Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Și-a dat demisia de la CFR la 47 de ani după ce a înțeles cum să facă într-un weekend salariul pe care-l lua într-o lună la serviciu. Sau cum a ajuns Vasile la mâna Papei Francisc. Republica antreprenorilor

Vasile Uglai

Vasile Uglai a început să coasă curele de ceas pe masa din bucătărie, în urmă cu 10 ani. Mai întâi pentru el, apoi pentru familie și apropiați. Și pentru că a văzut această nișă și a crezut că poate merge mai departe, a început le promoveze pe Facebook. În 2015 a fost remarcat și a început o colaborare cu designerul Augustin Matei, iar în scurt timp a realizat că își poate deschide un business în adevăratul sens al cuvântului. Chiar dacă avea 47 de ani. Astăzi are propriul atelier în Oradea, iar curelele de ceas meșteșugite de el ajung să fie purtate de oameni cunoscuți din întreaga lume.

Artizanul curelelor de ceas care au ajuns la Papa Francisc sau Sylvester Stallone, a lucrat aproape 30 de ani la CFR. Spune că nu a reușit să se adapteze niciodată sistemului de stat și a fost tot timpul „oaia neagră”, dar spera cumva să nu iasă la pensie de acolo. Dorință care avea să i se îndeplinească. 

A început să meșteșugească curele de ceas uitându-se pe YouTube și documentându-se pe internet, pentru că nu găsea ceva pe gustul său. Apoi și-a exersat abilitățile lucrând curele pentru șoție, fiică și apropiați. Și pentru că îi plăcea rezultatul, iar oamenii păreau mulțumiți de munca sa, a început să își facă promovare pe Facebook, de unde au început să vină tot mai multe comenzi. Așa că și-a amenajat un atelier în balcon, unde lucra după ce venea de la serviciu și în weekend.

Până în 2017 și-a păstrat și locul de muncă, dar pentru că ajunsese să lucreze până noaptea târziu, mai ales că începuse și colaborarea cu Augustin Matei, și uneori se simțea epuizat, a decis să își dea demisia și să aplice pentru finanțare în programul Start-up Nation, ca să își deschidă un atelier. Cu cei 44.000 euro obținuți și-a cumpărat utilaje prin care să-și crească randamentul și a închiriat un spațiu pentru Atelierul Uglai.

„Eu, într-un weekend, dacă prindeam o comandă de curele de lux, făceam salariul pe care îl luam într-o lună la CFR. Și asta m-a motivat să îmi dau demisia. Am evoluat muncind, ca în orice domeniu (…) Am aplicat pentru Start-up Nation când eram deja cunoscut, dar din punctul meu de vedere am implementat un proiect foarte îndrăzneț: am un atelier unde se confecționează doar curele de ceas”, spune Vasile Uglai. 

„Am clienți care au încredere să-mi trimită ceasuri de mii de euro”

Vasile primește majoritatea comenzilor pe Facebook, iar în ultima vreme și prin WhatsApp, mai ales din partea clienților care vor să rămână într-un oarecare anonimat. Curelele se fac după preferințele clientului, adaptate la caracteristicile ceasului. Vasile discută cu fiecare dintre ei, iar în situațiile în care fotografiile nu sunt suficiente pentru a stabili dimensiunile și caracteristicile curelei, clienții îi trimit ceasurile în atelier, pentru că astfel îi este mai ușor să gândească produsul în ansamblu.

„Eu decid dacă pot să fac o curea după poză sau trebuie trimis ceasul. Și am clienți care au încredere să-mi trimită ceasuri de mii de euro (...) Sunt mai multe categorii de clienți. Cei care au mâinile prea mari sau prea mici, cei care au ceasuri vechi pentru care nu au mai găsit curea, sau au ceasuri scumpe și nu vor să plătească sute de euro pe o curea de brand, ori cei care pur și simplu vor să dea o altă înfățișare ceasului. Am și clienți care, după au primit curele mele odată cu ceasurile de la Augustin Matei, mi-au comandat unele și pentru alte ceasuri ale lor sau ale membrilor familiei”, explică Vasile Uglai. 

Colaborarea cu designerul de ceasuri Augustin Matei a început în 2015 și continuă și astăzi, comenzile venite din partea acestuia având prioritate și chiar o zonă dedicată în atelier. Vasile Uglai consideră că au evoluat împreună, iar el a fost motivat să treacă la un alt nivel.

„Când m-a sunat Augustin și mi-a spus că a primit comandă să realizeze un ceas pentru papa Francisc, pe care l-a primit cadou cu ocazia vizitei în România, propunerea lui a fost să facem o curea din piele de crocodil. Iar eu i-am spus că un om care transmite simplitate în tot ceea ce face și care poartă un ceas Casio, nu va purta niciodată piele de crocodil. Așa că ne-am tot gândit ce tip de piele s-ar potrivi cu tematica ceasului. Și am ales o piele vintage, un maro închis, și cusături cu ață simplă”, povestește Vasile Uglai.

Dar dincolo de personalități sau oameni cunoscuți din țară și din străinătate, cărora se ferește să le dezvăluie identitatea, Vasile Uglai are și mulți clienți care îi trec pragul, în atelierul său situat pe una dintre străzile principale din Oradea. Unii vin special, alții profită că sunt în oraș și trec pe la el își comande o curea. Sunt însă și clienți care intră întâmplător, din stradă, pentru că îl văd lucrând, uneori la ore foarte târziu, iar asta le atrage atenția și le dă cumva încredere.

„Nu stabilesc niciodată prețul curelei în funcție de valoarea ceasului”

Prețul curelelor realizate de Vasile Uglai începe de 150 de lei și crește în raport cu complexitatea modelului și a tipului de piele folosit. Pentru curelele realizate din piele de vițel, prețul este mai mic, în timp ce pentru o curea din piele de crocodil sau iguană, prețul poate depăși 500 de lei. Vasile folosește și piele de piton, de broaște mari, de rechin sau chiar piele de picioare de struț. Însă cea mai în vogă acum pisica de mare, o piele cu ligamente osoase, cu aspect de coajă de portocală, care reflectă lumina în culorile curcubeului.

„Curelele mele nu sunt ieftine, dar oamenii care vor o curea de la mine nu își pun problema prețului. Lucrez cu materiale de cea mai bună calitate, iar eu merit să fiu plătit pentru munca pe care o prestez. Însă nu stabilesc niciodată prețul curelei în funcție de valoarea ceasului. (...) Oamenii cu ceasuri scumpe au senzația că îi faci prețul după ceas. Am avut odată un client care a coborât din tramvai, a intrat și mi-a cerut o curea din piele de vițel. Știa exact dimensiunile. Și avea ceasul acoperit de mâneca de la costum. După ce i-am arătat lista de prețuri, s-a relaxat și i-a ieșit Rolex-ul de sub sacou”, povestește amuzat Vasile Uglai.

Timpul de execuție al unei curele este de trei zile. Dar asta nu înseamnă că Vasile lucrează o singură curea de ceas în acest interval. Este vorba de procesul de manufacturare care presupune croire, cusături, șlefuire, fixare cu geluri speciale și uscare.

„Nu există o zi în care să nu iau o comandă. Vreau să rămân la statutul de business de familie”

În ciuda succesului pe care îl are, Vasile nu se gândește să-și mărească producția sau să-și diversifice gama de produse. Spune că atâta vreme cât face ceea ce îi place, iar familia sa este liniștită, nu mai are nevoie de altceva.

„Dacă eu pun pe altcineva să facă lucru meu, nu va mai exista amprenta mea, sufletul meu acolo. Vreau să rămân la statul de afacere de familie. (...) Am așa de multe comenzi, că nu am timp să fac stocuri sau alte produse. Au fost oameni care au așteptat și trei luni o curea de la mine. În timpul ăsta poți să construiești o casă. (...) Dacă aveam 20 de ani poate mi-aș fi dorit să fac avere, dar pentru mine acum e imporant ca familia să fie liniștită. Nu există o zi în care să nu iau o comandă. Ce îmi trebuie mai mult de atât?”

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? Multă ambiție, curaj și o viziune, ca să știi ce poți face pe termen lung.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? Curaj pentru că te lovești de birocrație. Și răbdare.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Nici prin gând nu mi-a trecut.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Au fost multe, dar acum îmi amintesc de un mesaj de la un client care mi-a spus că, după 6 ani, încă poarta cureaua de la mine.

Ce este antreprenorul? Cel care lasă ceva în urma lui, cel care construiești ceva pentru sine și pentru ceilalți.

Fișă de business. Obiectiv

Investiția inițială: Peste 60.000 euro (44.000 euro Start-up Nation)

Numar de angajați: 3

Timp de recuperare a investiției: N/A

Cifra de afaceri: N/A

Profit: 20.000 euro. 

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Felicitari si mult succes in continuare!
    P.S. Mi-a placut cum dl. Uglai intelege bine ce doreste clientul si aici ma refer la cazul curelei de ceas pentru Papa Francisc.
    • Like 0
  • FELICITARI! (INTREPRINZATORULUI SI ARTICOLULUI.)
    • Like 0
  • Felicitari,acestui. bihorean,care stie ca a extinde afacerea inseamna sa si vanda meseria aceasta valoroasa pt.sine si familia lui.
    Iar,cand trage "oblonul",poate mostenitorii vor indragi ceea ce a lasat in urma sa ,tatal,sau bunicul VASILE.
    • Like 1
  • D-nul Uglai,imi permit un sfat,viata unei organizatii indiferent de citi angajati are,1 sau 100000,este la fel, se supune acelorasi reguli,nu poate fi liniara,vrei nu vrei trebuie sa cresti, altfel mergi in cap,ai deschis o nisa unde mai devreme sau mai tirziu vor intra si altii,nu toti vor avea rabdare sa astepte 3 luni dupa curea
    • Like 3
  • Valentin check icon
    În capitalism contează cum ţi-e ţie mai bine, nu întregului. Nu e ca în comunism, unde conta - ziceau ei! - binele comun.
    • Like 1
  • este o afacere creata din pasiune. astea rezista pe piata dar reprezinta sub 1% din afaceri.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult