Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Sfârșitul nu-i aici. E doar începutul

Dan Barna - FB

Foto Facebook/Alianța USR PLUS 

Văd destul de mult după acest eșec intenția unora de a găsi vinovați la Alianța USR-PLUS, de a transforma această nereușită într-un spectacol de pus cenușă în cap, de învinovățire, de rușine publică. Cred că e irațională și nedreaptă un pic această atitudine din mai multe motive:

- probabil că cei implicați direct în această campanie își vor face o apreciere a modului în care au evoluat, vor face o critică coerentă și vor învăța ceva din acest scor mai mic decât cel așteptat. Dar, în esență, cred că a fost o campanie onestă, cu eforturi mari, cu un anumit curaj. Nu a fost lipsită de controverse, dar nimic față de ce știm din istoria altor alegeri. 

- au fost alegeri prezidențiale în care până la urmă favoriții au urcat în turul 2. Iohannis era clar favorit, iar reprezentantul PSD întotdeauna a jucat turul 2. Să nu cădem pradă recency bias și să considerăm că un partid atât de tânăr putea propune un candidat care să răstoarne atât de rapid un PSD care, în ciuda declinului recent, rămâne cu o bază solidă.

- nu putem compara alegerile prezidențiale cu ultimele alegeri europarlamentare. În politică sunt entități diferite, la care oamenii reacționează și votează diferit. Nu se votează neapărat partide, cât oameni, figuri, simboluri. Iohannis este un simbol, a fost votat de simpatizanți ai multor formațiuni politice în 2014. Să nu uităm asta. Iar Dăncilă este și ea un simbol, al României din afara Facebook-ului, cu bunele și relele ei. În 2020, lucrurile se schimbă, oamenii vor vota partide, alianțe și scorurile pot arăta fundamental diferit. Chiar dacă unora le-ar plăcea, Alianța USR-PLUS nu a ajuns la 14%. Ultimul scor e cel de la europarlamentare.

- am tot auzit acuzația de aroganță. Nu am reușit să înțeleg foarte clar ce înseamnă. Mie aroganță mi se pare în primul rând furtul, devastarea și incompetența din ultimii 30 de ani și tupeul de a te prezenta la alegeri în postura de salvator. Nu știu dacă Alianța se face vinovată de așa ceva. E adevărat că există un anumit eclectism în acest partid nou, pentru că există multă diversitate, membri cu opinii și temperamente diferite, dar nu e ăsta unul din lucrurile pozitive față de structura ierarhică și autoritară a partidelor tradiționale? Iar de aici apar și controverse, iscate de unii membri, chiar influenți, dar mi se pare destul de superficial să-ți motivezi faptul că nu ai votat candidatul Alianței prin iritarea că un membru sau altul a scris chestii pe Facebook.

Evident, Alianța trebuie să studieze cu atenție acest rezultat, să accepte criticile oneste, să comunice mai mult și mai bine, să cunoască oamenii în teritoriu, nu doar pe hartă, să înțeleagă că electoratul are standarde diferite tocmai pentru că se așteaptă foarte mult de la această construcție nouă și să continue să-și rafineze pozițiile, interacțiunile și lupta pentru principiile care i-au adus pe simpatizanți atât de aproape.

Această luptă nu este despre un succes de moment, este despre ceva mai mult de atât. Iar acest ceva are legătură atât cu Alianța, cât mai ales cu românii care o înțeleg și vor dori să facă pasul către susținere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Omule, Barna a dat-o în bară și trebuie să facă un pas în spate dacă vrea să salveze partidul ăla de dezorientați, așa că mai lăsați pretextele: că Iohannis, că PSD, că prezidențiale... Nu! Chiar trebuie să-și pună cenușă în cap, dar pe bune, adică nu doar să-și asume responsabilitatea prin vorbe, că la asta se pricep toți, ci prin fapte. Ai băgat partidul în gard? E clar că nu te pricepi, iar noi nu avem timp să te așteptăm pe tine să înveți din mers. N-ai văzut aroganță? Păi cum se cheamă, când tu, pe locul trei sau patru în sondaje, proclami ubi et orbi că ești viitorul președinte al României? Am înțeles că așa te-au învățat consilieri tăi, dar ești tu ăla care a iesit in față să repete prostia asta, adică să demonstrezi că nu știi pe ce lume trăiești. Dacă asta nu e aroganță... înseamnă că e prostie. Tot prostie este și să ne sfidezi pe noi, cei care am stat cu orele în ploaie să votăm USR, cu afirmații de genul: nu avem mandat pentru a scoate România din criză. Băi, ești prost?
    • Like 2
    • @
      Pe bune? Ăsta e răspunsul? Nu avem ceva mai bun, deci tre' să-l ținem pe ăsta? Ești chiar sigur că nu avem ceva mai bun, sau doar ești setat pe Barna? Adică, ai încercat să analizezi obiectiv situația? Și dacă-l ținem pe ăsta, care vor fi rezultatele la următoarele alegeri?
      Apropo, nu eu nu am timp, ci țara, care are deja treizeci de ani de întârziere. Eu mi-am cam luat gândul, mai ales după ce am văzut rezultatele la primul tur. Dacă USR nu se trezește, prevăd un procent de 10-15% la viitoarele parlamentare. Notează-ți.
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Sa nu ne imbatam cu apa rece. Noi ramanem cu europenele si cu prezidentialele, iar ei vor lua caimacul, adica localele si parlamentarele din pacate. Putintica rabdare, mai vorbim peste cateva luni.
    • Like 2
  • mike mike check icon
    De multe ori tot ceea ce este nou si diferit este respins la inceput. Urmarindu-i reactiile lui Dan Barna dupa pierderea alegerilor, am inteles ca omul este undeva deasupra noastra. Este o alta "specie" incompatibila cu toata clasa politica din ultimii 30 de ani si diferita de tot ceea ce stiam noi in materie de politica. Adevarul este ca USR+ seamana mai mult cu un partid american, nicidecum cu unul romanesc. Un partid 100% democratic, in care libertatea de exprimare si corectitudinea stau la baza acestui partid. Un partid modern care vrea sa modernizeze la randul lui Romania si s-o scoata din mediul toxic in care a baltit in ultimii 30 de ani. Barna cred ca este omul care poate sa redea demnitatea acestei tari. Este al naibii de trist cand vezi in ce hal este Romania astazi.
    Personal, sunt dispus sa vin in Romania pentru alegerile locale si parlamentare si sa votez USR+. Ar trebui ca toti din diaspora sa vina in tara si sa voteze atunci.
    Insa socul mare nu este faptul ca Iohannis a castigat primul tur si ca intra in turul doi, ci faptul ca una precum Viorica a castigat pe locul doi. Nu-mi pot explica chestia asta. Aici este marea problema. Daca Iohannis ar fi intrat in turul 2 cu Barna sunt convins ca ar fi castigat Barna in intalnirile directe. Iohannis nu ar fi facut fata si nu ar fi avut atatea idei precum Barna. Dan Barna trebuie sa ramana liderul partidului si sa mearga mai departe.
    • Like 3
  • Leo70 check icon
    USR-PLUS a pierdut o batalie dar nu razboiul! Am in continuare incredere in ei. Pentru prima data in multi ani nu am mai votat raul cel mai mic.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult