Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Schimbăm agenda: într-o acțiune fără precedent, cetățenii se revoltă contra fake news-ului guvernamental și cer autostrăzi

Moldova vrea autostradă

Foto: Facebook Iulian Boia

În zgomotul asurzitor provocat de petardele aruncate de pe scena politică, vacarmul întreținut de liderii zilei te-ar face să crezi că tot românul se culcă și se trezește cu gândul la săracii pușcăriași ai țării.

Ar merita, bieții de ei, fie că-s politicieni care au primit șpagă sau violatori și tâlhari la drumul mare, să primească premii în bani de la buget și vile cu slugi plătite de stat. Prin sentință judecătorească definitivă cei mai răi să fie răsplătiți cu dreptul de a-și ispăși parte din pedeapsă în jacuzzi, cu șampania și pahare din cristal în mână și fete de protocol de-a stânga și de-a dreapta, în bikini.

Dacă te uiți la televizor, ești cât-cât să crezi că tot poporul e-n stare să iasă mâine pe stradă ca să-i apere cu piepturile goale pe membrii comisiei Iordache, să se pună scut în fața lui Liviu Dragnea, să-i așeze covor roșu Vioricăi Dăncilă pentru că e o doamnă pacifistă care ne vrea binele. Te-ai aștepta să meargă la porțile închisorilor cetățenii sătui de abuzurile Justiției, să taie gratiile cu flexul și să-și scoată afară, la lumină, infractorii sărmani, frați vitregiți de o Justiție rea și victime ai unui stat strâmb ce i-a pedepsit să stea în 2 metri pătrați după ce au omorât semeni, au violat, au tâlhărit, au furat, au devalizat.

Urmăriți-i pe politicienii de la putere, au ajuns să stăpânească arta de a vorbi fără subiect explicit în propoziții și fraze, neasumându-și niciun strop de responsabilitate: se dorește/ se vrea/ s-a votat/ s-a hotărât/ s-a decis/ s-a vorbit/ se vorbește/ s-a propus sau nu s-a vrut/ nu s-a dorit/ se vehiculează în spațiul public. Ai spune că ei sunt instrumente nevinovate în mâinile unei ființe suprapământești care se distrează dându-le falsa impresie că sunt la putere, spre a le arăta apoi că deși au majoritate de 60%, toate instituțiile în subordine și mai ales guvern, dacă sus, în Ceruri, nu se vrea, atunci nu se face.

Intrând abrupt în România paralelă lor, vezi adevăratele griji ale poporului. În acest week-end, peste 1000 de șoferi din Moldova, adunați pe rând din toate județele, au venit spre București cerând autostradă. După 30 de ani de la căderea comunismului, județele din Est nu sunt legate nici de Ardeal, nici de București, nici de Constanța. E85 - București- Suceava este cimitir pentru mii de conducători auto și familiile lor.

Dacă politicienii aflați la putere ar vrea cu adevărat un proiect de Centenar, ar trebui să-și propună să-i ajute pe români să se vadă mai ușor, să ajute familiile să se reunească prin autostrăzi și căi ferate pe care să se meargă decent, măcar cu 120 de kilometri la oră.

Astăzi, Moldova, Ardealul și Sudul par trei țări separate. Spre Vest, cei care vor să ajungă de la Iași la Timișoara fac 9 ore și 15 minute la volan, la o viteză medie între 70-80 de km/ oră. Cu trenul e o aventură. Vă puteți imagina că în secolul în care trăim te urci în vagon la ora 18.15 în Iași și cobori la destinație a doua zi, aproape de ora 12? Nu mai puțin de 17 ore durează o călătorie pe calea ferată Iași - Timișoara, tren direct. București-Iași pe șoseaua ucigașă se face în 6 ore, cu trenul ajungi în 7 ore. De la București la Buzău faci 2 ore cu mașina (133 kilometri) sau între 2 și 3 ore cu trenul (128 kilometri). Cu elicopterul Armatei, spre Zilele Eroilor, zbori 15 minute, pentru că poți.

România e țara blocată în stereotipii trăite pe pielea proprie, unde se merge bară la bară cu nervii întinși la maximum și cu mici bucăți pe care apeși pedala cu o medie de 70 km/ h.

Nu-i veți vedea în aceste zile pe politicienii zilei vorbind despre autostrăzile care să lege Moldova de București și Ardeal, dar nici despre drumul expres Craiova-Pitești. Nici nu le pasă, nici nu se pricep, nici nu au adus pe alții care să se priceapă. În mod ciudat, până și mitul PSD care se trage din comuniști, dar dispune de cadre bune, profesioniști bine pregătiți, a fost distrus în ultimii ani. Guvernarea țării arată ca după tsunami - când pe mal au ajuns numai bucăți de fier ruginit, nave pe care le credeam scufundate, sticle din plastic cauciucuri uzate și hoituri urât mirositoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Clasa cleptocrată, mincinoasă și parazită trebuie aruncată de urgență peste bord.
    Orice secundă în plus petrecută cu acești oameni la conducere, ne poate periclita și mai grav viitorul,
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult