 58.93% se duc la angajat. 41.07% se duc la stat.
    Atunci cand statul forteaza marirea salariului, de fapt statul isi asigura marirea venitului propriu. Marirea bugetului din care statul plateste o gramada de bugetari si pensii speciale.
    Pai daca ai un butoi gaurit din care curge laptele nu te duci sa-ti bati vaca ca nu-ti da mai mult lapte, mai intai repari gaura prin care curge laptele.
    • Like 3
  • Asa. Si? Solutii, ceva?
    • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Nume check icon
      Este o singura solutie. Sa ramanem saraci si muritori de foame pentru ca patronii romani sa nu moara de foame, adica: un SUV la fiecare cinci ani, o vila si cinci case de vacanta, vacante in Maldive in pandemie, etc.
      De aceea am ales partidul peformanta PDL/PNL ca sa ne ingroape pe toti si sa stinga ei lumina...
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Nume check icon
      Sau alt raspuns clasic sa fim mai productivi, sa producem mai mult pe aceleasi salarii. Si cu aceste salarii mici sa cumparam produsele pe care nu ni le putem permite....
      • Like 1
    • @ Nume
      Nu doamna dar banii ce se platesc azi celor care incaseaza azi venituri de la stat trebuiesc platite din niste incasari care statul ar trebui sa il aiba ca sa ii poata platii mai departe carora le datoreaza ..adica incasatorilor banilor publici ( ori nu poti fi un smecher daca n-ai bani)ca si clubul dinamo a transferat tot felul de jucatori pe salarii mari dar....vai saracii nau bani sa treaca strada sa le plateasca salariile..dar nici credibilitate sau predictibilitate ca statul roman (care are inca totusi din moment ce pot lua imprumuturi) ca sa ceara vreun imprumut de la vreo banca ca is in insolventa . ceea ce vreau sa spun fata de un incasator care se plange ca nu vrea totusi nici sa moara de foame ca da ii inteleg frustrarea dar nu poti sa o tii in imprumituri o societate ca "STATUL ROMAN" ce sa mai vorbim de dinamo doar sa isi plateasca niste salariati care nu sii permite pt ca mai repede sau mai tarziu nu ii mai da nimeni bani imprumut si atunci il intreb pe bugetarul nemultumit si frustrat din ce bani vor sa isi incaseze salarul?Nu sunt un sustinator al lui Basescu dar el a redus cheltuielile dar la costat popularitatea.Cand nai lovele nu tre a tevplimbi cu nici cu Mercedes nici cu matiz dar daca nu ai bani nici macar cu bicicleta ci o iei frumos cu autobuzul... Asta e..Sau te recalifici in domeniul private si aduci venituri la firma mama STATUL ROMAN care daca are bani poate da salarii mai mare,ai doar atunci.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Ce frumos suna totul din carti...
    Dl Paun, ca si dl. Catu, sunt partizanii privatizarii a tot ce misca in tara aceasta si daca s-ar putea fara nici o reglementare si poate si numai catre prieteni...
    Cred ca dupa ei ar trebui sa privatizam si religia si sa o alegem pe ce mai eficienta...
    Poate si parlamentul, universitatile si spitalele sa fie privatizate si sa avem tarife ca in Vest cu salarii minime de Romania.
    Fara sa fiu deloc un partizan al institutiilor statului, ci dimpotriva, este foarte usor la final sa dai vina pe ceva pe care tu de-a lungul a celor 30 de ani, INDIFERENT de culoarea politica nu esti in stare sa il conduci, si aici ma refer la PSD, PDL, UDMR, partidul "performanta "PDL/ PNL" si sa vedem cu scolitii de la USRPLUS ce o sa iasa. Esecul statului este esecul clasei politice romanesti!
    Si cand nu esti in stare sa faci lucrurile ca lumea externalizezi sub ipocrizia ca il eficientizezi.
    Ni se tot spune ce rea strategie este salariul minim si ca toti vom muri de foame pentru ca produsele si serviciile nu mai sunt competitive si vai mama lui exportul nostru de munca "calificata" va fi inlocuit de cel din China.
    Bun, in regula, dar acesti domni - care vorbesc numai din carti - pot sa ne explice si noua cum putem sa ne crestem nivelul de trai sa ajungem la o un salariu minim de 1000 de EURO brut ca in Austria atat la privat cat si la stat?
    • Like 1
    • @ Nume
      Pai dc sa avem 1000E pt toti si privat si stat ? Sa avem doar pt cei care "merita" un salariu de 1000E Exemplu : o casa județeană de pensii are 50- 60 de angajați dintre care 3 sunt directori si 3 sunt sef de serviciu , 3 informaticieni, 1auditor intern, ....Pe cât punem
      • Like 2
    • @ Mircea Florian
      pariu ca pentru un buget estimat de 1mil E pe an daca se privatizează, cheltuielile CONTRIBUABILULUI vor scădea cu cel puțin 50% ?
      • Like 1
    • @ Nume
      Dorin check icon
      Privatizăm ,Da și care e problema? În toată lumea privatizarea de regulă a adus eficientizare și scăderi de cheltuieli. Nu trebuie să plătim în veci o gașcă bugetară incompetentă și refractară la schimbări doar de dragul de-a avea societăți de stat cu o mulțime de angajați.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Nume check icon
      Nu cred ca TOTUL tr.ebuie privatizat. Austria este un exemplu in acest sens. Excepite OMV...
      • Like 0
  • Paul check icon
    Autorul încurca merele cu perele. Salariul minim pe economie nu este o problema in sine. El își are justificarea intr-o economie funcțională și prospera in care însă firmele nu distribuie câștigurile in mod echitabil către angajați. Este responsabilitatea statului sa stabilească acest venit minim in funcție de situația economică inclusiv marja medie de profit și coșul minim.
    Problema este ca in România, economia nu este funcțională și salariul minim este folosit ca modalitate de a captiva votanți pro-guvernamentali - și oare cu cine or vota astia dacă mafia pesedista intr-o forma sau alta a fost putere in majoritatea timpului după căderea lui Ceaușescu.
    Mai degrabă ar trebui sa adaptam salariul minim la realitatea economică decât sa-l desființăm - nu știu însă dacă așa ceva este posibil tinand cont de “profesionalismul” a cera ce înseamnă statul român... și atunci nu rămâne decât soluția desființării.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult