Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Salvatorii noștri, batjocura lor

Pompier

(Foto: Facebook/ISU București-Ilfov)

Uitați-vă bine la oamenii aștia! Datorită lor și colegilor lor, doar un bătrân a murit în uriașul incendiu de la azilul din sectorul 3. Da, da, am spus bine, DOAR UNUL, restul de 19 fiind evacuați cu succes. 

De ce sunt așa surprinsă? Pentru că știu în ce condiții lucrează. Prin 2003, când m-am angajat în presă, i-am întrebat din ce an sunt autospecialele cu care vin la intervenții. „Astea două sunt din '80",  mi-au răspuns atunci și m-am minunat, căci erau mai bătrâne ca mine. Au trecut încă 14 ani și situația a rămas aceeași. 

Oamenii aceștia, și ei cu familii acasă, rate și facturi din ce în ce mai mari de plătit, au în mâinile lor viețile noastre. Diferența dintre viață și moarte în cazul unui eveniment special - incendiu, accident, cutremur, zăpezi sau inundații masive - stă în puterea și capacitatea lor de a interveni rapid, profesionist și ferm. Dar se pare că nicio autoritate nu realizează acest lucru. 

Nici măcar senzaționala doamnă primar Gabriela Firea, dinspre care aflu că „Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetară aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB, ar urma să fie redus bugetul alocat pentru înfiinţarea de noi subunităţi de pompieri în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, de la 3 milioane de lei la 298.000 de lei, precum şi cel pentru achiziţionarea de echipamente şi maşini, de la 54,5 milioane de lei, la 11,6 milioane de lei" (Digi24).

Știu ca sună clișeistic, dar stau să mă întreb câte nenorociri trebuie să se mai întâmple și câți oameni trebuie să mai moară ca să ne trezim?! Doamna primar a făcut un fabulos exercițiu de imagine, plimbându-se cu RATB-ul și, ce să vezi, i-a plăcut. O invit să facă o ședință foto și la un incendiu real, cu oameni captivi în flăcări, tavane care se prăbușesc și autospeciale de pompieri care nu au cum să ajungă la intervenție din cauza mașinilor parcate care pe unde.


Se tot vorbește despre marele cutremur, care ne poate lovi oricând. Cum ne pregătim noi pentru el, cum îl așteptăm?! Și cel mai grav este că situația e cam la fel în toată țara, nu doar la ISU București-Ilfov.

Când sunt inundații sau zăpezi, primii chemați sunt pompierii și jandarmii. Când vine vorba despre bani și dotări, sunt ultimii. Pentru că au statut de militari și nu au voie să se plângă, să riposteze, să facă greve. Și prea puțini sunt cei care îndrăznesc să vorbească în numele lor.

Aud în stânga și în dreapta vorbindu-se despre autorizații. Nu cu hârtii, dragii mei, stingem incendiile. Poți să ai și mama autorizațiilor, accidente se pot întâmpla oricând. Și atunci ai nevoie de tehnică, de profesioniști și de pasiune pentru meserie. Tehnica e sublimă la toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară, dar lipsește cu desăvâșire. Profesioniști - e drept, mai sunt câțiva, însă trebuie să recunoaștem că majoritatea angajaților sunt slab pregătiți, și pe bună dreptate: cine vine să-și riște viața și sănătatea pe un salariu din care unii poate nici măcar ratele nu și le achită?!

A fost un incendiu la un azil de bătrâni din buricul târgului, despre care să vezi - nicio autoritate nu știa că există, nu avea nicio autorizație de funcționare. Un bătrân a murit. 19 au fost salvați. Mulțumesc, ISU București-Ilfov, pentru cei 19! Și pentru alte câteva sute, mii, care au mai fost și or să mai fie! În ciuda ignoranței, delăsării și batjocurii autorităților.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca numai Firea e tap ispasitor,e clar!
  • Like 1
 • asa e, sunt importanti si subfinantati, ca multi altii. Bravo lor pentru interventiile reusite! Am auzit insa si de pompieri care au avut un singur incendiu in 20 de ani de munca. Cred ca e cazul in special al celor angajati pe langa o fabrica, institut, etc. Incendiile nu se intampla toata ziua, asa ca acei pompieri mai mult stau. Cei pe care i-am cunoscut eu jucau table toata ziua. Din cand in cand mai desfasurau un furtun, dar activitatea lor se rezuma la a astepta un dezastru. Si sper sa nu fie cazul sa fiu la mana unei masini de pompieri din anii 80. Poate ar fi mai bine sa ne povesteasca cineva din interior cum e sa fii pompier.
  • Like 0
 • Paul check icon
  tzatza fi-rea nu știe decât sa rânjească la camerele video ca asta da bine la prosti și prostiti. Mai știe și sa ia poziție când si cum vor mafiotii - și uite așa apar nu știu câte companii in subordinea primăriei sa aibă beizadelele unde sa lucreze și mafiotii de unde sa se îmbogățească. Alte competente de interes pentru toți cei care locuiesc in Bucuresti nu mai are. Nu știu ce vreți de la dansa... sărăcuța!
  • Like 1


Îți recomandăm

Valentin Popa - Foto Octav Ganea

Ceea ce face în ultimele luni, mai ales în ultimele săptămâni dl. ministru al Educației a provocat reacții din partea corpului academic din România: studenți și cadre didactice, universități vizate au reacționat față de modul barbar în care un ministru, profesor universitar, rector al unei universități acționează în managementul (defectuos) al unui sistem, Educația, considerat, conform legii, o „prioritate națională”. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult