Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Satul care ne-a fost alături în primul an de la nașterea copilului nostru

mama cu bebeluș

Foto: PhotoStock-Israel / ImageSource / Profimedia

Observ că din ce în ce mai puțini proaspeți părinți au șansa să aibă alături de ei, în creșterea copilului, familia extinsă: veriṣori, unchi, mătuși, bunici.

Fie pentru că sunt în alt colț de țară sau lume, fie că nu au păstrat legătura cu ei sau pur și simplu nu au rude.

Am fost vara aceasta la casa bunicilor câteva zile. În fiecare an încercăm să ne reîntâlnim, acolo. Nepoți, unchi, verișori. Familia s-a mărit între timp și, ca pe vremuri, cea mai mare problemă este cum vor dormi 13 persoane în 4 paturi.

Recunosc, partea de care m-am bucurat cel mai mult a fost că în orice moment din zi un adult de încredere era în preajma omulețului. Gata să se joace cu el, să-l plimbe în curte sau să-i dea de mâncare. Trei zile de „răsfӑ” pentru noi, părinții. 

Acasă, la Brașov „satul” care ne-a ajutat cel mai mult în primul an a fost format din persoane pe care nu le cunoșteam acum 18 luni.

Moașa Adina, pe care am cunoscut-o prima dată pe o bancă în parc și care ne-a dat nenumărate sfaturi despre cum va fi sarcina şi nașterea. Ramona, o super femeie la al cărei curs pentru „viitori părinți” am participat. Rahela și Manuela de la Mami Știe care ne-au oferit sfaturi neprețuite despre alăptare, diversificare și noțiuni de prim ajutor. Mama Ene și Nani Nani care ne-au ghidat și ne-au povestit cât de important este somnul omulețului și cum obiceiurile sănătoase se formează din primele luni de viată.

Cu Delia am intrat în contact după perioada de lăuzie și nu mă pot decât felicita pentru clasele de healing și strength la care am participat 4 luni. Doctorul de familie, care ne răspunde mereu cu calm întrebărilor și grijilor.

Proaspete mămici cu care împărtӑșeam gȃnduri la 3 dimineața, cȃnd omuletii noștri aveau chef de mȃncat.

A fost și este un altfel de sat.

Nu știu dacă primul an cu un bebeluș este cel mai greu, însă nimeni nu ar trebui să treacă singur prin această perioadă. Avalanșa de nou și de situații nemaiîntâlnite ne-a ținut într-un constant „dar dacă...?”.

Cu siguranță ne-am fi descurcat și fără „sat”, însă faptul că am întâlnit aceste persoane și le-am cerut ajutorul a fost cea mai bună decizie a mea și a familiei noastre.

P.S. Mulțumiri speciale bunicilor pentru zecile de oale cu mâncare proaspăt gătită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult