Foto Facebook/Alianța USR PLUS
Văd destul de mult după acest eșec intenția unora de a găsi vinovați la Alianța USR-PLUS, de a transforma această nereușită într-un spectacol de pus cenușă în cap, de învinovățire, de rușine publică. Cred că e irațională și nedreaptă un pic această atitudine din mai multe motive:
- probabil că cei implicați direct în această campanie își vor face o apreciere a modului în care au evoluat, vor face o critică coerentă și vor învăța ceva din acest scor mai mic decât cel așteptat. Dar, în esență, cred că a fost o campanie onestă, cu eforturi mari, cu un anumit curaj. Nu a fost lipsită de controverse, dar nimic față de ce știm din istoria altor alegeri.
- au fost alegeri prezidențiale în care până la urmă favoriții au urcat în turul 2. Iohannis era clar favorit, iar reprezentantul PSD întotdeauna a jucat turul 2. Să nu cădem pradă recency bias și să considerăm că un partid atât de tânăr putea propune un candidat care să răstoarne atât de rapid un PSD care, în ciuda declinului recent, rămâne cu o bază solidă.
- nu putem compara alegerile prezidențiale cu ultimele alegeri europarlamentare. În politică sunt entități diferite, la care oamenii reacționează și votează diferit. Nu se votează neapărat partide, cât oameni, figuri, simboluri. Iohannis este un simbol, a fost votat de simpatizanți ai multor formațiuni politice în 2014. Să nu uităm asta. Iar Dăncilă este și ea un simbol, al României din afara Facebook-ului, cu bunele și relele ei. În 2020, lucrurile se schimbă, oamenii vor vota partide, alianțe și scorurile pot arăta fundamental diferit. Chiar dacă unora le-ar plăcea, Alianța USR-PLUS nu a ajuns la 14%. Ultimul scor e cel de la europarlamentare.
- am tot auzit acuzația de aroganță. Nu am reușit să înțeleg foarte clar ce înseamnă. Mie aroganță mi se pare în primul rând furtul, devastarea și incompetența din ultimii 30 de ani și tupeul de a te prezenta la alegeri în postura de salvator. Nu știu dacă Alianța se face vinovată de așa ceva. E adevărat că există un anumit eclectism în acest partid nou, pentru că există multă diversitate, membri cu opinii și temperamente diferite, dar nu e ăsta unul din lucrurile pozitive față de structura ierarhică și autoritară a partidelor tradiționale? Iar de aici apar și controverse, iscate de unii membri, chiar influenți, dar mi se pare destul de superficial să-ți motivezi faptul că nu ai votat candidatul Alianței prin iritarea că un membru sau altul a scris chestii pe Facebook.
Evident, Alianța trebuie să studieze cu atenție acest rezultat, să accepte criticile oneste, să comunice mai mult și mai bine, să cunoască oamenii în teritoriu, nu doar pe hartă, să înțeleagă că electoratul are standarde diferite tocmai pentru că se așteaptă foarte mult de la această construcție nouă și să continue să-și rafineze pozițiile, interacțiunile și lupta pentru principiile care i-au adus pe simpatizanți atât de aproape.
Această luptă nu este despre un succes de moment, este despre ceva mai mult de atât. Iar acest ceva are legătură atât cu Alianța, cât mai ales cu românii care o înțeleg și vor dori să facă pasul către susținere.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apropo, nu eu nu am timp, ci țara, care are deja treizeci de ani de întârziere. Eu mi-am cam luat gândul, mai ales după ce am văzut rezultatele la primul tur. Dacă USR nu se trezește, prevăd un procent de 10-15% la viitoarele parlamentare. Notează-ți.
Personal, sunt dispus sa vin in Romania pentru alegerile locale si parlamentare si sa votez USR+. Ar trebui ca toti din diaspora sa vina in tara si sa voteze atunci.
Insa socul mare nu este faptul ca Iohannis a castigat primul tur si ca intra in turul doi, ci faptul ca una precum Viorica a castigat pe locul doi. Nu-mi pot explica chestia asta. Aici este marea problema. Daca Iohannis ar fi intrat in turul 2 cu Barna sunt convins ca ar fi castigat Barna in intalnirile directe. Iohannis nu ar fi facut fata si nu ar fi avut atatea idei precum Barna. Dan Barna trebuie sa ramana liderul partidului si sa mearga mai departe.