Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Şase luni în rollercoaster. Când bebelușului îi iese un dinte, plânsul e plâns și jalea e jale oricât de relaxați ar fi părinții

Bebeluș plângând

Foto - Profimedia Images

Da, așa aș descrie într-un cuvânt englezesc viața în trei. Urcări, coborâri, curbe bruşte şi porțiuni plate. Nicio oră nu seamănă cu cealaltă, ce sā mai zic de zile. Trăim la propriu clipa.

Postările din social media în care totul e lapte și miere sunt poveste, sunt o mică parte din viața de zi cu zi a oricărei celebrităṭi ori prieten pe care-l “urmăriți” și “invidiaṭi”. Realitatea noastră a fost alta…

Realitatea a fost prima noapte acasă, în trei, când omuleṭul a plâns neîncetat de la 21:00 la 05:00 şi noi, doi adulṭi scoliṭi, nu am reuṣit să îl liniştim, zecile de scutece schimbate și kilometrii de plimbări pentru ca cel mic să doarmă. Treziri la cel mai mic oftat pentru a fi siguri că totul este bine. Mers în vârful picioarelor prin casă de teamă să nu întrerupem somnul. Noua oră exactă care nu mai este 09:00, ci 06:00.

Ne întreba un prieten dacă e bine sau rău de când îl avem pe omuleț.

Realitatea sunt însă și ochii mari, albaștri care ne caută cu privirea în fiecare dimineață, chicotelile și gângurelile din cea mai mare parte a zilei. Curiozitatea și zâmbetele la discreție. Orele petrecute citind poveşti pentru copii sau imitând animale. Bucuria bunicilor atunci când îl întâlnesc și îl ṭin în brațe.

Viaṭa noastră cu omuleṭul nu poate fi descrisă ca bună sau rea, albă sau neagră. Ceea ce știm sigur este că atmosfera - din casă și de afară - este influențată aproape în totalitate de cum ne simțim noi, părinții, și ce îi transmitem.

P.S. Când iese un dinte plânsul e plâns și jalea e jale, oricât de pozitivi și relaxați am fi noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A fi școlit nu înseamnă că automat te descurci cu un bebe. Cei care au "bunicii" pe aproape, stau mai bine, pentru că beneficiază imediat de un transfer de know-how. Pentru alții însă, poate fi o adevărată provocare. Noi am dezvoltat un algoritm, care, de cele mai multe ori a funcționat, astfel încât bebeul să nu plângă prea mult: 1 - are febră? 2 - trebuie schimbat scutecul? 3 - vrea păpică? 4 - vrea atenție (la plimbare, în brațe etc.)? 5 - vrea somnică? La astea se mai adăugau câteva minuni, pe care ni le-a dezvăluit medicul pediatru: prima se numea "Sab simplex", pentru eliminarea gazelor (oricum, după fiecare masă băteam o mică darabană pe partea inferioară a spatelui bebeului, ca să facă "Bâc!"). Iar a doua se numea "Calgel", care a salvat situația în perioada de erupție a primilor dințișori. Astfel, pot spune că "omulețul" nostru nu a exagerat niciodată cu plânsul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult