Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Schengen. Văitatul tricolor acoperă eșecul nostru de a negocia un dosar extern complicat

frontiera - (Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Foto: Inquam Photos

Aderarea este importantă pentru România fiindcă ar aduce un spor de competitivitate unor industrii importante, i-ar lua lui Viktor Orban din mâna un instrument cu care ne șicanează constant și este și o chestie de prestigiu pe care ar fi frumos să o bifăm. Dacă văicăritul este însă politică de stat, rezultatele sunt cam de plâns. Eșecul are două surse.

Prima este incapacitatea noastră de a negocia instituțional cum trebuie. Cei care urmărim dosarele europene vedem asta săptămânal, Schengen este doar cel mai vizibil exemplu. România nu are poziții oficiale pe cele mai multe dosare, nu depune eforturi să înțeleagă pozițiile celorlalte state, deci este incapabilă să negocieze sau să construiască alianțe complexe: te ajut aici, mă ajuți acolo; te sprijin în dosarul ăsta, mă sprijini în dosarul în care eu am nevoie. Din când în când ne mai trezim cu câte-o chestie și atunci zbierăm ca din gură de șarpe. State mult mai mici decât noi obțin rezultate mult mai spectaculoase pentru că acționează cu cap și negociază cum trebuie. 

Ne-am legat și singuri pietre de moară la picioare călărind justiția sau acceptând granițe nejustificat de poroase când știe toată lumea unde e corupția și mafia și cum pot fi oprite. Semnalizăm că nu este un obiectiv asumat de toată clasa politică să luptăm cu crima organizată. Mai nou înțeleg că am devenit și o sursă de imigrație extra-comunitară pentru că sub umbrela că aduc forță de muncă străină în România unii (unii, nu toți) se ocupă de adus cu lopata forță de muncă pentru alte state care vor să aibă politica lor în această materie. Și asta e doar o chestie recentă.

Da, există istoric vorbind un raport complicat între Vest și Est care trebuie schimbat (și care s-a schimbat totuși mult în ultimii 25 de ani). Au și vesticii problemele lor de raportare la noi, avem și noi provincialismul ăsta țățesc care nu ajută pe nimeni, cu nimic. Nu trebuie să fim nici noi provincie de mâna a doua și nici Vestul doar o locomotivă când ne trebuie și în rest să ne pupe. O lectură interesantă pentru mine a fost Ivan Krastev (The Light that Failed). Un bulgar de-al nostru care face puțină lumină în raporturile est-vest, ce nu a mers bine și cum au apărut aceste resentimente puternice în ultimii ani.

Blamarea asta ultragiată și stridentă a Olandei dă bine la public, dar nu rezolvă fundamental problema. E nivel de grădiniță. Ca și toate poveștile că dacă cumpărăm nu știu ce nave, gata, se rezolvă problema. Au și olandezii politica lor internă ca și noi. Sunt sigur că nu stau toți la cină să se întrebe ce să facă să le treacă românilor supărarea. Ceea ce pentru noi e o temă primordială este pentru ei marginală. Să schimbi această dinamică are în engleză un nume care mie îmi place: statecraft. Asta înseamnă că avem de negociat cu Olanda sau cu statele care se opun, dar țările și administrațiile mature tac, studiază problema și văd ce au de făcut.

Statecraft este trecerea de la „să ne primească, dragă!”, la „vom adera fiindcă așa trebuie și fiindcă nu le-am lăsat de ales”. Eu cred că putem. Știu că putem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca o singura tara se (mai) opune aderarii Romaniei (si Bulgariei) la Schengen, problema este la acea tara (Olanda) si (cel mai probabil) este una incorecta, dictata de interese (mai mult sau mai putin) oculte. Nu ca n-am avea si noi problemele noastre, dar ale olandezilor par mai mari (si mai ticaloase).
  • Like 0
 • Strainii cei rai si romanii cei buni. Urcati la tribuna europeana unii dintre parlamentarii nostri au dat dovada de un romanism de mahala, zbierand chestii patriotarde de doi lei care mai mult enerveaza si arata marginimea mintii noastre. Daca unflandu-se bojocii in noi, credem ca rezolvam ceva, e absolut o prostie. Ma uitam la Rares Bogdan care tipa ceva cu tarisoara de se albastrise la fata exact ca sacoul.
  Ati spus ceva foarte corect:
  "Semnalizăm că nu este un obiectiv asumat de toată clasa politică să luptăm cu crima organizată."
  Exact.
  De 32 de ani incoace Romania mimeaza democratia, libertatea, justitia si toate celelalte.
  De ce? Pentru ca nu se doreste curatarea societatii de balast. Politicul e in toate afacerile. Din parlament pana la guvern, presedintie pana la administratia locala, politie, justitie. Toti au interese mai mari sau mai mici, depinde cat de puternic e fiecare, din ce retea interlopa face parte.
  Clasa politica e amestecata in comertul cu droguri, traficul de persoane, prostitutie si alte afaceri banoase care trec prin punctele de frontiera, porturi, aeroporturi. De unde miliardele adunate in averi colosale facute de niste indivizi care abia se pot exprima? Dupa ruinarea economiei, a industriei a venit randul afacerilor mari, care aduc sume imense. Ce poate fi mai profitabil?
  La mijlocul lunii septembrie Georgel Ivan dadea un interviu edificator. Cum? Cine e Georgel Ivan? E un director de la Agentia Nationala Antidrog. Cine e interesat poate cauta clipul. E socant. Dar pe nimeni din presa nu a interesat lucrul asta. Nu am vazut pe aici niciun comentariu, nicio reactie, nimic.
  Lumea merge mai departe, nu-i asa?
  O ardem in stil romanesc dand din gura, criticand Olanda si pe altii, stropsindu-ne la toti cum ca sunt prosti si noi destepti, apoi o luam cu slugile Europei, Europa cea rea si noi aia bunii si oropsitii.
  Politicul e corupt pana in maduva oaselor. Parlamentul e intesat de interlopi mai mult sau mai putin ascunsi. Mizeria porneste de acolo si cei din spatele asa-zisilor alesi sunt cei care invart afacerile necurate si produc banii.
  Pe romani nu-i intereseaza in schimb nu scapam de clisee, lamentari si gargara cat cuprinde.
  Problema e ca Uniunea Europeana vede si stie, dar mai mult decat sa ne puna conditii si sa apese pe niste constrangeri, nu poate face.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Argumentele mentionate de Tarile de Jos sunt valide si clar ca trebuie rezolvate. Dar nu cred ca acesta este motivul, ci anumite interese financiare si economice care cred ca ar avea ceva implicatii daca vom intra. Acum eu sunt pesimist ca vom intra pentru ca si daca vom rezolvat argumentele clasice ale Tarilor de Jos se vor gasi altele care sa blocheze aderarea. In plus nu stiu de ce Tarilor de Jos le este frica pentru ca oricum noi nu o sa reusim sa dezvoltam portul C-ta. Daca stiam am fi facut-o deja.
  • Like 0
 • Problema este gresit pusa de la bun inceput. In primul rand trebuie sa ne intrebam cine reprezinta Romania. Daca va veti uita bine veti observa de ce, cei care ne reprezinta nu au intersesul sa negocieze. Niste slugi ordinare!
  • Like 0
 • Majoritatea tarilor UE,chiar si cele fondatoare nu ar trece clasa cu MCV si exigentele Olandei in conditiile de emigratie ilegala si razboi contemporane!Chestia asta cu unanimitate de voturi are acelasi efect nociv ca si veto in CS ONU,trebuie schimbata pe majoritate!Altfel sigur ca eram departe de Aquis-ul comunitar,dar a fost o decizie politica ,nu este normal ca sa fie decisiv votul unui partid obscur din Olanda!Devine chiar penibil!
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Bine măcar ca am apucat sa aderam la NATO și UE. În rest, aderarea la Schengen sau moneda Euro sunt doar fițe. Premierul nostru, domn "Doctor" Ciuca este obișnuit mai mult cu ordinele, decât cu negocierile, deci ce sa negociem?
  • Like 0
 • În ceea ce privește ideile generale enunțate în articol, ele sunt corecte. România nu știe să negocieze inteligent și puternic cu statele partenere. Asta și fiindcă ai noștri au fost obișnuiți mereu cu ”să trăiți”, ”sărut mâna” și cu poziția ghiocelului. Dar negocierea trebuie să aibă și o fermitate anume, un pragmatism rece, nu numai rugăminți și ”sărut mâna”. Până aici totul e corect în articol. Dar se trece prea ușor peste întrebarea DE CE NUMAI SI NUMAI OLANDA se opune la intrarea noastră în Schengen? Bun, am înțeles: corupția, legile justiției, MCV-ul, bla-bla-bla-ul, dar totuși, astea nu sunt valabile și în cazul tuturor celorlalte state decidente? De ce numai Olanda se pune de-a curmezișul? E clar pentru oricine cu o fărâmă de logică faptul că Olanda are un interes propriu concret, care n-are legătură cu motivele oficiale de respingere. Fiindcă, repet, în acest caz s-ar opune și alte state. Judecând mai departe, nefiindu-ne deci frică de deducțiile logice, rezultă clar că putem noi să fim perfecțiunea întruchipată (deși chiar nu suntem, bineînțeles) că tot nu vom fi primiți dacă nu fecem pe plac unora, deci dacă nu servim unele interese practice, probabil economice. Acum, care sunt acestea nu știu exact și n-aș vrea să speculez. Zvonuri sunt, dar nu pot să mă bazez pe ele. Dar politicienii noștri de la vârf știu. Mai departe contează dacă ne asumăm ”sacrificiul” cerut de Olanda (neoficial, bineînțeles), dacă ne putem permite asta, sau le dăm cu flit și ne păstrăm intacte interesele noastre. Depinde, nu știu cum e mai bine. Dar ei, politicienii, știu. Problema e să facă cum e mai bine pentru țară, nu pentru ei pe persoană fizică, sau ca interes electoral, de partid. Oricum, dacă ne amintim, și înainte de aderarea la UE să vezi coincidență: a trebuit să privatizăm (oneros) Petrom-ul către OMV. Cu tot cu RESURSELE de hidrocarburi ale subsolului!!!!!!!!!! Se joacă dur în politica externă: vrei ceva, atunci oferi cât e nevoie. Dacă vrei. Dacă nu, nu. Numai noi românii nu știm și nici nu vrem să jucăm dur. N-am spus niciodată către UE: vreți cutare lucru de la noi (de exemplu închiderea unor termocentrale, sau solidaritatea la economia de energie), atunci AZI ne primiți în Schengen. Sau mai bine IERI, când ați închis și MCV-ul :-) Dar nu. Noi facem ce vor alții fără să cerem nimic în schimb. Ne dorim doar să fim băgați și noi în poză (pentru imagine electorală la intern) și să ni se dea vreo șapcă :-( :-(
  • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Mihai check icon
   Olanda nu ne vrea in Schengen din motivele cele mai uzuale si anume bani si voturi. Blocarea intratii Romaniei in Schengen este exploatata electoral de acest Rutte care este un fel de Orban olandez, ambii fiind din 2010 neintrerupt la putere. Defiland cu astfel de idei are votul si sustinerea extremistilor si isi pastreaza functia de prim ministru. Apoi e vorba de bani si chiar foarte multi pe care Olanda i-ar pierde. Multa lume nu stie ca vama produselor importate in UE se plateste in statul in care are loc intrarea. Deci orice bun care s-ar descarca in Constanta in loc de Rotterdam ar secatui bugetul olandez si l-ar rotunji pe al nostru. Si atunci se gasesc tot felul de motive cum ca e vorba de cersetori, crima organizata si alte gaselnite care oricum afecteaza Olanda la fel, fie ca suntem sau nu in Schengen. Parca si Finlanda a s-a opus la un moment dat si acum am scapat ocazia sa ii stresam cu aderarea lor la Nato asa cum a facut-o turcul. Iar cu Olanda treburile sunt foarte clare cat Rutte este la putere asa ca nu ne ramane decat noua, cetatenilor, solutia de a le boicota firmele si produsele daca ne resping si anul acesta.
   • Like 2
  • @ Mihai
   Foarte corect. Dar mi-e teamă că politicienii noștri o să-i pupe în continuare pe olandezi indiferent ce ne fac și o să spere că poate-poate, vreodată.... Nici vorbă să-i contreze ca să le forțeze mâna, așa cum ar trebui și ar merita. Ai noștri nu vor să supere pe nimeni, niciodată. Au suflet de slugă și nu știu ce e nici demnitatea, nici bărbăția, nici inteligența, nici slujba în folosul țării.
   • Like 1
  • @ Mihai
   Corect. Dar, pe langa pozitia lui Rutte mai este o problema de perceptie a omului de rand> Intr-o capitala europeana, cu fiica mea, am abordat un tinerel sa ne faca o poza. Relationare excelenta, baiatul, olandez, intreaba de unde suntem. A fost momentul cand am simtit ce inseamna segregarea, discriminarea. Retragerea a fost brusca, frizand mojicia. Ideea: perceptia mai mult decat negativa a multor olandezi. Si asta la nivel de tineret! Cam care va fi fiind situatia pentru cei mai in varsta?
   • Like 0
  • @ Diana Gheorghiu
   Mihai check icon
   De la indivizi de genul își ia Rutte voturile. În plus nu este persoana care să riște să le piardă pentru a face ceea ce trebuie și a da un semnal pentru a corecta anumite comportamente. Este pe stilul Merkel care în 2011 a decis să închidă centralele nucleare în favoarea celor pe gaz după incidentul de la Fukushima, mergând pe sentimentul popular deși aceasta urmă dau dependență iar acum riscă sa stea în frig.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   deci dupa dv ,,corupția, legile justiției, MCV-ul,, sunt bla, bla, bla, si olandezii cei rai nu vor sa ne primeasca pentru ca au interese. cu aceasta Teorie a Constipatiei ca mentalitate dominanata nici nu avem ce cauta in Schenghen. p.s. de Finlanda ati uitat
   • Like 1
  • @ Vasile Ostaciuc
   N-am zis că olandezii sunt răi. Niciun popor nu e mai rău ca altul. Ei își văd interesul propriu și și-l urmăresc cu pragmatism. Ceea ce noi nu vrem să facem niciodată.
   N-am zis de corupție, legile justiției, MCV că sunt ele însele bla-bla, ci retorica olandezilor este un bla-bla pe aceste teme. Adică aceste teme sunt folosite ca PRETEXT, când de fapt motivul opoziției lor este altul, pragmatic. Dar în politica externă (la fel și în cea intracomunitară) cred că știți că nu se pot spune lucrurile pe șleau. există o retorică ”politically correct”, de fațadă și există motivele reale și meschine din spate, care nu pot fi spuse oficial, deși toți de la vârf știu cum stă treaba. Mă mir că vă e greu să înțelegeți un lucru atât de simplu și credeți încă în basme cu Feți-Frumoși pentru naivi.
   Și să le luăm pe rând:
   -corupție e în orice stat, ba chiar și la nivelul Comisiei Europene (vezi achiziția oneroasă de vaccin anti-covid pe care se face acum Kovesi că o anchetează, dar de fapt sarcina ei e să ”spele” mizeria și să declare totul curat și uscat)
   - legile justiției au doar o mare miză și anume declararea Hotărârilor CJUE opozabile celor ale Curții Constituționale a României. deci dreptul european să prevaleze celui național. Lucru care va fi posibil dacă se modifică și Constituția. Deci până la urmă Comisia Europeană dorește restrângerea suveranității naționale și în acest aspect. Asta e toată miza, restul e chiar bla-bla.
   - MCV-ul, activ de atâția ani în mod exagerat, e acum clar pentru oricine gândește un pic că e doar un instrument de presiune al Comisiei Europene asupra României. E logic: dacă pot să aibă o lesă bună prin care să ne oblige la ce vor ei, indiferent de ce vrem noi, atunci de ce nu? Repet, încercați să faceți diferența dintre bla-bla-ul oficial și motivele uneori puturoase din spatele vorbelor frumoase. Dar nu ei sunt răi, ci noi suntem proști și slugarnici. Ei au dreptate să facă ce fac, că își apără interesele (marile puteri din UE, dar și Comisia în ansamblul său). Dar noi suntem proști și slugarnici că NU ne apărăm interesele, deși putem. Pe noi sunt supărat, nu pe ei. Pentru ei tot respectul; sunt tari și profită de fraieri ca noi.
   PS Finlanda nu ne mai face acum probleme. A rămas Olanda. De aia și ziceam: dacă pretextele pentru a ne bloca ar fi adevărate, cum doar Olanda le vede iar pentru restul țărilor decidente nu există aceste probleme? E clar că sunt cusute cu ață albă.
   • Like 0
 • Daca nici dupa 15 ani de la aderarea la UE nu am inteles ca in relatiile internationale nu conteaza decat interesul national si raporturile de forta suntem condamnati sa ramanem o periferie.
  Cat timp o sa ne dirijam doar dupa sfanta intelepciune populara ca "capul plecat sabia nu-l taie" sau"vorba dulce mult aduce" si alte prostii o sa primim doar resturile cazute de la mesele celor puternici, cei care stiu sa bata cu pumnul in masa cand e nevoie, care stiu sa arate ca nu se multumesc cu putin.
  • Like 1
 • Dar mai mult decât văicăreala tricoloră este mai ales socoteala multora că vom intra în ei ca'n brânză si vom zburda nederanjati p'acolo si mai dihai ca înainte.

  Eforturile logistice si actiunile umanitare desfăsurate de România pentru a ajuta Ucraina si comunitatea internatională în conflictul cu Rusia, mult mai consistente decât ale unora care ne blocheaza admiterea in Schengen, nu au fost dublate si de baletul diplomatic si lobbyingul atât de necesare în acest gen de întreprindere.

  Ca să nu mai vorbim de vesnica poveste în relatiile noastre cu vestul; una promitem alta facem, asortată cu lozinca păguboasă pe care o tinem în brațe de ani buni : lasă bă că astia e prosti si nu se prinde !
  • Like 2
  • @ KapetanMavromati
   E normal ca unii să vrea să ”zburde nederanjați” prin Europa. Nu e normal? Nu discut acum că unii de-ai noștri sunt infarctori iar alții corecți. Dar se tinde către un mare stat european. Ce e rău, principial vorbind, în a zburda toți prin el pe unde dorește fiecare? Prin România e rău că puteți și Dvs zburda de la Mangalia la Baia Mare? Nu. Atunci același lucru zic că nu e rău nici prin Europa.
   Am făcut foarte bine, noi românii, că am ajutat refugiații ucraineni. Am făcut-o din sentimente pur omenești, la nivel de cetățean simplu, fără a ne gândi la implicații (geo)politice. E corect și că suntem de partea Ucrainei și împotriva Rusiei în acest război nedrept. Dar nu atitudinea noastră față de Ucraina (care este corectă) ar trebui să ne dea binecuvântarea în relațiile cu statele europene. Deși e bine totuși ca la nivelul UE să existe o poziție unitară față de acest război și de fapt în orice ține de politica externă.
   În ceea ce privește relațiile noastre cu vestul. Chiar credeți că îi luăm de proști pe europeni / americani? Dacă avem așa cum ziceți o fățărnicie de tipul ”zicem ca ei și facem ca noi” asta uneori e rău, dar alteori e doar o formă de adaptare la unele cerințe / impuneri exagerate. Poate de multe ori ei sunt mai fățarnici decât noi. Ei zic că nu ne primesc în Schengen pe motive de corupție, legile justiției, MCV etc, dar de fapt vor să le oferim niște favoruri economice și atunci totul s-ar rezolva ca prin minune. N-ar mai fi nicio piedică. Dar mie mi-e că dimpotrivă, nu numai spunem, dar și facem toate tâmpeniile cerute de europeni: închiderea minelor, punerea pe butuci a economiei și în special a agriculturii (pentru a avea minimă concurență marii actori economici europeni), participarea la economia forțată de energie deși noi nu avem practic nevoie de asta etc etc. Să nu-mi spuneți că îi credeți pe ei sfinți iar noi, numai noi, avem toate păcatele...
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult