Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Schengen: sunt și avantaje că NU am aderat încă

Schengen - sign

Foto: Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia

Mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla ceea ce România își dorește de cel puțin 15 ani - aderarea la Spațiul Schengen. Pe scurt, Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, care permite cetăţenilor din țările europene agreate - acordul a fost semnat în anul 1985, în localitatea Schengen (Luxemburg), de unde și numele acestuia - să circule liber pe teritoriul și între aceste țări. 

În momentul aderării României la Schengen, nu vor dispărea total controalele la frontieră, dar vor fi realizate pe baza unor criterii bine definite, ceea ce înseamnă fluidizarea traficului în vămi, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Normele după care sunt realizate controalele sunt cuprinse în Codul frontierelor Schengen. 

Atunci când România va fi acceptată în spațiul Schengen, este evident că aceste norme vor trebui aduse în legislația națională, adoptate și implementate intern. Există avantaje evidente pe care le vom avea ca stat membru al acestui spațiu. Este vorba, înainte de toate, despre fluidizarea și rapiditatea trecerii frontierelor, pentru că se reduc mult timpul și birocrația aferente verificărilor documentelor în vamă. Cu noile norme, accesul românilor, dar și al mărfurilor care pleacă ori tranzitează România, va fi mult mai ușor. Ceea ce va fi un avantaj major, contribuind inclusiv sau mai ales la accelerarea schimburilor comerciale. Partea despre care se vorbește mai puțin în aceste zile, poate chiar mai importantă vizavi de avantajele aderării, se referă la consecințele pe piața internă a forței de muncă. Dacă au fost acordate permisele de muncă aprobate la sfârșitul anului trecut, în România s-ar putea să lucreze circa 100.000 de cetățeni străini, din afara UE. În cazul aderării, este probabil că o bună parte dintre aceștia ar putea alege să emigreze în alte state europene, astfel că România s-ar putea confrunta, în scurt timp, cu o nouă criză pe piața forței de muncă, abia ameliorată, odată cu valul de muncitori asiatici care lucrează acum în domenii deficitare, precum agricultură, construcții, horeca.

Pe de altă parte, am putea asista chiar la înăspriri ale regimului de muncă pentru străinii din afara UE – permise de muncă și de şedere, de exemplu – dat fiind că, la o eventuală acceptare a României în Spațiul Schengen, acestea vor fi aspecte reglementate pentru tot spaţiul Schengen, la care România va trebui să se alinieze. Astfel că vor urma inerente schimbări și pe acest palier, asupra cărora autoritățile române încă nu au făcut vreun anunț.

Chiar dacă, după momentul aderării la Schengen, nu vom asista la o plecare în masă imediată, este clar că România se va confrunta cu acest fenomen și este obligatoriu ca autoritățile române să găsească soluții de menținere a forței de muncă existente în țară și de aducere a unei forțe de muncă suplimentare. Să nu uităm că, de exemplu, planurile de investiții ale PNRR se bazează pe premisa disponibilității unei mase semnificative de muncitori în țară, care poate să ducă la bun sfârșit toate proiectele asumate până în 2026 (altfel, riscăm să rămânem și fără bani și fară investiții).

În loc de concluzie, am putea spune că aderarea la Spațiul Schengen va veni pentru România și cu plus și cu minus. Cheia ar fi să găsim soluțiile prin care să profităm la maximum, economic și social, de avantaje și să reducem prin măsuri rapide și eficiente efectele negative inerente acestui pas.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai putine brate si capete de munca plecate afara sauchiar care se intorc inapoi ? Pai asta nu depinde de Schengen. De 11 ani de cand asteptam intrarea in Schengen, statul roman avea tot timpul sa asigure conditiile economice, legislative, financiare si toate care or mai fi, ca sa nu fim acum doar 15 milioane ramasi pe'aici ....
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Sigur ca sunt si ceva avantaje de a sta pe dinafara dar nu se compara cu cele de a fi membru. Pe aceiasi linie de gandire si iesirea din UE ar prezenta avantaje de genul...
    • Like 1
  • In acest an s-a produs imigratia inversa. Adica au venit in tara mai multi romani decat au plecat. N-or fi multi dar e un inceput. In Polonia chestia asta a inceput de cativa ani, 1000 de euro castigati in Polonia inseamna mai mult decat 1500 de lire in Anglia. Poate peste 2 ani vor iesi unii din vot care sa stopeze jecmaneala statului roman. La un salariu de 3000 de lei statul mai vrea inca 2000 de lei biruri. E si mult si nejustificat. Bogatii dau 16% din profit daca il dau si p-ala, iar muncitorii 41% din venit. Aia cu 25% la fondul de pensii e jecmaneala, toti banii ''adunati'' in 40-47 de ani se impart apoi in pensii de parca toti vom trai peste 90 de ani. Apoi 5,5 milioane de angajati contribuie la sanatatea tuturor, inclusiv pentru cei ce lucreaza p-afara, platind 10% din venit. Alta jecmaneala. Munca se poate stimula si prin reducerea darilor umflate ca ''asa-i si p-afara'' si atunci vom vedea sute de mii de romani revenind acasa. Occidentul nu mai ofera 10 salarii romanesti intr-o luna, a ajuns la 2-3 iar costul vietii diminueaza semnificativ banii pusi deoparte.
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      ma intreb de unde scoateti cifrele astea, ca sa afirmati ca e un sold pozitiv,cand nici sa ne numaram nu suntem capabili ? stiti cumva cati romani traiesc in Romania? cati traiesc in alte tari? sa nu-mi spuneti ca de la "specialistii" de la Comisia Nationala de Statistica......
      • Like 1
    • @ Lucian Mihai Cojanu
      La migratia inversa n-am dat nici o cifra, afirmatia a facut-o un sociolog chiar aici pe Republica care cu asta se ocupa printre altele. Au ei metodele lor de calcul, asta le e meseria, probabil a crescut vanzarile de hartie igienica (ca sa devii si mai iritat) si celelalte produse de baza cu 0,2% sa zicem, ceea ce spune ca in tara nu mai sunt doar 15.000.000 de oameni, sunt 15.o30.000. si tot asa. A... ca nu mai ai incredere nici 1% in stiri atunci de ce mai citesti articolele? Doar ca sa te iriti si sa negi?
      • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      intr-adevar, intre noi doi, e unul iritat ! de obicei e cel care nu accepta sa fie contrazis ! si care crede in statisticile sociologului "de meserie"....hehehe
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult