Scandalul de la SNSPA ne arată cât de găunos este întreg sistemul de educație din România. Guvernul a avut cu greu o reacție evazivă și cere timp să afle adevărul, un adevăr care se află scris pe toate gardurile și pe care doar ei nu-l văd. Pe bună dreptate, toată lumea se întreabă pe cine vor să acopere, gândindu-se că poate, și de data asta, „câinii latră, caravana trece”.
Ies la iveală mărturisiri cutremurătoare, despre fapte josnice, rușinoase, iar autoritățile și unii comentatori se împiedică de hârtii, de faptul că nu există un denunț penal, că nu există reclamații, că „nu putem lua măsuri pentru că nu ne lasă legea”. Niciunul dintre acești apărători ai infractorilor - pentru că așa se numesc - nu este în stare să empatizeze cu victimele, să încerce să înțeleagă prin ce trec acestea. Vor să le condamne încă o dată la abuz prin expunere publică, prin linșaj mediatic și trecerea prin tribunale. Și apoi se întreabă „inteligent” de ce victimele n-au depus plângere, ca și cum, în lipsa unei plângeri, faptele reprobabile n-ar exista. Asta a fost, întotdeauna, la noi, calea spre mușamalizare prin chichițe avocățești, pentru infractori care scapă basma curată, răzându-ne în față tuturor.
Alfred Bulai a cerut să iasă la pensie anticipat, evitând astfel o anchetă a universității și, prin gestul lui, demonstrează că este vinovat. Marius Pieleanu anunță că nu va mai preda la SNSPA, scapă și el de o cercetare internă, dar astfel ne sugerează că este vinovat. Doamna Mihaela Miroiu, acuzată că a știut despre practicile din universitate, fiind chemată în ajutor de studente hărțuite, ne informează că e bătrână, poate să facă un AVC și „ne roagă” să nu o mai acuzăm fără probe. Am văzut câteva voci care n-au înțeles responsabilitatea doamnei Miroiu în această speță, o responsabilitate morală evident, în condițiile în care - trebuie să spunem! - întreaga carieră universitară a doamnei profesoare se bazează pe lupta pentru drepturile femeilor, pe feminism, cu tot ce înseamnă această disciplină.
De foarte multe ori, doamna Miroiu a fost considerată lidera informală a mișcării feministe în mediul academic. Nimeni nu a spus că este ușor să conduci o mișcare de emancipare a femeilor în România, asta presupune foarte multe calități și efort. Chiar dacă doamna Miroiu s-a dovedit extrem de combativă în spațiul public, când drepturile femeilor au fost încălcate sau demnitatea lor a fost lezată, în momentul în care niște fapte, nu vorbe!, s-au petrecut chiar în ograda proprie, doamna Miroiu s-a făcut că nu aude. Este adevărat că, fără plângeri la Poliție sau fără alte probe, ar fi fost dificil să pună acest subiect pe agenda publică, pentru că risca să fie învinuită de calomnie, dar, dacă avea înțelegere față de studentele hărțuite de profesorii lor, ar fi putut demara foarte ușor o campanie neutră, fără nume și date, având ca temă „lupta împotriva hărțuirii sexuale a studentelor în universitățile din România”. Ar fi avut cu siguranță o mare susținere. Din păcate, nu a făcut lucrul acesta.
Tot o consecință negativă a inacțiunii doamnei profesoare este faptul că astăzi s-au trezit toți conservatorii tradiționaliști și creștini să arunce cu pietre în mișcarea feministă. Or, existența unei puternice mișcări feministe este necesară în special în asemenea circumstanțe. Niște oameni care își doresc să trăiască în Evul Mediu la modul declarativ asumat pot să ducă în derizoriu mișcarea feministă și, în general, mișcarea progresistă, doar din cauza faptului că doamna Miroiu le-a dat muniție. Iar singura concluzie la care a ajuns doamna Miroiu este că sănătatea îi poate fi afectată de acest scandal și de învinuirile care i se aduc, mai ales că se află la o vârstă înaintată. Asta nu înseamnă că Alfred Bulai sau Marius Pieleanu nu trebuie anchetați, judecați și, eventual, condamnați.
Să nu ne facem iluzii, activități infracționale de acest gen se petrec în mai toate facultățile din România, inclusiv în învățământul teologic; același lucru se întâmplă la locurile de muncă, fie la stat sau la privat, este vorba despre o mentalitate și un tip de comportament care a fost tolerat și încurajat de societatea românească. Iar lucrul ăsta este un model de comportament tradiționalist-conservator.
Nu vom putea stârpi răul decât din rădăcină, trebuie făcute legi și regulamente noi, simple și clare, fără multă formularistică, proceduri, birocrație. În momentul în care o studentă a primit un mesaj de hărțuire pe telefonul personal de la profesorul ei, acestuia trebuie să i se desfacă automat contractul de muncă și să înceapă urmărirea penală. În momentul în care un profesor participă la o petrecere cu studenții lui, ceea ce nu este etic, și face afirmații ce se constituie în act de hărțuire sexuală, a două azi are contractul de muncă desfăcut și începe ancheta penală. Continuăm să ne facem că nu vedem pădurea de copaci și invocăm vicii de procedură. Procedurile sunt făcute de oameni, dacă nu sunt bune atunci trebuie schimbate astfel încât faptele să fie pedepsite.
Un alt lucru pe care nu l-am înțeles niciodată sunt relațiile liber consimțite dintre profesor și studentă, care uneori pot duce la o căsătorie și tot aud că diverși profesori s-au căsătorit cu studentele lor. Există profesii în care relațiile dintre doctor și pacient, de exemplu, sunt interzise complet, inclusiv pe o perioadă de 3 ani după terminarea terapiei, sub sancțiunea eliminării din profesie. Mie mi se pare că la noi, în România, lucrurile acestea nu sunt clare și rămân mereu discutabile. Mai cu seamă din această perspectivă, scandalul de la SNSPA este și o mare oportunitate a societății românești să-și facă o curățenie morală și ar fi bine să nu ratăm momentul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Lamuriti-ma si pe mine, explicati-mi, ca nu inteleg !
Cum a fost posibil ca niciuna, absolut niciuna dintre femeile abuzate sa nu ia atitudine nici dupa nu stiu cate zeci de ani cand nu mai aveau nicio treaba cu Bulai & Co ?
Careva spunea ca i-a spus sotului, sigur altele au discutat cu prietenii, cele nou intrate la SNSPA erau avertizate de cele care erau deja acolo, si, nimeni, nimic...explicati-mi ca nu inteleg ! Este oare un Weinstein romanesc ?
Care este miza intrarii la si absolvirii acestei institutii dubioase ? Ce risca doamnele/ domnisoarele/ domnii studenti sau absolventi de acolo daca vorbesc, chiar si dupa atatia ani? Ce fel de oameni merg la SNSPA ?
Explicati-mi, ca nu inteleg !
Complicitatea la impostura este un pericol mortal pentru orice societate si la noi se practica la toate nivelurile . Sa fiti sigur ca un impostor si un santajabil se va inconjura de alti impostori si alti santajabili pentru ca asa merge treaba.
Primul semn ca mergem intr-o directie buna ,este momentul in care conducatorii de doctorat ai plagiatorilor , o sa fie dati afara din mediul universitar ...
Dar ei nici macar nu sunt intrebati de vorba deocamdata ... De ce ?
Pentru ca am ramane fara toate "geniile" gen Pieleanu , Bulai si alte hiene . Si fara aceasta patura de mercenari , cum se vor descurca facatorii de jocuri politice ?
La fel si madam Miroiu. De unde pana unde e in vreun fel reprezentativa pentru femeile din universitatile romanesti? S-a auto-intitulat feminista si atat.
Indivizii astia nu sunt oglinda societatii, ci niste ciudati ce traiesc in afara ei.
Nu o sa se intample nimic. Absolut nimic. „Nimic” e un cuvant foarte adecvat Romaniei. Totul e „nimic” aici.
Spre exemplu, credeti ca daca cineva care a ajuns la performante extraordinare in sport, la 19 ani, si spune cat e de problematic sa te antrenezi si sa obtii performanta in Romania, va reusi sa miste ceva?
Credeti ca consumul de droguri extins, ce a acaparat Romania, de la varsta de 9-10 ani, va misca ceva in Romania?
Credeti ca lupta impotriva lumii interlope, a traficului de persoane, a exploatarii copiilor, a maltratarii copiilor, a prostitutiei, va da vreun rezultat in Romania?
Credeti ca dezvoltarea economica, in transporturi, in drumuri, in sanatate, in educatie, uniforma si unitara va incepe in Romania?
Credeti ca vom ajunge la un vot digitalizat, ca fraudele vor scadea semnificativ si ca cei alesi vor fi chiar cei alesi de catre cetatenii din Romania?
Credeti ca vom avea o reforma fiscala adevarata, curatata de toate toxinele si mucegaiurile, o legislatie clara si curata, simpla, in Romania?
Credeti ca se va restructura aparatul birocratic, ca se va reduce numeric (din punct de vedere al numarului de angajati) si ca structura (din punct de vedere al numeroaselor agentii, anexe, directii) ce impovareaza administratia de stat din Romania?
Daca ati raspuns cu „da” la toate intrebarile, atunci sigur se vor intampla lucruri bune si in zona comportamentului uman, al atitudinilor si al apucaturilor, si sigur vor exista si legi clare si simple ce vor ingradi mult comportamentul deviant al atator insi cu functii, dar cu multe probleme de judecata, de morala, de vericalitate.
P.S. Iata si replica, obtinuta prompt, sa nu cumva sa ramana observatiile lui Popovici fara raspuns:
„"Are tot ce-i trebuie!" David Popovici a primit un răspuns tranșant din țară, după ce a spus în ce condiții se antrenează
Ionuț Popa, replică tranșantă: "Pentru Popovici, bazinul de la Dinamo este de ajuns" - https://www.digisport.ro/jo-2024/are-tot-ce-i-trebuie-david-popovici-a-primit-un-raspuns-transant-din-tara-dupa-ce-a-spus-in-ce-conditii-se-antreneaza-3095249
Adica, cainii latra, caravana trece. Poate sa vina si Dumnezeu sa spuna niste lucruri de bun-simt, ca statul roman nu are nicio treaba.
Merge imperturabil pe acelasi drum, dand raspunsuri putin obraznice.
„„Te-a sunat vreun politician?”, a fost întrebat înotătorul român dublu medaliat, cu aur şi bronz, la Paris. Răspunsul lui David Popovici a venit pe aeroport, la întoarcerea în ţară.
„Nu m-a sunat nimeni, pentru că foarte puțini oameni au numărul meu””. - https://as.ro/jocurile-olimpice-2024/te-a-sunat-vreun-politician-raspunsul-lui-david-popovici-pe-aeroport-dupa-ce-a-facut-apel-pentru-investitii-in-sport-426914.html
Asta e! Nicu si Marcel nu stiau numarul. Iohannis cred c-a adormit de tot. Cineva din anturaj, sefele de cabinet, gradinarul, soferul, sa-l trezeasca, va rog. E valabil si pentru ceilalti medaliati la aceasta Olimpiada. Au fost felicitati, asa, la firul ierbii, rapid, printr-un simplu telefon? Apoi urmand masa si dansul?
Bine, daca ma intrebati pe mine, mai ales ca detest sa vorbesc la telefon, as zice ca mai bine. De ce sa-ti fie stricate bucuria si cheful intr-un asemenea moment unic in viata?
Si am sa inchei cu cateva cifre si date. Unde se regaseste Romania in Europa in diverse aspecte legate de viata de zi cu zi:
„Astfel România este:
Primul loc la numărul de bolnavi de TBC.
Ultimul loc la numărul de medici raportat la mia de locuitori.
Primul loc la numărul de mame minore.
Ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică.
Primul loc la mortalitate infantilă.
Ultimul loc în rândul donatorilor de organe.
Primul loc la avorturi în rândul adolescentelor.
Ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.
Primul loc la abandonul școlar din Uniunea Europeană.
400.000 de copii în situație de risc de abandon școlar.
Primul loc la numărul de localități fără racordare la apă curentă.
Ultimul loc la numărul de kilometri de autostradă raportat la suprafața țării.
Peste 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali.
Locul cinci în lume la consumul de alcool, bazat pe date centralizate pentru alcoolul comercializat legal.
Locul doi în lume, după Siria, la numărul de oameni care au emigrat, raportat la totalul populației (17%).
Jumătate din copiii din mediul rural trăiesc în sărăcie și merg la culcare înfometați.
Peste 150.000 de români de peste 14 ani nu au acte de identitate. - https://www.b1tv.ro/eveniment/romania-ultimul-loc-din-ue-la-consumul-de-sapun-pasta-de-dinti-sau-hartie-igienica-statistici-sumbre-pentru-tara-noastra-in-2017-208480.html
De ce este asa? Pentru ca in Romania unii ca Bulai sau Pieleanu sunt facuti pierduti printre piruetele legilor proaste si a coruptiei, iar unul ca David Popovici primeste prompt un raspuns cam tafnos, cam nervos si cam arogant la niste probleme pe care le cunoastem toti: „are tot ce-i trebuie”! Serios?