Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Schimbare în ritualul botezului, inițiată de ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: cum a fost botezată fetița Prințului Nicolae, nepotul Regelui Mihai

botez fiica Nicolae de Romania - captura

Foto. captura Facebook

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, a recomandat preoţilor din judeţ că evite scufundarea cu capul în apă a bebelușilor, la botez. Reacția vine după ce recent la Suceava un copil a murit la scurt timp după ce a fost botezat. 

„Am dat aceste îndrumări ca preotul care nu are siguranță, nu are încredere în el, se îndoiește, neapărat nu el trebuie să facă botezul. Chemi că sunt colegi, vecini, în cuprinsul protopopiatului, și este obligatoriu ca să fii însoțit și ajutat.

Preotul care e solicitat să boteze trebuie neapărat să se dumirească el ce e cu copilul - este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă. Unii spun că e copilul pe moarte și-l botează și așa. Păi dacă el e pe moarte și-l botezăm, adică hai să ne grăbim... Cine acceptă așa ceva, grabă această, nu-i de recomandat, Doamne ferește. Însă, oricum ar fi, tot e pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să știți. Eu m-am temut și mă tem. Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine urc munții, fac alpinism", a spus ÎPS Calinic, arhiepiscopul de Argeș și Muscel, potrivit digi24.ro.

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a condus, în ianuarie, slujba de creștinare a fiicei lui Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, și a soției sale Alina-Maria, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. În imagini se observă că în timpul botezului bebelușul nu este cufundat cu capul în apă.  

Foto captura

Pe de altă parte, alte voci din cadrul Bisericii Ortodoxe Române susțin că ritualul scufundării bebelușului în apă la botez trebuie păstrat. Arhiepiscopul Tomisului subliniază că procedurile apar în Sfintele Canoane. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, citat de Hotnews.

Un bebeluș de șase săptămâni din Suceava a făcut stop cardiac în urmă cu două săptămâni după ce a fost scufundat în apă, la botez, la biserica „Sfinții Constantin și Elena” din localitate. La autopsie i s-a găsit lichid în plămâni. Procurorii au deschis o anchetă, iar preotul care a botezat copilul este urmărit penal. 

Imaginile de la botezul fiicei lui Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, și a soției sale Alina-Maria:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    N-am înțeles de ce trebuie să fie gol copilul.
    • Like 0
  • Mai slăbiți-ne, domnilor din BOR cu arhiepiscopul de Tomis, sau cum s-o fi socotind el, Nu vreți să vedeți că în aparență, cel puțin în ochii publicului serios, nu poate trece decât un biet om caraghios și inconștient de poziția pe care o ocupă deja de prea multă vreme - în mod ciudat. Pentru că prin repetatele sale gafe descărcate prin media se face de râs pe el, ca om, darămi-te ca reprezentant al cultului și scade din prestigiul Bisericii Ortodoxe Române în loc să contribuie la ridicarea acestuia..
    • Like 6


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult