Foto: Inquam Photos/ George Călin
În 2016, cu ocazia alegerilor parlamentare, peste 8% din electorat a optat pentru USR. La momentul respectiv cei din USR păreau a fi deciși a schimba ceva în țară, a se implica, a lua decizii. Păreau a fi dornici să se implice și să fie parte a unui efort pozitiv, lăsau impresia că doresc să vină cu soluții.
A urmat apoi promovarea la firul ierbii a inițiativei „Fără penali în funcții publice“, iar după accea mă așteptam ca USR să-și direcționeze mesajele spre zona economică și să-și solidifice viziunea atât doctrinară, dar și economică. De multe ori propunerile lor economice au stârnit însă zâmbete. Marea majoritate a mesajelor lor economice sunt niște utopii comunicate convingător, pe care simpatizanții le înghit pe nemestecate. Exemplul cel mai elocvent este promovarea ideii de taxe zero pe salariul minim, decizie care ar falimenta administrațiile locale. Un procent de 45% dintre salariații din România sunt plătiți cu salariul minim, o astfel de decizie ar falimenta sistemul de sănătate și bugetele primăriilor. Școlile publice sunt finanțate de către primării, probabil s-ar închide.
Au urmat alegerile din 26 mai 2019, Alianța USR/PLUS a obținut peste 22% din sufragii. O mare victorie pentru Alianța USR/PLUS. Sloganul promovat intens era „Fără hoție ajungem departe“, ce nu avea niciun fel de legătură cu Uniunea Europeană. Dar oamenii au considerat că merită încrederea lor și au mers pe varianta Alianței.
După alegerile din 26 mai, tonul comunicatorilor USR/PLUS s-a schimbat, a devenit triumfalist, în unele cazuri arogant. În emisiunile televizate lăsau impresia că au răspuns pentru orice problemă și soluție la orice stricăciune făcută de guvernarea PSD, în ultimii 3 ani.
Pe 10 octombrie, guvernul PSD a fost demis prin moțiune de cenzură. Membrii opoziției, alături de unii membri ai PSD au votat pentru demiterea guvernului Dăncilă.
După moțiune ne așteptam ca membrii opoziției să se implice în egală măsură pentru a prelua guvernarea, să ofere soluții, nu condiționalități.
În tot acest timp cei din USR au lăsat impresia că se comportă mai degrabă ca un ONG decât ca un partid parlamentar. USR ar fi dat dovadă de maturitate și implicare dacă propuneau miniștri sau soluții pentru un viitor guvern.
Astfel, se puteau crea relații de colaborare cu miniștrii PNL, apăreau punți de comunicare și se puteau propune soluții bune pentru România. Ar fi fost o dovadă a responsabilității asumate de către USR.
În schimb, ce vedem la Dan Barna, președintele, încă, al acestui partid? Filmulețe în care explică membrilor că dacă stau pe margine și nu se implică vor câștiga nu câteva posturi de miniștri, ci jumătate de guvern, cu ocazia alegerilor parlamentare. Calcule politicianiste ce aduc aminte mai degrabă de PSD…
Spune domnul Barna că mai bine rămâne PSD, încă trei luni la guvernare de acum încolo și apoi 10 ani în opoziție. Stimate domnule Barna, dacă guvernul Orban nu trece, atunci o veți avea pe doamna Dăncilă nu doar pentru trei luni la Palatul Victoria, ci pentru cel puțin opt luni. În tot acest timp guvernul demis, dar rămas în funcție, va lua decizii pentru țară, deficitele se vor majora, dacă nu intrați la guvernare situația prezentă se va înrăutăți. De ce ați mai votat moțiunea și v-ați poziționat mereu împotriva guvernelor PSD dacă acum nu doriți să vă implicați?
Domnule Barna, v-ați uitat pe cifrele raportate de către Institutul Național de Statistică? Întrebați-l pe domnul Claudiu Năsui, să vă explice exact care este situația economică a României.
România are o situație economică dificilă. Deficitul comercial la 8 luni a depășit 10 miliarde de euro, iar la finalul anului curent prognozele arată că vom înregistra un deficit comercial de cca. 16-17 miliarde de euro.
Guvernul ce se va succeda actualului executiv va avea responsabilitatea adoptării unui buget de stat echilibrat, menținerii deficitului bugetar sub 3%, va trebui să efectueze investiții, să organizeze alegerile locale și să gestioneze țara până la alegerile parlamentare din 2020, când se va reconfigura compoziția parlamentului României.
După ultimele mișcări nefericite ale Uniunii este puțin probabil să mai obțineți 22% din sufragii. Simpatiile pentru USR se vor risipi tocmai din cauza jocurilor duplicitare și lipsei de implicare. Trebuia să vă asumați intrarea la guvernare acum, când este nevoie de USR, nu peste trei, cinci sau opt luni. Sau vreți să stați pe margine și să criticați sperând că votanții vor veni în valuri spre USR?
România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte, corect? Vreți să salvați România acum sau după ce vă ies calculele electorale? Sau vreți să rămâneți mereu în opoziție până când veți trece de 50%?
Peste 50% din sufragii este puțin probabil să obțineți vreodată. Nu veți intra la guvernare niciodată singuri, va trebui să discutați cu celelalte partide mereu. De aceea sunteți în parlament. Sunteți partid politic sau vreo uniune de ONG-uri ajunsă în parlament?
Ce am observat printre mulți dintre simpatizanții USR/PLUS? Unii dintre ei, foarte mulți, se declară dezamăgiți pentru lipsa de resposabilitate și inacțiune. Alții duc mesajul USR în zona extremismului comunicațional și egocentrismului. Cei ce resping acest mod de comunicare se vor orienta spre alte partide, iar în jurul USR vor rămâne ancorați acei promotori ai gică-contrismului.
Veți pierde masiv din electoratul câștigat în ultimii trei ani.
Mult succes, domnule Barna, salvați acum ce este de salvat, în caz contrar va pierde nu doar USR, ci și România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
A spus ca nu tine de USR ce o sa urmeze ci doar de majoritatea care decide.
Toti au primit ce-au dorit, doar USR a demonstrat ca nu exista: o majoritate.
Hai sa consideram ca nu omul e problema ci partidul.
Nu presedintele conduce o tara ci consilierii lui.
Lipsa performantei unei tari e rezultatul lipsei de capacitate de analiza a fortei parlamentare majoritare.
Ia inchipuiti-va un guvern PNL-USR, cu procente aproape egale ca asa au avut la europarlamentare, si cu program reformist in justitie si administratie, va inchipuiti ca parlamentarii PSD, Pro Romania, ALDE, UDMR il vor vota? LA naiba, nici o buna parte din parlamentarii PNL nu l-ar vota.
Motiunea de cenzura a fost buna pentru ca e primul pas necesar pentru organizarea anticipatelor.
Daca saptamana viitoare Orban se prezinta in parlament si e respins, e randul lui Iohannis sa faca o noua nominalizare. Sa zicem ca il nominalizeaza pe Predoiu, ca sa fie tot de la PNL.
Ce credeti ca se va intampla atunci, PSD il va accepta sau il va respinge? Daca il accepta, sunteti fericit impreuna cu PNL, ca aveti guvern pentru un an. Daca il respinge, gata sunt indeplinite conditiile ca presedintele sa poata dizolva parlamentul. Nu imediat, ci dupa alegeri.
Dar eu raman, sceptic, la parerea mea, ca e imposibil sa se formeze o majoritate in parlamentul actual.