Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Satul care ne-a fost alături în primul an de la nașterea copilului nostru

mama cu bebeluș

Foto: PhotoStock-Israel / ImageSource / Profimedia

Observ că din ce în ce mai puțini proaspeți părinți au șansa să aibă alături de ei, în creșterea copilului, familia extinsă: veriṣori, unchi, mătuși, bunici.

Fie pentru că sunt în alt colț de țară sau lume, fie că nu au păstrat legătura cu ei sau pur și simplu nu au rude.

Am fost vara aceasta la casa bunicilor câteva zile. În fiecare an încercăm să ne reîntâlnim, acolo. Nepoți, unchi, verișori. Familia s-a mărit între timp și, ca pe vremuri, cea mai mare problemă este cum vor dormi 13 persoane în 4 paturi.

Recunosc, partea de care m-am bucurat cel mai mult a fost că în orice moment din zi un adult de încredere era în preajma omulețului. Gata să se joace cu el, să-l plimbe în curte sau să-i dea de mâncare. Trei zile de „răsfӑ” pentru noi, părinții. 

Acasă, la Brașov „satul” care ne-a ajutat cel mai mult în primul an a fost format din persoane pe care nu le cunoșteam acum 18 luni.

Moașa Adina, pe care am cunoscut-o prima dată pe o bancă în parc și care ne-a dat nenumărate sfaturi despre cum va fi sarcina şi nașterea. Ramona, o super femeie la al cărei curs pentru „viitori părinți” am participat. Rahela și Manuela de la Mami Știe care ne-au oferit sfaturi neprețuite despre alăptare, diversificare și noțiuni de prim ajutor. Mama Ene și Nani Nani care ne-au ghidat și ne-au povestit cât de important este somnul omulețului și cum obiceiurile sănătoase se formează din primele luni de viată.

Cu Delia am intrat în contact după perioada de lăuzie și nu mă pot decât felicita pentru clasele de healing și strength la care am participat 4 luni. Doctorul de familie, care ne răspunde mereu cu calm întrebărilor și grijilor.

Proaspete mămici cu care împărtӑșeam gȃnduri la 3 dimineața, cȃnd omuletii noștri aveau chef de mȃncat.

A fost și este un altfel de sat.

Nu știu dacă primul an cu un bebeluș este cel mai greu, însă nimeni nu ar trebui să treacă singur prin această perioadă. Avalanșa de nou și de situații nemaiîntâlnite ne-a ținut într-un constant „dar dacă...?”.

Cu siguranță ne-am fi descurcat și fără „sat”, însă faptul că am întâlnit aceste persoane și le-am cerut ajutorul a fost cea mai bună decizie a mea și a familiei noastre.

P.S. Mulțumiri speciale bunicilor pentru zecile de oale cu mâncare proaspăt gătită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult