Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Șeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazați pe ele la cutremur

Șeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, s-a arătat nemulțumit, într-o postare pe contul său de Facebook, de modul în care au reacționat instituțiile și televiziunile după cutremurul care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. 

„IGSU - 0 (zero). Televiziunile de știri - 0 (zero). Institutul de Fizica Pământului - 1 (unu) - a „crăpat" site-ul, iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter! Concluzia preliminară: instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și umflat mușchii, dar nu vă bazați pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media și mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informație elementară despre cutremur și nu au liniștit oamenii”, a scris pe Facebook Valentin Mircea. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, spune însă că Valentin Mircea a vorbit în nume personal și că poziția șefului Corpului de control nu e și cea a Executivului.

„Valentin Mircea a vorbit în nume personal, acesta nu este și poziția Guvernului. Guvernul, prin vicepremierul Vasile Dîncu și instituțiile pe care le coordonează, a analizat recent care este răspunsul autorităților la un cutremur cu consecințe deosebite si raportul a fost prezentat în Guvern și apoi public, împreună cu concluziile și măsurile necesare pentru siguranța populației”, a precizat Liviu Iolu.

UPDATE Valentin Mircea a șters duminică postarea de pe contul său de Facebook. „Opiniile exprimate pe această pagină reprezintă exclusiv poziția personală a autorului”, a precizat Valentin Mircea într-un nou mesaj pe rețeaua de socializare.

Valentin Mircea a mai scris în postarea sa că apoi televiziunile de știri au „început să sperie oamenii” și să ofere „bazaconii”, deoarece „trăiesc din teamă și cultivă și propagă teama, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta”.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a reacționat duminică la Digi 24 la comentariul șefului Corpului de control al Guvernului.

„Nu înteleg comentariul. Relaţia între stat şi populatie trebuie să fie una extrem de puternică şi trebuie să fie o relaţie de încredere. Cutremurul nu este ca inundaţiile, care ştii că vin, cutremurul se întâmplă şi lumea ştie că s-a întâmplat, şi atunci ca să îi dai informaţii suplimentare trebuie să ai informaţii despre ce s-a întâmplat. Dacă s-ar întâmpla în timpul zilei şi am transmite un mesaj că: vedeţi că peste cinci secunde o să fie un cutremur, la momentul actual şi la nivelul de pregătire al populaţiei, ne vom trezi cu toţi oamenii în casele scărilor, exact unde nu trebuiau să fie”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Redăm postarea șefului Corpului de control al premierului:

„IGSU-0 (zero).

Televiziunile de știri-0 (zero)

Institutul de Fizica Pământului-1 (unu)-a „crăpat" site-ul, iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter!

Concluzia preliminară: instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și umflat mușchii dar nu vă bazați pe ele când va lovi un mare cutremur.

Mass-media și mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informație elementară despre cutremur și nu au liniștit oamenii. Când s-a făcut ziuă, au început să sperie oamenii și să ofere bazaconiile obișnuite (gen „cum vor tehnocrații să va ia casele după cutremur"). Deoarece televiziunile asa-zise de știri trăiesc din teamă și cultivă și propagă teama, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta.

Ceea ce puțini știu este că televiziunile au OBLIGAȚIA DE A INFORMA populația, mai ales în situații de urgențe și catastrofe iar în schimbul acestei obligații beneficiază de facilități, așa cum este obligația cablistilor de a ne baga pe gât, în pachetul de bază, un număr aberant de mare de televiziuni care nu oferă nimic de calitate („must-carry").

Dacă tot primesc informațiile necesare de pe internet și de la centre de geofizică din străinătate, o să cer cablistului meu să elimine din pachetul de bază televiziunile care nu își fac treaba și care nu oferă nimic. Este dreptul meu și dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligația de „must-carry" și care încalcă, în loc să garanteze dreptul meu constituțional la informare” 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce cutremur, ce atata agitatie? Guvernul este la datorie, Arafat este la datorie, ambulantele si elicopterele sunt la datorie, nu va panicati totul este sub control! Domnul de la Inspectie Guvern este un ignorant, vorbeste asa neintrebat ,ce se pricepe el la situatii de urgenta si cutremure, o sa-l dam afara!
    • Like 0
  • Venom check icon
    Iar ne întoarcem la a decide cine are dreptul să vorbească? Punctul de vedere al lui lui Valentin Mircea e un derapaj din păcate, mai ales pentru cineva "la putere". Iar decidem pe politica pumnului în gură cine are dreptul să vorbească și cine are întotdeauna dreptate? Dacă nu îmi convine un post TV, îl scot la mine acasă din grilă, nu ameninț public, mai ales ca șef al Corpului de Control că voi face totul pentru a fi scos de pe cablu. Libertatea de exprimare (de a fi informat) e un drept din Constituție. Antena 3 e aici, prin Constituție, nu prin CNA. La fel și postul geamăn ideologic România TV. Dacă nu nu ne place ce spun ei, nu ne uităm. Da, unele posturi TV manipulează, sunt pe inversul deontologiei jurnalistice, dar militarea la revrnirea dictaturii unicului punct "sănătos" de vedere doar de dragul argumentului invocării asanării spațiului public e o tâmpenie. Mai mult, Digi 24 a devenit must carry așa că există variante pentru oricine. N-ar fi anormal dacă pe cablu ar fi difuzat numai DIGI 24? Dacă aveți informații despre cum s-a ajuns, de exemplu ca România să nu își facă datoria de stat față de cetățeni atunci dați în judecată pentru abuz sau neglijență premierii, miniștrii sau funcționarii. De exemplu cine este de vină, cu nume și prenume, pentru că acum trei din patru români vor suferi de pe urma unui cutremur? În loc să să își risipească energiile justițiare cu desființarea posturilor TV, mai bine le-ar da subiecte grave și de actualitate de dezbatere prin investigațiile pe care le face ca șef al Corpului de Control. Eu vreau să știu cine este de vină că clădirile SMURD cad primele, în caz de cutremur!
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult