Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Scandal la dezbaterea controversatului proiect de lege care schimbă statutul magistraților. Deputații USR au purtat pancarte pe care scria „Hoții”

Protest USR, 6 decembrie

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

UPDATE Pe site-ul Senatului, proiectul PSD-ALDE de modificare a legii privind statutul magistraților, aflat încă în dezbatere în plenul Camerei Deputaților și proiectul de modificare a Legii ANI a lui Florin Iordache apăreau miercuri că au fost deja adoptate pe data de 6 decembrie, scrie Hotnews.ro. Senatorul URS Mihai Gotiu, a spus pentru Hotnews.ro că a discutat cu secretarul general al Senatului care a susținut că a fost o "eroare materială." Ulterior cele două proiecte au dispărut de pe site-ul Senatului.

( captură site-ul Senatului - legea apare adoptată pe 06.12.2017) (clic pe imagine pentru a mări)

Camera Deputaților votează miercuri controversatul proiect de lege care schimbă statutul magistraților, cu un raport din partea comisiei speciale parlamentare conduse de deputatul PSD Florin Iordache ce conține aproximativ 300 de amendamente admise și 400 de amendamente respinse, relatează Hotnews.ro.

Unul dintre articolele comisiei Iordache aprobate cu153 voturi „pentru” și 75 voturi „împotrivă” de plenul Camerei este cel potrivit căruia: „Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului - legislativă și executivă”.

Deputații USR au protestat  față de felul în care a decurs dezbaterea legii care schimbă statutul magistraților. Revoltaţi de faptul că preşedintele de şedinţă nu le-a permis să îşi susţină amendamentele, aceștia s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scria ”Hoţii”.

Deputații USR și-au strigat nemulțumirile la portavoce, iar liberalii au solicitat sistarea lucrărilor Camerei Deputaţilor, dar cererea lor a fost respinsă prin vot de majoritatea PSD-ALDE. ”Sunt nevoit să continuăm şedinţa. Atâta minte avem, asta au făcut din Parlament colegii de la USR”, a spus social-democratul Gabriel Vlase, preşedintele de şedinţă, care a tăiat de mai multe ori microfonul reprezentanților Opoziției. 

Din cauza numărului mare de amendamente, nu a mai existat timp pentru dezbatere, ci doar pentru vot. 

Deputații PNL și USR au atras atenţia în plenul Camerei Deputaţilor că, prin dezbaterea legii privind statutul magistraţilor în comisia specială condusă de Florin Iordache, au fost uzurpate atribuţiile comisiei juridice care, în opinia lor, ar fi trebuit să dezbată actul normativ, scrie News.ro

”Au fost uzurpate competenţele comisiei juridice a Camerei. Prin raportul unei comisii speciale comune nu poate fi sesizat decât plenul comun. Solicit scoaterea de pe ordinea de zi”, a cerut deputatul PNL Gabriel Andronache.

Liberalii au acuzat şi faptul că raportul supus dezbaterii plenului conţine prevederi care nu au fost discutate în comisie.

"Un astfel de raport în cinci ani de experienţă parlamentară nu mi-a fost dat să văd. Forma raportului este alta decât cea pe care noi am votat-o, s-au adăugat la textele dezbătute încă cu cel puţin 3 articole. Aceste articole nu se regăsesc în iniţiativa legislativă, în nicio propunere şi în niciun amendament supus dezbaterii", a atras atenţia deputatul PNL Ioan Cupşa.

Înainte de începerea dscuțiilor din plen, majoritatea PSD-ALDE a respins propunerea PNL de suspendare a ședinței plenului, precum și pe cea a USR de amânare a dezbaterilor asupra proiectelor referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și modificării Legii ANI.

Ce amendamente controversate a adoptat Comisia Iordache

Comisia Iordache a adoptat mai multe amendamente controversate, precum cel care prevede că „Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului - legislativă și executivă”. Totodată, potrivit Comisiei Iordache, Un magistrat nu va mai fi suspendat din funcție automat atunci când este trimis în judecată, decizia în acest sens fiind luată de CSM.

Președintele nu va mai putea refuza, nici măcar o dată și motivat, numirile propuse de CSM în funcțiile de președinte și vicepreședinte la Înalta Curte de Casație și Justitie și

Președintele nu va mai putea refuza, nici măcar o dată și motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate și a altor categorii de juriști, scrie Hotnews.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce nu fac reclamatii la DNA sau initiaza motiuni de cenzura sau merg la TV sa arate ce se intampla ? Ca e incredibil de usor sa scandeze niste lozinci si sa tina in mana niste pancarte - asemenea unor copiii. Nu pentru asta primiti salarii de parlamentari, si nu asta inseamna ca luptati anti coruptie. Din contra, cu penibilitatea si ineficienta protestului vostru atrageti atentia si contribuiti la legitimizarea coruptiei pe care pretindeti ca o combateti.

    Dati-mi si mie cateva mii euro lunar, si o sa ma prefac si eu cu o pancarta in mana ca ma lupt cu coruptia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult