Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Angajatorii care încadrează șomeri sau absolvenți primesc subvenții semnificative

Angajatorii care încadrează șomeri sau absolvenți sau șomerii care își mută domiciliul la o distanță mai mare de 50 km pentru încadrarea în muncă primesc subvenții semnificative.

În Monitorul Oficial nr. 773 din 4 octombrie 2016 a fost publicată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Consultați actul normativ aici!

Actul normativ analizat astăzi aduce câteva facilități foarte mari persoanelor ce angajează șomeri sau chiar șomerilor ce se angajează în alte localități decât cele de domiciliu.

Pentru perioada 2014 – 2020 România are alocate fonduri europene pentru dezvoltarea capitalului uman. Dacă aceste fonduri nu sunt utilizate, atunci se vor pierde din resurse.

Din surse naționale și europene se vor acorda multiple facilități persoanelor aflate în șomaj ce fie își găsesc un loc de muncă, fie își mută domiciliul în scopul identificării unui loc de muncă, și angajatorilor ce angajează în muncă șomeri sau absolvenți.

Să parcurgem principalele facilități.

Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu mai beneficiază de indemnizația de șomaj, ce se angajează cu normă întreagă, printr-un contract de muncă mai mare de 3 luni, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei. Această sumă este neimpozabilă.

Prima nu se acordă dacă încadrarea se face la același angajator cu care au existat relații de angajare în ultimele 12 luni.

Persoanele înregistrate ca șomeri ce se încadrează în muncă într-o localitate la o distanță mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu, pot beneficia de o primă de încadrare neimpozabilă.

Prima se calculează cu suma de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi și se acordă pentru o perioadă de 12 luni.

Șomerii ce se încadrează în muncă la un angajator situat la o distanță mai mare de 50 km de domiciliul actual, beneficiază de o primă de instalare astfel:

* 12.500 lei pentru șomerul ce își schimbă domiciliul;

* 15.500 lei pentru șomerul ce își schimbă domiciliul și este urmat de membrii familiei.

Dacă ambii soți sunt în situația de a-și muta domiciliul conform descrierii anterioare, prima de instalare în sumele amintite se acordă doar unuia dintre soți, iar celălalt va primi o primă de instalare de 3.500 lei.

Prima de instalare se acordă în două tranșe egale, 50% la data instalării, iar 50% după 12 luni de la angajare.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unei instituții de învățământ primesc lunar, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă de 900 lei, pentru o perioadă de 12 luni.

Dacă absolvenții sunt persoane cu handicap, această sumă se acordă pentru 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă șomeri cu vârsta de peste 45 ani, sau șomeri unici susținători ai familiilor monoparentale, sau șomeri de lungă durată, sau angajează tineri cu vârsta între 16 și 24 ani ce nu urmează o formă de învățământ (NEET) beneficiază de o sumă de 900 lei pentru o perioadă de 12 luni cu obligația menținerii contractului de muncă pentru o perioadă de minimum 18 luni.

Prezenta ordonanță intră în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în data de 3 decembrie 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt proaspat absolventa integralista dar nu am Lucrarea de Dizertatie inca, este posibil sa imi bag dosarul pt somer neidemnizat?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult