Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sam Altman, creatorul ChatGPT: Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea fi cel mai important lucru din istoria omenirii/ Copiii noștri vor avea profesori virtuali care pot oferi educație personalizată pe orice subiect

Sam Altman

Foto: Bryan R. Smith / AP / Profimedia

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, spune într-un manifest publicat pe blogul său că dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea fi cel mai important lucru din istoria omenirii. Inteligența artificială (IA) poate accelera progresul omenirii într-un mod fără precedent, punctează Altman, deschizând noi oportunități în domenii precum știința, educația și sănătatea. El crede că, odată ce IA va deveni extrem de avansată, vom putea soluționa mari provocări, cum ar fi schimbările climatice, și vom avea capacitatea de a coloniza spațiul. Totuși, Altman avertizează că acest avans tehnologic rapid vine cu riscuri serioase și trebuie gestionat cu grijă.

De asemenea, Altman afirmă că IA nu va schimba doar modul în care muncim și trăim, ci va redefini ideea de prosperitate. Fiecare persoană ar putea avea o echipă de experți virtuali care să o ajute să atingă obiective ce păreau imposibile înainte. Cu toate acestea, pentru ca toată lumea să beneficieze de aceste avantaje, este esențial ca IA să fie accesibilă tuturor, nu doar celor bogați.

Redăm mai jos, în traducere, manifestul publicat pe blogul lui Sam Altman:

„Epoca Inteligenței

În următoarele câteva decenii, vom putea face lucruri care li s-ar fi părut magice bunicilor noștri.

Acest fenomen nu este nou, dar va fi accelerat într-un mod nou. Oamenii au devenit semnificativ mai capabili în timp; deja putem realiza lucruri pe care predecesorii noștri le-ar fi considerat imposibile.

Suntem mai capabili nu din cauza unei schimbări genetice, ci pentru că beneficiem de infrastructura societății care este mult mai inteligentă și mai capabilă decât oricare dintre noi; într-un sens important, societatea însăși este o formă de inteligență avansată. Bunicii noștri – și generațiile care i-au precedat – au construit și realizat lucruri mărețe. Ei au contribuit la scheletul progresului uman de care toți beneficiem. Inteligența artificială va oferi oamenilor unelte pentru a rezolva probleme dificile și ne va ajuta să adăugăm noi elemente la acest schelet pe care nu le-am fi putut descoperi singuri. Povestea progresului va continua, iar copiii noștri vor putea face lucruri pe care noi nu le putem face.

Nu se va întâmpla peste noapte, dar în curând vom putea lucra cu IA care ne ajută să realizăm mult mai mult decât am putea fără IA; în cele din urmă, fiecare dintre noi ar putea avea o echipă personală de IA, plină de experți virtuali în diferite domenii, lucrând împreună pentru a crea aproape orice ne putem imagina. Copiii noștri vor avea tutori virtuali care pot oferi instruire personalizată în orice subiect, în orice limbă și în orice ritm au nevoie. Putem imagina idei similare pentru o îngrijire medicală mai bună, capacitatea de a crea orice tip de software pe care cineva și-l poate imagina și multe altele.

Cu aceste noi abilități, putem avea o prosperitate comună la un nivel care pare de neimaginat astăzi; în viitor, viețile tuturor pot fi mai bune decât viața oricui este acum. Prosperitatea singură nu face neapărat oamenii fericiți – există mulți oameni bogați și nefericiți – dar ar îmbunătăți semnificativ viețile oamenilor din întreaga lume.

Iată o modalitate îngustă de a privi istoria umană: după mii de ani de descoperiri științifice și progres tehnologic, am descoperit cum să topim nisipul, să adăugăm câteva impurități, să-l aranjăm cu o precizie uimitoare la o scară extraordinar de mică în cipuri de calculator, să trecem energie prin ele și să obținem sisteme capabile să creeze inteligență artificială din ce în ce mai capabilă.

Aceasta s-ar putea să fie cel mai semnificativ fapt despre întreaga istorie până acum. Este posibil să avem superinteligență în câteva mii de zile (!); s-ar putea să dureze mai mult, dar sunt încrezător că vom ajunge acolo.

Cum am ajuns pe pragul următorului salt în prosperitate?

În trei cuvinte: învățarea profundă a funcționat.

În 15 cuvinte: învățarea profundă a funcționat, s-a îmbunătățit previzibil cu scala și am dedicat resurse tot mai mari acesteia.

Asta este tot; umanitatea a descoperit un algoritm care poate învăța orice distribuție de date (sau mai degrabă, „regulile” care produc orice distribuție de date). Cu un grad uimitor de precizie, cu cât mai multe calcule și date sunt disponibile, cu atât devine mai bun în ajutorarea oamenilor să rezolve probleme dificile. Consider că, indiferent cât timp petrec gândindu-mă la asta, nu pot internaliza niciodată cât de important este.

Sunt multe detalii pe care încă trebuie să le descoperim, dar este o greșeală să ne lăsăm distrași de orice provocare particulară. Învățarea profundă funcționează și vom rezolva problemele rămase. Putem spune multe lucruri despre ce ar putea urma, dar principalul este că IA va deveni mai bună prin scalare, și asta va duce la îmbunătățiri semnificative ale vieților oamenilor din întreaga lume.

Modelele de IA vor servi în curând ca asistenți personali autonomi care efectuează sarcini specifice în numele nostru, cum ar fi coordonarea îngrijirilor medicale în numele dumneavoastră. La un moment dat în viitor, sistemele de IA vor deveni atât de bune încât ne vor ajuta să creăm sisteme de generație următoare mai bune și să facem progrese științifice în toate domeniile.

Tehnologia ne-a adus din Epoca de Piatră în Epoca Agricolă și apoi în Epoca Industrială. De aici, calea către Epoca Inteligenței este pavată cu calculatoare, energie și voința umană.

Dacă vrem să punem IA în mâinile cât mai multor oameni, trebuie să reducem costul calculatoarelor și să le facem abundente (ceea ce necesită multă energie și cipuri). Dacă nu construim suficientă infrastructură, IA va fi o resursă foarte limitată pentru care se vor purta războaie și care va deveni în mare parte un instrument pentru oamenii bogați.

Trebuie să acționăm cu înțelepciune, dar cu convingere. Zorii Epocii Inteligenței sunt un eveniment deosebit de important, cu provocări foarte complexe și extrem de mari. Nu va fi o poveste în totalitate pozitivă, dar avantajul este atât de enorm încât ne datorăm nouă înșine și viitorului să descoperim cum să navigăm riscurile din fața noastră.

Cred că viitorul va fi atât de strălucitor încât nimeni nu îi poate face dreptate încercând să scrie despre el acum; o caracteristică definitorie a Epocii Inteligenței va fi o prosperitate masivă.

Deși se va întâmpla treptat, triumfuri uimitoare – repararea climei, stabilirea unei colonii spațiale și descoperirea întregii fizici – vor deveni în cele din urmă banale. Cu o inteligență aproape nelimitată și energie abundentă – capacitatea de a genera idei mari și capacitatea de a le realiza – putem face destul de mult.

Așa cum am văzut cu alte tehnologii, vor exista și dezavantaje, și trebuie să începem să lucrăm acum pentru a maximiza beneficiile IA și pentru a minimiza efectele sale negative. De exemplu, ne așteptăm ca această tehnologie să provoace o schimbare semnificativă pe piețele muncii (bune și rele) în următorii ani, dar majoritatea locurilor de muncă se vor schimba mai încet decât crede majoritatea oamenilor, și nu am nicio teamă că ne vor lipsi lucrurile de făcut (chiar dacă nu vor arăta ca „locuri de muncă reale” pentru noi astăzi). Oamenii au o dorință înnăscută de a crea și de a fi utili unii altora, iar IA ne va permite să ne amplificăm abilitățile ca niciodată înainte. Ca societate, vom fi din nou într-o lume în expansiune și ne putem concentra din nou pe jocurile cu sumă pozitivă.

Multe dintre locurile de muncă pe care le avem astăzi ar fi părut pierderi minore de timp pentru oamenii de acum câteva sute de ani, dar nimeni nu se uită în trecut, dorindu-și să fi fost un aprinzător de felinare. Dacă un aprinzător de felinare ar putea vedea lumea de azi, ar crede că prosperitatea din jurul său era de neimaginat. Și dacă am putea sări peste o sută de ani de azi, prosperitatea din jurul nostru ar părea la fel de de neimaginat.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    două probleme: statele puternice vor dori în continuare să dețină pâinea și cuțitul (cetește resurse și industrii de top) și IA ...a învățat să mintă (ambele se-ntrepătrund). în situațiile/cazurile/polemicile/”dilemele” sensibile, IA nu va ezita să mintă. pentru că IA este o afacere, nu a fost creată pentru binele omenirii, undeva-n acte scrie că e dreptul lui x să decidă politica gestionării IA și nicio entitate statală n-o va putea obliga să. sau o va?
    • Like 2
  • Silver check icon
    Tu ești utopic precum comuniștii.
    Îți doresc să ai parte numai de virtual stimate tovarășe Altman.
    • Like 1
    • @ Silver
      Radsub Radsub check icon
      prin anii 1950 Isaac Asimov, la 30 ani, un "rus". american de la 3 ani, a enuntat niste legi:
      "1 Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.
      2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1
      3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.
      "Legea 0 (zero)":
      Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită, prin neintervenție, ca umanitatea să fie pusă în pericol."
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult