Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu Viorica Dăncilă e cea mai proastă veste pentru România, ci cele două milioane de români care se recunosc în ea

Dăncilă PSD prezidențiale

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Câteva concluzii personale și un pic de gust amar:
- Prezența la urne, în țară, a fost cea mai slabă din istoria post-decembristă, cel mai probabil urmare a strategiei domnului Iohannis, care a ținut neapărat să câștige prin neprezentare, prin neprezentarea domniei sale. Lipsa dezbaterii și implicit dezangajarea deliberată la vot sunt dăunătoare democrației.


  • Aproape șapte sute de mii dintre românii cu drept de vot aflați în afara țării își doresc mai mult o schimbare în România decât 50% dintre corespondenții lor aflați în țară.

  • Surpriza tristă a acestui prim tur o reprezintă, pentru mine, Viorica Dăncilă. Nu mă așteptam să treacă de 10%. Purtând în spate măsurile antisociale ale partidului, având o gândire ce-i joacă frecvent feste, cu un nivel intelectual și educațional redus, parșivă și răzbunătoare, având dificultăți semnificative în a exprima ceea ce gândește, necunoscătoare nici măcar a limbii materne, a reușit totuși să depășească scorul partidului, fiind considerată reprezentativă de peste două milioane de români. Acest lucru este, pe de o parte trist, iar pe de altă parte anunță un „trecut” an electoral „douăzeci douăzeci” foarte interesant. Klaus Iohannis va câștiga acum, pe persoană fizică, însă revitalizarea PSD prin promovarea Vioricăi Dăncilă în turul doi, ne va costa pe toți anul viitor. 

  • După o campanie electorală presărată cu destule situații ridicole, Dan Barna a fost înfrânt la scor de Viorica Dăncilă, un contracandidat mai mult decât facil, semn că nici el și nici echipa lui nu prea înțeleg lupta politică și volatilitatea electoratului căruia se adresează. Acest duș rece, dacă va fi abordat cu responsabilitate, are potențialul de a contribui la maturizarea politică a alianței USR-PLUS. Extremismul și excesul de automotivare nu prea funcționează. Amintesc un singur moment, care mi s-a părut extrem de jenant pentru Dan Barna. În timpul dezbaterii de la Europa FM, aflându-se în platou alături de alți doi contracandidați, în speță Kelemen Hunor și Theodor Paleologu, domnul Barna s-a autoproclamat președintele României de suficient de multe ori încât l-a determinat pe Theodor Paleologu să-i atragă atenția asupra acestui fapt. Nu e suficient să-ți dorești să devii președinte, este esențial să fie de aceeași convingere și electoratul. Cel puțin așa este în democrație. USR a refuzat cu obstinație să accepte realitatea politică, a interpretat susținerea electoratului la europarlamentare ca fiind un mandat pentru a conduce de unul singur țara, în mod autocratic, de la nivel de comună până la guvern și președinție. Dacă PSD-ul a demonstrat, încă o dată, că se bazează pe un electorat imposibil de dezamăgit, un electorat căruia dacă îi dai ceva, va închide ochii la orice abuz și orice nedreptate, de partea cealaltă lucrurile stau complet diferit, gheața fiind mult mai subțire. Faptul că ai câștigat niște alegeri nu-ți garantează câtuși de puțin că se va repeta și cu următoarele. Zona de electorat pe care concurează și USR-ul este foarte ușor de dezamăgit și de dezangajat, nu prea va accepta „aceeași Mărie cu altă pălărie”. „Fără penali în funcții publice” este un demers necesar, însă insuficient pentru reformarea statului, dar mai ales pentru a câștiga pe seama lui runde de alegeri la rând.
  • Însă, cea mai mare dezamăgire a mea este că tensiunile politice și sociale din ultimii trei ani, schimbări tendențioase de coduri, schimbări în justiție, unele dintre ele de-a dreptul revoltătoare, violența exercitată de stat împotriva propriilor cetățeni, politizarea sau deturnarea unor instituții fundamentale, eliberarea prematură a unui număr mare de deținuți, urmată de recidivă prin niște fapte de o violență feroce, toate acestea i-au lăsat indiferenți pe 50% dintre românii cu drept de vot, dintre cei care le-au trăit în țară. Aceste evenimente, pur și simplu, nu au avut potențialul să-i polarizeze. Acest lucru îl găsesc cu adevărat greu acceptabil, dar viața merge înainte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • costache, astazi o sa fac putina aritmetica cu tine , ca sa vezi cat esti de limitat in gandire. 2000000 de alegatori inseamna 11% din total electoral romanesc. adica PSD are DOAR atentie mare DOAR 11%. Daca PSD care nu este tocmai un partid de inteligenti conduc tara de 7 ani cu 11% , iti dai seama ce prosti sunt cei care reprezinta alternativa la PSD si au un bazin de votanti de 89% si nu reusesc sa ajunga la butoane. Dar costache sti care este problema lor a opozantilor PSD , pentru ca la fel ca si tine , au impresia ca ce cred ei despre realitate , chiar este realitatea si astfel nu resusesc decat sa-si perpetueze prostia. Costache , cea mai proasta veste nu are legatura cu PSD sau cu alegatorii lui, cea mai proasta veste este ca NU exista o alternativa inteligenta la PSD. Sti ce inseamna asta ? In maxim 12 luni PSD e la butoane. Asta este vestea cea mai proasta.
    • Like 2
    • @ Petrescu Sorin
      Sunteți acid peste măsură.
      Știi, nu ști, cum scrieți dv.!
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      va inteleg punctul de vedere . Problema este ca eu personal, nu-mi traiesc viata in conformitate cu ce cred altii despre mine. Deci : "nu-mi pasa ce credeti dumneavoastra despre mine pentru ca eu despredumneavoastra nu cred nimic," In legatura cu situatia "sti -stii" este posibil sa aveti dreptate, de fapt cred ca sunt mai multe greseli in text decat ati sesizat dumneavoastra. Dar vedeti dumneavoastra scopul meu a fost sa transmit o opinie nu sa dau un test la gramatica. Deci putem discuta/dezbate opinia pe care nu pretind s-o acceptati ca fiind adevarata, pentru ca este posibil sa nu fie, dar nu putem discuta/dezbate corectitudinea gramaticala pentru ca nu-mi pasa de ea. Inteleg ca sunteti usor ofensata de "aciditatea" mea , aveti la indemana optiunea de a lua decizia rationala si a ma ignora, sau de a lua decizia emotionala, de a ma baga in seama si sa suferiti consecintele emotionale ale comportamentului meu cinic.
      • Like 0
  • Orice partid are votanți captivi care votează partidul și nu candidatul. În nordul sărac al Angliei, lumea votează pe bandă Labour, deși respectivii nu mai reprezintă clasa muncitoare deloc de la Blair încoace. Acești 2 milioane sunt votanții captivi PSD, despre care știam deja, nu cred că trebuie să ne arătăm surprinși.
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Nu mai plange Daddy, plansu'i doar de forma/ Veo nu e moarta, Veo se transforma !
    • Like 6
  • Gabriei check icon
    Daca dreapta nu s-ar fi divizat prin aparitia a tot felul de experimente politice, actualul presedinte ar luat peste 51% din primul tur.
    Este foarte interesant cum ori de cate ori in istoria ultimilor 30 de ani, dreapta ameninta sa se intareasca imediat apar niste fractiuni care ii reteaza “aripile”.
    • Like 6
  • Delia MC Delia MC check icon
    Nu Viorica Dăncilă e vestea cea mai proastă ci aceea că oamenii nu gândesc mai departe de mâine și nici atât! Ce s-ar fi intamplat dacă politica de "dat=măriri fără acoperire" mergea mai departe? Exact aceia care au votat-o pe Dăncilă s-ar fi bucurat in ziua când vine pensia,
    și-ar fi numărat milioanele (pe vechi). Chiar dacă după câteva zile n-ar mai fi avut mult căci inflația și scumpirile ar fi înghițit deja tot...
    Eu în locul lor aș fi votat altfel. N-a fost destul că Iohannis a promulgat legea pensiilor? Și că PNL sau Alianța ar lua probabil acele măsuri care să ducă la stabilizarea economiei și implicit la scăderea inflației? Asta nu înseamnă nimic?
    Ce-i in mână nu-i minciună, își zic ei, chiar dacă se evaporă în câteva zile. Oamenii gândesc numai pe moment și deloc în viitor. Pe mine asta mă miră. Și mă dezamăgește maxim.
    Post-edit: de ce psd a obținut atât de puține procente la euro-parlamentare și acum atât de multe? Că psd era condus încă de Dragnea iar Dăncilă prin comparație nu e așa de rea. Atunci a fost un vot contra Dragnea și NU contra partidului. Deci oamenii nu au înțeles de fapt in ce constă pericolul psd.
    Procentul surprinzător de mic obținut de dl Barna a fost pentru că oamenii au votat omul nu partidul, deci otrava manipulării s-a insinuat eficient în mințile lor. Deci se merge și acum pe simpatii și dubii și nu prea contează ce poate cineva efectiv să facă. Unul ca Băsescu ar fi câștigat poate din primul tur...
    • Like 3
    • @ Delia MC
      Pentru a vota altfel, ar fi necesar să poată gândi cu prorpiul cap. Ăia, însă, nu-s capabili de așa ceva!
      • Like 1
  • Dar sa nu uitam cine e cel direct responsabil pentru cocotarea Viorica
    la vârful politicii românești. Si anume chiar Iohannis. Dacă nu o accepta ca premier , nici dracu nu stia pe 10 noiembrie cine e această femeie. Ori făcea chiftele la Videle ori motaia în PE. Dar comoditatea lui Iohannis a învins orice decența si așa avem azi o retardată in turul 2.
    • Like 1
    • @ Iuliana Stoica-Diaconovici
      #Votez check icon
      inca o mostra de gandire "#progresista", adica inca o comunista sadea, re-educata cu #hastagul#Rezistent. Macar ai fost curioasa ce scrie in Constitutie despre primul-ministru ? ... eu zic sa-i trimiti lui Palton-Voda pe feisbuc CV-ul tau... poate te numeste "prim-ministru"... Brrr!
      "Hai la lupta cea mare..."
      • Like 0
    • @ #Votez
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, doar limitată. Propuneri nu puteau veni decât din rândul psd. S-o fi temut el că dacă o respingea propuneau ei pe unul/una și mai și...
      • Like 2
  • Cea mai proasta veste nu sunt cei 2 milioane de romani care au votat PSD, ci cei 8milioane care nu au iesit la vot. Ce tot va roade sa va legati de oamenii astia nu pot intelege. Da, sunt oameni poate fara prea multa educatie, usor influentabili, dependenti cumva poate de PSD. As vrea sa ne legam mai mult de cei 8 milioane de ignoranti..
    • Like 4
    • @ Constantin
      #Votez check icon
      oameni fara educatie, usor influentabili si dependenti de #hastag sunt destui... e suficient sa le arati #Hastagul pe feisbuc si ies "spontan la ordin" pe strazi...
      • Like 0
    • @ Constantin
      daca am inteles corect,o stire la radio,11%din votantii vvd sint cu studii academice,am un vecin- medic stagiar -entuziasmat de vvd care a facut o vizita in spitalul unde munceste,entuziasm care l-a impins sa-si sfatuiasca parintii medici bunica inspector de banca sa voteze vvd...
      • Like 0
  • Ce mentalitate mizerabil fascistă...
    Uite, eu nu am votat-o pe VVD, dar i-aș putea face autorului un desen ca să înțeleagă de ce a luat cu vreun milion de voturi mai mult decât Barna. Mă tem însă că mi-aș răci gura degeaba. Fasciștii nu gândesc, ei doar au umori!
    Dar îi dau o veste proastă autorului: VVD va mai lua cel puțin un milion de voturi în plus în turul 2, de la toți cei care se tem de cum ar putea arăta viitorul în Republica lui Klaus.
    • Like 1
    • @ Lucian Sarbu
      Mă surprinde că nu vorbiți despre voturile care ar conduce -o pe preferata dv. la procentul de peste 50%!
      Oricum, a discuta despre mentalitate fascistoidă e cam mult...
      • Like 1
  • Nu e nici o surpriza ca 2 milioane de oameni au votat-o pe Dancila, se stia ca asta e electoratul stabil al PSD. Daca, asa cum isi dorea autorul, Dancila ar fi luat 10%, voturile astea se duceau la Diaconu, si intra el in turul 2.
    Ca sa poata intra Barna in turul 2 avea nevoie sa nu piarda voturi catre Iohannis si Paleologu si sa castige voturi aditionale de la Iohannis, Paleologu si nehotarati. De la PSD nu avea cum sa ia.
    • Like 7
  • Cred că autosuficiența unor mediocrități a adus-o pe Viorica în turul doi iar aici se încadrează atât Barna cât și autori de genul dv. Există în România din păcate o pătură foarte săracă și nu neapărat din vina lor, oameni preocupați pe bună dreptate doar de supraviețuire și nu de lozinci cu # în față iar categoria asta de oameni este inexistentă în preocupările #evoluaților dar ei există în discursul PSD-ului și atunci e normal ca voturile lor să meargă către PSD. Într-un fel Barna e reprezentativ pentre USR+, inși cu cariere micuțe, falși antreprenori care trăiesc în mica lor bulă dar de la nivelul ăsta nu pot avea o imagine de ansamblu a societății, ei se înțeleg doar pe ei iar pe cine nu înțeleg înjură sau jignesc cu spume la gură. Dacă nu-și scot capul din #cur nu vor depăși niciodată nivelul de partid de nișă. Deși mulți se dau dăștepți în cap puțini observă că au avut un candidat ridicol, tern, un mărunt contabil și o campanie penibilă cu idei de genul ,, să fie bine să nu fie rău ", ,,schimbare" fără însă explica ce înseamnă asta (nici ei nu știau dar suna #bine) plus celebrele lozinci retard cu # în față și clasicele spume la gură printre jigniri, injurii adresate celor care aveau vreun punct de vedere critic deși altfel ar fi fost posibil votanți USR+. Faptul că dăm vina pe o parte din populație când de fapt Barna nu a atins nici măcar procentul USR+ e ridicol, chiar prostesc mai ales când vine din gura unora care se autocaracterizeaza ca fiind foooarte inteligenți. Sună rău.
    • Like 7
    • @ Adrian Ionescu
      "Patura foarte saraca"- nu, cred ca e vorba si de multa prostie.... Cunosc exemple, oameni care stau chiar in mediul urban, nu sunt ca fostii tarani de la CAP, cu pensii chiar de mizerie.... si totusi o voteaza oe Dancial, asa cum votau frenetic pe Corneliu Vadim Tudor... Daca ar fi doar saracie, inca ar fi ceva, dar e nesimtirea aceea tip, cam ca a persoanelor mergatoare la biserica, pupatoare de icoane si altfel extrem de nesimtite, de o prostie groasa ca smantana, si care au fost create de regimul Ceasca, ca asa trebuia sa fii pe atunci ca sa te simti in siguranta (am prins destul si din timpurile alea) - creatii comuniste standard care nu VOR sa gandeasca, nu ca NU AR PUTEA sa o faca - dar e prea mult efort, ce dracu.....
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Comentariu bazat. Procentul USR+ la europarlamentare era oricum nerealist de egalat. Lumea votează la mișto acolo (vedeți europarlamentarele britanice vs alegerile generale), dar lor li s-a suit la cap. La asta mai adaugi scandaluri gen Rise Project, și faptul că, ulterior, mai mulți oameni (inclusiv părinții mei) și-au dat seama că în afară de lozinci, stângisme și înjurături online, partidul ăla nu prea are mare lucru de oferit.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult