Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Schimbare majoră în fiscalitate anunțată de Guvern: firmele cu o cifră de afaceri sub 1 milion de euro vor plăti un impozit de 1 la sută din cifra de afaceri, în loc de 16 la sută din profit

Ionuț Mișa

Foto: Inquam Photos

Guvernul a decis o serie de schimbări majore în ședința de joi. Una dintre acestea este reprezentată de introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro pe an. Acesta va înlocui, pentru 450.000 de firme, actualul impozit pe profit de 16%. 

Taxa de solidaritate își schimbă denumirea și crește

O altă schimbare a fost anunțată de ministrul Finanțelor: angajatorii vor plăti, începând de la 1 ianuarie 2018, după mutarea contribuțiilor sociale la angajați, o „contribuție asiguratoare pentru muncă”, în valoare de 2,25%. Este redenumirea „taxei de solidaritate”, pe care inițial ministrul Mișa o anunțase la 2 la sută. 

Ministrul Finanțelor a declarat, la începutul ședinței de guvern, că toate contribuțiile rămase în sarcina angajatorului după transferarea CAS la angajați, de 2,75% în prezent, „scad la 2,25%”. 

„Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% și vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale", a declarat ministrul Finanțelor.

Găsiți aici proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal, iar aici nota de fundamentare.

La rândul său, Liviu Dragnea, prezent la Târgul Indagra, a comentat că „nu a fost vorba niciodată de o taxă de solidaritate”.

Măsuri antievaziune

Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA „decât dacă există probe materiale că respectivul agent a intrat în contact cu firmele evazioniste. Acum, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a anunțat ministrul Finanțelor.

Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută

Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, potrivit News.ro

„Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute.”, a detaliat ministrul Finanţelor.

El a precizat, totodată, că vor creşte cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici: ”Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va creşte de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil faţă de 100 de lei în prezent.”

Ionuţ Mişa a vorbit şi despre reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor, el spunând că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

”Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului (...) Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă”, a afirmat ministrul.

Mişa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuţia asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator.

Conform ministrului Finanţelor, cei care desfăşoară activităţi independente nu vor mai plăti contribuţii sociale la nivelul veniturilor din aceste activităţi, ci la nivelul salariului minim pe economie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Economia e o stiinta mai exacta decat Politica!!!...e un fel de a spune mediului de afaceri ca vor rezista numai profesionistii care inteleg cu adevarat ce inseamna competitia si si-o asuma. Vom cobora un pic cu picioarele pe pamant, nu e nimic rau in eradicarea disparitatii si in cresterea raspunderii sociale a tuturor participantilor la "traficul economic" in fapt a cresterii competitivitatii agentilor economici. Banii buni se fac numai in echipa cu perfomeri! Struto-camilele economice vor fi pe cale de disparitie, suntem pe drumul cel bun! In spatele acestei revolutii se afla oameni scoliti sa "separe apele"(Florin Georgescu, prim­vice­guvernator al BNR, şi de Gheorghe Gherghina, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, Dragnea si ai lui sunt doar beneficiarii daca au inteles ca buba trebuie sparta ca sa se vindece!!!). Numai cine risca va castiga. ;) Si alte sisteme economice au cunoscut astfel de "revolutii", de curand Irlanda si le-a mers extrem de bine. Si ei consuma alcool cam la fel ca noi deci nu trebuie sa ne temem. :))))))))))))) Uite aici cum se face: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tigrul_Celtic
    • Like 0
  • Lenin, Iliescu și barocamera de la Spitalul de arși.

    Cu 60 de ani în urmă, pe vremea când venerabilul edecar își desăvârșea tehnicile de manipulare-dezinformare la școala KGB-ului moscovit, se implementase deja metoda scool after scool. Ei bine, lecțiile se țineau la mausoleul lui Lenin din Piața Roșie. Aici, tânărul învățăcel a aflat că moaștele celebrului înaintaș se păstrează într-o camera barică, sute de ani și că închinăciunea ateistă se face de la dreapta spre stânga și nu invers. Tot aici, în poziția în genunchi, i s-a repartizat din arhiva de cadre și consoarta. Revenit acasă și după alte decenii de perfecționare în culegerea de cerculețe pe pajiștile unde Ceașcă și Odioasa petreceau clipe de relaxare, viitoarea cucuvea s-a înfățișat la "revuluție", și-a căsăpit stăpânul, după care a cucerit inima românilor și s-a ales președinte cu 82%. Cultivând în ogorul politicii dâmbovițene sămânța ideologiei socialiste, nu, social-democrate, dă mai bine la bobor, același stângist, și-a creat o armată de ciraci gata să-i ducă mai departe învățătura găunoasă. Odată viitorul asigurat, s-a gândit și la anii senectuții și la modul de conservare a mădularelor sale, atunci când păcatele îl vor ajunge. Așa s-a născut ideea achiziționării, din banii aceluiași bobor, a unei camere barice amplasată în incinta spitalului de arși și nu în a celui de boli contagioase. Vajnicul discipol Bănicioiu a desăvârșit lucrarea cu nădejdea că aici, în mediu steril, se vor putea executa și moaștele idolului său, atunci când va trece în amintire și la lada de gunoi a istoriei. Ce n-a prevăzut bătrânul edecar e faptul că niște nenorocite de bacterii nozocomiale abia-l așteaptă, camera barică asigurându-le un mediu perfect de înmulțire și de spor la descompunere. Așa că românii pot să-și ia adio de la nădejdea că vor căpăta un nou rând de moaște la care să se închine.
    • Like 0
  • E o mare prostie, va distruge tot ce e mic .Vor ramane dragnea si altii ca el !
    • Like 0
    • @ Gabriela Apostol
      ...nici nu stiti cata dreptate aveti, ii vor forta pe cei mici sa-si urmeze visul de a deveni mari! Cei ce vor depasi plafonul de 1 mil de euro ar trebui impozitati mai putin pentru a dezvolta mediul de afaceri competitiv(am inteles ca vor exista alte 2 sau chiar 3 trepte de impozitare pentru acestia)! Nu e sigur...doar daca Justitia nu va ramane libera si baronii locali nu mai pot face inginerii financiare ca pana acum cu alte cuvinte buba s-a spart! Uite ca incet incet si socialistii se dau pe brazda! :) Cred ca l-au citit pe Einstein care spunea ca o sa ai alte rezultate doar daca faci lucrurile altfel. ;)
      • Like 0
  • Daniel vs Kiril.

    La finalul liturghiei prilejuită de sărbătoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, cei doi patriarhi au ținut predici credincioșilor adunați în Dealul Mitropoliei. Dacă patriarhul Daniel a invocat, între alții, martiriul victimelor sec. XX în timpul regimului comunist, ei bine, Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, s-a referit la aceeași martiri numindu-i atei, ferindu-se să condamne implicit acel regim politic. Adevărul este că amândoi întâi-stătătorii bisericilor ortodoxe Române și respectiv Ruse, au comis o eroare ce ține de istoria acelor vremuri. Corect ar fi fost să se invoce martiriul victimelor regimului bolșevic, nicidecum ateu sau comunist.
    • Like 0
    • @ Bajea George
      L finalul acestei liturghii inca mai existam . La finalul liturghiei urmatoare , nu se stie ! Poate vom mai fi , dar nu aici !
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Sunt duși cu pluta. Măsura distruge orice făbricuță authotnă care poate lucra pentru ceva firmă mai mare de afară și aducea valută în țară. Deci dacă tu produci un echipament vândut la 200 de euro la care materia primă te costă 160 și angajații 30 ca să nu mai vorbim de energie și alte costuri ești practic scos din economie. Ce să mai vorbim dacă vrei să retehnologizezi linia de producție. În schimb dacă ai o frizerie nici nu simți diferența, chiar s-ar putea să fie mai bine în cazul în care nu făceai deja evaziune.
    Iar se bagă P$D-ul cu bocancii în economie și se mai miră lumea că iese ce iese. Bineînțeles că tot noi vom deconta...
    • Like 0
    • @ Mihai
      ...angajeaza un profesionist in marketing si ai sa te dezvolti! :)
      • Like 0
    • @ Adi Toader
      Mihai check icon
      Joke of day
      • Like 0
  • Dacă mă iau după cele mai recente ziceri în fața camerelor video,salariul minim pe economie va fi majorat de la 1450 lei/lună la angajații din privat,pînă la 1900 lei/lună,iar impozitul pe venit se va reduce de la 16% pînă la 10%.Acum mă întreb dacă în privat salariul minim va fi 1900 lei,la stat se va menține regula salariul minim din privat+25%,regulă instituită de Ponta de pe vremea cînd era prim ministru?Adică se menține discriminarea?
    • Like 0
  • Cum sa impozitezi cifra de afaceri ? O firma poate avea o cifra de afaceri foarte mare dar sa mearga pe foarte putin profit , depinde de activitate de clientii cu care face afaceri , etc . Cosecinta va fi catastrofala :
    1- orice investitie in modernizare si confort creste cifra de afaceri exponential .
    2 - Cum se va face deducerea de sf de ani din cifra de afacere?
    3 - Daca eu am o firma de proiectare , voi fi nevoit sa nu mai dau chitanta tuturor proiectelor , pentru a nu-mi creste cifra de afaceri . ceea ce este record in RO. Piata neagra va creste .
    • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Cred că scrii din amintiri,azi se pot emite bonuri fiscale pînă la o anumită valoare,și de la acea valoare în sus se emit facturi...De unde pînă unde chitanțe?Dacă mai scriai și ,,tai chitanță” era perfect,ai fi putut să te angajezi la poliție fără examen,din sursă externă,cum se întîmplă cu cei care au pile.
      • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      1 nu e obligatoriu...depinde de puterea de cumparare a pietei si de strategiile de marketing folosite.
      2 pai simplu, 1% din ea pana intr-un milion facturati nu neaparat incasati si in trepte pentru alte niveluri ale cifrei de afaceri ceea ce ne forteaza sa fim competitivi daca vrem mai mult.
      3 daca nu-ti vei permite sa realizezi o marja de profit de 6,25% din cifra de afaceri cam ai dreptate, dar asta e gandire de invins pe care nu ne-o permitem. Cred ca intrebarea era: oare mai pot sa lucrez la negru? :))))))))))))...(totusi pe bune, ai contracte in valoare de peste 1 mil de euro si nu vrei sa contribui la dezvoltarea Romaniei?)

      ...poate nu munca la negru e dauna majora cat INSTABILITATEA PIETELOR, dar progresul uneori are nevoie de un sut in fund ca sa reactioneze. Desteapta-te romane...! In fond economia functioneaza pentru binele tuturor conform filozofiei socialiste pe care nu am votat-o. Fara raspundere sociala ce am deveni? Hai ca se misca bine BNR-initiatorul in fapt al acestor schimbari.
      • Like 0
  • Impozitul pe cifra de afaceri ar putea avea o noimă doar dacă acesta ar fi diferenţiat în funcţie de genul activităţii. Dacă se aplică nediferenţiat, unele firme vor fi în mod net dezavantajate în raport cu altele, ceea ce contravine principiului constituţional cuprin în art. 56
    ART. 56
    Contributii financiare
    (1) Cetătenii au obligatia să contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice.
    (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure asezarea justă a sarcinilor fiscale.
    • Like 1
    • @ Gheorghe Anton
      ...extraordinara "acuitate vizuala"! Cine nu risca nu castiga.
      • Like 0
  • Mda, si niici nu vor alunga o si mai mare parte a economiei in subteran. Nuu nu. Idiotii astia chiar cred ca daca reintroduc fumaritul, isi acopera tampeniile care vor arunca in aer tara anul viitor? Pogea parca a incercat schema asta, si urmarea a fost desfiintarea catorva zeci de mii de firme mici, care de bine, de rau, contribuiau la buget. Impozitul pe CA nu e niciodata o ideie buna, daca vrei sa scoti profitul din subteran sa-l impozitezi, umbli la legislatia fiscala si inchizi portitele. Dar atunci clientii de unde ar mai "trai"? Aiureala asta ar face bine sa se intoarca in putul gandirii celui care l-a trantit in media.
    • Like 1
  • Moka check icon
    ce va mirati atata.
    1% din CA a firmelor cu CA<1m eur este > decat 16%/10% pe profitul firmelor cu CA<1m eur.
    Practic vor incasa mai mult.
    Problema este ca nu se consulta cu nimeni oamenii astia si nu vor sa asculte nici o parere.
    • Like 1
    • @ Moka
      Daca nu ma insel, vor plati mai mult cei cu o rata a profitabilitatii mai mica decat 6% - considerand impozitul actual de 16%, respectiv mai mica de 10% - pentru cazul in care impozitul pe profit se reduce la 10%. Ca urmare, probabil ca nu vor fi afectate chiar toate firmele cu CA<1mil, insa destul de multe. Dar, intr-adevar, problema principala este cea enuntata de dumneavoastra in finalul comentariului.
      • Like 1
    • @ Moka
      ...foarte bine, daca esti roman si faci afaceri da ceva mai mult si celor datorita carora se intampla asta, daca esti ignorant si oportunist asta nu inseamna ca te poti lepada de obligativitatea raspunderii sociale! Scopurile scuza mijloacele! De exemplu: Tinerii vor putea să ia credite fără dobândă garantate de stat până la suma maximă de 40.000 de lei, pentru a-şi plăti studiile, chiria sau pentru a-şi construi locuinţa. Această măsură urmează să fie implementată de la 1 ianuarie 2018. Trebuie sa privim in ansamblu aceasta revolutie! E o strategie de castig-castig. Daca vom reusi sa implementam raspunderea sociala in politicile liberale ne atingem scopurile(pana si Bill Gates a dat un semnal in acest sens declarand ca salvarea liberalismului este raspunderea sociala). Se alimenteaza frici individuale mai mult decat frica primordiala criza.economica.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult