Foto: Guliver Getty Images
România intră în scenariul 4 de coronavirus în momentul în care se va atinge plafonul de 2000 al îmbolnăvirilor, iar autoritățile pregătesc o nouă ordonanță militară pentru impunerea drastică a distanțării sociale. Experiența asiatică ne arată că era nevoie de măsuri preventive timpurii.
Este o perioadă de studii și analize pentru a înțelege mai bine „comportamentul” coronavirusului COVID-19 și a găsi cele mai bune soluții de răspuns. O cercetare statistică a circulației persoanelor în marile orașe ale lumii ne relevă că „distanțarea socială” e înțeleasă diferit în Asia (în special de SE) față de SUA și Europa. Publicația VisualCapitalist.com a luat datele Indicelui de Mobilitate de la Cittymapper și le-a pus la un loc cu statisticile coronavirusului pentru luna martie. Autorii studiului nu trag ei foarte multe concluzii, dar pun acest tablou în față cu o constatare clară: asiaticii au luat măsuri mai eficiente decât europenii și americanii. Adică, oamenii circulă pe străzi și numărul de îmbolnăviri nu crește!
Indicele de Mobilitate Cittymapper ne spune care este nivelul forfotei în orașe. Adică înregistrează călătorii din mijloacele de transport în comun, plus pe biciclete și trotinete închiriate. Avem astfel următorul clasament al reducerii traficului pe străzi:
1. Madrid, Barcelona 4%
2. Viena 6%
3. Bruxelles 7%
4. New York 7%
5. Istanbul 10%
Datele se interpretează astfel: Madrid și Barcelona au ajuns la un trafic de 4% față de un nivel obișnuit de 100%.
Orașele care au pierdut cel mai puțin trafic (lumea circulă pe străzi) sunt din Asia SE. Nivelul traficului este:
1. Singapore 62%
2. Hong Kong 37%
3. Seul 37%
4. Tokyo 21%
*Nu aș considera relevante datele din Rusia din perspectiva raportărilor reale (am mai văzut și serialul Cernobîl de curând...)
Statisticile le găsiți aici. Pe graficele orașelor veți observa, cu roșu, creșterea numărului de îmbolnăviri. Și, surpriză: în Europa și SUA, pe măsură ce se restricționa deplasarea persoanelor, creștea vertiginos numărul de îmbolnăviri; în Asia, nu s-a oprit brusc circulația, n-au crescut nici îmbolnăvirile!
Acum, ar fi niște explicații, găsite tot prin raportările epidemiologice. Țările din Asia SE au început mai de timpuriu măsurile de luptă împotriva coronavirusului și nu au ajuns la cele radicale de lockdown.
Taiwan a avut o politică extraordinar de precaută pentru că știau că statul chinez ascunde realitatea. Așa că, de cum au auzit de primele cazuri în China, taiwanezii și-au închis granițele. Probabil așa au mai procedat și alte țări asiatice. Recunoaștem că noi, prin Europa, prin UK și SUA nu prea ne-am uitat spre ce e în China mult timp.
Dar, chiar și așa, statisticile despre „distanțarea socială” sunt intrigante. Nu spun că nu e necesară izolarea, dar poate că epidemiologii europeni ar trebui poate să se consulte mai mult cu omologii lor din Asia.
P.S. Bucureștiul nu este măsurat de Citymapper, nu intră în statisticile analizate mai sus.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Facebook este un puternic instrumente de popaganda , manipulare, determinare a comportamentelor individuale. In functie de ceea ce faci aici poate fi determinat foarte clar prin algoritmi comportamentul tau ca individ. Informatiile astea ajunse in mainile cui nu trebuie este foarte posibil sa iti provoace neplaceri , atat tie cat si noua ceilalti .
In mare parte senzatia de libertate si faptul ca putem spune ce vrem , cum vrem , cand vrem , ne da impresia ca noi suntem la ''butoane' - doar aveti impresia asta !
Credeati ca facebook este gratis si prostia nu se plateste ? Se pare ca nu-i chiar asa !
Daca tot te incapatanezi sa nu itelegi ce am spus mai sus o sa detaliez un pic . Nu mai distribui stiri si continut politic , mai ales din surse pe care nu le cunosti . Devii o sursa de diversiune si nu are sens . Nu mai distribui anunturi de acte, carduri, caini perduti ... cine are astfel de probleme raporteaza Politiei , tu nu faci decat sa ajuti un cont infiintat acum 6 luni sa ne utilizeze datele sau informatii despre noi ! Ca sa poti ajuta in cazul pierderii diferitor obiecte trebuie sa ai un cont cu 30-40 000 de urmaritori , iar tu nu ai asa ceva !
Nu mai distribui continut video din diferite surse - utilizeaza conturile oficiale ale unor astfel de creatori de continut !
Unde gresim ?
- nu facem o analiza elementara inainte de a distribui ceva
- ne informam din surse neverificate , dubioase
- distribuim imagini din surse necunoscute sau de pe grupuri
- distribuim imagini sau informatii de la persoane pe care nu le cunoastem ,de pe conturi infiintate cu 6 luni in urma si care au un mare potential de a fi false . Un cont care are 5-10-15 distribuiri pe zi ori este fals ori omul ala are nevoie de ajutor de specialitate , iar voi distribuiti ...
- Fi tu insuti , distribuie ceva interesant creeat de tine si nu de altii !
Țările care au închis devreme granițele plasând în carantină instituționalizată pe toți cei intrați, au reușit să stopeze extinderea. Pe cei pozitivi au stat cu ochii ca pe butelie. Puține cazuri intrate = mai ușor de supravegheat, restricții mai blânde. Dar când deja ai jdemii de cazuri în țară, care se vântură care încotro, merg pe la toate rudele, atunci ai transmitere comunitară. Măsurile de distanțare vizează doar apariția de noi infectați și rezultatele se văd mult mai târziu. Cei care deja l-au luat, Dumnezeu cu mila.
A, cei care au fentat carantina, au făcut declarații false, sunt inconștienți dar sunt parțial de vină. De vină e statul că n-a impus izolarea lor de la început. A, ba da, ceva a făcut, aceia au completat o hârtie... Acum degeaba tună și fulgeră și se răzbună pe o mână de oameni veniți din străinătate...
Explicatia de fapt e simpla. Fara intentie, autorul compara mere cu pere. Graficele sunt toate pentru ACEEASI PERIOADA (practic, luna martie). Ori luna martie corespunde cu stadii total diferite ale epidemiei in diverse parti ale lumii. In orasele europene inca exploda numarul de cazuri, pe cand in locuri precum China, Korea etc. varful deja trecuse.
Distantarea sociala functioneaza! Iti trebuie doar nervi de otel, pentru ca efectele se simt dupa cel putin doua saptamani. In Italia care a instituit carantina pe 9 martie, de-abia de 2-3 zile a inceput sa scada numarul de noi cazuri. O sa mai treaca cel putin o saptamana pana incepe sa scada presiunea pe sistemul medical.
Cei mai multi intrati in tara sint din mediul rural unde nu se respecta nici o izolare/carantina si unde controlul medical este cvasi nul. De aceea sint convins ca numarul real de infectati si decedati este muult mai mare insa pur si simplu nimeni nu stie de ei si de aceea nu intra in statistici. ''a murit de plamini, maica...''
Coreenii au reușit sa urmărească ca-n filme pe cei diagnosticați pozitiv și sa-i testeze pe cei cu care au intrat în contact. Când însă cum sa faci asta când ai câteva mii, sau zeci de mii zilnic?