Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Schimbări pentru PFA. Guvernul modifică legea privind funcționarea și înregistrarea PFA-urilor

În Monitorul Oficial de miercuri, 19 octombrie 2016, a fost publicată legea ce adoptă mai multe modificări fundamentale privind funcționarea și înregistrarea persoanelor fizice ce desfășoară activități economice cunoscute ca și persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și întreprindere familială (IF).

Legiuitorul introduce un număr maxim de salariați pe care îi poate avea o astfel de persoană și un număr maxim de activități – coduri CAEN - pe care le poate presta. Foarte important: legea nu dispune asupra profesiilor independente reglementate de legi speciale.

În prezent sunt înregistrate probabil aproximativ 200.000 de PFA-uri.

Consultați actul normativ aici!

Legea definește mai exact noțiunea de patrimoniu de afectațiune, ca totalitatea drepturilor și obligațiiilor unei presoane fizice. Acest patrimoniu este dat patrimoniului de afaceri, deci către activitatea de afaceri. Ca să fiu mai exact, mi se pare o delimitare foarte bună a acestui patrimoniu și din perspectiva noii legi a insolvenței personal. PFA-ul poate să intre în insolvență și atunci este foarte bine să se delimiteze patrimonul afacerii de patrimoniul personal.

Din punctul celorlalte modificări, unele sunt binevenite, unele sunt formale. Observăm că se păstrează clasificarea de persoanaă fizică autorizată cea care desfășoară activitatea individual și se limtează numărul de salariați la trei, respectiv li se reduce numărul de obiecte CAEN la cinci. Poate e bine, poate e rău, vom vedea în timp.

Dacă ar fi să mă întrebați pe mine de limitarea acestor persoane la trei eu o văd ca pe o limitare a dreptului la muncă. De ce să nu să pot angaja la un PFA, dacă l-am înregistrat la Registrul Comerțului și plătește taxele? De ce nu ar putea să aibă mai mulți angajati? Eu vâd acest lucru mai mult ca o tendință de a brusca un pic aceste PFA -uri să treacă către microîntreprinderi. Celelalte două forme de organizare, respectiv întreprinderea individuală sau asociația familială, primesc restricții de a avea mai multi salariați și de a avea maximum 10 obiecte de activitate. Din punctul de vedere al actului normativ în sine mi se pare totuși un pic ciudată această restrâgere a numărului de salariați. Asta ce înseamnă? Că dacă un PFA are deja cinci salariați ar trebui să concedieze doi, nu? Acesta este efectul reglemetării, lucru pe care eu nu îl accept.

Notă: dacă la sediul profesional, imobil cu destinaţie de locuinţă, nu se desfăşoară nicio activitate economică atunci se va depune o declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură privată, prin care se atestă faptul că la sediul profesional nu desfăşoară activitate economică.

În rest observăm că se modifică și procedurile de înregistrare, dar nu foarte mult, este cam aceași Mărie, un pic modificată, adaptată la vremurile de azi. Să nu uităm că ordonanța aceasta cu desfășurarea activității de către persoana fizică a fost adoptată în 2008 - OUG nr 44/2008 - , iar între timp s-au mai modificat timpurile și vremurile pentru că a apărut Codul Civil ca lege de bază a activităților umane. Codul civil a venit și a delimitat cât de cât noțiunea de patrimoniu.

În încheiere apreciez că avem un act normativ cu un text calitativ superior, apropiat de Codul Civil atât ca noțiune, cât și ca funcționalitate a noțiunilor de patromoniu, de activitate economică, de întreprindere, iar când folosesc noțiunea de întreprindere e clar că nu mă refer la societatea din legea 31/1990 a societăților ci o intreprindere ca fiind o formă de organizare a persoanei fizice ce face activități economice.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si daca am mai mult de 5 coduri Caen trebuie să renunț la unele din ele???
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult