Foto: Inquam Photos
Guvernul a decis o serie de schimbări majore în ședința de joi. Una dintre acestea este reprezentată de introducerea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro pe an. Acesta va înlocui, pentru 450.000 de firme, actualul impozit pe profit de 16%.
Taxa de solidaritate își schimbă denumirea și crește
O altă schimbare a fost anunțată de ministrul Finanțelor: angajatorii vor plăti, începând de la 1 ianuarie 2018, după mutarea contribuțiilor sociale la angajați, o „contribuție asiguratoare pentru muncă”, în valoare de 2,25%. Este redenumirea „taxei de solidaritate”, pe care inițial ministrul Mișa o anunțase la 2 la sută.
Ministrul Finanțelor a declarat, la începutul ședinței de guvern, că toate contribuțiile rămase în sarcina angajatorului după transferarea CAS la angajați, de 2,75% în prezent, „scad la 2,25%”.
„Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% și vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale", a declarat ministrul Finanțelor.
Găsiți aici proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal, iar aici nota de fundamentare.
La rândul său, Liviu Dragnea, prezent la Târgul Indagra, a comentat că „nu a fost vorba niciodată de o taxă de solidaritate”.
Măsuri antievaziune
Firmele nu vor mai putea fi cercetate penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA „decât dacă există probe materiale că respectivul agent a intrat în contact cu firmele evazioniste. Acum, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a anunțat ministrul Finanțelor.
Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută
Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, potrivit News.ro
„Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute.”, a detaliat ministrul Finanţelor.
El a precizat, totodată, că vor creşte cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici: ”Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va creşte de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil faţă de 100 de lei în prezent.”
Ionuţ Mişa a vorbit şi despre reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor, el spunând că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.
”Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului (...) Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă”, a afirmat ministrul.
Mişa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuţia asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator.
Conform ministrului Finanţelor, cei care desfăşoară activităţi independente nu vor mai plăti contribuţii sociale la nivelul veniturilor din aceste activităţi, ci la nivelul salariului minim pe economie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu 60 de ani în urmă, pe vremea când venerabilul edecar își desăvârșea tehnicile de manipulare-dezinformare la școala KGB-ului moscovit, se implementase deja metoda scool after scool. Ei bine, lecțiile se țineau la mausoleul lui Lenin din Piața Roșie. Aici, tânărul învățăcel a aflat că moaștele celebrului înaintaș se păstrează într-o camera barică, sute de ani și că închinăciunea ateistă se face de la dreapta spre stânga și nu invers. Tot aici, în poziția în genunchi, i s-a repartizat din arhiva de cadre și consoarta. Revenit acasă și după alte decenii de perfecționare în culegerea de cerculețe pe pajiștile unde Ceașcă și Odioasa petreceau clipe de relaxare, viitoarea cucuvea s-a înfățișat la "revuluție", și-a căsăpit stăpânul, după care a cucerit inima românilor și s-a ales președinte cu 82%. Cultivând în ogorul politicii dâmbovițene sămânța ideologiei socialiste, nu, social-democrate, dă mai bine la bobor, același stângist, și-a creat o armată de ciraci gata să-i ducă mai departe învățătura găunoasă. Odată viitorul asigurat, s-a gândit și la anii senectuții și la modul de conservare a mădularelor sale, atunci când păcatele îl vor ajunge. Așa s-a născut ideea achiziționării, din banii aceluiași bobor, a unei camere barice amplasată în incinta spitalului de arși și nu în a celui de boli contagioase. Vajnicul discipol Bănicioiu a desăvârșit lucrarea cu nădejdea că aici, în mediu steril, se vor putea executa și moaștele idolului său, atunci când va trece în amintire și la lada de gunoi a istoriei. Ce n-a prevăzut bătrânul edecar e faptul că niște nenorocite de bacterii nozocomiale abia-l așteaptă, camera barică asigurându-le un mediu perfect de înmulțire și de spor la descompunere. Așa că românii pot să-și ia adio de la nădejdea că vor căpăta un nou rând de moaște la care să se închine.
La finalul liturghiei prilejuită de sărbătoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, cei doi patriarhi au ținut predici credincioșilor adunați în Dealul Mitropoliei. Dacă patriarhul Daniel a invocat, între alții, martiriul victimelor sec. XX în timpul regimului comunist, ei bine, Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, s-a referit la aceeași martiri numindu-i atei, ferindu-se să condamne implicit acel regim politic. Adevărul este că amândoi întâi-stătătorii bisericilor ortodoxe Române și respectiv Ruse, au comis o eroare ce ține de istoria acelor vremuri. Corect ar fi fost să se invoce martiriul victimelor regimului bolșevic, nicidecum ateu sau comunist.
Iar se bagă P$D-ul cu bocancii în economie și se mai miră lumea că iese ce iese. Bineînțeles că tot noi vom deconta...
1- orice investitie in modernizare si confort creste cifra de afaceri exponential .
2 - Cum se va face deducerea de sf de ani din cifra de afacere?
3 - Daca eu am o firma de proiectare , voi fi nevoit sa nu mai dau chitanta tuturor proiectelor , pentru a nu-mi creste cifra de afaceri . ceea ce este record in RO. Piata neagra va creste .
2 pai simplu, 1% din ea pana intr-un milion facturati nu neaparat incasati si in trepte pentru alte niveluri ale cifrei de afaceri ceea ce ne forteaza sa fim competitivi daca vrem mai mult.
3 daca nu-ti vei permite sa realizezi o marja de profit de 6,25% din cifra de afaceri cam ai dreptate, dar asta e gandire de invins pe care nu ne-o permitem. Cred ca intrebarea era: oare mai pot sa lucrez la negru? :))))))))))))...(totusi pe bune, ai contracte in valoare de peste 1 mil de euro si nu vrei sa contribui la dezvoltarea Romaniei?)
...poate nu munca la negru e dauna majora cat INSTABILITATEA PIETELOR, dar progresul uneori are nevoie de un sut in fund ca sa reactioneze. Desteapta-te romane...! In fond economia functioneaza pentru binele tuturor conform filozofiei socialiste pe care nu am votat-o. Fara raspundere sociala ce am deveni? Hai ca se misca bine BNR-initiatorul in fapt al acestor schimbari.
ART. 56
Contributii financiare
(1) Cetătenii au obligatia să contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure asezarea justă a sarcinilor fiscale.
1% din CA a firmelor cu CA<1m eur este > decat 16%/10% pe profitul firmelor cu CA<1m eur.
Practic vor incasa mai mult.
Problema este ca nu se consulta cu nimeni oamenii astia si nu vor sa asculte nici o parere.