Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Schimbare în ritualul botezului, inițiată de ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: cum a fost botezată fetița Prințului Nicolae, nepotul Regelui Mihai

botez fiica Nicolae de Romania - captura

Foto. captura Facebook

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, a recomandat preoţilor din judeţ că evite scufundarea cu capul în apă a bebelușilor, la botez. Reacția vine după ce recent la Suceava un copil a murit la scurt timp după ce a fost botezat. 

„Am dat aceste îndrumări ca preotul care nu are siguranță, nu are încredere în el, se îndoiește, neapărat nu el trebuie să facă botezul. Chemi că sunt colegi, vecini, în cuprinsul protopopiatului, și este obligatoriu ca să fii însoțit și ajutat.

Preotul care e solicitat să boteze trebuie neapărat să se dumirească el ce e cu copilul - este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă. Unii spun că e copilul pe moarte și-l botează și așa. Păi dacă el e pe moarte și-l botezăm, adică hai să ne grăbim... Cine acceptă așa ceva, grabă această, nu-i de recomandat, Doamne ferește. Însă, oricum ar fi, tot e pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să știți. Eu m-am temut și mă tem. Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine urc munții, fac alpinism", a spus ÎPS Calinic, arhiepiscopul de Argeș și Muscel, potrivit digi24.ro.

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a condus, în ianuarie, slujba de creștinare a fiicei lui Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, și a soției sale Alina-Maria, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. În imagini se observă că în timpul botezului bebelușul nu este cufundat cu capul în apă.  

Foto captura

Pe de altă parte, alte voci din cadrul Bisericii Ortodoxe Române susțin că ritualul scufundării bebelușului în apă la botez trebuie păstrat. Arhiepiscopul Tomisului subliniază că procedurile apar în Sfintele Canoane. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, citat de Hotnews.

Un bebeluș de șase săptămâni din Suceava a făcut stop cardiac în urmă cu două săptămâni după ce a fost scufundat în apă, la botez, la biserica „Sfinții Constantin și Elena” din localitate. La autopsie i s-a găsit lichid în plămâni. Procurorii au deschis o anchetă, iar preotul care a botezat copilul este urmărit penal. 

Imaginile de la botezul fiicei lui Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, și a soției sale Alina-Maria:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    N-am înțeles de ce trebuie să fie gol copilul.
    • Like 0
  • Mai slăbiți-ne, domnilor din BOR cu arhiepiscopul de Tomis, sau cum s-o fi socotind el, Nu vreți să vedeți că în aparență, cel puțin în ochii publicului serios, nu poate trece decât un biet om caraghios și inconștient de poziția pe care o ocupă deja de prea multă vreme - în mod ciudat. Pentru că prin repetatele sale gafe descărcate prin media se face de râs pe el, ca om, darămi-te ca reprezentant al cultului și scade din prestigiul Bisericii Ortodoxe Române în loc să contribuie la ridicarea acestuia..
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult