Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos
Câteva concluzii personale și un pic de gust amar: - Prezența la urne, în țară, a fost cea mai slabă din istoria post-decembristă, cel mai probabil urmare a strategiei domnului Iohannis, care a ținut neapărat să câștige prin neprezentare, prin neprezentarea domniei sale. Lipsa dezbaterii și implicit dezangajarea deliberată la vot sunt dăunătoare democrației.
- Aproape șapte sute de mii dintre românii cu drept de vot aflați în afara țării își doresc mai mult o schimbare în România decât 50% dintre corespondenții lor aflați în țară.
- Surpriza tristă a acestui prim tur o reprezintă, pentru mine, Viorica Dăncilă. Nu mă așteptam să treacă de 10%. Purtând în spate măsurile antisociale ale partidului, având o gândire ce-i joacă frecvent feste, cu un nivel intelectual și educațional redus, parșivă și răzbunătoare, având dificultăți semnificative în a exprima ceea ce gândește, necunoscătoare nici măcar a limbii materne, a reușit totuși să depășească scorul partidului, fiind considerată reprezentativă de peste două milioane de români. Acest lucru este, pe de o parte trist, iar pe de altă parte anunță un „trecut” an electoral „douăzeci douăzeci” foarte interesant. Klaus Iohannis va câștiga acum, pe persoană fizică, însă revitalizarea PSD prin promovarea Vioricăi Dăncilă în turul doi, ne va costa pe toți anul viitor.
- După o campanie electorală presărată cu destule situații ridicole, Dan Barna a fost înfrânt la scor de Viorica Dăncilă, un contracandidat mai mult decât facil, semn că nici el și nici echipa lui nu prea înțeleg lupta politică și volatilitatea electoratului căruia se adresează. Acest duș rece, dacă va fi abordat cu responsabilitate, are potențialul de a contribui la maturizarea politică a alianței USR-PLUS. Extremismul și excesul de automotivare nu prea funcționează. Amintesc un singur moment, care mi s-a părut extrem de jenant pentru Dan Barna. În timpul dezbaterii de la Europa FM, aflându-se în platou alături de alți doi contracandidați, în speță Kelemen Hunor și Theodor Paleologu, domnul Barna s-a autoproclamat președintele României de suficient de multe ori încât l-a determinat pe Theodor Paleologu să-i atragă atenția asupra acestui fapt. Nu e suficient să-ți dorești să devii președinte, este esențial să fie de aceeași convingere și electoratul. Cel puțin așa este în democrație. USR a refuzat cu obstinație să accepte realitatea politică, a interpretat susținerea electoratului la europarlamentare ca fiind un mandat pentru a conduce de unul singur țara, în mod autocratic, de la nivel de comună până la guvern și președinție. Dacă PSD-ul a demonstrat, încă o dată, că se bazează pe un electorat imposibil de dezamăgit, un electorat căruia dacă îi dai ceva, va închide ochii la orice abuz și orice nedreptate, de partea cealaltă lucrurile stau complet diferit, gheața fiind mult mai subțire. Faptul că ai câștigat niște alegeri nu-ți garantează câtuși de puțin că se va repeta și cu următoarele. Zona de electorat pe care concurează și USR-ul este foarte ușor de dezamăgit și de dezangajat, nu prea va accepta „aceeași Mărie cu altă pălărie”. „Fără penali în funcții publice” este un demers necesar, însă insuficient pentru reformarea statului, dar mai ales pentru a câștiga pe seama lui runde de alegeri la rând.
- Însă, cea mai mare dezamăgire a mea este că tensiunile politice și sociale din ultimii trei ani, schimbări tendențioase de coduri, schimbări în justiție, unele dintre ele de-a dreptul revoltătoare, violența exercitată de stat împotriva propriilor cetățeni, politizarea sau deturnarea unor instituții fundamentale, eliberarea prematură a unui număr mare de deținuți, urmată de recidivă prin niște fapte de o violență feroce, toate acestea i-au lăsat indiferenți pe 50% dintre românii cu drept de vot, dintre cei care le-au trăit în țară. Aceste evenimente, pur și simplu, nu au avut potențialul să-i polarizeze. Acest lucru îl găsesc cu adevărat greu acceptabil, dar viața merge înainte.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Știi, nu ști, cum scrieți dv.!
Este foarte interesant cum ori de cate ori in istoria ultimilor 30 de ani, dreapta ameninta sa se intareasca imediat apar niste fractiuni care ii reteaza “aripile”.
și-ar fi numărat milioanele (pe vechi). Chiar dacă după câteva zile n-ar mai fi avut mult căci inflația și scumpirile ar fi înghițit deja tot...
Eu în locul lor aș fi votat altfel. N-a fost destul că Iohannis a promulgat legea pensiilor? Și că PNL sau Alianța ar lua probabil acele măsuri care să ducă la stabilizarea economiei și implicit la scăderea inflației? Asta nu înseamnă nimic?
Ce-i in mână nu-i minciună, își zic ei, chiar dacă se evaporă în câteva zile. Oamenii gândesc numai pe moment și deloc în viitor. Pe mine asta mă miră. Și mă dezamăgește maxim.
Post-edit: de ce psd a obținut atât de puține procente la euro-parlamentare și acum atât de multe? Că psd era condus încă de Dragnea iar Dăncilă prin comparație nu e așa de rea. Atunci a fost un vot contra Dragnea și NU contra partidului. Deci oamenii nu au înțeles de fapt in ce constă pericolul psd.
Procentul surprinzător de mic obținut de dl Barna a fost pentru că oamenii au votat omul nu partidul, deci otrava manipulării s-a insinuat eficient în mințile lor. Deci se merge și acum pe simpatii și dubii și nu prea contează ce poate cineva efectiv să facă. Unul ca Băsescu ar fi câștigat poate din primul tur...
la vârful politicii românești. Si anume chiar Iohannis. Dacă nu o accepta ca premier , nici dracu nu stia pe 10 noiembrie cine e această femeie. Ori făcea chiftele la Videle ori motaia în PE. Dar comoditatea lui Iohannis a învins orice decența si așa avem azi o retardată in turul 2.
"Hai la lupta cea mare..."
Uite, eu nu am votat-o pe VVD, dar i-aș putea face autorului un desen ca să înțeleagă de ce a luat cu vreun milion de voturi mai mult decât Barna. Mă tem însă că mi-aș răci gura degeaba. Fasciștii nu gândesc, ei doar au umori!
Dar îi dau o veste proastă autorului: VVD va mai lua cel puțin un milion de voturi în plus în turul 2, de la toți cei care se tem de cum ar putea arăta viitorul în Republica lui Klaus.
Oricum, a discuta despre mentalitate fascistoidă e cam mult...
Ca sa poata intra Barna in turul 2 avea nevoie sa nu piarda voturi catre Iohannis si Paleologu si sa castige voturi aditionale de la Iohannis, Paleologu si nehotarati. De la PSD nu avea cum sa ia.