Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Angajatorii care încadrează șomeri sau absolvenți primesc subvenții semnificative

Angajatorii care încadrează șomeri sau absolvenți sau șomerii care își mută domiciliul la o distanță mai mare de 50 km pentru încadrarea în muncă primesc subvenții semnificative.

În Monitorul Oficial nr. 773 din 4 octombrie 2016 a fost publicată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Consultați actul normativ aici!

Actul normativ analizat astăzi aduce câteva facilități foarte mari persoanelor ce angajează șomeri sau chiar șomerilor ce se angajează în alte localități decât cele de domiciliu.

Pentru perioada 2014 – 2020 România are alocate fonduri europene pentru dezvoltarea capitalului uman. Dacă aceste fonduri nu sunt utilizate, atunci se vor pierde din resurse.

Din surse naționale și europene se vor acorda multiple facilități persoanelor aflate în șomaj ce fie își găsesc un loc de muncă, fie își mută domiciliul în scopul identificării unui loc de muncă, și angajatorilor ce angajează în muncă șomeri sau absolvenți.

Să parcurgem principalele facilități.

Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu mai beneficiază de indemnizația de șomaj, ce se angajează cu normă întreagă, printr-un contract de muncă mai mare de 3 luni, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei. Această sumă este neimpozabilă.

Prima nu se acordă dacă încadrarea se face la același angajator cu care au existat relații de angajare în ultimele 12 luni.

Persoanele înregistrate ca șomeri ce se încadrează în muncă într-o localitate la o distanță mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu, pot beneficia de o primă de încadrare neimpozabilă.

Prima se calculează cu suma de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi și se acordă pentru o perioadă de 12 luni.

Șomerii ce se încadrează în muncă la un angajator situat la o distanță mai mare de 50 km de domiciliul actual, beneficiază de o primă de instalare astfel:

* 12.500 lei pentru șomerul ce își schimbă domiciliul;

* 15.500 lei pentru șomerul ce își schimbă domiciliul și este urmat de membrii familiei.

Dacă ambii soți sunt în situația de a-și muta domiciliul conform descrierii anterioare, prima de instalare în sumele amintite se acordă doar unuia dintre soți, iar celălalt va primi o primă de instalare de 3.500 lei.

Prima de instalare se acordă în două tranșe egale, 50% la data instalării, iar 50% după 12 luni de la angajare.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unei instituții de învățământ primesc lunar, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă de 900 lei, pentru o perioadă de 12 luni.

Dacă absolvenții sunt persoane cu handicap, această sumă se acordă pentru 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă șomeri cu vârsta de peste 45 ani, sau șomeri unici susținători ai familiilor monoparentale, sau șomeri de lungă durată, sau angajează tineri cu vârsta între 16 și 24 ani ce nu urmează o formă de învățământ (NEET) beneficiază de o sumă de 900 lei pentru o perioadă de 12 luni cu obligația menținerii contractului de muncă pentru o perioadă de minimum 18 luni.

Prezenta ordonanță intră în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în data de 3 decembrie 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt proaspat absolventa integralista dar nu am Lucrarea de Dizertatie inca, este posibil sa imi bag dosarul pt somer neidemnizat?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult