Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Se teme Iașul de ministrul justiției? Mică istorie a unui protest inedit. Camion cu chipul ministrului Justiției și mesajul „Mi-e rușine cu rectorul Toader”, plimbat prin Iași

Tudorel Toader - protest Iasi

(Foto: Violeta Cincu)

Ministrul justiției îi întâmpină dimineața, la ora 10, pe studenți la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Puțin mai târziu turiștii care trec pe la Palatul Culturii fac fotografii cu celebrul profesor universitar. Șoferii îl claxonează în trafic. Rectorul UAIC Iași stă pe străzile orașului șapte ore pe zi. De două zile. Mai are 24 de ore. Nu, nu e o glumă. Toader Tudorel stă pe un fotoliu și are mâinile însângerate. Și-a ales postura de putere din House of Cards. În spatele profesorului e Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Imaginea uriașă e lipită pe un camion. Deasupra se poate citi „Mi-e rușine cu rectorul Toader”.

Ineditul protest a început marți, 26 martie și se încheie joi 28 martie. Inițiativa aparține Reset, o organizație formată din absolvenți ai UAIC Iași în timpul protestelor din ianuarie 2017. Membru fondator Reset, Daniela Mitrofan spune că a simțit frica ieșenilor atunci când, în urmă cu două luni, tinerii au vrut să pună în practică ineditul protest. 

Inițial, tinerii au vrut să închirieze panouri publicitare. 

“Noi, inițial, am vrut să închiriem panouri publicitare în Iași, dar am fost refuzați. La început ne-au spus că nu ar vrea să aibă probleme, fiind ceva politic, desi noi suntem un grup civic și nu facem politică. Alte două firme, după ce le-am prezentat imaginile, nu ne-au mai răspuns la telefon și nici la emailuri. Posibil să le fi fost frică. Firmele nu au motivate, dar pur și simplu nu ne-au mai răspuns la telefoane și mesaje”, a povestit Daniela Mitrofan.

Activiștii civici nu înțeleg nici acum teama firmelor de panotaj stradal care închiriază spații publicitare. 

Acum, deși campania oficială pentru europarlamentare nu a început, Iașul e plin de mesajele diferiților candidați. A urmat întrebarea „Ce facem în continuare?” Unul dintre colegi a spus: “Haideți să închiriem o mașină și să punem un banner! ”. Și s-au mobilizat! Dar iar au fost probleme cu firmele dispuse să închirieze mașini. „Nu am găsit pe nimeni dispus să ne închirieze, iar un amic ne-a împrumutat mașina”, povestește Daniela Mitrofan. 

Un alt prieten a venit cu mașina din familie. Iar afișul l-au printat la firma unui prieten. Afișul. De ce House of Cards? „Ni s-a părut că personajul respectiv ar fi un simbol bun pentru ceea ce se întâmplă în UAIC. Iar ideea ne-a venit în perioada în care în mass media circulau cazuri în care recidiviștii puneau în pericol siguranța cetățenilor”. Și a ajuns realitate ineditul protest. Un uriaș camion cu afișul cu Tudorel Toader și mesajul „Mi-e rușine cu rectorul Toader”.

Efectul „UAU “

Activiștii spun că efectul ineditului protest a fost „UAU “. Nu e un paradox? ”Ne-am izbit de refuzuri, de atitudinea oamenilor. Oamenii sunt împotriva sistemului actual, dar le este foarte greu să facă ceva. Le este teamă să nu vină vreo instituție a statului, le este teamă de repercusiuni, de ce vor spune ceilalți. Noi asta vrem să le arătăm. Să nu ne fie frică“, a povestit Daniela Mitrofan. Ea spune că „o studentă din Uzbekistan, care voia să semneze petiția, ne-a întrebat dacă nu ne este frică de repercusiuni. Nouă, personal, nu, avem job-urile noastre. Dacă nu vom lua atitudine și vom sta în starea asta, nimic nu se va schimba.“ 

Reset a lansat și o petiție prin care se cere demiterea din funcția de rector a lui Tdorel Toader. Activiștii civici spun că reacțiile studenților, mai ales ale celor de la Drept, au fost diferite. Unii s-au temut să semneze și au spus că le este frică, pentru că Toader le este profesor și nu ar vrea să aibă probleme. Alții, mai puțini e drept, au semnat. Au luat flayere să le împartă. 

“Îi vedem faptele și consecințele. Așteptările ar fi ca o persoană care ajunge într-o funcție atât de importantă, rector, fost membru CCR, membru în Comisia de la Veneția, ar trebui să aibă o anumită atitudine. Să nu facă ceea ce face. Scopul principal ar trebui să fie binele comun”, povestește Daniela Mitrofan. 

Activiștii spun că mulți dintre noi suntem dominați de frică. Frica de șef, că nimic nu se va schimba, frica de repercusiuni. Cât despre efectele ineditului protest, Daniela Mitrofan a povestit că au venit vecinii din Iași ai ministrului Justiției și au rugat, dacă se poate, să treacă mașina și pe strada lor. Șoferii ieșeni claxonează în trafic atunci când văd camionul cu Tudorel Toader. Pe scurt efectul „UAU “. Dar va reuși efectul „UAU“ să dărâme cărămizile de la baza zidului de frică?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acești tineri din Iași vor să arate că nu le este frică de cei care ne toaca mărunt de 2 ani de zile....
    Cu toate ca am 65 ani și operat pe inimă de aceea demonstrez și eu de câte ori am prilejul..... Sa le arătăm ca nu ne este teamă, să-i umplem de ridicol, să arătăm romanilor ca cei de la putere sunt scursura societății și au ajuns acolo prin împrejurări nefericite pentru țară.... Neprezentare la vot naște monștrii, Ăst este adevărat.
    Tot asa putem să-i trimitem la. Plimbare prin vot.
    • Like 2
  • In 1979, cand cei de la PINK FLOYD scoteau albumul THE WALL (ZIDUL), toata chestia parea o utopie,
    La 10 ani dupa acel moment,(rastimp in care si Ronald Reagen rostise, prin 1987, Tear down this wall ), zidul intr-adevar cazuse.
    S-au schimbat zilele, actorii si ar trebui schimbate si cuvintele: Iesiti la vot!...Iesiti la vot!,,,

    Asa vom darama zidul nostru.

    Ma inclin!
    • Like 0
  • Max Max Max Max check icon
    bravo Daniela !!!
    • Like 1
  • check icon
    Iasul, nu Iasiul. Noi nu ne temem. Dimpotriva. Cand nu va mai fi ministru, sa plece atunci inapoi la el in Focsani-sud, la fratii lui smecheri si hoti valahi pe care i'a aparat in pm. In acest oras nu mai are ce cauta.
    • Like 2
  • Încât odată lașitatea românilor iese la iveală. Noroc că sunt din ce in ce mai mulți cei ce au curajul de a contesta și ridiculiza tot ce merită un astfel de tratament. Lașii vor jubila doar in fața "cadavrelor". Așa a fost mereu acest popor. Dar e bine că numărul lor este in scădere. Puțin, dar se întâmplă. Acest slugoi ordinar, o falsa somitate, a ocupat funcfiile pe care le-a ocupat pe singurul merit - politic. Altfel este o stârpitură, o nulitate, un gnom identic cu toți ceilalți din jurul pușcăriașilor dragnea, tăriceanu și a întregii clici de hoți care și-au ales slugi din rândul nulităților, analfabeților, ariviștilor. Încă o dată felicitări. Iar dacă vreodată acest avorton va avea obrăznicia de a veni la prestigioasa universitate să fie ignorat și respins, de studenți, in primul rând.
    • Like 6
  • vreau si eu un tricou!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult