Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Senatoarea Vasilica Miron, țigara de după legea antifumat: „La noi, în Rădăuți, e o singură terasă. De când nu se mai fumează i-au scăzut vânzările...”

Legea antifumat, intrată în vigoare pe 17 martie, ar putea fi modificată. Senatorii au votat modificarea ei. Dacă amendamentele trec și de Camera Deputaților, fumătorii și-ar putea aprinde țigările în spații publice închise, în locuri special amenajate. Senatoarea Vasilica Steliana Miron a inițiat, împreună cu deputatul Daniel Fenechiu, un amendament pentru modificarea Legii antifumat (legea 15/2016). Amendamentul care a fost adoptat de Senat prevede amenajarea în spațiile publice închise - baruri, cafenele - a unor spații bine deliminate, ventilate, unde să fie permis fumatul. 

Senatoarea din Rădăuți a explicat într-un interviu pentru Republica.ro că a fost contactată de proprietari de restaurante care s-au plâns că nu mai au clienți și că le-au scăzut mult vânzările, după intrarea în vigoare a legii antifumat, în 17 martie. De prevederile legii s-ar fi plâns, spune senatoarea, și directorii spitalelor de boli psihice și boli infecțioase. Proiectul urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaților, care este camera decizională în cazul acestui proiect. Ea spune că prin modificările la lege a dorit „alinierea la standardele europene, așa cum este în Austria, Germania, Franța”.

În replică, reprezentanții unor organizații care au susținut legea antifumat - Societatea Română de Cardiologie, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Pneumologie - susțin că introducerea acestor amendamente ar însemna „încălcarea tuturor articolelor constituționale asupra apărării sănătății tuturor cetățenilor țării, atât fumători, cât și nefumători și reîntoarcerea la vechea formă a legii care, în esenţă, înseamnă continuarea discriminării majorității nefumătoare de către minoritatea fumătoare”.

Redăm interviul acordat Republica.ro de senatoarea Vasilica Steliana Miron:

- Sunteți unul dintre inițiatorii amendamentelor pentru modificarea legii antifumat. Care sunt modificările care au fost adoptate de Senat la legea antifumat?

- Alături de domnul deputat Daniel Fenechiu am făcut la Comisia juridică niște amendamente care au trecut în unanimitate și pe urmă la comisia economică și de sănătate unde s-a dat un raport comun favorabil am înțeles că au mai fost depuse o serie de amendamente care au fost discutate la comisie. Dar pe lângă cele trei ale mele au fost și alte amendamente atât ale comisiei economice, cât și de sănătate. Nu știu să vă spun exact. Camera decizională va fi Camera Deputaților. Am reglementat ce înseamnă spațiul public închis. Cei ce au terase să poată să fie acoperite, în momentul de față dacă aveai trei stâlpi și o prelată și cu ceva deasupra, cum era la mare, un cearceaf, dacă bate vântul sau ceva era considerat spațiul public închis. Am făcut ce este peste tot în Europa, să fie normalitate, să poată să fie o terasă unde să poți fuma civilizat o țigară. Al doilea amendament era ca să existe locuri ca in aeroport, locuri bine delimitate, ventilate, care să nu deranjeze pe cel ce e nefumător, în cluburi, pub-uri și cafenele, în locuri unde nu se servește mâncarea.

- Ce le-ați transmite celor ce spun că vă votați confortul și privilegiile personale?

- Eu cred că legea antifumat este cea mai dură din Europa. Acum se revine la normalitate. Peste tot în Europa sunt terase, acoperite, cu încălzitoare, civilizate. Mai mult de jumătate din membrii comisiei juridice sunt nefumători și au înțeles acest lucru, ține de normalitate, nimic altceva. Plus că au fost sesizate cazuri de la directori de spitale de psihiatrie, boli infecțioase, că nu aveai voie ca bolnav cu boli infecțioase să fumezi în curtea spitalului. Atunci trebuia să ieși afară și era un pericol pentru toți ceilalți. Plus că sunt bolnavi psihic care sunt dependenți de tutun. Au sunat directorii de spitale care s-au întâlnit cu asemenea probleme. Orice lege la început are anumite ...trebuie într-un fel sau altul reglementată, și asta am făcut noi. Nu afectează cu nimic un nefumător, pentru că spațiile sunt în cafenele, în baruri, în cluburi nu în locurile unde se servește mâncarea, sunt bine delimitate, așa cum sunt în aeroporturi. Și asta nu cred ca deranjează pe nimeni. 

- Dacă amendamentele trec de Camera Deputaților urmează ca și în Parlament să se facă astfel de locuri de fumat?

- Probabil că da, dar asta după ce va trece și de Camera Deputaților, va mai dura. Eu cred că prevenția e mai importantă decât interzicerea, pentru că prin prevenție poți să atenționezi pe cineva de ce este bine să fumăm sau de ce nu este bine să facem un lucru. Eu cred că la cinci milioane de fumători sau cât sunt, trebuie să ai și un loc decent unde să poți fuma o țigară. Și nu cred că afectează în nici un fel un nefumător.

- Din ce bani vor fi făcute spațiile pentru fumat în Parlament?

- Sincer nu știu, asta probabil vom discuta, întâi să treacă această modificare a legii și probabil că vor găsi și resurse, că nu cred că trebuie atât de multe spații. Probabil va fi un spațiu la Senat și unul la Camera Deputaților. Și așa probabil s-au investit bani, am văzut că la Senat erau două-trei băncuțe, nu știu că am fost de câteva ori, nu mai știu exact ce s-a mai făcut la spațiul pentru fumători.

- Ați consultat vreun sondaj, v-ați întrebat alegătorii ce doresc în ce privește legea antifumat?

- Vă spun sincer că m-au contactat oameni din mediul de afaceri care au cafenele, baruri. Le-au scăzut foarte mult vânzările. În restaurante nu mai sunt aceiași oameni. Plus în zona unde sunt eu senator, în zona de nord, în Bucovina, condițiile atmosferice sunt mai...deci e mai mult frig, mai multă ploaie. La noi vă spun sincer în Rădăuți unde locuiesc eu este o singură terasă. Nu este profitabilă, fiind mereu frig și ploaie. Și atunci foarte mult au scăzut și vânzările, și cred că un spațiu bine delimitat într-o cafenea nu ar afecta pe absolut nimeni.

- Organizația Mondială a Sănătății a felicitat România pentru legislația împotriva fumatului. Și totuși se dorește modificarea ei.

- Noi vrem să o aliniem așa cum este în toată Europa. Nu cred că facem nimic altceva. Aliniem la standardele europene. Așa cum este în Austria, Germania, Franța. Eu cred că civilizația nu începe de la a nu fuma, începe din învățământ, din sănătate. Dând cea mai drastică lege antifumat nu cred că se rezolvă lucrurile.

(Foto: Facebook//Steliana Miron)

- Dumneavoastră sunteți fumătoare?

- Sunt fumătoare, dar asta nu înseamnă că nu aș putea să mă abțin când merg să iau masa, respect pe toți ceilalți care nu fumează. Asta nu ar însemna că o fac pentru mine sau pentru toți fumătorii, sunt colegi ai mei care au semnat și susținut această inițiativă și chiar nu sunt fumători. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Îi doare pe "onorabilii" noştri aleşi de patronii restaurantelor şi teraselor, cât mă doare pe mine de furnicile din bazinul Amazonului! Au constatat, luminăţiile lor, că trebuie să respecte legea pe care au votat-o! Şi nu le place! :)) N-ar fi prima dată când o lege votată de ei le strică interesele şi trebuie s-o "repare". Şi nici nu va fi pentru ultima dată. A se vedea efortul depus pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.
    • Like 0
  • check icon
    Ieri am fost in mall. Am iesit la o tigara in parcarea acestuia. Parcarea este inchisa pe 3 laturi de peretii mall-ului si fiind supraetajata avea si acoperis. Conform legii acolo nu ai voie sa fumezi. Pe de alta parte fiind o parcare acolo nu poti nici sa respiri altceva decat miros de gaza de esapament. Intrebare: pe cine sau pe ce afecteaza fumatul acolo? Singurul rezultatul al fumatului in parcarea aia este ca cineva foarte sensibil ar simti miros de fum de tigara. Un sensibil foarte plin de ura si de ipocrizie fiindca acelasi individ nu este deranjat de mirosul patrunzator, asfixiant de gaze de esapament. La lucru am amenajat pentru fumatori un spatiu de fumat, ca sa nu-i deranjeze pe nefumatori, inca di-naintea legii antifumat. De cand a aparut legea, fumatorii nu mai pot fuma in spatiul pentru fumatori. Sunt 2 exemple care fac ca NICIUNA din motivele reglementarii legii antifumat sa nu mai stea in picioare. Nu se incalca drepturile nefumatorilor, nu se dau exemple negative copiilor, nu se polueaza aerul. Mai departe, insa, apar oameni, altfel de oameni, oameni fara omenie, fara compasiune, fara toleranta si intelegere, frustrati plini principii subrede si formale, deranjati de ideea ca fumatorii, chiar si atunci cand nu deranjeaza pe nimeni, fumeaza. Indivizi care mor de grija altuia, tortionari care isi justifica sadismul si rautatea care ii caracterizeaza, ura impotriva tuturor care sunt altfel decat ei, aroganta ca ei ar fi mai OK decat nenorocitii de fumatori, prin sustinerea fara argumente logice a unui normativ, care in final nu face altceva decat sa-mi impuna mie un stil de viata anume. Daca macinatii astia de ura ar intelege ca oricine, inclusiv un fumator, este un om si are dreptul, in limita bunului simt si fara incalcarea imperativului de a nu deranja pe ceilalti, sa isi traiasca viata cum vrea. Tine de drepturile individului. Nu mi se pare normal ca statul, in lipsa oricarei capacitati de a guverna corect, onest si cu viziune pe termen lung, sa-mi spuna mie ce sa fac eu cu timpul meu, cu banii mei si viata mea. Acelasi stat permite defrisari masive, industrii poluante, scurgeri de bani publici, coruptie totala, politruci in functii care ii depasesc din toate punctele de vedere, o lipsa crasa de servicii publice de un nivel calitativ macar minimal: sanatate, educatie, politie, aparare, justitie etc. Pentru toti impocritii as pune o intrebare: cate spatii de agrement, spitale, sali de sport, bazine de înot etc. se vor infiinta din economiile realizate de stat? Cine beneficiaza de lege, in afara de ura bagata intre noi pe criteriul fumator- nefumator? Ce sustineti voi, la urma urmei?
    • Like 1
  • bluenavy check icon
    Haideti, doamnelor, cu totii stim ca orice populatie se autoregleaza in timp - orice om de afaceri care se respecta isi adapteaza oferta in armonie cu piata. Asa isi asigura profitul. Ba mai mult, cand apar schimbari in populatia de consumatori, exista si oportunitati de a-si adjudeca o mai mare felie din aceasta, venind in intampinarea noilor nevoi. Sa vrei sa dai o tara inapoi numai ca sa ai tu profit imediat, cat sa nu te deranjezi, nu este acceptabil. Era de asteptat ca va exista o perioada de tranzitie in care aceia care nu fumeaza sa se obisnuiasca sa iasa mai mult si aceia care fumeaza sa invete sa traiasca alaturi de noii vecini de masa in armonie cu cerintele tuturor. Au reusit mult prea multe tari civilizate sa-si pastreze terasele, barurile si restaurantele si dupa introducerea legilor anti-fumat ca sa ne dam noi panselute. Pacatul nostru cel mare este ca ne dorim, la nivel de legiuitori, sa fim populari in imediat mai degraba decat sa asiguram o societate mai civilizata (si mai sanatoasa) pentru copiii nostri si cei ce vor veni dupa ei.
    • Like 1
  • ...și terasa? A cui este terasa?
    • Like 1
  • doamna asta e cam batuta in cap, ca sa nu zic inapoiata. si ea si fenechiu. fiecare schimbare va fi intampinata de rezistenta, dar daca cedezi la prima plangere atunci ce rost mai are sa adopti legi.

    ea si celalalt domn sunt exemplele tipice de oameni care nu stiu decat jumatatea de masura. #senatoriiluipeste
    • Like 1
    • @ Marcel Pirosca
      Tudor check icon
      Nu e vorba de plangeri aici, ca n-am auzit sa iasa in strada fumatorii la protest. Treaba asta miroase a lobby/spaga de la o posta.
      • Like 1
  • Un patron de carciuma imi relata ca el a dat 10 mii de lei, la o colecta "discreta" facuta de patronate, pentru a se plati suficienti parlamentari care vor vota pentru. Madama de la Radauti cat o fi primit?
    • Like 1
  • Poate ma lamuriti si pe mine cu ce va deranjeaza ca se vor face locuri separate si special desemnate pentru fumatori? V-a rugat cineva sa-mi aparati mie sanatatea?! Ca despre drepturile mele, e clar ca n-avem ce discuta... Si, da, de cand s-a dat legea, nu am mai intrat in niciun bar, pentru ca berea fara tigari nu aluneca, si nici nu merg la terase, pentru ca e prea cald.
    • Like 3
  • Imbecilitatea si aroganta acestei parvenite, care nu difera prea mult ca mentalitate de curentul Firea, deriva din insasi grija pentru terase si incasarile acestora. Daca cetatenii care si-au insusit fumatul drept un rol vital al vietii lor, se duc la o terasa numai ca sa aiba unde fuma, cu sau fara lege antifumat, atunci inseamna ca putem face o delimitare foarte clara si vizibila intre individul limitat si cel normal. Carciumile au existat de cand lumea pe baza alcoolului servit acolo completat cu barfa si bataia „la un pahar”. Pana sa apara tigara la indemana oricui carciumarii faceau afaceri prospere oriunde pe Pamant. A spune ca fumatorul nu mai bea la birt pentru ca nu mai poate fuma intre patru pereti, repet, este o imbecilitate profunda. Parvenita asta care seamana ca tipar de exprimare si vestimentatie cu cealalta care dorea sa parvina prin ALDE introduce un nou slogan economic-social-medical: localurile de orice fel nu pot functiona fara fumat. Abia astept sa vad cum va fi implementata aceasta imbecilitate astfel incat amantul, iubitul, sotul sau amicul fumator va sta la separeu in cazul in care insotitorul/insotitorii nu vor fi fumatori, sau cum se va abtine de la fumat in conditiile actuale tocmai ca exista o curtoazie necesara social cand nu ai voie sa fumezi in nasul celor care nu fumeaza.
    • Like 2
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Venom check icon
      "A spune ca fumatorul nu mai bea la birt pentru ca nu mai poate fuma intre patru pereti, repet, este o imbecilitate profunda. " - sincer, nu este. Fără țigară, orice bere pare degeaba. Eu, personal nu am mai intrat în cârciumi pentru că nu pot fuma.
      • Like 2
    • @ Venom
      Tudor check icon
      Corect, acum imi explic de ce barurile din Anglia sunt mereu goale...
      • Like 2
    • @ Tudor
      Venom check icon
      Am vorbit în nume personal. Că barurile din Anglia sunt pline, deși nu se fumează, poate însemna orice. Că englezii iubesc mai mult alcoolul decât țigara. Sau că sunt atât de beți când intră în baruri încât uită să mai fumeze. Habar n-am. Știu doar că mie îmi place să fumez la țigară când beau o bere.
      • Like 0
    • @ Venom
      inteleg ca nu este o imbecilitate, sau ca nu este profunda? sincer, fara sa va atac personal, daca asta este motivul pentru care preferati sa beti o bere mai scumpa la bar, atunci va compatimesc singuratatea... altfel berea langa tigara, acasa la dvs in fotoliu este si mai ieftina si mai degajata ca libertati care va inconjoara
      • Like 0
    • @ Eugen Cristian Chiticariu
      Venom check icon
      Nu păreți genul cu care ies la bere, așa că relaxați-vă. Dar vă mulțumesc că vă îngrijorează sănătatea mea.
      • Like 0
  • AlexS check icon
    Bravo tovarasa senatoare ! Nu va lasati ! Fumatorii trebuie protejati cu orice pret. Lasati si chiar indemnati sa fumeze oriunde, cand au chef, vorba aia, drepturile omului.. Abia ce se intamplase ceva bun in romania si pac .. anulam. Mno, acum nu vrem sa se inchida singura terasa din Radautii din vale, nu ???
    • Like 1
    • @ AlexS
      Tudor check icon
      In Romania e bine sa n-ai asteptari prea mari pentru ca va veni inevitabil dezamagirea. Chiar credeai ca va dura minunea?
      • Like 2
  • adycnst check icon
    ma intreb daca doamna a fos in austria sau germania ori in orice stat civilizat sa vada ce inseamna sa fii fumator! Eu am o vorba in tara asta sunt mai multe populatii parlamentarii, xxx,yyy si restul! ma intreb doamna aauzit de rezultatul referendumului?...si daca da cand are de gand sa l puna in aplicare!?...transmit pe acesta cale, ca eu si prietenii mei ne simtim foarte bine in localuri, acum cand nu se mai fumeaza(sper sa tina cont de parerea mea)si nu vrem ca legea sa fie modificata!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult